Črna kronika

Noviču za umor Jamnika 25 let zapora, obramba prepričana, da je sodnica sodbo napisala vnaprej

Ljubljana, 13. 04. 2017 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
G.S./N.Š.K./M.Ke.
Komentarji
404

Sodišče je doktorja kemije Milka Noviča spoznalo krivega umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Obsodilo ga je na 25 let zapora. Noviča je sodba presenetila, sodnica pa je v obrazložitvi dejala, da ni nobenega dvoma, da je Novič storilec. "Gojil je osebno zamero, odpovedi ni prebolel, imel je dovolj časa, vedel je za zabavo," je pojasnjevala.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: BItka med slovenskimi in tujimi izvedenci
    02:38
    Iz SVETA: BItka med slovenskimi in tujimi izvedenci
  • Iz 24UR: Obravnava prekinjena zaradi razgrajanja
    03:10
    Iz 24UR: Obravnava prekinjena zaradi razgrajanja
Milka Noviča je sodišče spoznalo za krivega umora Janka Jamnika.
Milka Noviča je sodišče spoznalo za krivega umora Janka Jamnika. FOTO: POP TV

Milko Novič bo moral v zapor, in sicer za 25 let, saj ga je sodišče spoznalo za krivega umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Sodba še ni pravnomočna, po sklepu sodišča pa se Novič po današnjem izreku sodbe, ki sicer še ni pravnomočna, vrača v pripor.

Sodnica je pripor odredila zaradi ponovitvene nevarnosti, sploh glede na težo in način storitve kaznivega dejanja ter Novičeve osebnostne značilnosti. Novič je namreč vzkipljiv, vzkipljivosti pa ga je premagala tudi v sodni dvorani med zagovorom.

Noviča je sodba presenetila

Sodnica je morala obravnavo prekiniti, saj so podporniki Noviča v dvorani razgrajali in vpili, da je sodba sramota in da je bila že v naprej napisana. Poslala jih je iz dvorane, ti pa so med odhodom sodnici grozili in jo žalili, ker je za Noviča odredila pripor. Sodnica je podpornikom očitala zlorabo instituta javnosti, saj so ji grozili, pritiskali nanjo, kar pa, je poudarila, ni pravica javnosti, ki je prisotna na sojenjih.

Med obrazložitvijo sodbe je ves čas majal z glavo in se vmes z rokama prijel za glavo. Sodnica Špela Koleta si je za obrazložitev sodbe vzela čas. V sodbi je pritrdila očitkom tožilstva, da je Novič svojemu nekdanjemu direktorju odvzel življenje iz brezobzirnega maščevanja. V obrazložitvi je dejala, da je obtoženi spreminjal izjave. "Obtoženi je imel enake izpovedi le o tem, da tega ni storil in da je bil takrat doma," je povedala sodnica. Drugače pa je po njenih besedah Novič svoje izjave med sojenjem ves čas spreminjal. Tako je spomnila, da je ob prvi izjavi povedal, da je imel oblečeno modro majico, kasneje pa je govoril o pižami.

Sodnica pa se je dotaknila tudi nenavadnih SMS-sporočil, strelišča in njegovega poizvedovanja pri upravniku strelišča glede morebitnega nakupa revolverja, seznama za umor ter forenzičnih analiz. "Nelogičen je zagovor, da je 21. decembra pred blokom čistil kolo in ga pripravljal na sezono, žena pa je rekla, da ga pozimi sploh ni vozil," je še dejala sodnica.

Sodnica je podpornike Milka Noviča poslala iz dvorane, saj so jo žalili in ji celo grozili.
Sodnica je podpornike Milka Noviča poslala iz dvorane, saj so jo žalili in ji celo grozili. FOTO: 24ur.com

Del o umoru na zahrbten način umaknjen

"Nobenega dvoma ni, da je Novič storilec. Gojil je osebno zamero, odpovedi ni prebolel, imel je dovolj časa, vedel je za zabavo. Ko je prišel domov, je na računalniku brskal za informacijami glede umora, ni pa poklical žene, da bi jo vprašal,  kako je," je navajala sodnica. Je pa sodišče iz obtožbe izpustilo del, ki mu očita umor na zahrbten način, saj izvedenci niso mogli določiti natančnega položaja strelca.

Tožilka je dejala, da je s sodbo zadovoljna, razmislila bo le o pritožbi v delu, ki ga je sodišče zavrnilo, torej da je bilo dejanje storjeno na zahrbten način.

Novičev odvetnik: Kot da se sodnija norčuje iz nas

Odvetnik obsojenega pa je dejal, da so popolnoma šokirani. "Sodišče je sledilo le indicem tožilstva, ne pa dokazom," je povedal Novičev zagovornik Hribernik in dodal, da Novič ni le razočaran, temveč zlomljen, saj so ga takoj po sodbi odpeljali v pripor. Hribernik je še dejal, da se bodo na sodbo pritožili takoj zjutraj.

"To je hud poraz pravosodja. Ugled pravosodja je že tako nizek, s to sodbo pa je padec strahoten," je poudaril Hribernik. Stvari so po odvetnikovih besedah jasne, saj ima Novič alibi za čas umora tedanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Umora po njegovih besedah namreč nihče ne bi mogel izvesti v tako kratkem času, kot pripisujejo Noviču. Vendar pa se sodišče po besedah Hribernika s tem sploh ni ukvarjalo. Prav tako sodišče ni komentiralo posnetkov videokamer, "ki jasno kažejo, da Noviča ni bilo na tem mestu takrat, ko je bil Jamnik ustreljen", je opomnil odvetnik.

Sodišče je po njegovih besedah samo sledilo temu, kar sta razlagala tožilstvo in izvedenec Franc Sablič. To so indici, ki bi jih morali potrditi. "O dokazih, ki so evidentni, pa nič," je poudaril.

Je pa po mnenju odvetnika očitno, da je sodnica sodbo pripravljala že dlje časa. Ni se zmenila niti za enega od argumentov, ki jih je obramba predstavila na sredinih zaključnih besedah. "Ogorčen sem. Počutim se izigranega. Kot da se sodnija norčuje iz nas," je še pristavil Hribernik.

Tožilka je za Noviča zahtevala 30 let zapora

Noviča je obtožnica specializiranega državnega tožilstva bremenila umora Jamnika, in sicer na zahrbten način. Kot je znano, tožilka Blanka Žgajnar v sredo v več kot uro in pol dolgi končni besedi ni našla nobenih olajševalnih okoliščin in za Noviča predlagala najdaljšo možno kazen, in sicer 30 let zapora.

Obramba je na drugi strani prepričana, da ni prav nobenega dokaza, ki bi dokazoval, da je bil prav Novič tisti, ki je usodnega večera 16. decembra 2014 na parkirišču pred restavracijo na Tbilisijski ulici v Ljubljani direktorja Kemijskega inštituta dvakrat ustrelil v glavo. Manjka tudi odločilni dokaz, morilska pištola.

Janša: Udba ne popušča

Oglasil se je tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je po razglasitvi sodbe na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Udba ne popušča. Kogar v Murglah in F571 vnaprej določijo za krivega, na slovenskih rednih sodiščih nima nobenih možnosti. Dokazi ne štejejo." Novič je bil v preteklosti županski kandidat SDS, med podporniki Noviča, ki so redno sledili sojenju, pa so bili tudi mnogi člani Odbora 2014, ki je izražal podporo Janši med sojenjem v zadevi Patria.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Milka Noviča spoznalo za krivega umora takratnega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika 16. decembra 2014. Izreklo mu je 25 let zaporne kazni. Po sklepu sodišča se Novič po današnjem izreku sodbe, ki sicer še ni pravnomočna, vrača v pripor.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (404)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jg57
14. 04. 2017 12.42
mene pa bega dejstvo, da je 21. decembra pred blokom čistil kolo. A je tud zimske gume namontiral?
Absolutist 1
14. 04. 2017 11.48
+2
Tekačevo še ni odkrito,primer Jamnik še ni odkrit.........
Absolutist 1
14. 04. 2017 11.47
+4
Kričeče jasno,napačna odločitev.Italijanska mafija premagala in preslepila slovensko sodišče.Grožnje so pomagale.
Brabus
14. 04. 2017 11.23
+2
Vedno bo sodstvo za ene krivično, za druge pa pošteno.
puspan
13. 04. 2017 22.55
+7
Kot navaden državljan te države nimam pravice soditi, imam pa vso pravico presoditi, ali ima Sodišče v omenjeni zadevi prav, ali ne. Glede na argumente tožilstva in obrambe, se bolj nagibam oceni prvih, kot slednjih.
TOX6
13. 04. 2017 22.37
+8
Gre za velike osebne stiske vseh vpletenih-sodbe se ne da komentirat. Je pa sodsto en velik BANANANAS. med sodstvom in tožilstvom ni nobene ločnice, razen v barvi toge. delujejo sinhronizirano, če bi šel ali sodnik ali tožilec med obravnavo na birger, ne bi prav nič vplivalo na končno odločitev. Materjalno pravo je irelevantno, važno je kaj napišejo podsistemski vazali,inšpektorji,policisti.....Realni rezultati sodstva so vidni na Europskem sodišču, kjer je slo na 1 mestu po napakah sodstva in za te napake plačujejo davkoplačevalci milijone €.
zek
13. 04. 2017 22.36
+12
Ne bom sodil ali je g Novič res morilec vendar pa,da nekoga obsodiš na 25 let zapora moraš imeti 100% dokaze in kolikor sem spremljal ta proces mislim,da je tožilstvo bilo DALEČ STRAN OD TEH 100% . V obrazložitvi sodnice so zopet samo INDICI,lahko bi v tem času prikolesaril do kraja umora,lahko bi bili delci smodnika od strelnega orožja,ki je bilo uporabljeno pri umoru,lahko bi imel motiv zaradi odpustitve iz službe in td......... ZA 25 LET ZAPORA NE SME BITI BESEDE LAHKO BI AMPAK MORA BITI LE JASNA TRDITEV IN JASEN DOKAZ ZA TO TRDITEV!
M_teorija
13. 04. 2017 22.27
+7
Temu tud Vili Kovčičev, stric iz ozadje ne more pomagat!?
Vrhovni
13. 04. 2017 22.07
+10
Naše sodstvo je hujša loterija, kot EURO JACPOT, prej tam za daneš 5 + 2, kot pravično sodbo doživiš na naših sodiščih
štrekeljc
14. 04. 2017 11.08
+1
Torej je JJ z sodbo Ustavnega sodišča zadel 5+2 ali pa ja tudi ta razsodba krivična?
tatanka_yotanka
13. 04. 2017 22.03
+12
Dokler sodniki ne bojo odgovarjali za kršitve kje sodijo brez konkretnih dokazov ne bo nič. Jamnika je ubil profesionalec, ne en Novič ... tudi amater ve da je po takšnem zločinu treba zažgati oblačila in se stuširat. Ja to bo Novič je zagrešil zločin pol pa je skoraj ves dan čakal z dokazi na oblekah in laseh da pridejo ponj. Sojenje brez dokazov je zločin, treba zapret sodnike in tožilce kateri vztrajajo pri obravnavi brez dokazov.
Jure Strle
13. 04. 2017 21.23
+11
ni mi jasno a tale novič prejel denar od države samo toliko za javnost da se ga blati.... ker resnica je da je direktorja ubila italijanska mafija, in ta človk je vedu da bom umrl.. in zdej kako je on bil povezan: to se je vse začelo ko so prijeli nega starčka ko je izdeloval bombe (našli na neki kmetiji v litiji, te kemikalije- ta starček je izdeloval eksplozive za italijansko mafijo, ki je šlo preko tega direktorja)- ta direktor je edini ki je lahko nesumljivo dobavljal kemikalije.. v strahu mafije ko je policija prijela starčka, taj naj bi izdal direktorja, zato je ital. mafija raje pospravila direktorja da nebi on kaj preveč izjavil... poznam kriminaliste ki so delali na tem primeru
User468584
13. 04. 2017 21.54
-2
jagermeister1
13. 04. 2017 21.16
+7
vidim da ste vsi hudičevo pametni , ampak kdorkoli se kolikor toliko spozna na orožje bo vedel kaj hočem povedat , namreč kolikor je meni znano , naj bi morilec streljal iz neposredne bližine , Jamniku v glavo , kar pomeni , da bi na Noviču morali najti krvne sledi , katerih pa ni bilo............tisti ki imate orožje ( pištolo ) , seveda legalno , kupite lubenico , jo postavite na tnalo in iz bližine 30 do 40 cm ustrelite vanjo in boste videli ali bo kaj lubenice prišlo na vas in ko boste to naredili boste vedeli kaj govorim ! ! ! ! ! !
Chaparral M
13. 04. 2017 21.30
-7
Neverjetno, kako da se obramba ni spomnila na to! Poveži se z odvetnikom, z Novičem, z Janšo ipd. Ti si rešitelj! Bogato boš nagrajen. Sodni izvedenci so vajenci, v primerjavi s teboj, kajne prof., dr. veleumnež?
jagermeister1
13. 04. 2017 21.35
+4
@Mourinho1.........če že toliko veš o izvedencih , potem mi pa razloži zakaj taka razlika med ugotovitvami domačih in tujih izvedencev ??????...........kdo ima zdaj prav ??????
Chaparral M
13. 04. 2017 22.00
-1
Če že hočeš imeti prav, takoj stopi v kontakt s sodiščem, ne odlašaj!
puspan
13. 04. 2017 22.59
+2
jagermajster, glede lubenice si pa ustrelil velikega kozla in to celo brez puške.
širimresnico
13. 04. 2017 20.56
+4
ne vem če je kriv...me pa čudi , da so ga procesirali šele 23 ur po umoru in našli baje sledi smodnika na laseh in rokah...to bi si vsak spral ...enako velja za plašč...poleg tega mi je čudno, da so njegovo gibanje po viču zaznale bazne postaje....te stvari pozna vsak odrasel človek kaj šele doktor kemije...torej , če je načrtoval umor dlje časa a bi mu bilo problem plašč vreči v smeti, oprati lase in roke in iti na morilski pohod brez telefona...ali ni kriv ali pa je popoln bebec kljub doktoratu iz kemije....
Uporabnik113089
13. 04. 2017 20.59
+8
širimresnico. Tudi Miro je doktor znanosti.... Pa si potegni vzporednico....
dostojevski II
13. 04. 2017 21.00
+0
Če plašč odvržeš v smeti, so na plašču še vedno biološke sledi.
Uporabnik113089
13. 04. 2017 20.52
+16
Vsi akterji ki so bili zadolženi za razrešitev afere pasjeljubih zdravnikov in odvetnikov so se spravili na Noviča...
heello
13. 04. 2017 20.50
+5
Za umor je obsojen na 25 let zapora, pa ni kriv ???????????????, to me na nekoga spominja....
srebrnibreg
13. 04. 2017 20.41
+3
Torej, če hočeš biti kakšen kriminalec moraš stopiti v sds sekto in takoj ne smeš biti obsojen, ker je tako prav kakor delaš.
rde?kar
13. 04. 2017 21.12
+0
Koliko vaših kriminalcev in lopovov je bilo obsojenih .Razbili Gornjo Radgono in bili oproščeni .A ti to kaj pove metlar.
srebrnibreg
13. 04. 2017 21.16
-4
Kdo je metlar? Kdo je razbil Gornjo Radgono?
22
13. 04. 2017 20.38
+6
Hudičevo bo ta zadeva draga, a kaj ko bomo plačali mi, raja!
kameltrajbar
13. 04. 2017 20.36
+3
..sami nedolžni....)
srebrnibreg
13. 04. 2017 20.29
+10
Vse je jasno, če je član sekte in, če ga sektaši zagovarjajo.
štrekeljc
13. 04. 2017 20.26
+1
tisti brihtneži, ki ne vedo, koliko je 2×3, naj pogledajo na desni povezane članke: Trije delci z Novičevega plašča ustrezajo delcem z najdenega tulca in potem še trde, da so nemški izvedenci dokazali, da je Nović nedolžen. OK, sem nepoboljšljiv optimist kajti: član sekte SDS je nedolžen vedno in povsod.
helter skelter
13. 04. 2017 20.46
+8
Preberi si članek. Na Novičevem plašču so po njenih besedah našli veliko delcev, vendar jih večina zelo verjetno izvira iz drugih virov streljanja in ne s streljanja s kraja kaznivega dejanja. So pa na plašču našli tri delce, ki ustrezajo delcem s tulca, najdenega na kraju umora. Povsem običajno za nekoga, ki hodi redno na strelišče in uporablja različno orožje in municijo ....
štrekeljc
13. 04. 2017 21.39
+0
Kot sem že napisal: član sekte SDS je nedolžen vedno in povsod in če slučajno ni, ga takega naredi US.