Črna kronika

Morilca obsodili po skoraj 20 letih

London, 04. 01. 2012 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po skoraj dveh desetletjih je sodni epilog dobil umor 18-letnega študenta, ki so ga zabodli samo zato, ker je bil temnopolt. Sodišče je dva storilca za zapahe poslalo za 15 oziroma 14 let, drugi pa so medtem še vedno na begu.

Sodišče v Londonu je Garyja Dobsona in Davida Norrisa, sina enega najbolj razvpitih londonskih gangsterjev, obsodilo na zaporno kazen zaradi rasistično motiviranega umora temnopoltega najstnika Stephena Lawrencea leta 1993. Za zločin, ki je močno pretresel vso državo, je bil Dobson obsojen na najmanj 15 let in dva meseca zapora, Norris pa na 14 let in tri mesece. Obsojenca, ki sta danes stara 36 in 35 let, sta bila v času umora tudi sama najstnika, to pa je tudi razlog, da ju niso za zapahe poslali še za dlje časa.

Grozovitemu in hudemu zločinu ni botrovalo nič drugega kot rasno sovraštvo, je poudaril sodnik Colman Treacy in izpostavil, da dvojica ni pokazala prav nobenega obžalovanja in kesanja. "Oba sta bila člana tolpe. Ne dvomim, da sta se popolnoma podvrgla njenim prepričanjem in ravnanju," je dejal.

Grob Stephena Lawrencea je v teh dneh spet poln rož in sporočil.
Grob Stephena Lawrencea je v teh dneh spet poln rož in sporočil. FOTO: Reuters

Primer, ki je pretresel Veliko Britanijo, skoraj 20 let ostal nerazrešen

Kako lahko praznujem, ko pa vem, da bi ta dan lahko prišel pred 18 leti, če policiji, ki bi morala poiskati sinove morilce, ne bi pri tem tako spodletelo? Doreen Lawrence, mama umorjenega najstnika

Lawrencea, obetavnega 18-letnega študenta, je aprila 1993 na avtobusni postaji v Elthamu jugovzhodno od Londona do smrti zabodla tolpa belopoltih posameznikov. Njegov umor, ki je dolga leta veljal za enega najbolj razvpitih nerešenih zločinov, zdaj dobiva sodni epilog. Vendar pa v oči bode, da so za obsodbo dvojice potrebovali skoraj 20 let, medtem ko preostalih osumljencev roka pravice še ni dosegla. Tri člane tolpe – brata Neila in Jamieja Acourta ter Luka Knighta – so po umoru prijeli, a jih nikoli niso obsodili. Načelnik britanske kriminalistične policije Scotland Yard Bernard Hogan-Howe pa njim in drugim vpletenim v umor zdaj sporoča, da "ne bi smeli mirno spati".

Doslej so, ostre kritike pa zato letijo predvsem na londonsko metropolitansko policijo, ki je, kot je razkrila preiskava, zamočila pri zbiranju dokazov. Otepati se mora tudi obtožb, da je "institucionalno rasistična".

Čeprav sta bila Dobson in Norris že nekaj dni po umoru prepoznana kot osumljenca, ju niso sodno preganjali. Starša pokojnega najstnika, Doreen in Neville Lawrence, po rodu z Jamajke, sta se zato sama vrsto let borila za pravico na sodišču, kjer se je 14. novembra lani vendarle začel sodni proces.

Primer je odmeval tudi v Strasbourgu. Predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Mevlüt Cavusoglu je pozdravil pravico, ki je bila dosežena 18 let po enem najbolj razvpitih zločinov rasističnega sovraštva v Evropi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ubipedera
05. 01. 2012 21.28
-1
BMWmunja
05. 01. 2012 09.09
+16
Vsaka rit enkrat na svojo desko pride. Slovenija je seveda tu svetla izjema....