Črna kronika

Morilec ni vedel, kaj počne?

Ljubljana, 18. 04. 2011 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kitajec, obtožen umora kitajskega para v Ljubljani, naj bi verjel, da kdor hudo ravna z družino, ni vreden življenja. Brat umorjenega pa je dejal, da mu ne brat ne pokojna svakinja nista potožila o težavah z zaposlenimi ali sorodniki.

Obdolženi Wu Zuxiong je izrecno pripovedoval, da tisti, ki hudo ravna s svojo družino, ni vreden življenja, je na sojenju zaradi umora kitajskega para na ljubljanskem okrožnem sodišču dejal psihiater Slavko Ziherl, ki je tudi pripravil izvedensko mnenje obdolženega.

Mnenje je pripravil že lani julija, zdaj je pred sodnim senatom nastopil kot priča na zahtevo Kitajčeve zagovornice Vanje Šisernik. Pojasnil je, da obdolženi verjame, da morajo biti ljudje kaznovani za nepošteno in zlobno ravnanje, kar je posledica okolja, v katerem je odraščal, kjer prevladujejo "arhaično oziroma primitivno mišljenje in rituali verovanja" ter stroga očetovska vzgoja.

Po umoru na Ižanki
Po umoru na Ižanki FOTO: Blaž Garbajs

Na vprašanje Šisernikove, ali lahko človek tako hudo kaznivo dejanje, kot se očita obdolženemu, stori pri polni zavesti, je odgovoril, da je tako kaznivo dejanje večinoma motivirano z zelo močnim čustvenim stanjem, storilec pa ponavadi ne razume, kaj počne. Tako čustveno stanje lahko traja zelo dolgo, med samim kaznivim dejanjem pa se lahko afekt sprevrže v silovito in nenadzorovano agresijo.

Nato je pred sodnico Mojco Zalar Kocjančič stopil brat umorjenega, Ying Yuan Lin, ki je pojasnil, da mu ne brat ne pokojna svakinja nista potožila o težavah s svojimi zaposlenimi ali sorodniki umorjene. Obdolženi je bil namreč svak umorjene, Lin pa je dejal, da če ne bilo vse v redu, pokojna tudi ne bi povabila otrok obdolženega, naj pridejo živet v Slovenijo.

Tretja priča, Štefan Makar, ki ima delavnico v neposredni bližini hiše, kjer se je tragedija zgodila, je dejal, da je tisto jutro slišal le krike in jok ter videl senco, ki je šla mimo dvorišča.

Umoril naj bi ju z motiko

Zuxionga obtožnica bremeni, da je 18. junija lani zgodaj zjutraj na Ižanski cesti v Ljubljani na grozovit in zahrbten način umoril kitajski par, 46-letnega moškega in 45-letno žensko. Umor naj bi obdolženi, sicer sorodnik umorjene, storil iz morilske sle, koristoljubnosti, prikrivanja drugega kaznivega dejanja, brezobzirnega maščevanja oziroma kakšnih drugih nizkotnih nagibov.

Umorjena zakonca sta namreč vodila restavracijo na Prulah v Ljubljani, v kateri je delal tudi obtoženi, vendar sta ga odpustila, prav tako tudi njegovo ženo. Po podatkih, ki jih je po pregledu kraja umora zbrala policija, naj bi 44-letnik skozi balkon prišel v stanovanje para ter ju z motiko večkrat udaril po glavi in prsnem košu.

Trupli sta bili tako izmaličeni, da so imeli policisti težave pri identifikaciji. Kitajec je že na prejšnji obravnavi dejal, da ni ničesar storil in da se ne bo zagovarjal. Njegove sledi DNK so sicer našli tako na morilskem orožju kot oblačilih, odvrženih v bližini hiše.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tezkakovina
19. 04. 2011 12.09
Pri nas nihče ne ve kaj dela . Ziherl pa še najmanj . Kako to ,da imamo polne zapore,ko pa nihče za nič ne odgovarja ?
Ulikses
19. 04. 2011 10.19
če prideš skozi balkon izza hrbta to ni afekt!!! to je hladnokrven in premišljen naklep ter načrtovana akcija. ne vem, kaj je ziherl pisal. tip se je pač maščeval, ker so ga odpustili - a gre tu za neko primitivno verovanje?!
jero_x
19. 04. 2011 09.05
dokler se bote samo sami sebi smilili in ne boste nič naredili za to bote vedno na istem, ne sam govorit tut nardite kaj narod in ne sam čakat da vam pade v naročje.
EricFlat
19. 04. 2011 08.58
Mogoče je to na Kitajskem opravičljivo, da tako kaznuješ nekoga, ki osramoti tvojo družino ali tebe. Vendar to ni Kitajska, ampak Slovenija!!! Tukaj se živi in deluje po naših normativah in regulativah. Tudi kazen naj bo takšna kot mora biti pri nas. Če bi katera od naših žensk v Iranu hodila okrog v kratkih hlačah, bi tudi bila kaznovana, čeprav je to pri nas nekaj čisto normalnega.
Kritik19
19. 04. 2011 06.05
Ja eni narodi poznajo etiko, čast in vrednote. Pri nas so to le pravljice za lahko noč in hrana za ubogo rajo.
Gregor Kotnik 1
19. 04. 2011 04.16
kaj pa lahko naredimo z tistimi ki hudo ravnajo z ljudstvom in državo??
Dejan Pekar
19. 04. 2011 00.44
da kdor hudo ravna z družino, ni vreden življenja TOČNO TAKO
NoRest
18. 04. 2011 22.09
ne bom rekel, da se je žrtvam to zgodilo zasluženo, vendar pa je bilo pričakovano. tu je šlo za izkoriščanje, hudo izkoriščanje. storilec kaznivega dejanja je bil povabljen v slovenijo pod pretvezo boljšega življenja. dobesedno vso premoženje, ki ga je imel, je porabil da je prišel na delovno mesto v sloveniji. a tu ga je čakal hladen tuš. delal je v mizernih pogojih, se komaj prebijal iz meseca v mesec (ima tudi družino), na koncu pa je bil še brez kakršnih koli razlogov odpuščen. ostal je brez vsega, niti za povratek družine na kitajsko ni imel. samo toliko, da se ve kakšno je tu ozadje.kruti eksploitaciji delovne sile je potrebno pri nas narediti konec., ker jo je enostavno preveč in tale primer, se bojim, ne bo osamljen. no, pa saj se tudi med slovenci dogaja(vegradov bombaš).delavski razred bo moral kolektivno vstati, takšna posamezna dejanja ne prinašajo drugega kot tragedijo...
razorcuts
18. 04. 2011 20.37
lauramar@ Prejšnje generacije, današnji pepel
lauramar
18. 04. 2011 20.26
današnja maldina je jutrišnji pepel
Nagasaki
18. 04. 2011 20.24
Kitajska je gospodarska sila in naj ga kar tja pošljejo, da ne bo na naših stroških 30 let. Tam jih ne bo stal nič, ker strošek za metek pošljejo družini
Sunny08
18. 04. 2011 18.44
Sašo Potočnik... nebi govorili o pravicah posameznika - a umorjeni niso imeli pravice do življenja? ali je obolženi imel pravico njih umorit?
Lol121
18. 04. 2011 18.11
če bi ga na kitajsko poslal bi ga itak ubil
Draža
18. 04. 2011 18.08
Slovenski zapori - all inclusive.
Blaž Bregar
18. 04. 2011 17.36
5001 BRAVO :)
Northwest
18. 04. 2011 17.21
Verjetno je mislil da stiha vrt.
Mars
18. 04. 2011 17.15
....da morajo biti ljudje kaznovani za nepošteno in zlobno ravnanje.... Omenjeni eksponent vladne stranke teh naukov še očitno ni spregledal oz se od njih oddaljuje.
Sašo Poto?nik 1
18. 04. 2011 14.47
galop.ce je moril v sloveniji,mora kazen odsluziti tam kjer se je zgodil umor.glede zastonj futranja pa,tako je v vsaki drzavi,in vsi imajo svoje pravice.ze tako in tako so cel life zaprti,ti bi jih pa se stradu,hallllo.lp
galop
18. 04. 2011 14.03
Mene zanima kdo bo plačeval njegovo 30 letno zaporno kazen in ali ga bodo poslali na kitajsko na prestajanje kazni? Ker 30 let nekoga futrati greti in oblačiti iz proračuna ni malo denarja.
alduri
18. 04. 2011 13.36
Najprej so vso družino zvabili iz Kitajske,izkoriščali in na koncu postavili na ulico......Človeku dati nagrado in ispustiti iz zapora...