Tujina

Med žrtvami tudi najstniki

Biškek, 25. 08. 2008 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Kirgiziji je v strmoglavljenju letala umrlo 65 oseb. Med žrtvami je po poročanju lokalnih oblasti tudi sedem najstnikov.

Pregled ostankov letala.
Pregled ostankov letala. FOTO: Reuters
V nedeljo pa je v Gvatemali prav tako strmoglavilo letalo. Umrlo je deset humanitarnih delavcev, med žrtvami sta bila tudi pilot in kopilot. Vzrok nesreče naj bi bil odpoved motorja.

V nesreči potniškega letala boeing 737-200 v Kirgiziji naj bi umrlo 65 oseb. Letalo je takoj po vzletu z mednarodnega letališča Manas v kirgizijski prestolnici Biškek strmoglavilo, zajel ga je ogenj. Številne žrtve so opečene do neprepoznavnosti, zato jih bo težko identificirati, so sporočile lokalne oblasti. "Ko je letalo zajel ogenj in so bila ena vrata blokirana, je vsa množica zdrvela k drugim. Večino potnikov, ki so bili na letalu, bo mogoče identificirati le s pomočjo DNK analize,“ je sporočil predstavnik kirgiške vlade.

Letalo je bilo namenjeno v Teheran. Oblasti so že izključile možnost terorističnega napada. Preiskovalci so že našli črni skrinjici, sedaj pa poskušajo odkriti podatke o vzrokih nesreče.

Posadka letala je deset minut po vzletu prijavila tehnično napako in sporočila, da se vrača na letališče, vendar je še pred pristankom letalo strmoglavilo. Kirgiški premier Igor Čudinov si je že ogledal prizorišče nesreče. Dejal je, da je letalo strmoglavilo, ker naj bi izgubilo pritisk v kabini.

Poročila o tem, koliko potnikov je preživelo, so različna. Predstavniki vlade trdijo, da je nesrečo preživelo zgolj 24 oseb, od skupaj 92 potnikov.

Predstavniki vlade trdijo, da je nesrečo preživelo zgolj 24 oseb, od skupaj 92 potnikov.
Predstavniki vlade trdijo, da je nesrečo preživelo zgolj 24 oseb, od skupaj 92 potnikov. FOTO: Reuters

Zdravstveno ministrstvo pa trdi, da je umrlo 65 oseb, tri pogrešajo, 24 oseb pa jih je preživelo. Zdravstveno ministrstvo je tudi objavilo poročilo, v katerem navaja, da je nesrečo preživelo 22 oseb, med njimi osem Irancev in 14 Kirgizijcev. Med potniki je še bilo 52 Irancev, trije Kazahstanci, dva Kanadčana, en Turek in Kitajec. Na letalu je po poročanju lokalnih oblasti bilo tudi košarkarsko moštvo s 17 najstniki. Preživelo je sedem najstnikov, ki pa se zdravijo v bolnišnici.

Prometni minister Nurlan Sulaimanov je poudaril, da je letalo, ki je bilo zgrajeno leta 1979, v zadnjem mesecu bilo dvakrat pregledano, vendar ni imelo napak.

Letalo je bilo last zasebne kirgizistanske družbe Itek Air, ta pa je na evropski črni listi letalskih družb, ki ne smejo leteti v EU.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 08. 2008 16.43
Res je tako Ferdox, čeprav nam terminologija 'najstniki' ne pove veliko, lahko gre za srednješolce ali osnovnošolce, pa ne bomo gotovo vedeli, nevemo ali gre za mlajše otroke, ali za starejše mladostnike. "Ko je letalo zajel ogenj, in so bila ena vrata blokirana, je vsa množica zdrvela k drugim vratom. Večino potnikov, ki so bili na letalu, bo mogoče identificirati le s pomočjo DNK analize" Zakaj neki so vsi letali k enim vratom, če jih več, vedenja in ravnaja ljudi res ni mogoče več razumeti. In zakaj so bila vrata zaprta, blokirana. Zdi se, da enim res ni usojeno, dano. Karma.
Ferdo Crni
25. 08. 2008 15.23
Pijanec. Tudi ženska ni več vredna toda vedno se ji da prednost mar ne? Otroška tragedija je vedno bila in bo veliko bolj tragična kot tragedija odrasle osebe. Tako je bilo, je in vedno bo. Novinarji pač vedo, da se večja tragedija bolje prodaja. Zato toliko omenjanja tragično preminulih otrok.
pijanec22
25. 08. 2008 14.33
Ne vem, zakaj se pri nesrečah vedno posebej omenja število preživelih otrok. Kaj so oni kaj več vredni kot ostali ljudje?
mafia89
25. 08. 2008 12.19
jao..skor usak dan po en letalo...:S
Ferdo Crni
25. 08. 2008 09.32
Pa še to: ne gre za 707. Nesrečno letalo je tipa 737-200 (732). To je ena prvih različic zelo popularnega 737 (737-100 kot prva je bilo le krajši čas v uporabi). Zelo razpoznaven je po dolgih motorjih, ki jih v kasnejših različicah ni več. Večina letalskih družb po svetu je že davno prodala ali upokojila letala tega tipa. Sedaj so stara in se upokojujejo že letala 737 serij 300, 400 in 500. Kakorkoli. Če pogledamo nekatere letalske družbe in eksotične destinacije ala Kirgizija ali še kje bolj odročno, je letalski promet res varen, saj je tovrstnih nesreč relativno zelo malo. Še vedno pa je vsaka nesreča PREVEČ za svojce in tudi nas, ko nas takšna novica razžalosti.
tomazbodner
25. 08. 2008 09.11
vedno sta 2 v razmaku nekaj dni... potem pa spet nekaj casa nic...
Ferdo Crni
25. 08. 2008 09.10
Sodeč po prejšnem članku naj bi bilo letalo pregledano in v "dobrem stanju". Itek-Air je letalska družba, ki je benana iz evropskih letališč. Letalo je bilo staro (nekoč v uporabi v novi zelandiji). Žal mi je za strahovite izgube nesrečnih ljudi.