Črna kronika

Tragedija v Sežani: Mati zanika krivdo

Koper, 01. 04. 2009 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
0

Mati trdi, da ni umorila sina in hčerke. "Ko je ugotovila, da otroka ne dihata, je poklicala očeta, s katerim sta nato oživljala otroka,'' je povedal njen odvetnik. Mati naj bi tudi sama poklicala reševalce.

Oče je bil poldrugo leto ves čas v stiku s centrom za socialno delo. Obveščal je ustno in pisno. Odvetnik Franci Matoz

Odvetnik Franci Matoz, ki zastopa očeta Andreja Gorupa, po tragediji v Sežani išče tudi odgovornost zdravnikov dr. Gorazda Mrevljeta in očeta matere, ki naj bi otroka umorila, dr. Iztoka Misleja. Mrevlje je po njegovih trditvah sežanskemu centru za socialno delo sporočil, da lahko mati ustrezno poskrbi za otroka, na podlagi njegovega mnenja pa naj bi sodna izvedenka podala izvedensko mnenje, na podlagi katerega se je sodišče odločilo o skupnem skrbništvu.

''Menimo, da je bilo v postopku leta 2007, v katerem se je odločalo o vzgoji in varstvu zdaj že preminulih otrok, storjenih več napak. Tako s strani izvedenke, kot centra za socialno delo. Predvsem je bila nepojasnjena vloga dr. Mrevljeta, ki se je v tej zadevi vključeval kot lečeči zdravnik osumljenke,'' je povedal. V postopku naj bi se prikrivalo zdravstveno stanje matere, čeprav naj bi oče vseskozi poudarjal, da ni sposobna samostojno skrbeti za otroka, ''ker se ni ozdravila''. ''Bolehala je za določenimi psihičnimi boleznimi, pa tudi zdravila se je zaradi odvisnosti od alkohola." Izvedeniško mnenje je bilo domnevno površno in pomanjkljivo.

Bloki, v katerih sta ugasnili dve rosno mladi življenji. V času tragedije naj bi bila okna zatemnjena, mati pa naj bi bila opita. Otroka so na zadnjo pot pospremili včeraj.
Bloki, v katerih sta ugasnili dve rosno mladi življenji. V času tragedije naj bi bila okna zatemnjena, mati pa naj bi bila opita. Otroka so na zadnjo pot pospremili včeraj. FOTO: Dare Čekeliš
Na vprašanje, kakšno kaznivo dejanje naj bi storila zdravnika, je Matoz odgovoril, da gre lahko za prikrivanje, zlorabo položaja in pravic. Pri centru za socialno delo pa za opustitev uradne dolžnosti, tudi za zlorabo položaja in pravic ter nevestno delo v službi.

Razveza je bila februarja letos uradno zaključena. ''Še preden se je mati z otroki vselila v stanovanje, je oče ugotavljal, da je z njo nekaj hudo narobe. O tem je tudi pisno obveščal center za socialno delo, saj je opazil, da se je vdajala alkoholizmu. Želel je, da bi ukrepali, ker se je bal, da se bo otrokoma kaj zgodilo zaradi neustreznega varstva. Nazadnje je center ustno obvestil 18. marca, naslednji dan pa še pisno. Odgovorili so mu, da bodo sklicali nek sestanek, nato pa se je zgodila tragedija,'' je povedal.

Opozoril je, da bo treba pojasniti tudi vlogo osumljenkinega očeta, ki je bil prvi na kraju dogodka. Oče trdi, da je tudi zdravljenje Kristine Mislej potekalo tako, da ji je oče, ki je bil takrat še splošni zdravnik, izdajal neke recepte, čeprav ni bil njen zdravnik. Meni, da je tudi zaradi prikrivanja bolezni prišlo do napak v postopku, zato je odgovornost tudi na dr. Misleju. "Zato smo policiji predlagali, da tudi pri osumljenkinem očetu opravi določene poizvedbe pri njem, dr. Mrevljetu in na centru za socialno delo. Predlagamo zaseg določenih listin, da bi ugotovili stanje matere pred dogodkom, kajti to bo pomembno za kazenski postopek.'' Nadzor centra za socialno delo se bo začel jutri, sodeloval bo tudi oče. ''Z očetom bova tam lahko nudila pojasnila, kako je obveščal,'' je še pojasnil Matoz.

To, da sem z očetom prijatelj in da skupaj sodelujeva, sploh ni res. Dr. Mrevlje

Dr. Mrevlje očitke zavrača. Za 24ur.com je zatrdil, da ni samoiniciativno poklical na center za socialno delo, da ni prijatelj osumljenkinega očeta in da ni pisal izvedenskih mnenj. ''Kristina Mislej je več kot 15 let moja pacientka. V terapijo sem jo vzel ob koncu otroštva, na željo očeta, ki je bil splošen zdravnik v Sežani. Kot kolega me je takrat prosil, naj jo vzamem v obravnavo. Takrat sva prišla prvič v stik, nato pa še nekajkrat med zdravljenjem v odnosu zdravnik in oče. Ko je njen zakon razpadel in je prišlo do razveze, sem na njeno željo v dveh zdravniških izvidih opisal, kako so razprtije vplivale na njeno počutje. Kaj je vse ona doživljala in kakšno je bilo takrat moje stališče glede tega, ali je sposobna skrbeti za otroke. Na podlagi teh dveh izvidov, ki jih je verjetno pokazala na centru za socialno delo, so me pred poldrugim letom poklicali na center na pogovor. V prisotnosti staršev, odvetnikov, psihologinje smo se pogovarjali, kaj bi bilo za otroka najbolje,'' je povedal. ''V tistem trenutku sem ocenil, da je primerna mati. Nisem videl razloga, da bi jo ocenil kot neprimerno.''

'Oče matere ne obsoja'

Mati Kristina Mislej, ki je trenutno v Psihiatrični bolnišnici Polje, trdi, da je nedolžna. ''Zaveda se, da sta otroka mrtva,'' je za 24ur.com povedal njen odvetnik Branko Gvozdić. V bolnišnico so jo sprejeli zaradi nevarnosti, da bi sodila sama sebi. Zaradi nagnjenosti k samomoru je pod stalnim nadzorom. ''Ko je mati ugotovila, da otroka ne dihata, je poklicala očeta, ki je upokojeni zdravnik in živi v bližini. Dedek je po prihodu začel oživljati enega od vnukov, mati pa je oživljala drugega otroka. Nato so ju oživljali tudi reševalci, ki so prispeli na kraj po klicu matere,'' je pojasnil.

Oče meni, da je tragedija samo posledica stanja, v katerem se je Kristina znašla. ''Je ne obsoja, saj je znala biti dobra mati. Če bi bilo zdravljenje pravilno, do tega dogodka morda ne bi prišlo,'' je še dejal Matoz. Kje je bil oče v času tragedije, ni znano.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3