Črna kronika

Na gradu Borl pri pospravljanju žerjava umrl delavec, še dva poškodovana

Cirkulane, 26. 11. 2020 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V kraju Cirkulane se je zgodila delovna nesreča, v kateri je umrla ena oseba, še dve sta poškodovani. Nesreča se je zgodila pri pospravljanju žerjava, postavljenega na gradu Borl, kjer potekajo obnovitvena gradbena dela. Po navedbah gasilcev, ki so pomagali pri reševanju, naj bi bile v času nesreče na stroju sicer štiri osebe.

Pri naselju Dolane (v občini Cirkulane) se je ob 16.03 med obnovitvenimi deli pri borlskem gradu zgodila delovna nesreča, je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje.

Na Policijski upravi (PU) Maribor so potrdili, da so bili o nesreči pri delu, ki se je zgodila pri gradu Borl, obveščeni malo po 16. uri. "Po do sedaj znanih podatkih je en delavec v nesreči umrl, še dva sta poškodovana. Enega od njiju so prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Ptuj, drugega v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor," je sporočil predstavnik za odnose z javnostmi PU Maribor Miran Šadl.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je prvi poročal spletni portal Mariborinfo, se je nesreča zgodila pri pospravljanju žerjava, postavljenega na gradu. Po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje se je gradbeni žerjav s konstrukcijo sesedel pri razstavljanju, pri čemer je en delavec padel s podesta v globino 15 metrov in umrl na kraju nesreče. Še dva delavca sta padla z višjega na nižji podest, eden si je huje poškodoval nogo, drugi pa ima hude poškodbe glave.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Reševalci NMP so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v bolnišnico. Gasilci PGD Ptuj in Cirkulane so na gradbišču preventivno odklopili elektriko, zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, s pomočjo avtolestve rešili poškodovanca ter nudili pomoč reševalcem in policiji. Na kraju nesreče so bile prisotne vse pristojne službe, cesta Dolane–Zavrč pa je bila med intervencijo zaprta za ves promet.

Ptujinfo pa medtem navaja PGD Ptuj, kjer so dejali, da naj bi bile v času dogodka na žerjavu štiri osebe. Nesreča naj bi se zgodila, ko so se podesti ob straneh žerjava podrli in začeli drseti po ogrodju žerjava. Pri tem je ena oseba padla in umrla, dve sta poškodovani sami prišli z žerjava, enega poškodovanega pa naj bi ptujski gasilci reševali s pomočjo avtolestve in vrvne tehnike.

Policija bo več informacij predvidoma posredovala jutri

Na kraju dogodka so policisti, mariborski kriminalisti, dežurna preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča na Ptuju in dežurna državna tožilka iz ODT na Ptuju. Zaradi noči bodo ogled kraja nesreče prekinili in ga nadaljevali jutri. Kot so še sporočili s PU Maribor, zaradi tega trenutno tudi ni na voljo več podatkov. Več informacij o nesreči bodo javnosti in medijem lahko posredovali šele jutri, po opravljenem ogledu.

Regionalna cesta Ptuj–Zavrč je bila pri gradu nekaj časa zaprta za ves promet.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekoč propadajoč grajski objekt so s poletjem pričeli temeljito prenavljati. Pod okriljem Direkcije RS za infrastrukturo je tako stekla sanacije brežine oziroma skale, na kateri deloma sloni grad, kulturno ministrstvo (ki je tudi lastnik objekta) pa je izvedlo arheološke raziskave. V delu Borla nameravajo v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor urediti tako imenovani Interpretacijski center Drave.

Sanacija brežine, zidu in terase gradu, vredna okoli poldrugi milijon evrov, se je te dni sicer že zaključevala. Izjemno zahtevna dela na višini je izvajalo podjetje Pondus iz Kamnice s podizvajalci, še piše Ptujinfo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni