Črna kronika

Šok: Dve vozili v napačno smer v enem dnevu

Nova Gorica, 07. 02. 2010 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pijani voznik je vozil iz smeri Podnanosa proti Novi Gorici v nasprotni smeri. Nasproti vozeči vozniki so množično klicali policijo. Voznik pod vplivom alkohola je med Dolgo vasjo in Lendavo 10 km peljal v nasprotno smer.

V soboto okoli 23. ure je voznik osebnega avtomobila na avtocesti med Dolgo vasjo in Lendavo približno 10 km peljal v nasprotno smer. Ob zaustavitvi je preizkus alkoholiziranosti pokazal, da je vozil pod vplivom alkohola, zoper njega pa je bilo odrejeno pridržanje na Policijski postaja Lendava.

Obračanje in vožnja v napačno smer.
Obračanje in vožnja v napačno smer. FOTO: POP TV

Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so bili pridržani še trije vozniki osebnih avtomobilov. Policisti vse voznike opozarjajo, da je vožnja z vozilom v nasprotni smeri na avtocesti zelo nevarna. Vozniki s tem ogrožajo svoje življenje in tudi življenje drugih udeležencev v cestnem prometu, so še sporočili s policije.

Množično klicali 113

V soboto ob 15.43 je voznik osebnega avtomobila znamke Clio z goriškimi registrskimi tablicami vozil po hitri cesti iz smeri Podnanosa proti Novi Gorici v nasprotni smeri.

Znak, ki opozarja na napačno smer vožnje.
Znak, ki opozarja na napačno smer vožnje. FOTO: Kanal A

Nasproti vozeči vozniki so se umikali v desno in množično klicali na številko 113. Policisti prometne policije iz Nove Gorice so danes potrdili, da so voznika osebnega avtomobila, 47-letnega domačina iz okolice Ajdovščine, na vhodu na HC v Selu izločili iz prometa.

Pri kontroli je bilo ugotovljeno, da je voznik vozil pod vplivom alkohola, saj je alkotest pokazal 0,73 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Poleg kazni je bilo zoper voznika odrejeno pridržanje do streznitve. Poleg obdolžilnega predloga bodo policisti zoper voznika podali tudi kazensko ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti.

Napačna vožnja lahko pripelje do tragedije

Voznik osebnega vozila iz okolice Kranja je 20. januarja vozil po Celovški cesti v Ljubljani v smeri Šentvida, na priključku Šentvid pa je s Celovške ceste pravilno zavil na gorenjsko avtocesto. Ko je zapeljal na avtocesto, je iz neznanega razloga obrnil vozilo in zapeljal v napačno smer v predor Šentvid v smeri Kosez. 77-letni voznik je sicer brez nesreče prevozil predor v napačni smeri in avtocesto zapustil na priključku v Podutiku.

Posledice nesreče v Arji vasi, v kateri so umrli trije mladi ljudje.
Posledice nesreče v Arji vasi, v kateri so umrli trije mladi ljudje. FOTO: POP TV

V začetku januarja je na hitri cesti na Bivju policijski patrulji nasproti pripeljala voznica osebnega avtomobila. Ker je zapeljala v napačno smer, so jo policisti še pravočasno ustavili. A 42-letna voznica je obrnila avto in se ni zmenila za znake policistov ter odpeljala preko nekdanjega mejnega prehoda Škofije v Italijo. Pozneje so jo le prijeli na slovenski strani. Policija je ugotovila, da je voznici že pred časom zaradi podobnih prekrškov prenehalo veljati vozniško dovoljenje. Zaradi kopice prekrškov so ji izdali plačilni nalog v višini nekaj več kot 1.300 evrov

Prav vožnja v napačno smer po avtocesti je bila kriva tudi za eno zadnjih hudih tragedij na naših cestah. Nesreča pri Arji vasi, v kateri so umrli trije mladi ljudje, se je zgodila 2. oktobra lani, ko je 46-letni Branko Maček v vinjenem stanju zavil na avtocesto v napačno smer.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

netscaper
10. 02. 2010 13.29
Torej kaj mam jst od tega če je kazen 1miljon evrov če se človk odločt ubit! PA se slučajo zaleti vame čelno! KAj a pol bo država kazen dala pa še zaslužla jst pa še za pogreb nam dubu!
netscaper
10. 02. 2010 13.01
Kakšen državni proračun! KAzni večje pa razdelit tisim ki upoštevajo pravila!!!!!! Ne pa da bo država spet kradla, vi bote pa govorl tko je prow sej proba preprečt!
idrca
08. 02. 2010 18.10
občutno višje kazni tako bi se nabralo več denarja za državni proračun
ena-tm
08. 02. 2010 10.19
A to je šok? A ni to pri nas že kar dnevno, da se kdo malo v kontra smer pelje? Ne vem a tekmujejo kdo bo dlje vozil v kontra smer? Res je že čudno, da se to tolikokrat dogaja.
krempa
08. 02. 2010 09.20
Takšne bedake, ki vozijo v napačno smer je treba kaznovati z globo 2.000 €, odvzem vozniškega dovoljenja za stalno in vozila s katerim je bil storjen prekršek. Vse to pa javno objaviti v vseh avtošolah in sredstvih javnega obveščanja.
sprint
08. 02. 2010 08.10
bronco40 07.02.2010, 12:29 Jas sem 1000000% prepričan, da to počnejo namerno, ali so tu stave, ali je kaj drugega,to se bo dogajalo še naprej, dokler bo zakon tako "OTROČJI". Ko bo pa to enkrat poskus UMORA, se bo pa stem prenehalo. ---------------------------------------... bi rekel, da v tem primeru gre za stave. Dejstvo je eno: "Ljudje so začeli piti in to res piti.! In najbolj zaskrbljujče je, da se za volan ne vsedajo več "okajeni", ampak mrtvo pijani. In to sta ta dva tudi bila. Pijana tako, da se sploh nista zavedala, kje sta, kaj delata, kako vozita itd. In to ljudje je potrebno pospraviti s ceste, predvsem pa pri sebi razčistiti, da se v takem stanju ne vozi. Cesta ni tvoja. Uporabljamo jo vsi, tistim, ki to zlorabljajo pa polna kazen. Porast ne več "okajenih", ampak mrtvo pijanih voznikov je grozljiv in tu ni izgovora, ne kriza, ne izguba službe ipd., saj so to potencialni morilci. Enostavno me nima nihče pravice ubiti zaradi frustracij , ki jih bo utapljal v alkoholu, potem pa mrtvo pijan za volan. Te pravice nimam tudi jaz.
a99lina
07. 02. 2010 21.05
"P.S. nam vsaj v Gardaland ni treba hodt, sam v avto se usedeš pa mal naokrog po slovenskih cestah pa je še več adrenalina." Ja ljudje božji, kje pa sploh živite, to da se nekdo pelje v nasprotno smer po avtocesti se vsak dan, ampak res vsak dan, minimalno 3 krat zgodi v sosednji Avstriji in to samo v štajerskem delu, koliko jih je še v ostalih delih Avstrije. Pri njih jih imenujejo "Geisterfahrer" in je to nekaj povsem običajnega, nihče ne zganja takšne panike zaradi tega kot pri nas. Tega bo vedno več in se bo treba navadit kako reagirat v dani situaciji. Da bi to preprečili z visoko kaznijo, nikoli ! Edino z noži, ki ti prerežejo gume, če se zapelješ v nasprotno smer, kot imajo to rešeno na veliko avtocestah v Nemčiji.
Caterpillar
07. 02. 2010 20.48
Strinjam se, da je treba poostriti kazen. Ampak ne z dvigom vsote za kazen. Temveč s tistim, kar te najbolj prizadane, z odvzemom prostosti. Odvzem prostosti človeka še najbolj boli, si zaznamovan povsod in pri vseh. Vsi vejo, da si bil v zaporu za mesec dni, ker si bil pijan v avtu, ker si vozil po napacni strani in ker si zaradi alkoholap ovzrocil prometno nesreco. ...samota cloveka boli. Ce pa placa kazen jo pac placa, brez da bi kdo kaj vedel... Ce bi radi vozili po levi strani, pejte v London. Pa se ceneje bo...
pagan
07. 02. 2010 20.12
sicer pa te lahko ubije pijani voznik al pa pes od ministrovih in ministričinih prijateljev. sam odločt se je treba kaj je hujše. sicer pa oboje vredno obsodbe....
pagan
07. 02. 2010 20.10
Pijani voznik ali Voznik pod vplivom alkohola a ni to nekak eno in isto oziroma kakšna je razlika??? sej nebi vprašu sam k je glih v istem odstavku...
mojcd
07. 02. 2010 19.15
V ameriki je samo alkohol za volanom brezpogojen 1 mesečni zapor.....ne glede kako se voziš...
mihec.zupopihec@email.si
07. 02. 2010 19.13
to se mora NEMUDOMA prenehat, ker to je zdaj pa že višek!!! doživljenski odvzem in prepoved vožnje za take voznike pa bodo začeli potem k se "streznijo" normalno razmišljat!!!!!! TAKOJ spremenit zakonodajo glede tega!!!!!!1
mihatirs
07. 02. 2010 19.04
Tole je pa kr modern ratal...namest da bi tuki dal kazen 1000eurov, ne pa da k greš 20km/h preveč dobiš tako kazen...ah ja...smešni so tile zakoni! P.S. nam vsaj v Gardaland ni treba hodt, sam v avto se usedeš pa mal naokrog po slovenskih cestah pa je še več adrenalina.
sbosbo
07. 02. 2010 18.56
ja dejmo jim oprostit, sej veste, se zgodi:)
periot
07. 02. 2010 18.35
Kupiš veliko predrago vinjeto potem se voziš po zelo slabi avtocesti in še tvegaš življenje da se ti bo kakšen butelj nasproti pripeljal.
Jožajoža
07. 02. 2010 18.29
se kdo čudi,kakšne voznike imamo. samo poglejte, kdo vse uči v avtošolah kandidate za voznike.
srbenavrbe
07. 02. 2010 18.03
poskus umora iz malomarnosti,obsojen bo pa na 100 ur družbeno koristnih del.pa še izpit mu ostane
goso
07. 02. 2010 17.45
Po svoji krivdi se žal največ ljudi ubije med 20 in 30 letom. Tako je bilo v Ameriki že pred 50 leti, pri nas enaka statistika.
civitasstain@gmail.com
07. 02. 2010 17.41
enklava- Ni važno kdo kupi avto, ampak kdo vozi avto. Jaz (teoretično) nimam vozniškega, pa spet lahko kupim avto. Me bo pa drugi vozil z mojim avtom, namesto sam. Na to pa ne pomislil???? enklava - Kaj bi pa z divjaki na cesti napravil. Tudi ogrožajo druge voznike ???
schranzzz
07. 02. 2010 17.16
Jaz bi take ki peljejo v napačno smer dal v ZAPOR! In to vsaj za ene 3 leta brez možnosti pogojne! Pol bi jih pa že izučil.