Črna kronika

'Imamo svojo resnico, ki bo prišla na dan'

Koper, 02. 04. 2009 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan/B.K.
Komentarji
0

36-letna mama, ki jo sumijo zadušitve svojih otrok, je preko odvetnika zanikala, da bi morila. Medtem pa očetov odvetnik s prstom kaže na socialne službe in psihiatra strankine nekdanje žene.

Blok, v katerem se je zgodila družinska tragedija v Sežani.
Blok, v katerem se je zgodila družinska tragedija v Sežani. FOTO: Dare Čekeliš

Po umoru sestrice in bratca se je začela preiskava o delu Centra za socialno delo v Sežani, ki pa je bila po prihodu inšpektorja prekinjena. Inšpektor, ki po odhodu s centra ni dajal izjav, je namreč nasprotoval prisotnosti očeta pokojnih otrok Andreja Gorupa, ki bo v postopku kot priča.

Brez komentarja je bila tudi direktorica sežanskega centra Nevenka Doles. Povedala je le, da so pregledovali dokumentacijo. Očetov odvetnik Franci Matoz je medtem prepričan, da ima njegova stranka pravico biti prisotna, zato bo vložil zahtevo za začasno ustavitev preiskave do rešitve zapleta.

Ministrstvo: Ne obsojajmo vnaprej

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so pojasnili, da je inšpektor danes obiskal sežanski center in zasegel dokumentacijo o primeru. Po preučitvi dokumentov bo izdal poročilo, ki ga bo posredoval ministrstvu, ki se bo na podlagi tega odločilo o morebitnih nadaljnjih ukrepih.

Danes so na ministrstvu podali tudi izjavo ob tragičnem in grozljivem dogodku v Sežani. "Izražamo globoko pretresenost in žalost. Ministrstvo je z namenom, da se preverijo postopki in ugotovi vloga Centra za socialno delo Sežana, odredilo izredni nadzor socialne inšpekcije nad njegovim delom in postopki. Takoj, ko bo opravljen, bo ministrstvo, če bodo ugotovljene morebitne nepravilnosti, tudi ukrepalo,'' so zapisali na spletni strani. O izsledkih bodo v celoti seznanili javnost.

Menijo, da ''vnaprejšnje obsojanje in dokazovanje krivde za tragični dogodek brez argumentov ni primerno. Organi, pristojni za pregled pravilnosti postopkov in ugotavljanje odgovornosti vseh v dogajanje vpletenih strani, morajo opraviti svoje delo in na podlagi konkretnih dokazov ugotoviti, ali je do morebitnih nepravilnosti res prišlo in kakšno vlogo so pri tem imele posamezne institucije oziroma posamezniki. Ker gre za tragedijo, ki zadeva predvsem intimne usode in občutljiva razmerja prizadetih posameznikov in družin, ki so v tem trenutku najbolj ranljivi, se nam zdi etično sporno zlorabljati njihovo stisko za promocijo, bodisi s strani odvetnikov bodisi medijev. Na vse apeliramo, da do njih ohranijo spoštljiv, profesionalen in pieteten odnos,'' so še pozvali.

Bi tragedijo lahko preprečili?

Bolehala je za določenimi psihičnimi boleznimi, pa tudi zdravila se je zaradi odvisnosti od alkohola. Odvetnik Franci Matoz

Oče naj bi pred razvezo in po njej večkrat ustno in pisno obvestil sežanski center, da z materjo ni vse v redu. Opazil naj bi tudi, da se je vdajala alkoholu, zato naj bi se bal, da se bo otrokoma kaj zgodilo. Nazadnje se je na center obrnil 18. in 19. marca. ''Odgovorili so mu, da bodo sklicali sestanek, nato pa se je zgodila tragedija,'' je povedal Matoz. Na Centru za socialno delo sicer poudarjajo, da so imeli ves čas postopka z obema staršema zelo korektne odnose. In prav to naj bi med drugim potrdil inšpekcijski nadzor. Oglasila pa se je tudi psihologinja, ki je primer obravnavala, in povedala, da je bila obema staršema ves čas na razpolago, kadar koli, tudi ponoči.

Oče ne krivi matere, saj meni, da bi tragedijo lahko preprečili s pravilnim zdravljenjem. "Je ne obsoja, saj je znala biti dobra mati. Če bi bilo zdravljenje ustrezno, do tega dogodka morda ne bi prišlo,'' je pojasnil Matoz. Odgovornost išče tudi pri dr. Iztoku Misleju in dr. Gorazdu Mrevljetu, ki je na Kliničnem oddelku za mentalno zdravje je predsednik sekcije za preprečevanje samomorov.

Dr. Mislej, ki je tudi oče osumljenke Kristine Mislej, naj bi hčerki pisal recepte, čeprav ni bil njen zdravnik. Prav tako je bil prvi na kraju zločina, zato Matoz meni, da je treba razjasniti tudi njegovo vlogo. Dr. Mrevlje pa je na centru podal mnenje, da lahko mati ustrezno poskrbi za otroka, s čimer naj bi po mnenju očeta prikrival bolezen. Na podlagi tega naj bi sodišče v ločitvenem postopku določilo skupno skrbništvo, čeprav naj bi oče vseskozi poudarjal, da Mislejeva ni sposobna sama skrbeti za hčer in sina. Dr. Mrevlje očitke zavrača. Kot pravi, ga je oče Kristine Mislej kot zdravnika pred desetimi leti prosil, naj jo sprejme v terapijo.

Mati trdi, da je nedolžna

V tistem trenutku sem ocenil, da je primerna mati. Nisem videl razloga, da bi jo ocenil kot neprimerno. Dr. Gorazd Mrevlje

Mati, domnevno osumljena ubojev, je trenutno v Psihiatrični bolnišnici Polje. Zaradi nagnjenosti k samomoru je pod stalnim nadzorom. Krivdo za zločin zanika, zaveda pa se, da sta otroka mrtva. ''Ko je mati ugotovila, da otroka ne dihata, je poklicala svojega očeta, ki je upokojeni zdravnik in živi v bližini. Dedek je po prihodu začel oživljati enega od vnukov, mati pa je oživljala drugega otroka. Nato so ju oživljali tudi reševalci, ki so prispeli na kraj po klicu matere,'' je pojasnil njen odvetnik Branko Gvozdić.

Predkazenski postopek

Znani so tudi rezultati obdukcije. Otroka sta umrla nasilne smrti zaradi zadušitve, najverjetneje zaradi nasilne prekinitve dihalih poti z mehaničnim delovanjem od zunaj, je sporočil vodja Okrožnega državnega tožilstva v Kopru Slavko Ožbolt. ''Zbiranje podatkov in obvestil še poteka, predkazenski postopek vodi tožilstvo, tako da usmerja delo policije,'' je dodal. Na koprski policijski upravi so povedali, da niso vložili še nobene ovadbe. Kriminalisti so se povezali tudi z Matozom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja