Črna kronika

Sedem mrtvih v štirih dneh

Ljubljana, 01. 06. 2008 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Večina tragedij na slovenskih cestah se je zgodila zaradi neprilagojene hitrosti. Mesec dni po uvedbi novega cestno-prometnega zakona pravega učinka ni.

V zadnjih štirih dneh je na slovenskih cestah umrlo kar sedem ljudi. Na Celjskem so se v noči na nedeljo zgodile tri prometne nesreče, v katerih so umrli trije ljudje. V Laščah je v soboto motorist trčil v tovorno vozilo, že pred začetkom vikenda pa so na slovenskih cestah umrle še tri mlade osebe. Vsem prometnim nesrečam sta botrovali prevelika hitrost in precenitev voznih sposobnosti.

Nesreča pri Laščah, v kateri je umrl 22-letni motorist.
Nesreča pri Laščah, v kateri je umrl 22-letni motorist. FOTO: R.E.

V prometni nesreči, ki se je zgodila v soboto okrog 20.30 na cesti Ivenca–Frankolovo v kraju Globoče, je umrl 40-letni motorist iz okolice Socke, so sporočili s Policijske uprave Celje. V ovinku je motorist zapeljal v levo in trčil v zaščitno ograjo. Pri tem je utrpel tako hude telesne poškodbe, da je umrl na kraju nesreče.

Tudi v prometni nesreči, ki se je zgodila v soboto okoli 21.30 na lokalni cesti Arclin–Ljubečna v kraju Ljubečna, je umrl motorist. Zapeljal je s ceste, padel in podlegel poškodbam.

Kratkoročno bi morali poiskati tiste črne točke, kjer se poškoduje največ motoristov, dolgoročno pa bi morali poskrbeti tudi za drikališče. Andrej Brglez, AMZS

Na relaciji Gornji Grad–Bočna v kraju Bočna pa se je prometna nesreča zgodila danes zjutraj okoli 5. ure. Voznik osebnega avtomobila je zapeljal s ceste in trčil v nabrežino. V avtomobilu sta bili dve osebi – ena je obležala mrtva v vozilu, druga pa je padla iz vozila in se hudo poškodovala.

Motorist trčil v tovornjak

V prometni nesreči, ki se je zgodila v soboto popoldne na cesti Dvor–Kočevje pri kraju Lašče v občini Žužemberk, je prav tako umrl motorist. Trčila sta motorno kolo in tovorno vozilo, pri tem pa je zagorel tovornjak. Motorist je na kraju podlegel poškodbam.

Ogenj, ki je zajel vozili, so pogasili gasilci iz Dvora in Žužemberka. Na kraju so bili tudi gasilci iz Novega mesta.

Črn konec tedna že pred začetkom vikenda

V petek zvečer je na uvozu na avtocesto pri Slovenski Bistrici umrla 20-letna voznica iz Maribora, ki je v nepreglednem ovinku prehitevala osebni avtomobil. Pri tem je trčila v osebno vozilo. Trčenje je bilo tako silovito, da je Mariborčanka umrla na kraju nesreče. V četrtek zvečer sta pri Idriji umrla 24-letni voznik in njegov 25-letni sopotnik. Zaradi neprilagojene hitrosti je njuno vozilo trčilo v skalnato brežino.

Kljub ostrejšemu zakonu nove smrtne žrtve

Očitno objestnosti na cestah ni ustavil niti nov prometni zakon, ki smo ga Slovenci dobili pred dobrim mesecem dni. 30. aprila letos je v veljavo namreč stopila novela zakona o varnosti cestnega prometa, ki je precej zvišala kazni za najhujše kršitve cestno prometnih predpisov.

Večja represija očitno ne more zmanjšati tragedij na slovenskih cestah.
Večja represija očitno ne more zmanjšati tragedij na slovenskih cestah. FOTO: POP TV

"Jasno je, da zgolj zakonodaja ne more zagotoviti, da na cestah ne bi bilo mrtvih. Vprašanje je, kako dolgo se bodo odgovorni zatekali samo k represivnim ukrepom in ne tudi drugim, ki jih poudarjamo že nekaj časa. Potrebno je izboljšati tudi varnost na cestni infrastrukturi, poleg tega se je voznikom mogoče približati tudi na druge načine, na primer s preventivnimi akcijami," meni Andrej Brglez iz AMZS.

Visoke globe ...


Nov zakon je prinesel predvsem visoke kazni za prekrške, kot so vožnja pod vplivom alkohola in drugih nevarnih substanc, velika prekoračitev hitrosti v naseljih, vožnja v nasprotno smer na avtocestah, nepravilno prehitevanje in podobno.

Vozniki, ki prekoračijo najvišjo dovoljeno hitrost v naselju za več kot 30 kilometrov na uro, so tako po novem kaznovani z globo v višini najmanj 1.000 evrov, devetimi kazenskimi točkami in prepovedjo vožnje motornih vozil. Podobna kazen čaka voznike, ki imajo v litru izdihanega zraka več kot 0,52 miligrama alkohola. Taki vozniki so kaznovani z 800 evri globe, desetimi kazenskimi točkami in odvzemom vozniškega dovoljenja.

Globa za neuporabo varnostnega pasu po novem znaša 120 evrov, prav toliko tudi uporaba mobilnega telefona med vožnjo. Po novem so kaznovani tudi pešci, ki ne upoštevajo rdeče luči na semaforju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3