Črna kronika

Mehika: Rešili 458 zlorabljenih otrok

Ciudad de Mexico, 16. 07. 2014 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Otroci so živeli v domu za zapuščene mladoletnike, in sicer v nemogočih pogojih. Spali so na tleh med podganami, jedli so pokvarjeno hrano, morali so beračiti na ulici. Nekateri so bili spolno zlorabljeni. Policija je prijela ravnateljico doma in osem zaposlenih.

Mehiška policija je rešila 458 otrok, 278 dečkov, 174 deklic in šest dojenčkov, ki so živeli v domu za zapuščene otroke v mestu Zamora v mehiški zvezni državi Michoacan. V domu so jih zlorabljali, nekatere tudi spolno, poročajo tuji mediji. V domu je živelo tudi 138 odraslih, ki so bili stari do 40 let. Tudi njih so rešili, kaj pa so počeli v domu za otroke, oblasti niso razjasnile.

Generalni tožilec je razložil, da so policisti v spremstvu oboroženih vojakov opravili hišno preiskavo v domu "La Gran Familia" (Velika družina). Za preiskavo in posredovanje so se odločili, potem ko so prejeli najmanj 50 pritožb nad vodstvom omenjenega doma. Pet družin se je pritožilo oblastem, saj jim vodstvo ni želelo predati otrok.

Policisti so prijeli ravnateljico doma Roso Verduzco, katero so že zaslišali, ter še osem zaposlenih. Omenjena je v javnosti veljala za visoko spoštovano osebo.

Tožilec je novinarjem dejal, da so otroci živeli v resnično grozljivih pogojih. Prisiljeni so bili tudi beračiti na ulicah, jedli so staro in pokvarjeno hrano, spali pa so na golih tleh, med podganami in ušmi. Nekateri so bili tudi spolno zlorabljeni.

Sporno je tudi, da so bili otroci, ki so se rodili v domu, v rojstne knjige vpisani kot otroci ravnateljice doma. Biološki starši niso imeli nikakršnih pravic, prav tako niso smeli sodelovati pri vzgoji otroka, poročajo tuji mediji. Nekateri starši so bili tako obupani, da so ravnateljici celo ponujali denar, in sicer z namenom, da bi jim vrnila otroke. Eden izmed njih je Verduzcovi za svoje hčere ponudil 770 ameriških dolarjev (približno 560 evrov), so novinarjem razložili na tiskovni konferenci.

Predstavili so tudi primer ženske, ki je odraščala v domu, rodila pa je dva otroka. Oba sta na rojstnem listu imela vpisano le ime ravnateljice doma. Ko je ženska pri 31 letih zapustila dom, so ji zaposleni preprečili, da bi s seboj odpeljala tudi svoja otroka.

Dom Velika družina je bil ustanovljen leta 1947 z namenom, da poskrbi za otroke, ki so jih zapustili težavni starši. Zaposleni naj bi poskrbeli tudi za šolanje teh otrok.

Dom se je financiral z dobrodelnimi sredstvi, prav tako z državnimi sredstvi in denarjem, ki so jim darovala velika podjetja.

Oblasti so sporočile, da so otroci, katerim že nudijo pomoč zaradi psiholoških in fizičnih travm, zdaj na varnem, stekel pa je tudi proces iskanja primernih domovanj za male žrtve.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moj i
16. 07. 2014 12.07
+31
dom se je financiral z donaciijami ... - ko dober namen pade v roke zla
Ataaufbix
16. 07. 2014 11.56
+23
Ta hiša groze je bila pa zanesljivo povezana z rimskokatoliško cerkvijo! Nobena druga organizacija ni zmožna početi take svinjarije!
provocateur
16. 07. 2014 11.59
+10
Kao anti RKC ... Potem se ti pa zgodijo 'Otroci s Petrička'.
nitro557
16. 07. 2014 12.26
+6
nisi sploh daleč od resnice...zadevo je ustanovil Father Gregory David Spinks....
kekec414
16. 07. 2014 13.34
+0
a vi verjamete v vašega bogeca.. hahahahahaha kk vam eni perejo mozgano ljudje... c-c-c
vlak
16. 07. 2014 11.28
+67
Človek ostane brez besed in upam,da bodo vsaj zdaj zaživeli tako,kot si zasluži vsak otrok srečno otroštvo.