Črna kronika

Rovanšek o nesreči balona: Vzrok je splet okoliščin, končno poročilo septembra

Ljubljana, 23. 08. 2013 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Leto dni po balonarski nesreči na Ljubljanskem barju, v kateri je umrlo šest ljudi, je spomin na tragedijo še kako živ. Preliminarni vzrok nesreče je bil splet okoliščin, pojasnjuje preiskovalec Rovanšek. Dejstvo pa je, da pilot ni imel dovoljenja za opravljanje komercialnih dejavnosti, zato leta ne bi smel opraviti.

Mineva natanko leto dni od tragične nesreče, ki se je zgodila pri pristajanju toplozračnega balona na Ljubljanskem barju. V košari balona je bilo 32 ljudi, poleg pilota še 31 potnikov. Štirje potniki so umrli na kraju nesreče, dva zaradi hudih opeklin nekaj dni zatem.

Nesreča se je zgodila malo pred 8. uro zjutraj, domnevno zaradi striženja vetra pri tleh. Balon je večkrat udaril ob tla, zato so ponesrečenci popadali iz košare. Trupla štirih ponesrečencev, ki so umrli že na kraju nesreče, so zoglenela, njihovo identiteto je potrdil šele Inštitut za sodno medicino.

Štiri osebe imajo še danes zdravstvene težave

V nesreči se je poškodovalo prav vseh 26 preživelih, 12 težje, 14 pa lažje. Od 18 poškodovancev, ki so jih zdravili v Ljubljani, jih je 14 popolnoma zdravih in so aktivni kot pred nezgodo. Dva poškodovanca imata zaradi poškodb še nekaj manjših zdravstvenih težav, dva pa zaradi posledic opeklin potrebujeta še dodatne operativne posege. Poškodovanec, ki so ga na zdravljenje premestili v Maribor, je le to zaključil. 

V Ljubljani so poleg nekaj lažje poškodovanih, ki so kmalu zapustili bolnišnico, zdravili najhuje opečene, prav tako v Mariboru. V Celju so hospitalizirali opečenega moškega s številnimi zlomi, na Jesenicah in v Novem mestu pa lažje poškodovane.

Balonarska nesreča
Balonarska nesreča FOTO: Damjan Žibert

Preiskovalci: Pilot se je za let odločil sam

Kot je na današnji tiskovni konferenci pojasnil vodja službe za preiskovanje letalskih nesreč na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Roman Rovanšek, so naredili temeljito analizo poleta, iz katere je razvidna točna geografska točka nesreče, trkov, udarcev in dvigov. Poleg podatkov iz GPS sistema in ogledov so pridobili tudi posnetek, ki ga je občan naredil iz vozila.

Kot preliminarni vzrok nesreče so preiskovalci navedli splet okoliščin. Balon je bil tehnično brezhiben, a dejstvo je, da pilot ni imel dovoljenja za opravljanje komercialnih dejavnosti, zato leta ne bi smel opraviti.

Rovanšek je pojasnil, da so bili na dan nesreče na Agenciji RS za okolje in prostor (Arso) na razpolago vsi možni podatki. Prevladovali so pogoji hladne fronte, za katero je značilno, da je hitrost gibanja med 50 do 70 kilometrov na uro. V času vzleta balona je na območju barja pihal šibak veter, vidljivost je bila 30 kilometrov, iz Ljubljane proti zahodu so bili dobro vidni nevihtni oblaki, ki so se pomikali proti notranjosti Slovenije.

Drastična sprememba se je pojavila v drugi tretjini leta. Hitrost balona je narasla na 57 kilometrov na uro, pilot je začel z zniževanjem, ob dotiku s tlemi se je balon premaknil v smeri vzhoda in pristal na prednjo stranico. Tedaj je iz košare padlo pet potnikov. Balon je dvignilo čez Ižanko, nato je znova trčil ob tla in v drevo. Pri tem je počila cev na jeklenki, sledila je eksplozija in požar. Pri preiskavi je bilo ugotovljeno, da pilotu ni uspelo zapreti jeklenk, saj je ob trkih tudi njega metalo po košari, pri čemer je utrpel tudi več poškodb.

Rovanšek je dodal še, da gre za največji balon na svetu, ki ga ni enostavno upravljati.

Vodja službe za preiskovanje letalskih nesreč na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Roman Rovanšek je pojasnil nekaj podrobnosti o nesreči.
Vodja službe za preiskovanje letalskih nesreč na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Roman Rovanšek je pojasnil nekaj podrobnosti o nesreči. FOTO: B.G.

Končno poročilo o vzroku nesreče naj bi objavili septembra

Končno poročilo službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov bo predvidoma objavljeno septembra. Policija je v tem času že podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti – neuradno je ovadila pilota balona. Ovadbo morajo na zahtevo tožilstva dopolniti s prevodi nekaterih listin.

Že na dan nesreče se je izkazalo, da pilot ni imel veljavne licence, potrebnega spričevala letalskega prevoznika pa, enako kot vsi drugi ponudniki komercialnih poletov z baloni v Sloveniji, ni imelo niti podjetje Balonarski center, ki je organiziralo let.

Agencija za civilno letalstvo je zato balonarje, zmajarje in padalce prizemljila ter objavila operativno-tehnično zahtevo, na podlagi katere je bilo mogoče začeti z izdajanjem dovoljenj za komercialne lete balonarjem. Vendar zahteva ni določala, kje se takšen polet izvede. To področje je zato pokrival zakon o letalstvu, ki pa je za mesta vzletanja in pristajanja določal letališča, a se vsi balonarji za možnost vzletanja niso mogli dogovoriti z letališči. Na začetku tega meseca je zato bil objavljen še pravilnik, ki ureja tehnične zahteve za vzletanje in pristajanje balonov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
27. 08. 2013 20.39
Če se ne motim na njihovi polici vedno piše , da se obnašajo kot dober gospodar! In kaj to pomeni v Sloveniji vemo mar ne"!?
BMWmunja
25. 08. 2013 16.38
SEPTEMBRA KONČNO POROČILO??? Če bi delali naši delavci v tovarnah s tako hitrostjo, potem ne bi bilo denarja niti za osnovno hrano takih s polnomastnimi plačami, kaj šele za mešanje megle celo leto, in to bog si ga vedi, koliko ljudi. Sedaj je "rosa z dreka doj" in me več niti ne zanima, kaj so skomponirali debelo plačani lenivci...
K1sssMyAss.
24. 08. 2013 19.06
+2
Leta in leta so tistim, ki so odgovorni za te dejavnosti vzletali ZA DENAR kot kaže BREZ ustreznih dovoljenj....Tudi kdo od tistih, ki ni opravil svojega dela bi moral plačati svoje grehe....
K1sssMyAss.
24. 08. 2013 19.05
+2
Dejstvo je, da je zaradi LAKOMNOSTI lastnika balona IZGUBILO življenje 5 ljudi. Med njimi je bila tudi mlada družina. Lastnik balona naj ne bi deloval več preko firme, kjer je delal v času nesreče, temveč dela preko druge???? Celo kolegi po poklicu povedo, da je delal kontra vsem pravilom letenja in kontra pametnim odločitvam.
velesperun
24. 08. 2013 15.34
+2
vzrok nesreče je bilo slabo vreme na katerega je bil balonar opozorjen! in ot je isto kot bi v slabem vremenu prpovedali pristajanje ali vzlet na letališču, pilot pa bi se vseeno na svojo pest odločil da poleti! nehajte bluziti!
rogerrabbit
24. 08. 2013 09.10
+2
Hmmm... zanimivo, v zadnjem času, je pa v Sloveniji vzrok za vse hujše nesreče in druge dogodke v katerih se kdo zelo poškoduje ''SPLET OKOLIŠČIN''... res, zelo zanimiv pojav...
tuna01
24. 08. 2013 07.38
+0
pametnjakoviči ste zdaj samo tisti, ki nimate pojma o poletih z baloni in še o marsičem. res škoda da tukaj zlivate svoja čustva in sploh niste sposobni pogledati resnici v oči. Pilot ki je izkušen teh izkušenj ni dobil s papirjem ampak s poleti v takšnih in drugačnih vremenskih razmerah in okoliščinah. Zdaj je najbolj pomembne papir haloooo, koliko je letalskih nesreč pa imajo piloti vse papirje... pa saj tudi ta piloti ni šel v zrak z namenom, da padejo na tla in da so tragične posledice. p.s s tem pilotom sem dvakrat letel in povsem varno smo leteli in pristali smo imeli samo srečo, ne znanje pilota zagotovo. ker ni imel vseh papirjev zaradi naših birokratov in " posameznik pametnajkovičev" še ni največji zločinec in predno ga s tem obsojajte pometite pred svojim pragom in se vprašajte ali vi niste sami nikdar naredili kaj brez papirjev. O njegovi odgovornosti pa ne bost odločili vi ampak nekdo drug, ki je za to poklican in dokler mu krivda ni dokazana je vsak nedolžen.
K1sssMyAss.
24. 08. 2013 19.08
+0
DARE 15, res škoda da ni bila ena od opečenih ali celo umrlih tvoja hčerka....
tuna01
24. 08. 2013 19.55
+0
no jaz tega tudi tebi ne želim tako kot nikomur drugemu ne in mi je vseh tragično preminulih zelo žal
K1sssMyAss.
25. 08. 2013 10.59
+0
...DARE15, isti si kot lastnik tega balona. S tem sem vse povedal....
bandit1
23. 08. 2013 20.22
+3
Ne bi komentiral, ampak glede okoliščin leta in vremenskih razmer vprašajte kakega prijatelja pilota vam bo on korektno in pošteno obrazložil
Tone 12345
23. 08. 2013 17.52
+5
Dejstvo pa je, da pilot ni imel dovoljenja za opravljanje komercialnih dejavnosti!Čeprav je bil izkušen pilot bo sedaj kriv vsega!Samo zaradi papirja ne sposobnosti!!
Tone 12345
23. 08. 2013 17.55
+6
Tako se zmeraj obnašajo inšpektorji Sam papir je važen ne znanje!!!Stem je on zaključil svojo državno dejavnost ves zadovoljen da je zadevi prišel do dna in napisal kazen!Zdaj bo zadremal po uspešnem dnevu!
SIJAJ1
23. 08. 2013 19.39
+5
Izkušen pilot,hm nebi glih rekel! Če je že bil tako izkušen,bi lahko polet odpovedal! Bil sem pa prvi na kraju in sem videl tudi odzive ponesrečencev in pilota!
rocky11111
23. 08. 2013 17.24
+6
To pa je služba. Eno leto je potreboval da je to ugotovil. Zato pa je država na dnu k ima take zaposlene.
AnLavko
23. 08. 2013 15.21
+10
Približevanje nevihtne fronte se je videlo že dve uri pred nesrečo na radarski sliki padavin. Samo pogledati bi bilo treba - npr na pametni telefon! To zame ni splet okoliščin, pač pa lenoba.ali nedupostno nepoznavanje tehnologij, za katere vemo tudi laiki.
majazmaja2
23. 08. 2013 15.24
+10
Če bi ti vedel, kakšen nadut nastopač je pilot ... In kakšen nadut nastopač je njegov neuradni kopilot. Zadnji je iz istega sela kot jaz.
Oktipusy
23. 08. 2013 15.20
+7
Drugje kot tle tega ne morm napisat, ampak ponavad so tle na 24ur članki za komentiramje zaklenjeni ob kakšnih nesrečah, tragedijah... Očitno je rojstvo novega otroka Janši tudi tragedija k se ne da komentirat... al kaj...
rogerrabbit
24. 08. 2013 09.14
+1
schranz91
23. 08. 2013 15.00
js se skos s biciklom furam kle okol po barju .D
grizly
23. 08. 2013 16.07
+1
Ramzess
23. 08. 2013 14.57
+1
"Pilot se je za let odločil sam" Za potnike velja enako, nihče jih ni prisilil.
Ramzess
23. 08. 2013 14.56
+0
"Preliminarni vzrok nesreče je bil splet okoliščin, pojasnjuje preiskovalec Rovanšek. Dejstvo pa je, da pilot ni imel dovoljenja za opravljanje komercialnih dejavnosti, zato leta ne bi smel opraviti." Dejstvo je, tako oni, da je zaradi zgornjih dejstev, pilot kriv.
krucyfix
23. 08. 2013 16.06
+3
Dejstvo je da je pilot vzletel v neprimernem vremenu. Kar se pa papirjev tiče, bi pa bolj štrafal odgovornega birokrata, saj se je lepo pokazalo, da je bil administrativni režim neurejen in nadzor nekje strašansko pomanjkljiv do neobstoječ (in so potem zapovrh še mesece rabili da so postavili zahteve in medtem po birokratsko balonarjem zaprli štacuno).
justiciero
23. 08. 2013 14.53
+6
Sloveni so mi pa res smešni. Po nesreči ni smel noben balon leteti. Pol se pa društva in politiki gruntajo kako naprej. Dajte enkrat napisat pametne zakone in predpise "pred" smrtnimi izidi, ne pa "po" njih.
hotchilipoper
23. 08. 2013 09.14
-15
Kdor visoko leta,nizko pade
SIJAJ1
23. 08. 2013 14.46
+4
SIJAJ1
23. 08. 2013 14.46
+0
hotchilipoper
23. 08. 2013 16.24
+1
Ti pa butl,ker ne razumeš kaj sem s tem mislil
krucyfix
23. 08. 2013 09.05
+11
> Že na dan nesreče se je izkazalo, da pilot ni imel veljavne licence, potrebnega spričevala letalskega prevoznika pa, enako kot vsi drugi ponudniki komercialnih poletov z baloni v Sloveniji, ni imelo niti podjetje Balonarski center, ki je organiziralo let. -------------- Smešno bo, če bo pilot obsojen na podlagi tega ker ni imel papirjev. Ni dvoma da je kriv malomarnega šofiranja, ampak papirji tu ne bi nič spremenili. Država se namreč glede balonarstva ni nič kaj ukvarjala s predpisovanjem zahtevanih papirjev in nato preverjanjem le-teh. Tako da bi morali glede tega zašit pristojnega državnega uradnika.
NiVec
23. 08. 2013 09.11
+9
Od tako birokratske države ne moreš druga pričakovat. Če ti licenca poteče za en dan, si po njihovo že nesposoben.
Velen?anka01
23. 08. 2013 09.52
-2
SimonZ najprej moraš vedeti kaj o tem da lahko potem komentiraš....Človek ni imel licence, nezakonito je bila pridobljena....
SIJAJ1
23. 08. 2013 14.44
+3
ni bil zdravstveno sposoben in zaradi tega ni dobil licence
mukl
23. 08. 2013 08.22
+5
mislim, da bi bilo iz spoštovanja do ponesrečenih pametno, da ukinete komentiranje, ker se bo slej ko prej tu znašel in Janša, Jankovič, Bratuškova, 2xGašpra itd., hvala!
Matic Medved 1
23. 08. 2013 07.59
+0
neve zakaj so sli gor v zrak ker so se bali da bo nesreča