Črna kronika

Morilski pohod ovčarjev

Preddvor, 28. 04. 2008 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Š.Z./A.M.F./M.M.
Komentarji
21

Psa sta se spravila nad ovce, ki so se pasle nad Potočami. Okoli 25 sta jih pomorila, še več pa obgrizla.

Psa sta poklala okoli 25 ovac, skoraj polovico preostale črede bodo morali zaradi infekcij usmrtiti.
Psa sta poklala okoli 25 ovac, skoraj polovico preostale črede bodo morali zaradi infekcij usmrtiti. FOTO: POP TV

Ob 6.30 so kranjske policiste obvestili, da sta dva psa na območju občine Preddvor napadla čredo ovac, ki so se pasle na hribu nad krajem Potoče.

Psa, kavkaški ovčar in mešanec med kavkaškim in nemškim ovčarjem, sta ponoči pobegnila. Med pohodom na svobodi sta se spravila nad ovce, okoli 25 sta jih pokončala, še več pa sta jih pogrizla.

Mešanca je na kraju usmrtil lovec, nato pa je veterinarski inšpektor s pomočjo številke na čipu ugotovil, kdo je njegov lastnik. Drugi pes se je vrnil domov, kjer je bil ob prihodu policista še vedno krvav.

Možje postave bodo lastnikoma psov – gre za 18- in 23-letnika iz Hriba pri Preddvoru – izdali plačilni nalog zaradi kršitve določb Zakona o varstvu živali, obenem pa bodo napisali poročilo na veterinarsko inšpekcijo. Materialna škoda, ki jo je utrpel lastnik ovac iz Hotemaž, še ni znana.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

geslo
13. 05. 2008 10.58
ej drgač sta bla tedva psa čist u redu k jih poznam. dobr čistokrvna je bla res huda pa tko, sam ta k je bla ustreljena je bla pa ful pridna pa ubogljiva pa nč huda. pa ne mi pisat kr neki če ne poznate psov. čigav ps pa še ni gdaj ušou pa nj bo hud al pa ne. lastniki ovc pa nj pač nrijo bolšo zaščito. drgač bi jim ovce lah poklala tud kšna druga živav. kuža je pač kuža.
geslo
13. 05. 2008 10.58
za: za_ra: ej teli k so mel tedva psa za pse ful lepo skrbijo pa jih merkajo pa vse sam pač pes gdaj tud uide, tko da sam ne mi bluzit s takim scenam od gospodarjev.
kawasakimen
01. 05. 2008 12.22
Hude pse imajo zmeraj idioti ki z njimi ne znajo ravnati.Zdaj pa se bodo nekateri spravili na lovca in mu ocitali da je morilec.Jaz osebno brez noza ne grem v gozd in tega mi noben butast zakon ne bo preprecil.S psi sem ze imel veliko nevsecnosti pa ne po moji krivdi.Enkrat sem se sprehajal po jasi,ko mi naenkrat pride nasproti bulterier ves slinast okrog gobca in seveda sem takoj pocasi potegnil iz zepa noz nakar je lastnik rekel -Da ne bi probal.Ne vem ali je to mislil za psa ali je bilo namenjeno meni?Pes je odnehal jaz pa sem sel naprej.Kaj bi bilo,ce bi tak pes naletel na otroka lastnik pa bi bil kje dalec?Sam pri sebi sem si rekel,da bom psa drugic razrezal lastnika pa posteno nabunkal.
strelka23
29. 04. 2008 22.35
Vsaj so tudi kazni dosti prenizke.To je absurd.Lastnik je na potezi,da jih iztoži za toliko,da nikoli več ne bodo nabavili niti mačka.
regul
29. 04. 2008 19.14
Res groza. Ampak je bilo samo vprasanje casa kdaj se bo kaj hujsega zgodilo in na sreco se nista spravila na ljudi. psa sta bila cisto podivjana, cele dneve in noci spuscena pred hiso, ki je resda zascitena z ograjo, ampak sta se tud velikokrat sprehajala prosto po ulici. samo da si sel po ulici pa niti ne blizu njihove hise sta zacela lajat nate in se zabijat v ograjo. psi so se drli cele noci in kljub opozorilo lastniki nisi nic naredili. res mi ni jasno zakaj imajo ljudje ljubljencke, ce jih nocejo in niso sposobni zanje skrbeti.sj te dva psa in prejsni pes (ki je bil tudi ustreljen od lovca) so ze marsikaj naredili, pa lastnikov ocitno ni ganilo. denarna kazen pa jih tudi ne bo, kar se itak preseravajo z dnarjem.
ZA_RA: Na žalost je pri nas taka zadeva da Vurs-inšpekcije take zadeve enostavno sploh ne interesirajo.Oni se ne menijo za prijave tudi če jih gdo poda niti se ne menijo za slabo in nečloveško ravnanje z živalmi.Ko pa do česa pride se pa delajo še bolj nori kot so in seveda nigdar niso nič krivi.Najprej predvsem bi trebalo kaznovati njih in Vurs na splošno razpustiti saj je tako brez veze.To pišem iz lastnih izkušenj saj sem sam velikokrat podal podobne prijave zaradi mučenja in grdega ravnanja z živalmi tudi v sodelovanju z društvom proti mučenju živali a enostavno nismo dosegli nič Vurs je bil gluh.Posredovala je tudi policija vendar policija ni pristojna za take zadeve oziroma nima pooblastila dokler izvršbe ne izda Vurs ali sodišče.Izjema so seveda nujni primeri,ko pride do ogroženosti.Tako da me je nazadnje tako razjezilo da sem šel z nekaj lastniki sam fizično obračunal,ker tega več nisem mogel prenašati potem sem pa plačal seveda kazni pri sodniku za prekrške.Nekaterim je sicer nekaj časa zaleglo a so se stvari začele ponavljati tako,da bom zadevo verjetno na žalost spet moral ponoviti vendar mislim da bom tokrat šel direktno na VURS in tistega butastega direktorja vrgel skozi zaprto okno na dvorišče.Nažalost pri nas v Sloveniji enostavno kot izgleda ne gre drugače in še pri nas verjetno 100 let ta zadeva ne bo urejena kot je v drugih državah.
za_ra
28. 04. 2008 23.38
Pa kaj pri nas res nimamo enega zakona, da bi lahko kaznovali neodgovorne lastnike takih podivjanih psov? Saj pes ni kriv,če ima butastega gospodarja!
STRELKA: Ne vem kako je urejeno tam saj nisem imel v mislih tega kraja kjer se je tole zgodilo ampak nasplošno,ker sam poznam nekaj krajev kjer imajo kar precej ovc pa imajo za ograjo postavljene kar navadne kole na njih pa kar zabite po kaki dve prečni leseni lati in taka je cela ograja.Lahko kar brez problema stopiš preko nje. Seveda ne odobravam pokola ovc s strani psov poudarjam samo da psi niso krivi glede tega v tem primeru kot pa si ti tukaj napisala pa sta seveda lastnika obeh psov še toliko bolj odgovorna kajti če sta psa imela čas kopati luknjo pod ograjo to pomeni da sta bila z doma kar veliko časa in ju lastniki sploh niso šli iskat.Sam imam psa Rotwailerja na katerega vedno gdo pazi čeprav je na tistem dvorišču ko je zunaj tako ali tako ograja vedno zaklenjena in če bi opazil da ga ni bi ga seveda nemudoma šel iskat.In če bi do takšnega primera prišlo "bog ne daj" in bi pes kaj ušpičil bi za to bil kriv jaz ne pa pes in bi zato seveda tudi jaz moral odgovarjati. Tole sem hotel pojasniti.
strelka23
28. 04. 2008 22.47
Cosmos če en pes zakrivi šest in več pokolov in ga še vedno nihče ne odstrani...Pri Suzani je ograda narejena iz pletene ograje pod njo je bodeča žica na zunanji in notranji strani je električen pasti in je kljub temu pes prišel dva krat v ogrado in razmesaril ter pobil ovce.Si že kdaj slišal da pes koplje?Ne na pamet prosim.Mislim,da bi ti Suzi dovolila podroben pregled ograda in lahko ti garantiram,da je kvalitetno narejena le pes ima ponoči dosti časa kopati.
Tukaj ne gre za to ali sta psa bila lačna ali ne,ker po mojem nista bila.Ne gre kriviti tudi psa,če sta ovce poklala.Vsekakor sta za to kriva lastnika obeh psov,ker sta psa pobegnila in se seveda ne smeta sama potikati naokoli vendar se to lahko pripeti kaj hitro,čeprav je za psa dobro poskrbljeno in urejeno lahko naprimer pride k hiši negdo drug in ga izpusti in podobno.Psa sta ovce seveda napadla že zaradi tega ker sta bila v krdelu verjetno pa ju hranijo tudi s surovim mesom,kar v velikih količinah ni priporočljivo saj pes postane krvoločen.Ranjene ovce katere so preživele bi po moje najboljše bilo odstraniti saj jih imajo sedaj na mukah in trpljenju.Vsekakor sem pa mnenja da gdor ima toliko ovc mora pričakovati da se kaj takega lahko zgodi ne samo da pridejo in ovce napadejo psi ampak tudi katera druga žival.Zato bi tudi lastniki ovc morali imeti ovce ustrezno zavarovane,da do tega ne more priti ne pa se pozneje jočejo. Vsak pes bo ovco napadel pa je lahko še kako krotek pa ne zaradi lakote temveč ker mu ovca smrdi in mu enostavno ne odgovarja njen vonj.Če pripomnim ovce smrdijo tudi lično meni vendar jih pač ne grem pobijat ker se mi ne ljubi letati za njimi kot se je pač ljubilo tema psoma. Vsekakor se mi tudi ovce smilijo najbolj pa se mi smilita ta dva psa na katera so streljali kaj pa onadva vesta če lahko ovce pobijata ali ne zato se mi tudi nekateri komentarji tukaj zgoraj vidijo totalnoma bedni in brezveze.
kolo1
28. 04. 2008 20.36
to je beda, se je pr nas že tut zgodil, pa nismo nič mogl, več k pol črede je poginl..
suzana2
28. 04. 2008 20.15
Pravkar sem pogledala prispevek in lahko povem le to,da bodo vse ki so pogrizene in breje poginile in tiste,ki imajo začetno brejost predčasno povrgle.rešitev je edino takojšnje izpiranje ran z peroksidom,nabrizganje z antibiotikom in šivanje.Ovce osamiti v zaprt prostor in muham preprečiti dostop do njih.Ceplene morajo biti vsaj dva krat.Ker lastnik ve čigav pes mu je povzročil škodo veterinarske storitve gredo na račun lastnika povzročitelja.Sama sem boila v slabšem položaju ker sem vedela,da je pes iz Radvenc od Kaučič Mirka le dokazati policija ni hotela.Vse stroške zdravljenja sem krila sama ampak mi ni žal,ker so se mi ovce milile,in vse čez nekaj časa v štali povrgle normalno mladiče.Nekaj urno šivanje in stroški so bili povrnjeni,ko sem prvič pobožala dvojčka ki jih je povrgla prva ranjena ovca.Ko pa sem videla srečo v očeh hčerke sem vedela da sem se dobro odločila kljub velikim stroškom.Upam le,da se bo lastniku psa maščevala njegova ignoranca in norčevanje.Nobena kazen ki jo je prejel ni dovolj,denarja pa od takega izmečka niti nočem zato nisem tožila.
* KSIHT *
28. 04. 2008 20.13
Tako bom rekel; Ko vidim kaj takšnega mi gre kurja koža, po žilah pa mi kri zavreje ! Nedopustno je, da se kaj takšnega zgodi ! Kot se večina strinja; lastnika vdarit konkretno po žepu, da bo občutil vsaj kanček bolečine, ki so ga utrpele pobite živali in lastnik le teh. Ko človeka vdarimo po žepu, ga to najbilj boli. ne glede ali so bili psi cepljeni, to nima veze ob tako krutem dejanju.
strelka23
28. 04. 2008 15.24
Kaučičev (Izekov)pes ki ima na območju G.Radgone na vesti približno 100 ovac ni bil lačen,le preveč hranjen z surovo svinjini,lastnik pa ni verjel,da kolje njegov pes in ga je kljub opozorolim naprej veselo izpuščal vsak večer.Naj se mu godi isto v štali,baraba neodgovorna.(informacija je od oškodovanih rejcev,ki so ga opozarjali,s strani policije pa ni bilo do šestega pokola narejeno nič)
b77
28. 04. 2008 14.33
O ti revčki pasji so bili lačni. Ja ti lastniki, ti ti, jim boste morali dati jesti, bi rekli v društvu za zaščito živali.
kolo1
28. 04. 2008 14.13
lorenak pa kaka pasja hrana, tak drek je za stran vržt, psu se da, kar od južne ostane, ziher ma pes raj en zrezek k pa pasjo hrano..pa ovc ne napadejo psi zato ker bi bli lačni... stupido
step_by_step
28. 04. 2008 14.03
lorenak
28. 04. 2008 13.51
ne strinjam se da naj le privezejo svoje pse..naj jim dajo hrano in naj se ukvarjajo z njimi.. nas pes ni lacen in zato tudi ne nevaren.. poglejte kdaj na kaksno kmetijo,kaksno zivljenje imajo ti psi..celo zivljenje so privezani na verigah, za pasjo hrano jim je pa itak skoda denarja.. ni cudno, da tak pes potem cisto znori, ko se je koncno na prostosti..
Zrkizz
28. 04. 2008 13.50
Se sreca da jih je zraven dobil lovec, drugace bi ze spet bili krivi kaksni volkovi, medvedi in podobne zascitene vrste,da bi morala drzava placevat stroske. Vcasih je pa se dobro imeti v blizini kaksnega lovca.
Tojrsu
28. 04. 2008 13.36
ovčár -ja m (á) 1. pastir ovc: ovčar žene ovce na planino; ovčarji in kozarji 2. ovčarski pes: pastirju pomagata dva ovčarja // srednje velik pes z razmeroma dolgim gobcem, dolgo ali srednje dolgo dlako in košatim repom: vzrejati ovčarje / nemški, škotski ovčar ♪