Črna kronika

Ogljikov monoksid usoden za Petra Smuka

Tržič, 03. 02. 2015 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
0

Zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom je umrl nekdanji predsednik izvršnega sveta tržiške občine in nekdanji poslanec Peter Smuk. V kurilnici je verjetno nalagal sekance, ko je bila v zraku smrtna doza nevarnega plina. Tri domačine in štiri reševalce, ki so mu skušali pomagati, so prepeljali v bolnišnico, od koder pa so jih že odpustili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Moški je umrl zaradi zastrupitve z monoksidom
    02:22
    Iz 24UR: Moški je umrl zaradi zastrupitve z monoksidom
  • Iz SVETA: Tihi morilec spet ubijal
    02:07
    Iz SVETA: Tihi morilec spet ubijal
Gasilci tudi danes preverjajo raven ogljikovega dioksida.
Gasilci tudi danes preverjajo raven ogljikovega dioksida. FOTO: Kanal A

V Retnjah pri Tržiču je zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom včeraj dopoldne umrl 74-letnik, so sporočili s policije. Umrl je nekdanji predsednik izvršnega sveta tržiške občine, nekdanji poslanec Liberalne stranke ter nekdanji solastnik Slovenske hranilnice in posojilnice Peter Smuk, so potrdili na tržiški občini. Sedem drugih oseb, ki so mu skušale pomagati, med njimi tri domačine in štiri reševalce, so zaradi blažje zastrupitve pregledali v ljubljanskem kliničnem centru. Vse so pozneje odpustili iz bolnišnice.

Kriminalisti so ugotovili, da je moški umrl v skladišču za surovine, ki je del gospodarskega objekta. V skladišču so bili sekanci, v ostalih prostorih so delovale kurilne naprave. V prostoru je bila znatno presežena vrednost ogljikovega monoksida, zato so včeraj prekinili ogled kraja in so ga nadaljevali danes dopoldan. Natančno so pregledali peči in prostore, zavarovali posamezne dokaze, z zbiranjem obvestil pa še nadaljujejo. O ugotovitvah bodo obvestili tožilstvo.

74-letnik verjetno nalagal sekance

V Sloveniji se vsako leto z ogljikovim monoksidom zastrupi in umre kar nekaj ljudi. V preteklih 10 letih je zaradi ogljikovega monoksida umrlo 96 ljudi.

Včeraj so na kraju nesreče posredovali gasilci JZ GRS Kranj, PGD Bistrica pri Tržiču in Križe, ki so iz silosa prenesli 74-letnika ter pomagali na prosto še domačinom in reševalcem. Zavarovali so tudi širše območje, prezračili prostor in iznesli sekance. Zatem so z dvema detektorjema izmerili vsebnost monoksida. Po besedah vodje gasilske intervencije Tomasa Felkarja so ugotovili bistveno povečane vsebnosti nevarnega plina, natančneje takojšnjo smrtno dozo monoksida, je pojasnil.

Tragedija se je zgodila na domačiji v Retnjah, v družinski delavnici, iz katere so ogrevali še tri druge hiše, je povedal Felkar. Gre za gospodarsko poslopje z lesno kurilnico, v kateri je med drugim tudi peč s polžem in zalogovnikom sekancev. Objekt je ločen od domače hiše.

Po besedah direktorja tržiškega zdravstvenega doma Iztoka Tomazina so štiri njihove reševalce po opravljeni intervenciji preventivno prepeljali v klinični center. Bili so blago zastrupljeni, vendar na srečo ni bilo tako hudo, da bi morali ostati v bolnišnici, je povedal.

Imenujejo ga tudi tihi ubijalec

Z ogljikovim monoksidom se lahko zastrupimo vsi. S čutili ga ne moremo zaznati, zato ga imenujejo tudi tihi morilec.

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga in drugega, piše na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja. Za preprečevanje zastrupitev svetujejo reden pregled in vzdrževanje kurilnih naprav in dimnikov ter redno prezračevanje prostorov. Na morebitno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida v prostoru lahko pravočasno opozori alarmna naprava oziroma javljalec ogljikovega monoksida v zraku.

Zdravniško osebje ob sumu zastrupitve izmeri koncentracijo ogljikovega monoksida v krvi. Ni nujno, da ima zastrupljeni kakršne koli zunanje simptome, pa je lahko vseeno zelo zastrupljen. Sicer so najbolj tipični začetni znaki zastrupitve glavobol, slabost, rdečica v obraz, bruhanje, utrujenost, omotičnost. Težave se lahko stopnjujejo do zmedenosti, zanašanja pri hoji, motenj vida, nezavesti in na koncu smrti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni