Črna kronika

Alpe: kriv 'psihopat z zbirko starinskega orožja', ki je moril že lani? Tudi takrat sta preživela le otroka

Annecy/Bagdad, 25. 11. 2012 18.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Preiskovalci imajo več mesecev po masakru v Alpah še vedno polne roke dela s preiskavo. Sledi je veliko, resnih osumljencev še nič. So pa mediji odkrili, da je bil v bližini na podoben način umorjen tudi Belgijec, medtem ko preiskovalci sledi iščejo tudi v Iraku.

Prizorišče umora družine Hilli
Prizorišče umora družine Hilli FOTO: Reuters

Francosko-britanska naveza preiskovalcev, ki preiskuje masaker britanske družine iraških korenin ob francoskem jezeru Annecy, tudi več mesecev po umoru Saada al Hillija, njegove žene in njene matere, še ni aretirala nikogar.

Kljub temu preiskava napada, ki sta ga preživeli le hčerki para, umrl pa je tudi francoski kolesar Sylvain Mollier, poteka naprej. Pa čeprav so preiskovalci že priznali, da bi lahko trajalo več let, preden se bodo dokopali do resnice.

Po več teorijah o umoru zaradi družinskega spora ali zaradi narave Hillijevega dela, bil je namreč strokovnjak za satelite, so sicer francoski preiskovalci pred časom dejali, da sicer še vedno sledijo vsem tem teorijam, a da menijo, da je bil na delu nekdo, ki je že moril, ki nima nobenega spoštovanja do človeškega življenja, in nekdo, ki je morda psihično bolan.

Ta teorija zdaj dobiva vse bolj konkretne obrise. Kot so ugotovili britanski časopisi, umor družine in kolesarja še zdaleč ni edino nasilje na priljubljenem turističnem območju.
Turisti naj bi bili žrtve več napadov, še vedno pa ostaja neraziskan umor belgijskega turista. Žrtev je bil 29-letni belgijski laborant Xavier Baligant, umori pa so si presenetljivo podobni.

Tudi Bailigant je z družino kampiral v francoskih Alpah, tudi on je bil oče dveh otrok. Prizorišči obeh zločinov nista oddaljeni veliko. Obe družini sta bili v času umora v avtomobilu tujih registrskih oznak. V obeh primerih je bilo uporabljeno starejše orožje iz 30. let prejšnjega stoletja, ki je v teh časih večinoma v rokah zbirateljev. V obeh primerih nihče ni slišal strelov, zato policija meni, da je bil v obeh primerih uporabljen dušilec. Prav tako so bile žrtve v obeh primerih ubite s strelom v glavo. In v obeh primerih so otroci preživeli, čeprav je bila v primeru Hillijevih starejša hčerka resno poškodovana.

Neuradno naj bi, glede na podobnost obeh primerov, policija zdaj iskala serijskega morilca, ki sovraži tuje turiste. Francoske oblasti tega uradno niso potrdile. Britanski mediji so prepričani, da imajo zato tudi precej jasen razlog. Novica o morilcu, ki preži na tuje turiste, bi namreč te prestrašila, kraj pa bi ostal brez precejšnjega dela prihodkov.

Namesto tega francoski tožilec Eric Maillaud pojasnjuje, da še vedno preiskujejo prav vse sledi. Trenutno tudi tiste, ki vodijo v Irak.

policija na prizorišču umora v Franciji
policija na prizorišču umora v Franciji FOTO: Reuters

Kot je znano, so preiskovalci odkrili, da je Kadhim al Hilli, oče ubitega Saada, pred desetletji od takratnega iraškega diktatorja Sadama Huseina dobil milijon dolarjev, ki naj bi ga skril na tajnem švicarskem računu. Khadim naj bi bil nekoč blizu vladajočemu Huseinovemu režimu, saj je bil celo član njegove stranke, a je pozneje v 70. letih prejšnjega stoletja vseeno zapustil Irak in družino v želji za boljšim življenjem preselil v Veliko Britanijo. Nemčija je v tistem obdobju s Sadamovim režimo precej tesno poslovno sodelovala, zato je njena tajna služba pogosto spremljala tako finančne transakcije kot migracije pomembnejših Iračanov. Prav nemški obveščevalci naj bi bili tisti, ki so preiskovalce masakra družine al Hilli opozorili na povezavo z iraškim režimom in obstoj denarja, o čemer se je prej le govorilo brez posebnih dokazov.

Ta denar in ne druga dediščina, ki jo sestavljajo nepremičnine po vsej Evropi in zajeten kupček denarja, naj bi povzročil velik spor med Saadom in njegovim bratom Zaidom.

Eric Maillaud  je pojasnil, da je v Bagdad že poslal uradni zahtevek za pravno pomoč. Ugotoviti želijo, ali se je družini v preteklosti zgodilo kaj nenavadnega, zaradi česar bi jih kdo želel ubiti. Maillaud je povedal, da se njihova prošnja nanaša na al Hillijeve poslovne zadeve in pogoje, v katerih je družina zapustila Irak, prav tako pa izvor njihove zapuščine. "Al Hillijevo finančno poslovanje in njegovo ozadje v Iraku sta zdaj glavni točki preiskave motiva za umor," je dodal.

policija na prizorišču umora v Franciji
policija na prizorišču umora v Franciji FOTO: Reuters
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amaianur
26. 11. 2012 10.35
+0
Dejte se ze odlocit kdo jih je ubil!!!!!
Kr en tm
26. 11. 2012 10.02
+10
od kod kar naenkrat "starejše orožje iz 30 letih prejšnega stoletja"?? a se niso pogovarjal o Škorpijonu?
nis9x
25. 11. 2012 21.50
+5
Počasi bi se tudi novinarji lahko navadili,čeprav se jim ne da in jim ni pomembno,da psihopat in duševni bolnik ni eno in isto in bi se kdaj lahko odločili z čim bodo koga označili.
itiswhatitis
26. 11. 2012 01.27
+2
fotrlole
25. 11. 2012 20.26
+9
Nč ne razumem. Od profesionalca do zbiratelja starega orožja. Hehehe ne me *.. Profesionalni killer je pršov s puško iz leta 30 prejšnega stoletja pa še nabojev mu je zmanjkal. Zdaj naj bi bil naperjen proti turistom. Kako če je ustrelil najprej francoza ? !!! Tejle burleski pa ni videt konca.
Jimi1
26. 11. 2012 00.28
+6
Po svoje tragikomično.... Nekdo ki je moril z eksotičnim orožjem za katerega so strelivo nazadnje 53 leta polnili.... Za prvič ne piše s čim točno je moril onega Belgijca..... Tudi John F. Kennedy, je bil menda umorjen z arhajično italijansko Carcane izpred 2ww, vsaj tako so umor prikazali. Kar se starosti zadeva, če je zadeva dobro vzdrževana ni problema. Sam občasno kakšno tekmo obiščem s puško narejeno izpred leta 1930 po tehnologiji iz leta 1891...., pa sem z njo popolnoma "konkurenčen" na razdalji 100 m. Je pa čudno, da morilec ne uporablja raje česa lažje dostopnega na črnem trgu zahodne EU, pač pa eksotične primerke, ki sodijo samo še v zbirateljske vitrine.
SilverBullet
26. 11. 2012 09.32
-3
Mogoče pa je kak dementen partizan, ki po hosti preganja belčke. Že videno.
Northwest
25. 11. 2012 19.54
+5
Nikjer ni podatka,na katerem programu je delal nazadnje?
BMWmunja
25. 11. 2012 10.35
+13
Kaj pa naj v GB naredi z enim piškavim milijonom??? Tam so cene mnogo višje kot pri nas. Razen stanovanj seveda. Tu smo mi neslavni in butalski evropski rekorderji. In katera bu(d)ala nas je pripeljala tako daleč?
janezpodre
25. 11. 2012 09.54
+3
Novinarči, novinarčki.... v Iraku je dobil od Huseina milijon, nakar se je preselil v VB zaradi boljšega življenja.Verjetno je pričakoval, da mu bo kraljica dala 2 milijona. Kako je vse simpl, a ne.
eFranjo
25. 11. 2012 16.15
+3
itiswhatitis
26. 11. 2012 01.29
+5
tko mimogrede, večina britancev NIMA miljona evrov. le kako preživijo...