Črna kronika

Mariborčani dvigovali denar na bankah?

Maribor, 22. 07. 2010 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Najbolj nevaren računalniški virus doslej naj bi širili španski hekerji. Dobro naj bi služili, eden od osumljenih – mlad in nezaposlen Mariborčan – naj bi imel luksuzno stanovanje.

Zaenkrat naj ne bi nikogar pridržali, preiskava pa še poteka.
Trije nekdanji mariborski študenti računalništva so se znašli v središču pozornosti ameriškega FBI, ker naj bi ustvarili najnevarnejši računalniški virus doslej. Z njegovo pomočjo naj bi se dokopali do podatkov o kreditnih karticah, gesel za spletno bančništvo in drugih zaupnih informacij. Okužili naj bi 13 milijonov računalnikov po vsem svetu, med njimi tudi 750 velikih ameriških podjetij in vsaj 40 bank. Med drugim naj bi napadli celo spletne strani vladnih ustanov in sisteme varnostno-obveščevalnih agencij, zato se je v preiskavo vključil FBI.

Osumljenci naj bi bili dva nekdanja študenta in študentka mariborske fakultete za računalništvo. Vsi naj bi bili mlajši od 25 let in povezani s španskimi hekerji, ki naj bi virus pridno širili, Slovenci pa naj bi dvigovali denar na bankah. Dva ameriška preiskovalca sta nekaj dni celo preživela v Mariboru in sodelovala v preiskavi. Opravili so hišne preiskave in zasegli več računalnikov. Po neuradnih podatkih so precej zaslužili. Vsak virusni program naj bi prodali za 40.000 evrov. Eden od osumljenih – mlad in nezaposlen – naj bi imel luksuzno stanovanje.

Okužba še ne pomeni odteka informacij

V Mariboru naj bi nastal najnevarnejši virus doslej.
V Mariboru naj bi nastal najnevarnejši virus doslej. FOTO: iStockphoto
Tadej Stergar
Tadej Stergar FOTO: Ifit
Cena virusa je odvisna od različnih dejavnikov, kot so povpraševanje, pogajalske sposobnosti akterjev, ciljev in namena, zaradi katerega je bil izdelan, ter učinkovitosti virusa. Tadej Stergar
Mariborčani naj bi torej izdelali najnevarnejši računalniški virus doslej. Po besedah direktorja Inštituta za forenziko informacijskih tehnologij Tadeja Stergarja je stopnja nevarnosti oziroma ogrožanja odvisna od tega, kaj virus sploh počne oziroma kakšen je njegov namen. Vse skupaj je tudi povezano s škodo, ki jo povzroči.

''V tem primeru gre sicer za podatke o zelo velikem številu okuženih računalnikov. Pa vendar so podatki neuradni, zato ni znano, kakšno je dejansko število okuženih računalnikov in v koliko primerih je do odtekanja informacij dejansko prišlo.'' Sama okužba namreč še ne pomeni, da je prišlo do kraje podatkov. ''Zato bi v tem trenutku težko trdili, da je to najnevarnejši virus. Če pa se bodo številke izkazale za resnične in bi bila škoda oziroma število računalnikov, iz katerih so odtekali podatki, veliko, bi lahko govorili, da gre za trenutno enega najnevarnejših znanih virusov. Poudarjam znanih, saj je vprašanje, koliko takšnih virusov še obstaja, za katere pa v tem trenutku še ne vemo,'' je pojasnil.

Enostavne viruse oziroma škodljive programe se s pomočjo programske opreme, ki je prosto dosegljiva na spletu, izdela zelo hitro oziroma v nekaj minutah. Z dobrim znanjem se enako doseže pri izdelavi naprednejšega škodljivega programa. ''Vsekakor pa velja, da je za povprečnega uporabnika izdelava virusa naloga, ki bi jo težko izpolnil,'' je povedal.

Kaznivo dejanje je že izdelava virusa

Stergar je opozoril, da je kaznivo dejanje že sama izdelava virusa, seveda pa tudi njegova prodaja in uporaba. V Sloveniji osebi, ki ''z namenom storitve kaznivega dejanja poseduje, izdeluje, prodaja, daje v uporabo, uvaža, izvaža ali kako drugače zagotavlja pripomočke za vdor ali neupravičen vstop v informacijski sistem'' grozi do leto dni zapora. Mariborčani pa bi lahko bili ovadeni tudi za kaznivo dejanje vdora v informacijski sistem, za katerega je po Kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen do pet let. Morebitno sojenje bo verjetno potekalo v Sloveniji, saj je malo verjetno, da bi Slovenija izročala svoje državljane tujim organom.

'Pred hekerjem smo goli'

Osumljenci naj bi bili nekdanji študenti Fakultete za računalništvo v Mariboru.
Osumljenci naj bi bili nekdanji študenti Fakultete za računalništvo v Mariboru. FOTO: Jani Dolinšek
Če gre res za najbolj nevaren računalniški virus na svetu, so ga izdelale osebe z nadpovprečnim znanjem računalništva. S škodljivim programom so se morali kar dolgo časa ukvarjati. Janko Šavnik

Janko Šavnik z Inštituta za forenziko informacijskih tehnologij je pojasnil, da programi, ki povzročajo največ škode, delujejo tako, da odprejo stranska vrata, ki jih uporabnik ne vidi. Preko njih se heker poveže na oddaljeni računalnik, ki ga nato lahko nadzoruje. Beleži vse pritiske tipk, zajema ekranske slike. Vse podatke skrivaj in mimo uporabnika prenaša k sebi in vse v miru analizira. Vmes seveda dobi tudi vpogled v številke kartic, gesla, spletno pošto. Tako dobi dostop do vseh datotek. ''Pred njim smo praktično goli,'' je opozoril. Hekerji naj bi pobirali tudi varnostne informacije, ob razkritju katerih lahko pride do varnostne škode objektu, banki, državi in podobno. Večina vdorov pa se začne iz zabave ...

Uporabnik se lahko pred virusi najbolje zaščiti tako, da ne obiskuje dvomljivih spletnih strani, da ne odpira elektronske pošte od neznancev in v računalnik ne vstavlja nosilcev podatkov – USB-ključev, CD in DVD – od neznancev. Prav tako je priporočljivo, da svojih nosilcev podatkov ne priklaplja na njemu neznane naprave. Poleg vsega pa je nujna uporaba tudi aktivnih zaščitnih sredstev, kot so kakovostna protivirusna programska oprema, požarni zid in podobno. Nujno je tudi posodabljanje oziroma uporaba novejših različic programske opreme. ''Protivirusni programi sledijo aktivnostim razvijalcev virusov, ampak vedno nekoliko zaostajajo,'' je še opozoril Stergar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (216)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ferdo Crni
23. 07. 2010 12.49
Noben ne vidi bistava. LDS ministrica KK je svojemu prijatelju zrihtala odjem prostorov za nekakšen novi NPU kao slovenski FBI. Potem pa dva taprava FBI-jevca iz amerike prideta povedat, kam naj potrkajo da dobijo nepridiprave. Naš, oziroma LDS NPU je namenjen bolj resnim zadevam kot je varovanje poroke JAneza Janše, pa morda nakup sekret papirja Metke Rupel.....
klepetulja77
23. 07. 2010 11.57
kaj se čudite omogočite slovencem da normalno in dostojno živimo pa nebi prihajalo do takih zadev
ales2
23. 07. 2010 11.19
Nekako je pač treba priti do denarja in preživeti. In glede na to, da so mladi brez služb, vedno višji davki, itd bo kriminala žal vedno več. Po drugi strani pa en bavčar pokrade pol države pa se nič ne zgodi.
Gr@bnv@ler
23. 07. 2010 09.55
teti bodo dobil let pol po sodbi bodo klical iz ZDA vladne organizacije za zaposlitev ali pa kak microsoft jim ne uide ker TAKE RABIJO. sicer pa niso nič drgačni od naše vlade ki krade z davki le da je to zakonito tisto pa ni. ČE BI IMELI NORMALNE POGOJE ZA DELO BI NE BILO TRBA KRAST SEDAJ SE PA VEČA KRIMINALITETA konec kornetkov in lučk
pikica567
23. 07. 2010 09.19
Ni prav, da so se spustili v kriminal, ampak malo pomislite, kdo po večini kasneje ustvarja antivirusne programe? Verjetno tisti, ki se spoznajo na viruse. In kdo se najboljše, če ne tisti, ki jih znajo ustvariti. Če imajo pa tako mladi ljudje že toliko znanja, pa vsaka jim čast.
Simon Ter?on
23. 07. 2010 07.42
še en dokaz na kako slabih temeljih stoji bančništvo
Tonček Balonček
23. 07. 2010 07.23
Več kot očitno ti mariborski "študentje" niso napravili niti enega virusa, znajo le dvigovati denar z bankomatov! Pa takšana slava je bila, češ kao odlično fakulteo imajo za računalništvo! Na tej univerzi enkrat mutijo s Kitajci, pa s Španci, izpite delajo dvojniki itd.....
hanse
23. 07. 2010 07.13
SLOVENIJA - vse je mogoče
nlpolog
23. 07. 2010 06.21
Ponavadi ko se najdejo kakak mamila se vžgejo,pa dajte še ta denar vžgat!!!
Jozsef
23. 07. 2010 02.37
Spet smo tam: ker smo tako majhni hocemo biti NAJVECJI....no nima veze...vse je spektakularno in oh in joj....najvecji kradljivci podatkov pa so tudi najvecje programerske hise z MS na celu...Tako, da se bojte njih ne mariborskih hekerjev.
BoratPahor
23. 07. 2010 01.14
@FLYCRYPT točno tako kot si napisal, Zeus so napisali rusi na netu je tudi source koda kjer je lepo razložena v ruščini in angleščini, vem ker sem ga včeraj prensu na pc. Moj namen pa ni da bi izkoriščeval ampak samo študija same kode.
FLYCRYPT
23. 07. 2010 00.00
Kako lahko vi 24ur govorite da so oni naredili najnevarnejši virus, kar pa to ni res.Ti španci so sodelovali z ruskimi hackerji (underground world) ki je leta 1998 bila zelo aktivna skupina, nakar so se opustili ter ponovno združili.Kolikor vem so za v te namene uporabljali dokaj znane programe, kot je Zeus bot in še mnoga ostala.Drugo, njim so pošiljali datoteke ki so jih širili po internetu in še drugje, tako da res napihujete te vaše nerealne zgodbe.Cyber Worm, očitno si res script kid ki odkriva čare tega social neta.
brancc
22. 07. 2010 23.43
Cyber-Worm, ti si navaden script kiddy, ne laskaj si. pravi hacker oz. cracker, kot se sam poimenuješ, se nkol ne bi izpostavil.
jeti36
22. 07. 2010 23.38
40 000 eurov z delom ne boš zaslužu,prej 400.Znanje so dobil v šoli,sam imel so smolo.
ecoliqua
22. 07. 2010 23.26
40 tisoč na drugi strani pa poglejmo bavčar ćez 20mil eurov,šrot čez 20mil eurov, zidar in ostali gradbinci miljarde eurov,janša par mil eurov, jelinćić boh ve koliko itd itd itd,
Tonček Balonček
22. 07. 2010 23.03
Ne vem zakaj nekateri te hackerje tako povzdigujejo, tajkune pa prezirajo. Ja slednej bi bilo treba zaposliti pa na DURSU in KAD-u ter SOD-u!
MarkRihter
22. 07. 2010 22.27
Ja saj na banki se denar ponavadi vzdiguje
Cyber-Worm
22. 07. 2010 22.24
je pa res da se po terminologiji drgač imenujejo : ))) eoi je hacker eno je pa hackintosh : )))
6zabica
22. 07. 2010 22.20
Če bo FBI pameten potem bo to mladež zaposlil...Sicer pa, če lahko 12 letnik vdre v Pentagon, potem sploh ni treba komentirati...varnost pa takšna. Meni se zdi prav zanimivo kako hajko zdaj delajo, tam, ko pa naši politiki kradejo pa je vsi tihooooo....
Cyber-Worm
22. 07. 2010 22.19
civitasstain ma ya naj si kupjo iMaca : )) oni majo propagando da je kao nemogoče napisat wirus za iMac Snow Leopard : ))) kwa se smejim : )) ste kdaj slišali za hackintoshe??? : )))