Črna kronika

Na gradbišču džamije odvrgli svinjske glave. 'To je sovražni napad na manjšino'

Ljubljana, 13. 01. 2016 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./U.Z.
Komentarji
0

Na gradbišču Islamskega kulturnega centra v Ljubljani so ponoči neznanci odvrgli več svinjskih glav. O dogodku je bila obveščena policija, ki zadevo še raziskuje. V Islamski skupnosti so zapisali, da je to sovražni napad na manjšinsko skupnost in opozorili, da je "sovraštvo bolezen duha in varnostni problem".

Na gradbišču Islamskega kulturnega centra v Ljubljani so zjutraj našli več svinjskih glav in kozarcev za vlaganje, ki so bili polni krvi. To naj bi za muslimane, ki ne jedo svinjine, predstavljalo žalitev. "To gnusno dejanje so prvi opazili delavci, ko so v sredo v jutranjih urah pričeli z delom. Takoj so obvestili odgovornega vodjo gradbišča in predstavnike Islamske skupnosti v Sloveniji. Obveščena je bila tudi policija, ki je opravila ogled in izvedla vse potrebne postopke," so sporočili predstavniki Islamske skupnosti v Sloveniji.

Svinjske glave, ki so jih ponoči odvrgli na gradbišču Islamskega kulturnega centra.
Svinjske glave, ki so jih ponoči odvrgli na gradbišču Islamskega kulturnega centra. FOTO: Islamska skupnost v Sloveniji

S PU Ljubljana pa so sporočili, da so bili policisti o najdbi obveščeni danes okrog 9. ure zjutraj. "Po do sedaj zbranih obvestilih je znano, da je neznani storilec preko noči na Kurilniški ulici v Ljubljani na gradbišče odvrgel živalske kadavre (svinjske glave)," je zapisala tiskovna predstavnica PU Ljubljana. Policisti zadevo še preiskujejo, storilec pa je osumljen storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. O vseh ugotovitvah bodo policisti obvestili pristojno tožilstvo.

Odziv Islamske skupnosti: to je sovražni napad na manjšino

Javno spodbujanje oz. razpihovanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki temelji na verski pripadnosti, in je storjeno tako, da lahko ogrozi ali moti javni red in mir oziroma z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.

"V Islamski skupnosti ta napad razumemo kot sovražni napad na manjšinsko skupnost. Mogoče je to rezultat Reporterjevega konstantnega hujskanja proti džamiji in pozivanja, da se gradnja ustavi. Ne glede na tovrstne napade posameznikov bo Islamski kulturni center objekt, ki bo širil razumevanje, toleranco in spoštovanje med ljudmi," so zapisali v odzivu in dodali: "IKC bo obogatil Ljubljano, slovensko družbo in celotno Slovenijo, ki je v preteklosti pokazala in dokazala, da zna živeti strpno in so njena vrata odprta za vsakogar, ki je dobronameren in iskren. Tudi v prihodnje bomo gradili duh spoštovanja in se borili zoper kakšnokoli sovrštvo. Sovraštvo je bolezen duha in varnostni problem."

Vlado, Mestno občino Ljubljana, Katoliško cerkev, Srbsko pravoslavno cerkev, Evangeličansko cerkev in druge ustanove so pozvali, da se opredelijo o tem, ali je v času velikih svetovnih izzivov način, na kateri mediji, kot je Reporter, pozivajo na linč, sprejemljiv za slovensko javnost.

V Islamski skupnosti opozarjajo, da je to sovražni napad na manjšinsko skupnost.
V Islamski skupnosti opozarjajo, da je to sovražni napad na manjšinsko skupnost. FOTO: Islamska skupnost v Sloveniji

Janković: Nedopustno in nerazumno dejanje

"Nedopustno in nerazumno je, da se v Ljubljani, mestu, ki je simbol miru in sožitja, kjer živimo skupaj in spoštujemo različnost, najdejo tudi posamezni mediji, ki podpihujejo sovraštvo in podžigajo nestrpnost do drugačnih. Očitno je, da se najdejo posamezniki, ki ne razmišljajo o posledicah svojih dejanj in žalijo čustva pripadnosti verskih manjšin. V svojem osebnem in v imenu MOL-a obsojam takšno ravnanje, kajti kljub temu, da sem ateist, spoštujem vse verujoče," je ob tem zapisal ljubljanski župan Zoran Janković.

Pričakuje, da bo tožilstvo sprožilo ustrezne postopke proti mediju in da bo policija ukrepala proti neznanemu storilcu.

Poleg svinjskih glav je neznanec odvrgel tudi steklene kozarce za vlaganje, ki so bili polni krvi.
Poleg svinjskih glav je neznanec odvrgel tudi steklene kozarce za vlaganje, ki so bili polni krvi. FOTO: Islamska skupnost v Sloveniji

Temeljno ploščo za Islamski kulturni center sta 6. maja lani postavila islamski mufti Nedžad Grabus in ljubljanski župan. Celoten center naj bi stal okoli 22 milijonov evrov. Glavni izvajalec gradbenih del je podjetje Gorenje projekt, pogodba pa je vredna 11,5 milijona evrov. Prva faza gradnje naj bi bila končana aprila letos, celoten objekt pa v dveh ali treh letih, je ob postavitvi temeljnega kamna povedal Grabus.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni