Črna kronika

Na fotorobotu ugrabiteljev sta policista

Zagreb, 09. 02. 2009 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oddaja o Britt Lapthorne, ki je izginila na Hrvaškem, pozneje pa so v morju našli njeno truplo, je razburila hrvaške policiste. Fotorobot ugrabiteljev namreč prikazuje dva dubrovniška policista.

Absurdno je to, da dva novinarja lahko rešita primer, ki ga več mesecev nista mogla rešiti hrvaška policija in Interpol. Načelnik urada direktorja hrvaške policije Krunoslav Borovec

Hrvaška policija se je odzvala na oddajo o Britt Lapthorne, ki jo je predvajala avstralska televizija Channel 7. Ustvarjalci oddaje so prepričani, da je bila Britt žrtev ugrabitve in trgovine z ljudmi. Hkrati so prikazali tudi zgodbe drugih deklet, ki so trdila, da so jih na Hrvaškem poskušali ugrabiti moški, ki so se izdajali za policiste. V oddaji je bilo mogoče videti tudi dva fotorobota moških, ki ju povezujejo z organiziranimi ugrabitvami turistk.

Hrvaška policija je na današnji novinarski konferenci zatrdila, da fotorobota ne prikazujeta ugrabiteljev, pač pa dva pripadnika kriminalistične policije. Načelnik urada direktorja hrvaške policije Krunoslav Borovec je dejal, da omenjena oddaja nikakor ne more pomagati hrvaški policiji pri reševanju primera Britt Lapthorne. Policista, ki ju prikazujeta fotorobota, sta res imela stik z eno izmed deklet, ki so za oddajo dala izjavo, vendar sta o dogodku napisala policijsko poročilo in ravnala v skladu s predpisi. Borovec ni izključil možnosti, da bi zaradi teh trditev avstralsko televizijo tudi tožili.

Truplo Avstralke Britt (desno) so našli v morju, hrvaška policija pa preiskuje, kaj se je pravzaprav zgodilo.
Truplo Avstralke Britt (desno) so našli v morju, hrvaška policija pa preiskuje, kaj se je pravzaprav zgodilo. FOTO:

Hkrati je dejal, da je nekatere informacije, ki so jih razkrili v oddaji, hrvaška policija že imela, dobila pa jih je prek mednarodnega policijskega sodelovanja. A izjave, ki jih je hrvaška policija pridobila, se v nekaterih ključnih točkah močno razlikujejo od izpovedi treh deklet, Avstralk Amer in Kate ter Američanke Jennifer. Te so po besedah Borovca policiji dejale, da ne morejo dati podrobnega opisa moških, za katere trdijo, da so jih nameravali ugrabiti. Nasprotno pa so v pogovoru za oddajo avstralske televizije dale tako dober opis, da so lahko izdelali dva fotorobota.

Preiskava se nadaljuje

Borovec je dejal, da ni le v interesu Brittinih staršev, pač pa tudi hrvaške policije, da končno odkrijejo, kaj se je dogajalo. Policija nadaljuje zbiranje podatkov in pri tem zaslišuje osebe, ki so z Britt preživele zadnje ure pred njenim izginotjem.

Glede modrega kombija, ki ga je varnostna kamera posnela pred nočnim lokalom Fuego v Dubrovniku, kjer so Britt zadnjič videli, nekaj deklet pa je dejalo, da so jih prav s takšnim kombijem želeli ugrabiti, je Borovec dejal, da gre zagotovo za zanimiv podatek. Informacije o sumljivem vozilu so sicer že imeli, vendar zaenkrat nimajo nobenih konkretnih ugotovitev, a preiskava poteka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zavedenSLO
11. 02. 2009 13.07
hrvateki kaj ste ji naredili? žalostno
okhasan1
10. 02. 2009 20.41
ZAKAJ TO NE BI BILO MOŽNO DA POLICISTI LAHKO KRIMINALCI? ČISTO MOŽNO JE ,SPLOH PA NA BALKANU. POVSEM MOŽNO JE TUDI DA PUNCE NISO UPALI DAJATJ TE IZJAVE NA HRVAŠKEM , KER ČE VSE TO RES POTEM MOGOČE BI KONČALI TAKO KOT NJIHOVA KOLEGICA. TAKO DA FOLK , TLE JE VSE MOGOČE. KDO PA DELA NA BALKANU PRIPOLICIJI? NIHČE DRUG KOT BIVŠE " BORCI" V BALKANSKI VOJNI, A TAKRAT VSI VEMO KAJ SE JE DOGAJALO.
Drhal
10. 02. 2009 14.41
Avstralci SMRDLJIVI, pejte vi rajš Šterka iskat ......ne pa da tle neki obrekujete naš prelep Balkan!!!!!!!!! DRHAL TEČNOBNA, DEBELA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ramzess
10. 02. 2009 13.51
"Fotorobot ugrabiteljev namreč prikazuje dva dubrovniška policista." In zakaj ne bi, zakaj takšno začudenje, saj nista prva policista na svetu, na napačni strani zakona. Pri teh fotorobotih pa je tudi tako, da jim prej podobnih deset napačnih ljudi, kot en pravi, kar ima za logično posledico, napačne, krive, prijave, aretacije in nenazdnje tudi obtožbe. "Absurdno je to, da dva novinarja lahko rešita primer, ki ga več mesecev nista mogla rešiti hrvaška policija in Interpol." Niti slučajno ni absusrdo, če vemo, da policaji, ne glede na stopnjo (policaj, kriminalist ali intepolovec ali FBI-ejevec), zločine preiskujejo po enkame scenariju (pravilniku), ki ne dopuška kreativnosti, kretaivnega razmišljanja, kreativne logike in logike na splošno, v primerjavi z novinarji in svojci, ki niso obremenjeni nebulozami po pravilnikih. Potem pa se čudimo, da so sploh sposbni pravil in fer opraviti svoje delo, in v normalnem času rešiti, v pravem času rešiti primer izginotja osebe. Pri slednjih se lepo vidi, kako se zadeve odvijajo, nelogično, po enakem scenariju, od primera do primera. Normalen človek se čudi, kako jim ob vseh teh omejitvah sploh uspeva. Tudi na drugih področjih je princip dela enak, rezultati pa logično drugačni od željenih.
gobo
10. 02. 2009 13.47
kaj sta jedele stega korita
PSIHOTERAPEVT
10. 02. 2009 13.44
mojca64 tebe pa mede mal bol !!!
Samo.Jst
10. 02. 2009 13.30
@Austom... a to je objavljeno kje na internetu al obstaja kakšen torrent al kaj podobnega?
sladoledcebula
10. 02. 2009 11.22
to je to ko se pripadnice razvitega sveta želijo iti neke svetovljanke v zahojenih državah 3 sveta. ne obstaja zastonj izraz balkan
Nagasaki
10. 02. 2009 09.42
Kaj je pa hotla ta Britt. Je imela fanta ampak ne ona hoče it sama malv po Evropi potovat, pa ga žurat z drugimi tipi, se dol dajat imet avanture, pol pa priti domov v objem svojega dragega in biti ljubka, ter se poročiti. Sam k se ni čist tko izšlo! RIP
mojca64
10. 02. 2009 09.28
pa še hodite k njim na usran morje.............
icosani
10. 02. 2009 09.14
So pa mojstri v brisanju sledi,mazanju oči ljudem... Vse #kao" uspešno raziščejo in so res prsvi specijalci... Sam da si ustvarijo sliko prave policije,ki je sposobna.. ma vsega! A niso isto naredili z umorom Hodakove?? Tolk so zaverovani v sebe da mislijo da ljudje še vedno verjamejo v pravljice...
nosferatu
10. 02. 2009 09.08
Sem že enkrat napisal, in bom spet: oglejte si film "Taken". Notri je zelo realno prikazana situacija v zvezi z albansko mafijo ter ugrabitvami in nadaljno preprodajo takih deklet. Seveda je vpletena tako policija kot tudi visoki državniki, samo navadni smrtniki ne morejo naredit nič razen bit poslušna ovca :P
F12
10. 02. 2009 09.01
Če sta ta tipa res inšpektorja, ki poslujeta tudi malo ilegalno, potem me ne čudi, da se policija tako trudi, da ne bi razrešili primera.
Austom
10. 02. 2009 05.02
Oddajo na Chanell 7, ki je bila v nedeljo na avstralski televiziji sem si ogledal. Vse "nadlegovane punce" so bile plavolaske, ki so bile odpeljane oz .so jih poskusili odpeljati iz taistega lokala. Oba tipa, ki so jih dekleta spoznala, sta bila prisotna pri vseh ugrabitvah. Predstavljalaa sta se kot policaja in jih na ta nacin zvabila ven . Dobra preiskava AUS TV in pa slaba reklama za Hrvate. Totalno aroganten odnos Hrvatov do avstralskih oblasti in starsev.
atani
10. 02. 2009 00.33
kmalu bo dan zaljubljenih...
BILI_PITON
10. 02. 2009 00.32
ko se peljem v Bosno v svoj rodni kraj potujem skozi Hrvasko,tam mimo Karlovca proti Veliki Kladusi....... tam je ena zajebana cesta ki ima omejitev 50 in jo je kar 30 km......vsakih 10 km stojo hrvaski policisti in ustavljajo.....ustavijo te za vsak kurac....seveda moras imeti pripravljeno 10 ali 20 evrica da jim das za pivo... da vam ne govorim o Bosni ,....tam zapeljes cez rdeco luc in ko te vstavi policist mu das za cevape ....... NA REFERENDUM cim prej ljudje,taki ne spadajo niti v NATO kaj sele v EU
reno911
09. 02. 2009 23.33
Samo na hrvaškem.
WestCoast
09. 02. 2009 23.05
In to da so ubili eno od mojih(australko) eeee upam da tistim ki so krivi da jih bojo mučili do smrti,jim rezali ude,iztikali oči,polomili kosti,ugašali čike in jih žgali s še čim!!! THEY NEED TO PAY MOTHER.......!
janez..jalen
09. 02. 2009 22.56
sem rekel, da bo resnica prišla na dan... kar še hodite dol na morje... :)
zakretene
09. 02. 2009 22.45
Sem napisal enmu včeraj, da bi se Hrvati morali zamislit nad svojo policijo.