Črna kronika

Mineva leto dni od tragične nesreče, v kateri so umrli trije pomurski policisti

Murska Sobota, 10. 06. 2015 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Leto dni mineva od tragične nesreče na štajerski avtocesti, v kateri sta umrla dva policista, dva dni pozneje pa še njuna sodelavka. Sedmerica policistov se je s kombijem ustavila na odstavnem pasu avtoceste zaradi slabo zaprtih vrat prtljažnika, tedaj pa je vanje trčil romunski voznik tovornjaka.

"Današnji 10. junij 2014 je črn dan za Policijsko upravo Murska Sobota. Še zjutraj smo se videli in se pogovarjali. Ne vem, kaj naj rečem, zelo nam je hudo," je o nesreči, v kateri so lani umrli trije njeni sodelavci, tedaj povedala tiskovna predstavnica murskosoboške policije Suzana Rauš.

Na današnji dan ob 7.35 se je na štajerski avtocesti med Slovensko Bistrico in Slovenskimi Konjicami pri viaduktu Preloge namreč zgodila huda prometna nesreča. Sedem policistov je bilo z belim kombijem namenjeno na slovesnost ob obletnici policijske reševalne vaje pod Okrešljem, kjer so želeli počastiti spomin na gorske reševalce, ki so se med usposabljanjem smrtno ponesrečili pred 17 leti.

Zaradi slabo zaprtih vrat prtljažnika so se ustavili na odstavnem pasu avtoceste. Tedaj pa je vanje trčil 42-letni romunski voznik tovornjaka, ki ni vozil po sredini prometnega pasu, pač pa je zapeljal v desno na odstavni pas. Po trčenju je kombi odbilo v desno, izven vozišča, kjer se je večkrat prevrnil in trčil v zaščitno kovinsko ograjo, tam pa je obstal na desnem boku. Voznik tovornjaka je po trčenju s kombijem še trčil v zaščitno kovinsko ograjo ob desnem robu vozišča in se nato zaustavil na desnem pasu.

V nesreči sta umrla 46-letnik s Ptuja in 51-letnik iz Radencev, dva dni pozneje pa še njuna sodelavka, 49-letnica iz Lenarta. Romunski voznik tovornjaka pa v nesreči ni utrpel poškodb.

Zadeva še brez epiloga

Policisti so romunskega voznika kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti. Grozilo mu je do osem let in prepoved vožnje motornega vozila.

"Okrožna državna tožilka je v novembru 2014 vložila zahtevo za preiskavo zoper državljana Romunije zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti po 2. v zvezi s 1. odst. 323. členu KZ-1 na Okrožno sodišče v Mariboru, preiskovalni oddelek. V mesecu maju 2015 je preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Mariboru izdal sklep o opravi preiskave, kjer se zadeva še vedno nahaja," so nam sporočili iz Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru.

Reševanje je bilo zahtevno

Splošna zdravnica Darinka Rupnik iz Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica je tedaj dejala, da sprva ob klicu na pomoč niso vedeli, da gre za t. i. masovno nesrečo. "Klic je bil, da je v nesreči udeležen en kombi in da iz njega leze ena oseba," je dejala. Na kraj nesreče so kot prvi prispeli pet minut za tem, ko so prejeli klic na 112.

Ob prihodu na kraj nesreče so videli, da sami ne bodo mogli oskrbeti vseh ponesrečencev. Poklicali so v Maribor, od koder so nato prihitela tri vozila z dvema zdravnikoma, pripeljali pa sta se tudi dve vozili iz Slovenske Bistrice. Reševanje je bilo zelo zahtevno, zato je bil v pripravljenosti tudi helikopter.

Policisti so se nameravali udeležiti obeležja v spomin umrlim gorskim reševalcem

Nesrečni policisti so se odpravljali na obeležje v spomin na gorske reševalce, ki so 10. junija 1997 umrli na usposabljanju v Turskem žlebu nad Okrešljem.

Ko so se na višini okoli 1900 metrov z domnevnim poškodovancem pripeli na helikopter, je nekdo dal znak, da se helikopter lahko dvigne, a en član skupine je bil še vedno pripet z varnostno žico. Helikopter je s sidrišča odtrgal del skale in vseh pet reševalcev. Ker vrv ni vzdržala njihove teže, so padli v globino. Umrlo je pet reševalcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3