Črna kronika

Marija Peraič vztraja, da je moža zabodla nenamerno

Kranj, 03. 11. 2015 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred kranjsko sodišče je stopila 56-letna Marija Peraič, ki ji očitajo uboj 70-letnega moža. Vztraja, da jo je soprog dolga leta zlorabljal, tako fizično kot psihično. Priznala je, da je moža zabodla, a vztraja, da je bilo nenamerno.

Sojenje se bo z branjem dokazov in zaslišanjem prič začelo 24. novembra, ko bi bilo lahko tudi že končano.

Pred kranjsko okrožno sodišče je štiri mesece po tem, ko je v Tenetišah zabodla svojega moža, danes stopila 56-letna Marija Peraič. Tožilstvo ji je na predobravnavnem naroku za priznanje uboja ponudilo osem let zapora, vendar je obtožena izpostavila, da jo je mož dolga leta zlorabljal in da ga ni ubila namerno. 

Peraičeva, ki je na sodišče prišla iz pripora, je junija letos v domači hiši v Tenetišah s kuhinjskim nožem v prsi zabodla svojega 70-letnega moža, ki je zaradi rane izkrvavel. Peraičeva je priznala, da je moža zabodla, vendar po njenem zatrjevanju nenamerno.

Tako ni sprejela kaznovalnega predloga osmih let zapora, ki ga je tožilka Helga Dobrin podala že v obtožnici. Sodnica Marjeta Dvornik je glede na izjavo Peraičeve ocenila, da obtožena očitanega kaznivega dejanja ne priznava, zato bo stekel dokazni postopek, v katerem bodo zaslišali nekatere sorodnike in izvedenko psihiatrične stroke.

Obramba kot dokaze navaja tudi psihiatrično izvedensko mnenje iz preteklosti in zdravstveni karton obtožene od leta 2010 dalje, ki izkazujeta njene duševne težave in poškodbe, ki ji jih je zadal njen pokojni mož Franc Peraič. V kazenskem spisu so tudi štirje kazenski postopki iz preteklosti, iz katerih je razvidno, da jo je mož fizično in psihično zlorabljal.

Tožilstvo je na drugi strani predlagalo še zaslišanje dveh odraslih sinov Peraičevih, ki naj bi se svoje mame bala. Tožilka je zaradi ponovitvene nevarnosti zoper Peraičevo predlagala podaljšanje pripora, ki se izteče konec novembra, saj naj bi obdolžena ob emocionalno obremenilnih situacijah, ki jih ne more obvladovati, svojo agresijo lahko usmerila v bližnje osebe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3