Črna kronika

SMS-sporočilo: Mamica, reci policistom, naj pohitijo. Ljudje tukaj umirajo!

Oslo, 27. 07. 2011 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"... Povej jim, da neki norec divja naokoli in strelja ljudi!" je med strelskim pohodom norveškega skrajneža na otoku Utoya 16-letna Julie napisala v sms-sporočilu svoji materi. Pred krvnikom se je skrila za skalami na obali.

16-letna Julie Bremnes je ena od srečnic, ki je preživela tragedijo na Norveškem. Ko se je Anders Behring Breivik odločil podati na strelski pohod po otoku Utoya, je Julie stekla na obalo in se skrila za skale. Ves čas je po prenosnem telefonu ostala v stikih s svojo materjo Marianne. Sky News je objavil njuna sms-sporočila.

Reševanje na otoku - 5
Reševanje na otoku - 5 FOTO: Reuters

Julie: Mamica, povej policiji, naj pohitijo. Ljudje tukaj umirajo.

Mama: Delam na tem, Julie. Policija je na poti. Si me upaš poklicati?

Julie: Ne.

Julie: Povej policiji, da neki norec divja naokoli in strelja ljudi.

Julie: Morajo pohiteti!

Mama: Policija ve, dobili so ogromno klicev. Dobro jim gre, Julie. Policija nas kliče nazaj. Vsakih pet minut nam daj znak, da si v redu, ok?

Julie: Ok.

Julie: Bojimo se za svoja življenja.

Mama: Zelo dobro te razumem, ljubica. Ostani skrita, ne premikaj se. Policija je že na poti ali pa so že prispeli. Ali vidiš koga, ki je ranjen ali mrtev?

Julie: Skrivamo se za skalami na obali.

Mama: Dobro! Naj naročim tvojemu dedku, da pride pote, ko bo vsega konec?

Julie je v tistih usodnih trenutkih ostala v stikih s svojo mamo.
Julie je v tistih usodnih trenutkih ostala v stikih s svojo mamo. FOTO: Reuters

Julie: Da.

Mama: Kontaktirala ga bom takoj zdaj.

Julie: Rada te imam, čeprav se občasno kregava.

Julie: In nisem panična, samo prekleto prestrašena.

Mama: Vem, ljubica. Tudi mi te imamo zelo radi. Ali še slišiš streljanje?

Julie: Ne.

Mama: Dedek je na poti.

Julie: Policija je tukaj.

Mama: Oseba, ki strelja, naj bi bila v policijski uniformi, zato pazi! Kaj boste zdaj?

Julie: Ne vemo.

Mama: Lahko govoriš?

Julie: Ne. Še vedno strelja.

22. julija od 17.40 je Julie svoji mami pošiljala tekstovno sporočilo vsakih pet minut celi dve uri. Obveščala jo je, kaj se dogaja na otoku.

Mama: Joergen je plaval do obale. Pravkar sem govorila z njegovim očetom. Na vseh poročilih je. Pazi! Ko dobiš priložnost, pohiti na celino in ostani pri dedku.

Julie: Še sem živa.

Mama: Hvala bogu.

Julie: Čakamo, da po nas pride policija. Ker smo slišali streljanje, si ne upamo premakniti.

Mama: Dobro, zelo dobro! Evakuacija poteka, pravijo na televiziji.

Julie: Upamo, da bo kmalu kdo prišel po nas. Kako, da ga ne morejo ujeti?!

Mama: Protiteroristične enote so prispele, delajo na tem.

Julie: Ok.

Mama: Obveščala te bom, ljubica. Vse spremljamo po televiziji.

Mama: Hej, si tam?

Julie: Ja. Helikopter kroži nad nami.

Mama: Potem bo vse v redu?

Julie: Iščejo ljudi v vodi, po nas še niso prišli.

Julie: Kaj pravijo v poročilih?

Mama: Policija prihaja s čolni, drugače nič novega. Ni še jasno, kaj je s strelcem, zato bodi pri miru. Počakaj koga, da pride pote.

Mama: Zdaj so ga ujeli!

Julii se je uspelo rešiti, umrlo pa je pet njenih prijateljev. "Zdaj se dobro počuti, za zdaj je močna, bojim pa se dolgoročnih učinkov," je za Sky News pojasnila njena mama, ki pravi, da se je počutila popolnoma nemočno, ker ni mogla storiti ničesar. "Upala sem, da bo policija prišla tja čim prej in bom dobila svojo deklico nazaj," je še povedala Marianne.

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pr0sac
28. 07. 2011 09.35
Problem je, da glede na zapore, ki jih imajo tam gor, ta World of Warcraft b3bec ne bo nikoli rehabilitiran. Prava rehabilitacija bi bila vsak teden raztrgana d@nka od črncev v pravem zaporu do konca njegovega življenja. Potem se bo začel spraševat, da res morda ni bilo to ok, ker me sedaj peče takrat pa še poper na rit in guzi !!!.
Sandi Cilenšek
28. 07. 2011 07.14
vesel za to družino, žalujem pa za vsemi ki so nekoga izgubile takrat... moram reči da ste nekateri zelo nehumani, kaj pa pomeni v kakšnem jeziku je napisano in kako? važno je le kaj so objavili. in to je, da je neka mater imela možnost preverjati ali je njena hčerka živa. mislim da če bi vi imeli to možnost (glede otrok, bratov, staršev, prijateljev) mislim da se nebi pritoževali če bi vam poslal SMS da je z njim/njo vse v redu kajne? se pa po drugi strani strinjam, da so se na Norvešekm, na tem otoku obnašali zelo neprofesionalno. premalo varnostnikov za takšno količino otrok, nasploh bi morala biti vsaj ena policijska postaja tam. za primer si poglejte naš Debeli rtič. sicer ni na otoku, je pa veliko bolje poskrbljeno za varnost. neki človek je dejal, da se je v času mira treba pripravljati na slabe čase in trenutke. ljudje to velikokrat pozabljamo, prav tako avtoriteta. policisti marsikdaj ne ukrepajo, ker si mislijo da saj se ne bo nič zgodilo, nato pa kriminalna dejanja. še enkrat sožalje vsem.
slovenkejebo
28. 07. 2011 05.05
24ur ukinite komentiranje prosm pr taskih člankih k se gre za uboje otrok itd.sej vidte sami zakaj npr.z moririgan,freansa,curlie
Odpri.oci
28. 07. 2011 03.40
Zanimivo, da je "mamica" vedela, da je Anders oblečen v policijsko uniformo..... še predno so prišli na otok "specialci"... in predno je to kdorkoli objavil ?????
dakoda
27. 07. 2011 22.25
freansa prosim ne seri še ti tukaj s prevodom,a ni situacija že dovolj grozna
freansa
27. 07. 2011 21.58
"Julie: Ok." Za slovenske ustreznice tej tujki (prav, dobro, v redu itd.) ste slučajno že slišali? Da vas ni sram. Popolna neprofesionalnost.
curlie
27. 07. 2011 21.43
lahko bi telefonirala z mamo, saj je ovi psiho poslušal muziko med ubijanjem..
lisickica
27. 07. 2011 21.33
tom.tom 27.07.2011, 17:14 Najbolj,da svojega otroka zapreš med štiri stene..............očitno ne veš kaj so otroški tabori!!!!!!!!!!!!!!!!!! Neki mi ni jasno, 700 folka, mularija na otoku, vemo kaj to pomeni s.., droge in rokenrol, pa samo en varnostnik! Smrdi celotna zadeva do neba!
lisickica
27. 07. 2011 21.31
anovak1 27.07.2011, 17:51 Če bi pisali v angleščini,bi pa spet imel za pripomnit a ne..................matr maš cajta in sočutja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Da te ni sram! Mamica, reci policistom, naj pohitijo. Ljudje tukaj umirajo! Ali je to glas iz Slovenije?
Cossacks
27. 07. 2011 20.53
Pa ka je nekaterim, zgodila se je tragedija vi pa razglablate zakaj ni klicala, da so SMSi v Slovenščini...in take bedarije Kaj bi pa vi nardil k bi mel norca za vratom k bi vas ustrelu sam da mu nos pokažete, da mogoče nebi plesal pred njem pa se izmikal kroglam a? Mene bol skrbi kolk je še takih norcev in kdaj bo pr nas se kej tazga zgodil, pa ne se tolažit da se pa pri nas kej tazga ne more zgodit, tko so si tud oni mislili ziher, in ka jjim zdej to pomaga nič. Reveži so zarad ENGA* umrl. Ko si enkrat mrtu si mrtu, pol ne morš bit več pameten. Težko si je predstavlat to grozo dokler se ti ne zgodi, sam takrat je lahk že prepozno če ne reagiraš pametno in trezno seveda če imaš sploh možnost se rešit v taki situaciji.
Static
27. 07. 2011 17.59
Kot zgleda nekateri niso zdravi če ne iščejo zarote na vsakem vogalu.
anovak1
27. 07. 2011 17.51
Mamica, reci policistom, naj pohitijo. Ljudje tukaj umirajo! Ali je to glas iz Slovenije?
TvojaMamica
27. 07. 2011 17.45
Jaz verjamem da za tem stoji veliko več ljudi!! Pomembnih ljudi! Ampak na žalost tega ne bodo nikoli ugotovili!
Dejan Pekar
27. 07. 2011 17.26
14 letnik na otoku :@, sej nima veze tud, če bi bil ker drug bi isto nastradal, sam nebi lih 14 letnik umru, če ga mati nebi razvajala.
odkimasin
27. 07. 2011 17.14
Neki mi ni jasno, 700 folka, mularija na otoku, vemo kaj to pomeni s.., droge in rokenrol, pa samo en varnostnik! Smrdi celotna zadeva do neba!
buderus
27. 07. 2011 17.00
Popolna bedarija, senzacionalno 24ur.
wifon
27. 07. 2011 16.18
smse je pisala zato, ker jo je bilo preveč strah, da bi jo tist norec slišal!
Joze Koli
27. 07. 2011 15.44
policija kot pol8icija, najlažje je čakat,če nekdo pripelje 5 preveč! v kaj drugega me ne bodo prepričali!
Ramzess
27. 07. 2011 15.07
Zanimivo, ...vešči pisanjitda SMS-ov, čeprav bi bilo lažje govoriti. Ljudje še vedno preozko gledajo na dogodek, tudi po zaslugi medijev, ...s res verjamete, da je to delo enega človeka, itd. Za tem je precej več.
Doomsters
27. 07. 2011 15.04
+1