Črna kronika

FOTO: 'Zvenelo je kot drobljenje kamna'

Barcelona, 24. 06. 2010 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
45

V Španiji je v hudi železniški nesreči umrlo 12 ljudi. Skupina mladih je prečkala tire ravno v trenutku, ko je pripeljal hitri potniški vlak. Predsednik španskih železnic je napovedal preiskavo.

V železniški nesreči, ki se je v noči na četrtek zgodila na severovzhodu Španije, je umrlo 12 ljudi, 13 pa je bilo ranjenih. Po poročanju španskega radia so trije v kritičnem stanju.

Nesreča se je zgodilo, ko je hitri potniški vlak, ki je bil na poti iz Alicanteja v Barcelono, trčil v skupino ljudi, ki je na postaji Castelldefels jugozahodno od Barcelone poskušala prečkati tire. Skupina 30 ljudi je prečkala tire na prepovedanem mestu, poroča agencija Reuters.

Med žrtvami naj bi bili večinoma mladi, ki so bili namenjeni na vsakoletno praznovanje ob prihodu poletja, ko tradicionalno pripravijo ognjemete, koncerte in plese, ki se pogosto odvijajo na plažah.

V hudi železniški nesreči je umrlo 12 ljudi.
V hudi železniški nesreči je umrlo 12 ljudi. FOTO: Reuters

Eden od mladih, ki je uspel prečkati tire, je dejal, da so pred prečkanjem ravno zapustili vlak, ki je odpeljal s postaje. A ravno v trenutku, ko so želeli prečkati tire, je iz druge smeri prišel še en vlak in trčil v njih, pripoveduje preživeli.

Po navedbah prič je bilo trčenje silovito. "Zvenelo je kot drobljenje kamenja, a je šlo za ljudi," je za časnik El Mundo dejal eden izmed očividcev.

Kot so še povedali očividci, je bila v podhodu pod tiri v času nesreče gneča, zaradi česar so še številni potniki odločili, da gredo čez tire. Župan Castelldefelsa Joan Sau je za radio Cadena Ser povedal, da so oktobra lani zaradi obnovitvenih del na železniški postaji zaprli nadhod nad tiri in ga nadomestili s podhodom. Kot je poudaril, do tragedije ne bi prišlo, če bi potniki uporabili podhod.

Uvedli bodo preiskavo

Predsednik španskih železnic Renfe Teofilio Serrano, ki je že obiskal kraj nesreče, je medtem napovedal, da bodo o tragediji uvedli preiskavo. Po njegovih besedah sicer za zdaj kaže, da so bili na železniški postaji upoštevani vsi potrebni standardi.
Identiteta žrtev za zdaj ni znana, je pa predsednik katalonske regionalne vlade Jose Montilla že povedal, da so številne južnoameriškega rodu.

Gre za najhujšo železniško nesrečo v Španiji od leta 2003, ko je v trčenju potniškega in tovornega vlaka v mestu Chinchilla na jugu države umrlo 19 ljudi, 38 pa jih je bilo poškodovanih.

Huda železniška nesreča v Španiji - 2
Huda železniška nesreča v Španiji - 2 FOTO: Reuters

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 06. 2010 12.10
PREDSIGNAL69="žal pa je k številčnosti žrtev nesreče pripomogel čredni nagon množice, ki se je 'slepo' podala za 'liderjem' v smrt." Točno tako. Lider je skoraj gotovo živ, pa bo odgovarjal (za lasten delež) za to, ker je bil prvi člen te verige. Ne, žal.
Ramzess
25. 06. 2010 12.05
""Zvenelo je kot drobljenje kamenja, a je šlo za ljudi,"" Ni si ravno težko predstavljati tega zvoka, a vendarle ni šlo za kamenje, ampak za človeške kosti, rezultat je vsekakor moral biti neprijeten. "Kot je poudaril, do tragedije ne bi prišlo, če bi potniki uporabili podhod." Logično, mar ne. Drugo vprašanje je, zakaj nadhod v tem času še ni bil urejen, za človeški promet tam čez pa so ja vedeli. Visoka cena za nepotrpežljivost. Kdo ve kaj o tem menijo njihovi svojci. "Kot so še povedali očividci, je bila v podhodu pod tiri v času nesreče gneča, zaradi česar so še številni potniki odločili, da gredo čez tire." In kakšna nesreča se je zgodila pred to nesrečo, oz. neumnostjo mladih. Izjava je namreč dvoumna. Jamestheman="Ni mi jasno kak gre 12 oseb čez prehod in nihče ne vidi in sliši prihajajočega vlaka? Razen če je alkohol kriv pa še to dvomim, da pri vseh 12-tih..." Meni tudi ne. Pa strojevodja, jih ni videl in opozoril nase, vlaka že po 'pravilu' ne more pravočasno ustaviti. PREDSIGNAL69="žal pa je k številčnosti žrtev nesreče pripomogel čredni nagon množice, ki se je 'slepo' podala za 'liderjem' v smrt." Točno tako.
Hisantora
25. 06. 2010 09.56
(predsignal 69 nisem afna :), hvala - vem ja, da je strojevodja sam men se vlakovodja lepš sliš :) hvala vseen)
stane@jesenice.net
25. 06. 2010 09.12
kot železničar vam povem samo to, tukaj hitrost vlaka pri uvozu v postajo nima nobene zveze z nesrečo kajti tudi če bi vlak peljal samo 10 km/h se nebi mogel ustaviti tako hitro kajti že sama teža vlaka / mimigrede teža je okoli 20'0-300 t / ga potiska naprej..TAKO, DA SO LJUDJE KATERIM SE KAJ TAKEGA ZGODI sami krivi, ker na železniških tirih nimajo kaj početi...SAMO SPOMNITE SE DOGODKA V TIVOLIJU V LJBLJANI PRED LETOM ALI DVEMA...dekleti sta s kolesi prečkali dvotirno progo ki je še v medtirju zavarovana z ograjo in kaj se je zgodilo...torej, čeprav se ne sliši lepo...SAMI SO KRIVI ZA TO KAR SE JE ZGODILO....
gospakatja
25. 06. 2010 08.33
castelldefels je na JUGOvzhodu, ne pa na SEVEROvzhodu španije. no, pa saj to ni važno, mladi ljudje so vseeno umrli. in to po neumnosti, saj španci poznajo svoje hitre vlake (AVE), in točno vejo, da ti drvijo ko hudič! ja, mladost je norost..... !
PREDSIGNAL69
25. 06. 2010 05.36
v opombo @Maji Slana, vlak vozi STROJEvodja
Hisantora
25. 06. 2010 01.27
pa ni važn kok se vlaki vozijo ...tam je njihova pot!...pele se kok se pele ali hitr če prevozi, ali počas če se ustavlja....nimaš kaj tam skakt in konc, na japonskem se vozjo do 581 na uro...pa noben japonček ne skače po tirih :D in če so vsi ostali lahka počakal na izhod če je blo zatrpano, bi lahka uni tut..tak da......ne ti bluzi ;)
Hisantora
25. 06. 2010 01.09
železniška postaja tam kjer so tiri = namenjena vlakom, to ni sprehalališče nikol blo in nikol nebo, če prečkaš tire, mislim ,da otroc v vrtcu že to vejo d morš ti pazit na vlak ne vlak nate, kaj pr tem ni jasno, ??? :) ne no pametovat pa se hvalit kok ste hodl čez. da nebo šel kdo probat :D..tam kjer ni treba...pač ste in kaj pol...pač niste naleteli na vlak, al on na vas...je ja žalostno za vlakovodjo, ker je povozil ene par neumnih mladostnikov, ki so kot ovce brezglavo sledili enmu k je pač prvi letel čez..ali kakorkoli je že blo tam niso mel kaj za praskat če niso prej preverli.....revež jih bo pa imel na vesti in NE po svoji krivdi!
simevlado
24. 06. 2010 23.29
ka bluzite ka nimate pojma jaz sem zvel 50km nizje od castelldefelsa...in vrjemte da sem tud jaz tko naredu z prjatli smo šli čez progo direkt na drugo stran mel smo tako srečo da je neverjetno...fora je v tem da je to tok folka in pol se podhod zatrpa dobesedno ko vsi nagrnejo...tam majo 2 tera eni picijo za barco eni pa dol za tarragono in vrjemte da ti vlaki grejo full hitr men se zdi tud do 140km/h...zalostno to kar se je zgodilo...
Hisantora
24. 06. 2010 22.25
1. kaj jim je delal v glavi da so šli čez tire brez da bi se 300% prepričal da ni vlaka, kak lahka greš čez tire brez da ....smešno mi je že vse skup 2. hitri potniški vlak...en je rek, da še ni videl vlaka k bi tok hitr pelal, HITRI POTNIŠKI VLAK, pelje po tirih..... svašta 3. preiskavo bodo uvedli ...a zdaj na konc bo še pa vlak kriv da jih je zgazil... katastrofa sj niso prismuknjeni sam pr nas :) vprašanje...kaj bi se pa zgodilo če bi vlak iztiril zarad teh ''ubogih mladih življenj'' pa bi še kdo umrl z vlaka...eni pa res ko da so sami na planetu..zanimivo pa da se jih je 30 podalo ...pa nit en od njih ni ne slišal vlaka ne videl luči od vlaka :) svašta :S smil se mi un ko je vlak vozo
binglec123
24. 06. 2010 20.44
neugodno... po nekaterih komentarjih vidim, da je vlak kriv, da se je peljal po tirih ne pa da so ludeki skakali po tirih...
simoncahotiza
24. 06. 2010 20.34
nikol mi ni blo jasn kak te lahko vlak pofura...ne res sej ne da se delam norca ampak tko tist nevem VLAK ...vse drugo sam vlak? mogoče bom od tega kdaj umru ampak se mi bo do takrat čudno zdelo Verjamem,da je čudno slišat ampak se zgodi..
j a N
24. 06. 2010 20.13
nikol mi ni blo jasn kak te lahko vlak pofura...ne res sej ne da se delam norca ampak tko tist nevem VLAK ...vse drugo sam vlak? mogoče bom od tega kdaj umru ampak se mi bo do takrat čudno zdelo
Kaja Kova? 1
24. 06. 2010 20.10
Žalostno, da so ugasnila življenja mladih ljudi.
Svobodni Umetnik
24. 06. 2010 18.33
ob taki izredno hudi tragediji lahk sam rečem iskrene in še enkrat iskrene sožalje vsem tistim, ki so izgubili svoje najdražje. na jok mi gre ko berem tole.
PREDSIGNAL69
24. 06. 2010 15.44
@Geronemo, v državah z razvitejšo železniško infrastrukturo kot je slovenska, vozijo vlaki skozi postaje tudi z visokimi hitrostmi. te postaje so seveda opremljene s pod(nad)hodi. videno v okolici pariza davnega 1980. tam seveda nobenemu pametnemu ne bi padlo na pamet, da bi prečkal tir(e). žal pa je k številčnosti žrtev nesreče pripomogel čredni nagon množice, ki se je 'slepo' podala za 'liderjem' v smrt. pa še to. ob tem žalostnem dogodku sem se spomnil tragedije na savi v blanci. obstaja kar nekaj vedenjskih podobnosti med žrtvami ene in druge.
Geronemo
24. 06. 2010 14.31
Za intermeco, moj kolega ki je delal na železnici je imel enkrat priložnost kako je, če se vlak pelje z cca 50km/h in ko je ležal med tiri... In je priznal mogoče 10 - 15 km več pa bi ga podtlak potegnil med vagone... Tak da ko se postavlja vprašanje kako je to moglo zgledat lahko zagotovo rečem da umrli niso čutili popolnoma nič.. ker je to tako kot da bi te nekdo v sekundi skozi grobi mikser spustil... Da ne govorim o truplih namotanih okrog osi koles itd... Skratka .... GRDO.... Ko mi je to razlagal mi je na bruhanje poganjalo... Ampak takšno je življenje...
Geronemo
24. 06. 2010 14.21
Malomarnbost in lahkovernost... Je pa ena zanimivost, kako to, da dovolijo da vlak s tolikšno hitrostjo skozi postajo tere... To pa ni ravno skrb za varnost potnikov čeprav imajo podhode ali podobno... V primeru iztirjenja pri tolikšni hitrosti zna reč povzročiti ogromno škodo...
Sentis
24. 06. 2010 14.14
Ni mi jasno kak gre 12 oseb čez prehod in nihče ne vidi in sliši prihajajočega vlaka? Razen če je alkohol kriv pa še to dvomim, da pri vseh 12-tih...
Geronimo Alive
24. 06. 2010 13.45
Si predstavljate kaj je moralo ostati od njih, ko je čez zapeljal ekspresni vlak z vsemi svojimi vagoni? Na zadnji sliki zgleda kot da se vidijo ostanki enega trupla. Drugač pa, bila je gužva, verjetno je šel en čez, pa še en, no pol so pa vsi začel čez tire hodit, da se ne bi gužval v podhodu.