Črna kronika

Mesec dni posiljevali mladoletnico

Brasilia, 23. 11. 2007 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V brazilskem zaporu naj bi petnajstletnico kar mesec dni pustili v celici skupaj z več kot dvajsetimi moškimi.

Brazilski zapori so zloglasni, saj so vsi po vsrti prenatrpani, razmere v njih pa so nečloveške. Ker ni prostora, velikokrat dajo v isto celico ženske in moške, a še noben primer ni zbudil takšnega zgražanja javnosti kot ta
Brazilski zapori so zloglasni, saj so vsi po vsrti prenatrpani, razmere v njih pa so nečloveške. Ker ni prostora, velikokrat dajo v isto celico ženske in moške, a še noben primer ni zbudil takšnega zgražanja javnosti kot ta FOTO: Reuters

V Braziliji je izbruhnil škandal, potem ko se je razvedelo, da so v enem od zaporov v zvezni državi Para 15-letnico ves mesec pustili samo v celici z moškimi. Njeni sojetniki, v celici jih je bilo med 20 in 30, so najstnico nenehno zlorabljali, da bi dobila hrano, je morala z njimi imeti spolne odnose.

Odgovorni so se izgovarjali, da dekletove dejanske starosti niso poznali. Verjeli naj bi, da ima dvajset let. Na laž jih je postavil njen oče, ki je medijem povedal, da mu je policija grozila in od njega zahtevala, naj priskrbi rojstni list z lažnimi podatki. Ne glede na to, kako stara je jetnica, v celici ne bi smela biti z moškimi, pa je zatrdila guvernerka države Para, Ana Julia Carepa. Obljubila je, da bodo odgovorne kaznovali.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi bila najstnica osumljena ropa, človekoljubne organizacije pa poudarjajo, da ni jasno, kaj je zakrivila, in da proti njej niso vložili obtožnice.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

paparoach@volja.net
26. 11. 2007 22.12
teychi_86, ne razumeš poante. Tudi dekle v zaporu je še OTROK ... In odgovorni so VEDELI za to ... Torej, kje NAJBOLJ boli? - seveda, ko nekdo udari po njihovih tamalih ... Pa naj bo kriva ali ne, tudi to dekle NI IMELO kaj iskati med moškimi, pa so jo VSEENO tam zadrževali ... Halo, zob za zob, ni druge. Itak se bomo sami med sabo poklali, postrelili, uničili ...
teychi_86@hotmail.com
25. 11. 2007 18.59
paparoach in kje ti je logika da za dejanja staršev plačujejo otroci? Kdor je dogovoren naj bo tudi kaznovan! Če je foter gnoj to ne pomeni da je otrok isti!
Mirko Tipka
25. 11. 2007 02.01
-1
paparoach ... se strinjam
paparoach@volja.net
24. 11. 2007 19.17
Odgovornim ugrabit njihove hčere in jih dat nekam na taisto ''izživljanje'' ... Me zanima reakcija, ja ...
blue-art.org
24. 11. 2007 13.58
@Špelčy Vidim, da obvladaš terminologijo, vendar, "ponujati" se moškim pod vplivom alkohola ni kaznivo. Zaplesti se v začasno razmerje z žensko, ki se ti "ponuja" pod vplivom alkohola ali kot začasno neprištevna(tudi zaljubljenost ima znake neprištevnosti) iz drugih razlogov tudi ni kaznivo, je pa v določenih delih v nasprotju z določili zapisanimi v splošnih pravilih civilnega prava. Ker je dokazovanje zapleteno, je pač potrebno prej misliti kaj človek počne in v tem delu se strinjam s teboj. Druga zgodba je z ml.ml. osebami.
mitja.kert@gmail.com
23. 11. 2007 19.15
Ni vazno kaj je zakrivila deklica, nedopustno, nemoralno in neetično je dati punco zraven jetnikov, ki so moškega spola. Vseeno se morajo upoštevati spoli pri zapornikih...to je kršitev osnovnih človekovih pravic...
Ramzess
23. 11. 2007 18.54
Anakos="Na srečo ima ta punca očeta, kolikor vem" Ta njen oče, če se ima za to, je cela njena nesreča, ne pa sreča. Namesto da bi ji pomagal, se človek speča s policaji, potem pa se še izgovarja. Moralo bi ga biti sram, sram da je lastno hčer spravil v tak pekel. Morda bi se morali zamisliti, kako neumestno se je zgražat, češ kakšni so (čigavi) otroci, ko pa so starši še hujši, počnejo še hujše neumnosti. Nekateri imajo res čudne predstave o tem, kako pomagati lastnim otrokom iz godlje v katero so padli. Prave pomoči in "akcije" so sposobni le maloštevilni, a prav vsi so "zelo" sposobni, kadar se je treba izgovarjati, zagovarjati, opravičevati, ipd., čez in lastne napake. Tega jim nikoli za noben primer ne zmanjka. In navsezadnje, v svetu vsesplošne informiranosti in dostopnosti informacij, tj. znanja, nevednost za odrasle ne more biti več izgovor. Res čuden je ta svet, ne svet, ljudje. Veliki v tehnološki veličini, a majhni, zelo majhni, v znanju.
Brazilci sploh nimajo urejenega nobenega konkretnega zakona saj večina prevladuje tam brezakonje na vrhuncu pa je podkupnina in ni je stvari katere ne reši denar. Vse je pa podkupljeno.Tako je bilo ziher v tem primeru in so kar pazniki sami dali jetnico v celico z moškimi ter od tega pobirali denar.
DarthRevan
23. 11. 2007 16.50
p001 - samo po drugi strani se pa pri nas pritožujemo kako ima folk po zaporih vse preveč ugodnosti ane.
zurbrigen
23. 11. 2007 16.47
Pa kva vi mislte da so aresti v južni ameriki tko k pr nas na dobu al kaj ? Tam ne da paznikov ni, ampak se brigajo zase, če hočjo iz živi domov, pa itak oni čuvajo samo zid, kar je pa na notranji strani pa jih bolk K. Pred leti je bil en ljubljančan v venezueli, kar je podobno, če ne celo boljše kot v braziliji, možakar je povedal, da če nebi imel dolarjev bi umrl od lakote in spal bi kar zunaj na dvorišču, tko pa mu je punca prinesla direkt v arest nekaj 10.000 dolarjev da si je kupil-plačal sobo, v katero se je kr sam zaklenil, ven je hodil asmo na telefon in v nabavo hrane. Tko je tip preživel 30 mesecev, če nebi imel dolarčkov, bi bil verjetno kaput. Je pa bla cela zgodba v novicah pred par leti, če se bo kdo spomnu. Ta punca je pač naletela na psihopate, al pa so jo pazniki tja dal celo namerno, mogoče so jim arestanti celo plačal za to, bog ve, pri taki revščini je kaj takega tam čisto normalna zadeva, vse skorumpirano do amena. A mislte da bi blo v naših arestih kej drugače ??
DarthRevan
23. 11. 2007 16.09
Sicer je pa zdaj žogica tudi pri brazilskih oblasteh, da zadeve umirijo. To se ne bi smelo dogajati.
DarthRevan
23. 11. 2007 16.07
Anakos, če bi se kdo hotel postaviti njej v bran, bi posilili še njega. V takih situacijah strah prevlada nad razumom.
goldy1234
23. 11. 2007 16.03
anakos@email.si
23. 11. 2007 16.03
Toda eno je to, da se najstnice oziroma ženske včasih res ponujajo, druga, čisto druga je pa tale zgodba iz zapora. To dekle najbrž ni imelo izbire ... Oziroma kakšno zmedo imajo tam v zaporu, da se je to sploh lahko zgodilo ... Ali cel mesec ni mogla nikomur izven celice nič reči? Ali ni mogla zavpiti ječarju, ko je prinesel hrano? So bili vsi moški "enaki"? Ali se nobeden ni upal postaviti njej v bran? Niti z besedo? Če bi vsakega posebej zasliševali, bi verjetno tudi kaj več zvedeli. In tudi punca že ve kaj povedati. Ali so šele po ne vem koliko časa reagirali? Na srečo ima ta punca očeta, kolikor vem, je v Braziliji veliko otrok res na cesti ... Upajmo, da bodo naredili za punco vsaj kaj dobrega ... Človek je bitje, ki je na srečo pogosto sposobno preživeti nemogoče stvari. In iti naprej.
Romuel
23. 11. 2007 15.21
lenko 007 kje se pijane 15 letnice ponujajo za pijačo ali dve? grem še js tja:P
Rafaela_
23. 11. 2007 15.19
Temu, da nekdo stori kaz.dejanje v stanju začasne neprištevnosti, v katero se je spravil sam, bodisi z uporabo alkohola, mamil ali kako drugače, se reče ACTIO LIBERA IN CAUSA (svoboden v odločitvi) in k.d. izvrešno v takšnem stanju praviloma NE iključuje kaz. odgovornosti... Če morebiti koga zanima :)
blue-art.org
23. 11. 2007 15.11
@lenko007 oseba, ki je pod vplivom alkohola je začasno neprištevna. Zlorabiti tako osebo se ne sme. Najbolj žalostno je, če je tisti ki drugega zlorablja tudi začasno neprišteven vendar če je sposoben zlorabljati, le ni tako hudo neprišteven. Kakorkoli, meje so.
theykilledKenny
23. 11. 2007 15.09
si.erkac@gmail.com
23. 11. 2007 14.30
Tiče bi rezu takim pol pa naj če upajo.
Apocalypse
23. 11. 2007 14.26
kaj drugega reči kot...ima uničeno življenje, no jst bi strelal odgovorne, sam....kaj ko to ne bo odpravilo posledic ki jih ima ta oseba sedaj.