Črna kronika

Munc: Fantje niso nedolžne ovčice, so kazensko odgovorni

Ljubljana, 01. 05. 2012 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko so njihove družine preživljale pekel, ko niso vedele, kje so, so se trije pogrešani dijaki, kot pravijo, zabavali "v toplih krajih, kjer so se smejali našim nesposobnim policajem". Psiholog Munc se sprašuje, ali bo kdo od njih kazensko odgovarjal.

Po tednu dni so se pogrešani dijaki, 16-letni Matic Kašnik, 15-letni Žan Britovšek in 17-letni Nace Camlek, vrnili domov. Kljub temu da so na smrt prestrašili svoje starše in da je policija za njimi sprožila obširno iskalno akcijo, pa fantje, kot kaže, posledic ali kazni ne bodo občutili. Policisti so namreč pojasnili, da jim ne grozi nobena kazen, razen če bi se izkazalo, da so v teh dneh na pobegu zagrešili kakšno drugo dejanje, ki je kaznivo. Čaka jih le pogovor na centru za socialno delo.

Da bi fantje morali odgovarjati za svoja dejanja, pa meni Matic Munc, psiholog svetovalnice Akcija!, javnosti znan po primeru koroške deklice. "Čeprav me ima, da bi napisal kak stavek o neučinkovitosti Policijske uprave Celje, ki ne zna v tednu dni najti treh počitnikarjev, se bom zadržal," piše v svojem komentarju na portalu Slo kronika.

Nace Camlek, Žan Britovšek in Matic Kašnik so se zabavali, ko so na noge spravili celo Slovenijo.
Nace Camlek, Žan Britovšek in Matic Kašnik so se zabavali, ko so na noge spravili celo Slovenijo. FOTO: PU Celje

Dejstvo, da dijaki niso kazensko odgovorni, se mu zdi navadna izmišljotina. Kazenski zakonik RS v 309. členu namreč prav za takšna dejanja predvideva sankcije. »Kdor zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let," navaja.

Po Munčevem mnenju so "mladi gospodiči od 14. leta starosti že kazensko odgovorni, ne pa nedolžne ovčice". Odgovornost po njegovem mnenju nosijo tudi starši. "Vmes pa je tudi odškodninska odgovornost, saj je Republika Slovenija očitno zagonila kar nekaj denarcev, da je iskala turiste cel teden. V primeru, da na vse skupaj gledamo pri 15-, 16- ali 17-letnikih kot na nekaj otroške razigranosti, smo kot družba res popolnoma izgubili kompas,'' na omenjenem portalu še piše Munc.

In, kot pravi, za povrh čakamo še informacijsko pooblaščenko, da zažene vik in krik, naj se umaknejo osebni podatki ubogih otrok, ki jih je sicer objavila policija v svoji vseslovenski neuspešni iskalni akciji. "Kaj pa na to porečete, kolegi policisti PU Celje, ali pri vas kazenski zakonik ne drži za sinove članov koroške mafije? Seveda pa se lahko slovenska javnost raztopi od sreče, ker so še eni koroški otroci končali v varnem objemu staršev. Ob tej podobi idile raje končam," zaključi Munc.

Fantje o novinarjih: Za zaklat so!

Zadeva je sprožila veliko polemik na spletnih omrežjih. Svoj 'podvig' so po vrnitvi domov komentirali tudi fantje sami. Do njihovih zapisov so se dokopale Slovenske Novice. "Sem šel v tople kraje in se na plaži smejal našim nesposobnim policajem," je na Facebooku zapisal Camlek. Zapis je naletel na ogromen odziv, predvsem odobravanje vrstnikov, pa tudi nekaj graje.

Kašnik se je v svojem zapisu spravil na novinarje, češ da "osli" nimajo kaj pisati, da so bili v Rovinju in naj se najprej prepričajo, ali so bili res tam. Camlek je na to odgovoril, da bi bilo novinarje treba tožiti, ker so jih "spravljali v sramoto", Kašnik pa gre še dlje in zapiše: "Ja, stari, za zaklat so, osli!"

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni