Črna kronika

52-letni alpinistični inštruktor umrl, ker je s pripravnikom plezal nenavezan

Kamnik, 02. 07. 2014 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./U.Z./STA
Komentarji
0

Med plezanjem v južni steni Planjave v Kamniško-Savinjskih Alpah se je zgodila nesreča, v kateri je umrl 52-letni alpinistični inštruktor. V steni mu je spodrsnilo in je omahnil več kot 50 metrov globoko. Z 19-letnim pripravnikom sta plezala nenavezana, kar je bila usodna napaka.

Ob 10.40 se je v južni steni Planjave v Kamniško-Savinjskih Alpah zgodila nesreča, v kateri je umrl 52-letnik. V steni mu je spodrsnilo in omahnil je več kot 50 metrov globoko.

Franc Miš iz Gorske reševalne službe Kamnik je pojasnil, da sta skupaj plezala 52-letni alpinistični inštruktor iz Škofje Loke in 19-letni pripravnik iz Ljubljane. Pri vstopu v steno sta zgrešila smer, nakar je alpinist zdrsnil v globino.

Posredovali so pripadniki Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik in helikopterja Slovenske policije z dežurno ekipo GRS Brnik, a ponesrečencu niso mogli več pomagati.

Miš je pojasnil, da sta alpinista plezala nenavezana, česar "se absolutno ne počne". Ob tem posebej poudaril, da bi moral biti inštruktor za zgled in bi moral poskrbeti za ustrezno varovanje. Prav dejstvo, da nista bila navezana, je bila namreč usodna napaka, je še dejal.

Posredoval je tudi policijski helikopter.
Posredoval je tudi policijski helikopter. FOTO: 24ur.com

Gorski reševalci tudi sicer priporočajo posebno previdnost na gorskih poteh, saj je prežečih nevarnosti veliko. Za uspešno turo pa sta poleg previdnosti ključnega pomena tudi dobra priprava in ustrezna oprema. Danes umrli alpinist je sicer že enajsta žrtev slovenskih gora letos.

Zaradi hudih poškodb umrl tudi Madžar, ki je zdrsnil med vikendom

Gorenjski policisti pa so sporočili, da je danes zaradi hudih poškodb umrl tudi 37-letni Madžar, ki je v nedeljo dopoldan med vračanjem s Triglava zdrsnil na Tominškovi poti.

Prejšnji vikend so v gorah tako umrli trije planinci. Zato opozorilo – v gore samo dobro pripravljeni, ustrezno opremljeni, zbrani in z glavo. Cilj naj ne bo gora, temveč varna vrnitev domov, so še zapisali policisti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja