Črna kronika

Na Dolenjskem zabeležili več spletnih goljufij

Novo mesto, 13. 11. 2009 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novomeški kriminalisti so v zadnjih mesecih zaznali več goljufij v zvezi s spletnimi nakupi in prodajo blaga. V večini primerov je kupec Slovenec, prodajalec pa tujec.

Spletna goljufija
Spletna goljufija FOTO:

Kriminalisti sektorja novomeške kriminalistične policije pravijo, da so v preteklih mesecih obravnavali več primerov goljufij, povezanih s prodajo oziroma nakupom motornih vozil in plovil, delovnih strojev, računalnikov in podobno. Cena teh predmetov se je gibala od nekaj tisoč evrov navzdol.

Pravijo, da so v trgovci komunicirali s kupci v angleškem jeziku in prek elektronske pošte, elektronski naslov pa so imeli narejen pri ponudniku brezplačne elektronske pošte. Trgovci se ponavadi izogibajo komunikaciji prek telefona ali pa osebnemu srečanju, za sredstvo plačila pa predlagajo ček ali obliko hitrega nakazila denarja. Kriminalisti opozarjajo uporabnike, naj se takemu načinu komunikacije in plačevanja izogibajo. Med drugim izpostavljajo tudi, da naj ne pošiljajo slik osebnih dokumentov in prometnega dovoljenja. Pri slikah vozil naj prekrijejo registrske številke.

Kriminalisti pravijo, da tujci pri slovenskih spletnih uporabnikih izkoristijo njihovo neizkušenost pri spletnih nakupih, naivnost, nepazljivost, nepoznavanje možnosti prevar in pasti tovrstnega trgovanja.

Kriminalisti opozarjajo tudi na spam

Druga pogosta oblika poskusov internetnih goljufij so t. i. obljube in obvestila o navideznih denarnih nagradah, zapuščinah, ki naj bi jih prejemniki takih sporočil zadeli v nekakšnih nagradnih igrah. Največkrat gre za spam oziroma nezaželena, neosebna sporočila, v katerih tujci od oškodovancev zahtevajo razne osebne podatke.

Za izplačilo domnevne nagrade pošiljatelji zahtevajo določeno provizijo oziroma odstotek od nagrade, vendar te naslovnik spam sporočil dejansko nikoli ne prejme. Ker je takih sporočil veliko, je verjetnost goljufije in naivnosti pri tovrstnih lažnih ponudbah toliko večja.

Kriminalisti svetujejo, da če je uporabnik v dvomu, ali naj nek nakup ali prodajo tudi dokončno opravi, naj se posvetuje z osebo, ki ima izkušnje s spletnim trgovanjem ali pa poišče kakšne informacije o tem na spletnih forumih.

In če se zgodi, da uporabnika vseeno ogoljufajo, kriminalisti svetujejo, naj nemudoma shranijo elektronski pogovor na nosilec podatkov, sporočila natisne, si zabeleži ostale koristne podatke in zadevo prijavi policiji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Katarina Ostran
13. 11. 2009 21.03
Zadnjič sem dobil tudi nek prav beden in najedajoč SMS iz spletne strani Bolha. Ne vem kaj se gredo, ampak to je totalno nizkoten nivo in odnos. Resda pri prijavi napišejo, da podatkov ne bodo posredovali tretjim osebam. Vse lepo in prav... ampak kdo jim je dovolil, da v lastni režiji spammajo na telefonske številke njihovih uporabnikov? Banda kapitalistična!
Sandra Žibert
13. 11. 2009 18.23
+1
V "BAKKERju" so veliki lažnivci in nategovalci. Tiste njihove rožice so pa tako slabotne, da je kaj.
djuko
13. 11. 2009 15.05
dolenska je zakon!
azislo
13. 11. 2009 14.57
jezikava1, ti nimš ne cvičke ne nč druzga u glavi tak da šuti ženo :D
ninja.subversion
13. 11. 2009 14.56
... in spamma tudi, 24ur postaja leglo spamma :|
bysaRD
13. 11. 2009 14.50
predvsem laži, se pravi objavljanje nepreverjenih informacij
Felix1
13. 11. 2009 14.36
ninja.subversion
13. 11. 2009 13.16
jaz bi prijavil 24ur.com zaradi širjenja lazi