Črna kronika

Na kaj morate biti pozorni, da bodo prazniki varni in brez neprijetnih dogodkov

Ljubljana, 25. 12. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Da bodo praznični dnevi minili brezskrbno, nikar z veseljačenjem ne pretiravajte, predvsem pa se pod vplivom alkohola ne usedite za volan, opozarja policija. Med prazniki je treba poskrbeti tudi za osebno varnost in varnost svojega premoženja. Poskrbite tudi za varen dom ter se izogibanje nakupu izdelkov sumljive kvalitete.

Veseli december je v polnem teku in mnogi se in se bodo v teh dneh zabavali na prostem. Med njimi so tudi taki, ki med veseljačenjem radi pretiravajo. Gorenjski policisti so zato poslali nekaj nasvetov, kako praznike preživeti varno in brez neprijetnih dogodkov.

Policija opozarja na zmerno uživanje alkohola in poziva voznike, da se pod vplivom alkohola ne usedejo za volan. Alkohol namreč bistveno slabi sposobnost za vožnjo, vpliva na voznikove reakcije, vodi pa k usodnim odločitvam in hudim posledicam. Nevarne so lahko že majhne količine alkohola, npr. 0,3 promile, kar je zelo malo, ampak že pri tej stopnji se možnost za povzročitev nesreče poveča za kar 5-krat pri enem promilu pa še za petkrat več. Voznike še pozivajo, naj spoštujejo tudi ostale cestnoprometne predpise, zlasti glede hitrosti vožnje, upoštevanja pravil o prednosti, varnostni razdalji ter strani in smeri vožnje.

Naj bodo prazniki varni in brez neprijetnih dogodkov.
Naj bodo prazniki varni in brez neprijetnih dogodkov. FOTO: Thinkstock

Poskrbite za osebno varnost in varnost premoženja

Ob tem še vedno opozarjajo, da je uporaba pirotehnike prepovedana. Dovoljena je samo med 26. decembrom in 2. januarjem, pa še to ne povsod in ne vsa pirotehnika. Prepovedana je njena uporaba v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, kjer potekajo javni shodi ali javne prireditve.

Med prazniki je treba poskrbeti tudi za osebno varnost in varnost svojega premoženja. Premoženje zato imejte ves čas pod nadzorom. Policija odsvetuje obiskovanje prireditev s torbicami, razkazovanje dragocenosti in denarja, pa tudi pijančevanje, kar je tudi lahko razlog, da kradljivci izkoristijo priložnost. Glede osebne varnosti pa odsvetujejo zlasti gibanje po neosvetljenih in zapostavljenih ulicah. Pri uživanju alkohola bodite pozorni na morebitno podtikanje drog.

Vlomilec
Vlomilec FOTO: Thinkstock

Varne naj bodo tudi nepremičnine in vozila

Policija svetuje zlasti zaklepanje vrat, zapiranje oken, uporabo alarmnih sistemov, senzorskih luči, odstranitev vrednejših predmetov z vidnih površin, ustrezno shranjevanje dragocenosti in denarja, odsvetujejo pa puščanje sporočil o odsotnosti. Ustrezno pa naj bodo zavarovana tudi vozila, vrata zaklenjena, okna zaprta, ključi pa varno shranjeni.

Tisti, ki bodo ostali doma, zlasti to velja za starejše osebe in otroke, pa naj zaklepajo vrata, naj jih ne odpirajo neznancem, varnostna verižica naj bo vedno zataknjena, uporabljajo pa naj se domofoni, kukala ipd.

Policija še opozarja na izogibanje nakupu izdelkov sumljive kvalitete in izvora na neobičajnih mestih, pri neregistriranih prodajalcih in ustrezno previdnost ob pristopu neznancev. Tisti, ki bodo potovali po avtocestah, pa naj bodo v primeru težav s spuščenimi pnevmatikami na vozilih ali v primeru sumljivega ustavljanja s strani tujcev, pozorni na avtocestne tatove.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssbobo
29. 12. 2014 10.31
+0
Predvsem pazim na svoj tošl, ker vem da me bo okradel SIGURNO kdo od katerga nebi to nikoli pričakoval........ Oblečen bo ali pa bo bila po najnovejših smernicah ; pa težko izgovarja črko L
Infraping
27. 12. 2014 02.01
Na zavistne zahrbtneže in nikogar drugega.
Jožajoža
25. 12. 2014 20.26
+10
cel mesec stradat, da bomo lahko za praznike jedli meso. in to leta 2014, v EU in oba z ženo sva v službah-desničarjem je uspelo spravit narod na kolena. hudo je v državi, ker tisti, ki so izgubili vojno na slovenskih tleh, pišejo zgodovino slovenskega naroda. zgodovino vedno pišejo zmagovalci.
civitasstain@gmail.com
27. 12. 2014 04.44
Kako dolgo so pa zadnji čas že levi na vladi, pa ne vidim nobene razlike.
mentorhercul
25. 12. 2014 11.21
+2
Opozorilo napisano prepozno,pogled naj seže naprej, danes je nov dan! Zvečer pa ponovi vajo!!!!!!!
luckyss..
25. 12. 2014 07.52
+34
Res nujni nasveti....pozabili ste jih še nekaj: "če vas zebe, se oblecite, " če imate v sobi pretemno, prižgite luč", če vas ob branju naših člankov "začrviči", pojdite na WC..;)
Brus123
25. 12. 2014 11.12
+16
uharica74
25. 12. 2014 17.09
+5
Venividivici1
25. 12. 2014 21.16
+5
zenskoros
26. 12. 2014 01.33
+6
Infraping
27. 12. 2014 02.03
+1
Umij si kdaj rit z vodo, pa pol čisto obriš. Ni slabo. Ni vse slabo, kar po norosti diši.