Črna kronika

Knoxova: Meredith je bila moja prijateljica

Rim, 28. 03. 2015 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kasacijsko sodišče v Rimu je američanko Amando Knox in njenega prijatelja Raffaeleja Sollecita spoznalo za nedolžna v sojenju za umor britanske študentke Meredith Kercher. Oba sta presrečna. Knoxova je izjavila, da je bila Meredith njena prijateljica, vsem pa se je zahvalila za podporo.

Odvetnik družine Kercher Francesco Maresca je po izreku ponovne oprostilne sodbe za Knoxovo in Sollecita poudaril, da "gre za resnico, ki jo je težko sprejeti. Za družino Kercher, za nas, ki smo jih zastopali, pa tudi za sodnike, ki so izrekli obsodilne sodbe".

Kasacijsko sodišče v Rimu je včeraj zvečer američanko Amando Knox in njenega bivšega prijatelja Raffaeleja Sollecita spoznalo za nedolžna v sojenju za umor britanske študentke Meredith Kercher novembra 2007 v Perugii. Italijanska sodišča so dvojico že dvakrat obsodila, že druga je tudi tokratna oprostilna sodba.

Leta 2009 je sodišče Sollecita obsodilo na 25 let zapora, Knoxovo pa na 28 let in šest mesecev zapora. Že leto pred tem je bil na 30-letno zaporno kazen obsojen tudi Rudy Guede iz Slonokoščene obale, ker naj bi sodeloval pri umoru.

Knoxova po izreku oprostilne sodbe.
Knoxova po izreku oprostilne sodbe. FOTO: Reuters

Oktobra 2011 je prizivno sodišče spremenilo odločitev prvostopenjskega sodišča in Knoxovo ter Sollecita spoznalo za nedolžna, po tem, ko sta že preživela štiri leta v italijanskem zaporu. A tožilci v Perugii so v začetku leta 2012 na vrhovno sodišče vložili pritožbo na odpravo obsodbe ter leta 2013 dosegli razveljavitev oprostilne sodbe.

Znova, že tretje sojenje je leta 2013 potekalo v odsotnosti Knoxove. Ta se je po oprostitvi leta 2011 vrnila v ZDA in država je ni izročila Italiji. Tudi Sollecito je še pred vnovičnim sojenjem zapustil Italijo in živel v Dominikanske republike, a se je kasneje vrnil. Konec januarja lani je sodišče v Firencah Knoxovo in Sollecita znova spoznalo kriva. Njuni odvetniki so se znova pritožili in kasacijsko sodišče je včeraj oba znova oprostilo.

'Sodniki so mi vrnili dostojanstvo'

Umor britanske študentke Meredith Kercher leta 2007 je v Italiji sprožil veliko medijsko pozornost. Britanko so napol golo in s prerezanim vratom našli v postelji. Sum je padel na sostanovalko Knoxovo, njenega bivšega fanta in njunega znanca Rudyja Guedeja, ki so ga kasneje v ločenem sojenju zaradi pomoči pri umoru prvotno obsodili na 30 let zapora, nato pa so mu po pritožbi kazen zmanjšali na 16 let.

Sollecita ni bilo na izreku sodbe. A je po pisanju italijanskih medijev ob oprostitvi dejal, da so mu sodniki vrnili dostojanstvo. "Neznansko srečen sem, da mi je isto sodstvo, ki me je obsodilo, danes vrnilo dostojanstvo in svobodo. Končno bom spet imel nadzor nad svojim življenjem in se mi ne bo več treba ubadati s sodnimi spisi. Končno sem bom lahko vrnil v normalnost," je dejal.

'Meredith je bila moja prijateljica'

Odvetnik Knoxove Carlo Della Vedova pa je dejal, da je Amanda srečna. Zahtevali bodo odškodnino zaradi neupravičenega zapora. Amando je sicer sodišče obsodilo na tri leta zaporne kazni zaradi obrekovanja, a se kazen šteje za že prestano, ker je pred prvo oprostilno sodbo v italijanskih zaporih že preživela štiri leta.

Knoxova je zbranim novinarjem dejala, da je bila Meredith njena prijateljica, ki si je zaslužila v tem življenju veliko, a usoda je bila drugačna. Vsem se je zahvalila za podporo. Dejala je, da je presrečna in da je končno svobodna. V času izreka sodbe je bila Knoxova v ameriškem mestu Seattle, kjer je bila obkrožena s svojo družino, tudi novim zaročencem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xmp125
31. 03. 2015 08.48
+0
Tole je bizarna zgodba o nesposobnosti in predsodkih italijanskega pravosodja. V zaporu imajo drzavljana Slonokoscene obale, ki je priznal da je Kercherjevo ubil, in dokazi so po celem stanovanju (njegove bioloske sledi, pomesane z njenimi). Zakaj so torej italijanski tozilci zvlekli v primer se Knoxovo in Solecita? Zato, ker se je ta, ki je priznal, pogodil za znizanje kazni, ce bo prical proti Knoxovi in Solecitu. In si je gladko vse izmislil (na prizoriscu ni nobenih forenzicnih dokazov, ki bi povezovali ta dva z umorom), ter za okruten in krvav umor dobil samo 15 let. Da bi stvar se bolj "drzala" si je izmislil se zgodbico o satanisticnih seksualnih orgijah, ki v katoliski italiji ocitno zelo dobro "prime". Potem pa so tozilci resevali svojo kozo in poskusali doseci obsodbo Knoxove in Solecita, da bi zakrili svojo nesposobnost, ko so morilcu podarili samo 15 let zapora. To je vse. Edini dokaz, ki bi naj povezoval knoxovo z zlocinom so bile izjemno minimalne kolicine njene DNK na nozu - ampak ona je v tem stanovanju zivela in se kdaj tudi s tem nozem porezala, in ta kolicina DNK bi lahko bila ze komot od dosti prej.
sophie27
30. 03. 2015 14.26
+2
Ja ja, na koncu bodo ugotovili, da se je ubila kar sama. Kakšne floskule!
gnu
28. 03. 2015 18.24
-4
In zakaj je to pod črno kroniko? Je kdo koga ubil?
gnu
28. 03. 2015 14.55
+2
Bravo, končno!
ni_mi_vse_eno
28. 03. 2015 14.07
+7
Dvakrat obtožili, dvakrat oprostili. Zakaj ne bi vsega postopka ponovili še tretjič in četrtič. V tretje gre baje rado. :)
batom@pinkponk.com
28. 03. 2015 12.30
+0
Kasacijsko sodisce - a popovci vejo, kaj to pomeni, ali so spet od nekod samo prepudali? Naj petra razlozi...