Črna kronika

Močno je snežilo, švigale so strele: Hrvate reševala helikopterska ekipa gorskih reševalcev

Kranj, 22. 06. 2015 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvate je na Begunjščici ujelo neurje, ''ki se je glede na vreme že samo napovedovalo''. Posredovala je gorska reševalna služba, ki je v dolino najprej prepeljala poškodovano planinko, nato se je vrnila še po ostale planince, potem pa je poškodovano prepeljala še v jeseniško bolnišnico.

Hrvatom so na pomoč priskočili radovljiški gorski reševalci.
Hrvatom so na pomoč priskočili radovljiški gorski reševalci. FOTO: PU Kranj

Skupino osmih hrvaških planincev, kot smo že poročali, je v soboto med vzponom proti Begunjščici ujelo neurje, ''ki se je glede na vreme že samo napovedovalo,'' so zapisali na Policijski upravi Kranj. Dva Hrvata, ki sta v neurju padla, sta se poškodovala. Posredoval je policijski helikopter, so še zapisali na PU Kranj.

Podrobneje so nesrečo opisali na spletni strani Gorske reševalne zveze Slovenije. Pojasnili so, da so v soboto nekaj pred 15. uro na 112 sprejeli klic na pomoč. Kličoči so še povedali, ''da sta od skupne osmih hrvaških pohodnikov dva zapustila skupino in odšla naprej ter z njima nimajo nobenega stika, en pohodnik je poškodovan zaradi iskre strele, ki se je odbila od tal, ena pohodnica ima poškodovano glavo zaradi padca po pobočju, še štirje pa so ob ponesrečenih in ne vedo prav dobro, kje so. Povedali so še, da močno sneži, da okoli njih treskajo strele, da je pobočje ledeno zaradi vetra in nekaj centimetrov zapadlega snega''.

Vodja akcije Toni Smolej, načelnik gorskih reševalcev Radovljica, je kmalu po obvestilu vzpostavil stik s skupino Hrvatov. Ti so mu povedali, da je iskra od strele, ki se je odbila od tal, po glavi oplazila enega od skupine šestih, zato je padel, ob tem je podrl pohodnico. Izgubila je ravnotežje in zdrsnila po pobočju in si poškodovala glavo. Kaj več o tega, da sneži in treska, pa ni mogel izvedeti, so zapisali na spletni strani Gorske reševalne zveze. Ekipa se je odločila za helikoptersko reševanje, v pripravljenosti pa je bila tudi večja ekipa gorskih reševalcev v primeru, če bi morali ubrati klasično reševanje.

K sreči je helikopterska posadka skupino našla takoj. Najprej so oskrbeli poškodovano planinko in jo prepeljali do Planice, kjer so jo prepustili zdravniški ekipi, nato pa so se odpravili nazaj po ostale, ki so jih prav tako prepeljali do Planice. Tam so znova pobrali poškodovano in jo prepeljali na zdravljenje v bolnišnico Jesenice. Na spletni strani so še zapisali, da je imel tisti, ki ga je zadela iskra od strele, le odrgnino na čelu in ni potreboval posebne zdravniške oskrbe.

Gorski reševalci so po koncu akcije pod vrhom Begunjščice izsledili še tista dva Hrvata, ki sta se odcepila od skupine še preden se je pripetila nesreča dvema njihovima članoma in ju usmerili na varno pot proti Ljubelju, so še zaključili poročilo o reševanju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Serž58
23. 06. 2015 06.58
+1
Rijecanin
23. 06. 2015 00.29
-1
Eurojackpot
22. 06. 2015 16.30
+2
Begunjščica je isto, kot Stol. Nikoli ne veš, kdaj se bo uscalo, al pa še kaj hujšega.
MavritoGazarinni
22. 06. 2015 14.44
+5
zdaj pa še napište koliko slovencev hrvati rešujejo iz morja vsako leto,od "kapitanov" na svojih barkah ,prek avtomobilov kateri nasedejo na plažah,vinjenih kopalcev in še in še in še... če že forsirate politiko ,hrvat,slovenec,babilonec,perzijec, bantučrnec,srbijanec...
krana
22. 06. 2015 20.30
+1
Ja, si siromak, ja. Saj poročajo redno, ko kakšno bedarijo ušpiči kak vrli naš .....
kosomak
23. 06. 2015 17.34
mislim da ne rabjo odvetnika...kiksnal so ker nimajo gora so pa še tok bolj levi za pohode...
murinar
22. 06. 2015 11.29
+11
Ja hrvati več previdnosti bo potrebno v bodoče in povprašati domačine ,če je varen vspon! Gora ni nora nor je tisti...Dobro ,da se ni končalo slabše .Ne maram hrvatov (politikov) ,a navadni ljudje so kar v redu (so izjeme) in tisti ,kareri gredo v hribe najverjetneje niso slabi ljudje!
big_foot
22. 06. 2015 11.18
-2
Hrvati niso za planine in mi nismo za girice pečt. Srečo so imeli in to zelo veliko srečo tako podcenjevanje gora se lahko slabo konča
LovecNaKomuniste
22. 06. 2015 10.49
-9
Heh Hrvati pa hribi, pejte raj na morje.
kosomak
22. 06. 2015 10.32
+2
Ni seno za goske...čehi, mađari, slovaki, hrvati ne poznajo gor in pol delajo traparije...več sreče k pameti...bravo fantje za dobro intervencijo
Rijecanin
23. 06. 2015 00.28
-3
expost
22. 06. 2015 10.19
+19
Hvala Bogu, da je z njimi vse ok, čeprav Begunjšica že precej dobro vnaprej opozarja, kakšno bo vreme.
KomentatorPolde
22. 06. 2015 09.58
+17
uf, pestro. Dobr so jo odnesl !