Črna kronika

FOTO in VIDEO: Strojevodja prevozil rdečo luč?

Jesenice, 26. 08. 2011 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z./M.R./M.K./STA
Komentarji
128

Na jeseniški železniški postaji sta trčila potniški in tovorni vlak, pri čemer se je poškodovalo 32 ljudi, od tega osem huje. Vzrok za nesrečo še ni znan, po neuradnih informacijah pa naj bi potniški vlak s postaje odpeljal prezgodaj. Oglejte si fotogalerijo in posnetke s kraja nesreče!

Nesreča, v kateri sta trčila potniški in tovorni vlak, se je zgodila okoli 14.30 v neposredni bližini železniške postaje Jesenice. Pri trčenju je iztiril del potniškega vlaka, lokomotivi in vagon tovornega vlaka. Po podatkih policije se je poškodovalo 32 oseb, osem huje.

Na vlaku naj bi bilo v času nesreče okoli 50 oseb.

Tudi v Splošni bolnišnici Jesenice so za 24ur.com povedali, da so po nesreči sprejeli 32 poškodovancev. Enega so zaradi poškodb hrbtenice s helikopterjem Slovenske vojske takoj prepeljali v ljubljanski klinični center, je povedala dežurna kirurginja dr. Petra Rupar. Dodala je, da so v bolnišnici ravnali po protokolu za množične nesreče.

Kasneje nam je sporočila, da so vse lažje poškodovane že odpustili iz bolnišnice, med njimi je bilo tudi nekaj otrok. Med težje poškodovanimi ni otrok, so pa v Ljubljano z rešilcem odpeljali še dve osebi, ki sta imeli poškodbe obraznih kosti. V bolnišnici tako ostaja šest huje poškodovanih potnikov, ki pa niso v življenjski nevarnosti. Potniki so utrpeli največ poškodb glave, obraza in vratu.

Trčenje vlakov - 4
Trčenje vlakov - 4 FOTO: Bralec -ZaGoR-

Potniški promet stal štiri ure

Na Slovenskih železnicah (SŽ) so za 24ur.com povedali, da se je nesreča zgodila, ko je potniški vlak, namenjen v Novo Gorico, želel speljati s postaje, v tistem trenutku pa je na postajo pripeljal tovorni vlak. Stekla bo preiskava. Da ugotovijo, ali je bila napaka tehnična ali človeška, imajo na voljo 30 dni časa.

Nekateri lažje poškodovani so pripovedovali o svoji izkušnji. Pojasnili so, da je nenadoma treščilo in so popadali po tleh. Sami so na silo uspeli odpreti vrata vlaka, da so nato reševalci lažje in hitreje prišli do njih.

Potniški promet je bil ustavljen več kot štiri ure, nato pa so delavci SŽ s postaje umaknili vse, razen prvih dveh vagonov iztirjenega tovornega vlaka in promet na progi Jesenice-Ljubljana je spet stekel. Za potnike na progi Jesenice-Nova Gorica bo do nadaljnjega organiziran nadomestni avtobusni prevoz na relaciji Jesenice-Bled jezero.

Generalni sekretar SŽ Igor Hribar je povedal, da takšne nesreče niso pogost pojav, seveda pa do njih sploh ne bi smelo priti. O vzrokih nesreče in o višini škode ni želel špekulirati. "Podrobno bomo preučili vzroke in izvedli vse ukrepe, da se taki primeri ne bodo več ponovili," je zagotovil. Sicer pa SŽ obžalujejo, da je "prišlo do tega izrednega dogodka, saj smo vendarle družba, ki nam je varnost v prometu prioriteta in tisto, za kar moramo najprej poskrbeti".

Trčenje vlakov - 7
Trčenje vlakov - 7 FOTO: Bralec -ZaGoR-

Vlačič takoj obiskal kraj nesreče

"Vzrokov nesreče ta trenutek še ni moč ugotoviti in komentirati. Znani bodo po podrobni preiskavi, ki bo potekala v prihodnjih dneh. Ko bodo znani izsledki preiskave, pa bo jasno tudi, ali je treba uvesti kakšen ukrep, da se podoben dogodek ne bi več ponovil. Ob tem še vedno velja, da je na železnicah varnost visoka," je ob ogledu kraja nesreče poudaril minister za promet Patrick Vlačič in dodal, da bodo preiskovalci ministrstva za promet ter preiskovalna ekipa iz SŽ natančno preverili, kaj se je zgodilo.

"Vsako takšno nesrečo se natančno razišče in se ugotovi, kaj so bili vzroki zanjo ter če so izsledki taki, ki kažejo, da bi lahko prišlo do ponovitve nesreče, se tudi spremeni predpise in ukrepe na železnicah," je zagotovil Vlačič. Pojasnil je, da sicer železniških nesreč v primerjavi z nesrečami v cestnem prometu ni veliko, je pa vsaka taka nesreča problematična, ker je v njej veliko udeleženih.

Minister Vlačič na kraju železniške nesreče
Minister Vlačič na kraju železniške nesreče FOTO: POP TV

Za nesrečo kriv strojevodja?

Kot piše spletno Delo, naj bi se nesreča zgodila, ker je potniški vlak prezgodaj odpeljal s postaje. Po njihovih informacijah je sprevodnik potniškega vlaka strojevodji dal znak za pripravljenost za odhod, strojevodja pa je kljub rdeči signalni luči odpeljal s postaje. Tedaj je iz smeri Ljubljane pripeljal težak tovorni vlak, naložen z železovo rudo.

Na kraju dogodka so posredovali jeseniški gasilci Jesenice, ki so z vpojnimi sredstvi nevtralizirali razlite tekočine in nudili pomoč reševalcem z Jesenic, Bleda, iz Kranja in Tržiča.

Potniki so poročali, da je strojevodja, ko je opazil, da bosta vlaka trčila, odprl vrata svoje kabine in skočil v potniški prostor.

Najhujša železniška nesreča leta 1986

Za najhujšo železniško nesrečo na območju Slovenije sicer velja tista iz leta 1986 v Divači. Na postaji je stal potniški hitri vlak na relaciji Beograd–Pulj, ko se je vanj zaletel tovorni vlak, ki je spregledal ukaz o ustavitvi. V trčenju je umrlo 31 ljudi, 34 jih je bilo ranjenih. Na sojenju je bil strojevodja tovornega vlaka spoznan za nedolžnega; ugotovili pa so, da je k nesreči največ prispevala odsotnost varnostnih naprav na tem delu železniške proge.

Še ena od večjih nesreč pa se je zgodila konec februarja, ko je v Zalogu v Ljubljanico iztirila dizelska lokomotiva in trije vagoni. Interna preiskava še vedno poteka, zato vzroki za nesrečo še vedno niso znani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

henrikosmi
28. 08. 2011 23.13
+2
zanimiv je da slovenci vse požremo. primer: pred leti so na hrvaškem hoteli obračunat z strojevodjom ki je povozil do smrti dva potnika v avtu. ni jim uspelo (na srečo), je pa nadrajsal na sodišču, kjer so boljefikasni kot pr nas. nisem pristaš linča ampak bomo mogl dvignit pobudo v civilni inicjativi, da zaščitijo potnike in tiste ki prečkajo prelaze z progo.
henrikosmi
28. 08. 2011 22.55
+0
poglejmo čist živlenjsko. vsak lahko spregleda rdeč semafor (men se je tako kot ostalim šoferjem že večkrat zgodilo kljub koncentraciji - na srečo brez fizičnih posledic). tudi voznik motorke je človek iz mesa in krvi. ker pa je profesijonalec bo moral pred sodišče da se določi stopnja krivde. nasploh imajo strojevodje bajne plače kar se mi ne zdi prav. šoferji avtobusov (ekvivelent) so v dost slabšem položaju kot vozniki na železnici. in oboji vozijo. zakaj so šoferji slabše plačani??? tud šiht strojevodje je dost lažji od šoferja, ki mora bit skoncentriran ma promet. zakaj je tko???
geishha
12. 12. 2011 17.46
+2
Se vidi da nisi strojevodja, daleč od tega da bi imeli bajne plače! Verjetno tudi neveš, da vlaki vozijo vedno, da za strojevodje ni praznikov, da se strojevodji morajo vstati tudi ob treh ponoči in it v službo, aja pa tudi tega ne veš kakšno odgovornost prevzemajo, pa tudi tega ne, da fizično sicer res ne trpijo, si se vprašal če mogoče psihično trpijo? Ko povozi človeka in se mu ta film vrti pred očmi celo življenje? Si pomislil na to? Najverjetneje ne, zato prosim ne nakladaj o nekih bajnih plačah...
ladiesman
28. 08. 2011 13.25
+2
Po 3 desetletjih dela na železnici in podrobnem poznavanju predpisov in naprav lahko rečem,da so komentarji katastrofa. Ne nisem strojevodja.
polh 11
27. 08. 2011 13.13
to je res čista resnica..., ker sem točno ob žvižgu pogledal skozi okno na na uro na postaji in je bila natanko 14.35! na žalost pa se je pač zgodilo kar se je...
SkokecPokec
27. 08. 2011 11.20
+1
Jaz sem tisti sprevodnik na potniškem vlaku, ki sembil prisoten ob nesreči. Zbodlo me je besedilo, češ, da je potniški vlak prezgodaj odpeljal. Postopek odhoda vlaka je točno predpisan in je bil izvršen točno ob uri, po voznem redu, ki je objavljen na javnih in vidnih mestih. Kaj je bil vzrok trčenja, pa je tudi meni uganka.
makiles
27. 08. 2011 09.32
-1
TO SE DOGAJA PRED ČASOM SEM ŠEL Z PARTNERKO Z VLAKAM V SMER CELJE-ŠMARJE PRI JELŠAH,NE SAMO DA VLAK NI USTAVIL NA POSTAJAH V ŠMARJU NI ODPRL VRAT TAK ,DA TRIJE POTNIKI NISMO MOGL DOL,POTEM SMO GA UPOZORILI STROJEVODJO USTAVIL CC 500 M KASNEJE NAS IZPUSTIL DOL SPREVODNIKA SPLOH NI BLO NA VLAKU,DAL SEM PRIJAVO NA ŽELEZNICE IN DOBIL SEM ODGOVOR ,DA NI BILO NAPAK NA TEM PREVOZU,VSI SE ŠČITIJO DOKLER NE POČI,HVALA SLOVENIJA
McClain
27. 08. 2011 09.03
+1
Ja in kaj ce je Patrik Vlacic prisel? Tri leta ze ima cas za izboljsanje razmer pa nic! KOt njegov sef in vsi ostali.
Aleksandra Kolar
27. 08. 2011 08.53
+1
vsi ki pišete da je strojevodja zaspal, to očitno sklepate po vaših vozni karieri v cestnem prometu, da radi očitno zaspite za volanom-kar tako naprej-majn vas je lepše je potniški vlak NE sme s postaje, dokler ne dobi signal oz znak od od odpravnika in dokler ne dobi zelene luči na postaji (ki se nahaja nedaleč stran od postaje oz. perona), tako da tudi dvomim da je kriv strojevodja v tej situaciji, predpisujem krivdo signalizaciji, saj v visoki vročini tudi ona lahko odpove, ker je pa ta infrastruktura uber stara, je tako vprašanje časa ene nesreče ali dveh
jamajaka
27. 08. 2011 08.39
+1
ja se žal vlak na enakem tiru nima kam umaknit
joper
27. 08. 2011 08.36
-1
Žalost. Živa žalost. Samo, če sem iskren so mi ljudje zaposleni na železnicah všeč. Le zavedanje strojevodje, da ima v rokah več sto življenj na čase, bi bilo lahko večje. Upam, da bodo vsi odnesli brez trajnih posledic. Hvala pristojnim organom za hiter odziv!!
Marko Varga
27. 08. 2011 07.37
+1
če pijane Slovenske veleposlanke po svetu voziji čez rdečo in jih nato še Rupel zagovarja,se to lahko zgodi tudi utrujenemu strojevodji SŽ..
waris
27. 08. 2011 07.26
čemu vse to razpravljanje in prepiranje? Poti nazaj ni, le naprej je..Mislimo na ponesrečene in seveda na krivca, ki to ni storil namerno..Si kar predstavljam kako mu je..Dolga leta sem delala na železnici.
Darko32
27. 08. 2011 07.08
williamwallace 27.08.2011, 00:12 Ali semafor ali signal dejstvo je nesporno, da tukaj se poiskuša zvaliti krivdo kar po liniji najmanšega odpora. Očitno nisi dobro prebral mojega pisanja. ZAnimivo kako vsi vedo kaj je signal in kaj je semafor. ZAKAJ pa se potem dogajajo takšne nesreče, kjer je človeški faktor in za nameček še ni zaščite od varnostnih naprav. POsamezniki pišejo, da ni denarja in podobno. Ostro nasprotujem takšnim natolcevanjem. Če ni denarja za pravilno delovanje varnostnih naprav je DOLŽNOST tistega, ki to opazi, da opozori pristojne. Sočasno pa temu primerno uredi promet. Ne pa kot je razumljeno iz prispevkov posameznikov prvo zaleteti in nato opozarjati, da ni denarja za vzdrževanje. MAr ni tukaj malo nesramnosti.??????????
Dejan Pagon 1
27. 08. 2011 04.21
Ja, je treba merkat mau "ejga!
garacacka
27. 08. 2011 02.14
+1
kjer sem rojena Jeseničanka in poznam železnico kot lastn žep, ni čudno da se je nesreča zgodila ne glede če je prevozil rdečo luč, saj so tiri v tako slabem stanju, da bi se lako zgodila nesreča kar koli. Mi je hido kjer se je zgodila žal življenje gre naprej in na napakah se učimo
xdragox
27. 08. 2011 00.40
bilokoji Prosim,da preberš svoj komentar in ne malo ampak precej razmisliš o tem kar si napisal!!!!!!!!!!
williamwallace
27. 08. 2011 00.15
+1
bilokoji Nisi delal izpita za strojevodjo, tako da... Nimaš pojma! Oprosti!
bilokoji
26. 08. 2011 23.52
-1
Noben pa ne pove koliko je novih strojevodij, ki imajo 3 mesecne tecaje, vendar pa vozi vlak, pa ceprav misli da je strojevodja. Podobno kot policaj ki ima tecaj za tako imenovano Redarja pa misli da je policaj in lahko dela kar se mu zljubi.
izbriši mi profil admin
26. 08. 2011 23.43
Ma kaj paničarte - dva sta se lažje poškodovala :) pa taka panika - zdej bodo imel izgovor za visoke vložke v SŽ - ker nekak je treba upravičit izplačane letošnje nagrade in regrese .- kok ste naivni !
Matjaž Zvan
26. 08. 2011 23.36
Mb 128 na Jeseniško postajo pripelješ s kranjske smeri okoli ovinka in ne vidiš ama nič kaj je pred tabo. Ko pa vidiš, pa pri taki teži vse zavore komaj kaj zaležejo.