Črna kronika

Gorska reševalna zveza Slovenije: Igorjevi koraki so zastali

Ljubljana, 04. 04. 2017 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na gori Viš v italijanskih Julijskih Alpah sta umrla dva Slovenca – eden naših najbolj izkušenih alpinistov Igor Zlodej in njegova prijateljica Tatjana Maze. Njuni trupli so na višini 2350 metrov našli italijanski gorski reševalci. Neuradni vzrok za nesrečo naj bi bil zdrs.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Gore vzele še dve življenji
    01:38
    Iz 24UR: Gore vzele še dve življenji
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Aleksandrom Vončino
    02:34
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Aleksandrom Vončino

Na gori Viš (italijansko Jof Fuart) v Kanalski dolini v Italiji sta umrla slovenska alpinista. Kot je sporočila reševalna služba Furlanije Julijske krajine, so reševalci trupli moškega in ženske, ki sta padla na južni steni, našli na višini okoli 2350 metrov. Njunih imen niso posredovali, le inicialke in letnici rojstva.

Po informacijah italijanske gorske reševalne službe sta alpinista nameravala preplezati običajno pot na 2666 metrov visoko goro, ki se začenja malo nad zavetiščem Corsi.

Izkazalo se je, da gre za enega naših najbolj izkušenih alpinistov Igorja Zlodeja in njegovo prijateljico Tatjano Maze. 54-letnik iz Bovca in 48-letnica iz Ljubljane sta se po naših informacijah nazadnje javila v soboto, 31. marca, nato pa se je za njima izgubila vsaka sled. Svojci so obvestili policijo. Alarm so danes zjutraj sprožili iz mednarodnega centra v Vratih-Megvarju (Thorl Maglern) na avstrijskem Koroškem, od koder so ga posredovali tudi gorski reševalni postaji v Rajblu (Cave del Predil) in postaji finančne straže Na žlebeh (Sella Nevea) v Italiji.

Ob 12. uri so na parkirišču pred potjo, ki vodi do tamkajšnje gorske koče, našli njuna avtomobila, nato pa v bližini t. i. predora pod steno še njuni trupli, ki sta bili med seboj navezani. V akciji je sodelovalo deset gorskih reševalcev in finančnih stražnikov.

Prenos posmrtnih ostankov v dolino so najprej oteževale negotove vremenske razmere, saj je imel helikopter težave zaradi oblakov, ki so zakrivale pobočje gore. V popoldanskih urah pa so reševalci trupli le uspeli pripeljati v dolino.

Uradni vzrok tragedije še ni znan, neuradno naj bi bil za nesrečo kriv zdrs.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj so razkrili policisti

Policijska postaja Bovec je danes ob 6.45 prejela obvestilo o 54-letnem pogrešanem domačinu. "Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je pogrešan že od 31.3.2017, saj v tem času ni imel stikov z nikomer. Stekla je iskalna akcija s strani policije in pripadnikov GRS, pri čemer je bilo s helikopterjem slovenske policije pregledano celotno pogorje Kanina, saj se je domnevalo, da bo pogrešani najden tam. Kasneje se je njegov avtomobil našel na italijanski strani pod goro Viš. Stekla je iskalna akcija še s strani italijanske GRS, ki so pri helikopterskem preletu okoli 13.00 ure, pod prej omenjeno goro, našli moško in žensko truplo. Kasneje se je za pogrešanega identiteta potrdila, za žensko pa se še ugotavlja," so sporočili s PU Nova Gorica.

Usodna je bila ena njegovih najljubših gora

Zlodej, nekdanji policist, je bil več kot 22 let aktiven gorski reševalec. V gorah je bil njegov dom, tam je bil skoraj vsak dan. Bil je eden najbolj izkušenih gornikov pri nas, samo lani je opravil kar 252 vzponov. Leta 2015 nam je zaupal, da je bil na Triglavu kar 430-krat.

Za Zlodeja je bila usodna ena njegovih najljubših gora.
Za Zlodeja je bila usodna ena njegovih najljubših gora. FOTO: POP TV

Preden se je upokojil je bil del policijske gorniške enote. Na nevarnosti v gorah je opozarjal ves čas, večkrat tudi v naših prispevkih. Tako je spregovoril o delu gorskih reševalcev, pa tudi o planincih in planinskih kočah.

Veljal je za samotarja. "Rad hodim sam v gore. Vem, do kam je meja, če ne gre, se pa obrnem. Zima mi je najbolj všeč, turno smučanje je nekaj najlepšega, kar lahko pozimi počneš v gorah: gaženje deviškega snega in smučanje po pršiču," je pred leti povedal v intervjuju na strani Gore-ljudje.

Zdaj je bila zanj usodna ena njegovih najljubših gora, ki jo je nazadnje obiskal sredi decembra.

Gorska reševalna zveza: Igorjevi koraki so zastali

Koraki samotnega gorniškega popotnika Igorja Zlodeja, člana postaje GRS Bovec, so zastali. Kamnit drobir poti po južni strani na italijansko goro Viš je zadnjič začutil njegove stopinje in stopinje njegove spremljevalke na turi Tatjane na višini okoli 2350 metrov. Verjetno v soboto. Danes so ju, oba navezana in v popolni opremi, brez znakov življenja, iz helikopterja civilne zaščite, opazili naši kolegi iz vrst italijanskih gorskih reševalcev.

"Bilo je leto 1990, ko je Igor postal naš član. Zagotovo je poznal gore okoli Bovca ter poti na Triglav kot lasten žep. Znašel se je tudi na drugih terenih, prepoznaval vremenske razmere in pogoje na poti ter to delil v javnosti. Kako so potekali trenutki, ko se je utrnila njegova življenjska nit, nam trenutno še ni znano. Na žalost moramo potrditi dejstvo, da je v naših vrstah zazijala izjemna praznina. Ob tem bolečem in žalostnem trenutku izrekamo njegovim najbližjim iskreno sožalje," je ob tem povedal predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3