Črna kronika

Mama jeseniške deklice krivdo zavrača. Njena odvetnica sodišče prosi, naj upošteva, da je visoko noseča

Kranj, 15. 02. 2017 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mama jeseniške deklice, ki je bila julija lani tako hudo pretepena, da je zaradi poškodb umrla, se je udeležila prvega predobravnavnega naroka na kranjskem sodišču. Brani se, da ni kriva, njena odvetnica pa sodišče prosi, naj se upošteva, da je njena stranka visoko noseča: "Gre predvsem za zaščito otroka."

Mama umrle dveletne jeseniške deklice je na današnjem predobravnavnem naroku na kranjskem sodišču zavrnila očitana kazniva dejanja surovega ravnanja in povzročitve poškodb, ki so vodile do smrti deklice. Po mnenju zdravnice bi lahko sojenje proti visoko noseči materi steklo kmalu po porodu, ki je predviden marca.

Začel se je predobravnavni narok.
Začel se je predobravnavni narok. FOTO: POP TV

Potem ko se obtoženka iz zdravstvenih razlogov ni udeležila predobravnavanega naroka 3. februarja, ko je njen partner že zanikal krivdo za očitana kazniva dejanja, je danes tudi mama pokojne deklice vendarle stopila pred sodnico kranjskega okrožnega sodišča Mileno Turuk.

Ginekologinja je namreč presodila, da se je mama preminule deklice sposobna udeležiti predobravnavnega naroka. Prav tako je ocenila, da bi se lahko v primeru normalnega poroda že teden po njem lahko udeležila sojenja, pri čemer bi vsako uro imela pol ure premora, v katerem bi se posvetila otroku.

Temu je oporekala odvetnica obtožene Darja Roblek, ki je apelirala na sodišče, naj upošteva pravice mame in novorojenega otroka ter varovanje njunega zdravja. Kot je izpostavila, gre predvsem za zaščito otroka. Zato je predlagala tudi postavitev izvedenca pediatra, ki bi o tem podal svoje mnenje.

Sodnica bo z razpisom datuma glavne obravnave počakala do poroda

Sodnica je sklenila, da bo z razpisom datuma glavne obravnave počakala do poroda, šele potem bo razmišljala o tem, kako bo potekalo sojenje. Nikakor pa ne bo tako, da bi novorojenček mamo čakal na hodniku sodišča.

Glede otroka se odpira vprašanje njegovega bivanja z mamo v času pripora. To bi bil prvi tak primer, je povedala Roblekova in dodala, da zakon o izvrševanju kazenskih sankcij sicer določa maksimalno eno leto matere z otrokom v zaporu, pravilnik o izvrševanju pripora pa ne. Je pa možno, da bi določila glede zapora uporabili tudi pri priporu.

Roblekova, ki obtoženo zastopa po uradni dolžnosti, bo sicer predlagala odpravo pripora ali pa hišni pripor. Ta bi potekal v varstveni hiši, saj mama trenutno nima rešenega stanovanjskega problema. Z njo je v stikih tudi pristojni center za socialno delo, ki bo ukrepal v skladu z zakonom, kar lahko pomeni tudi odvzem otroka.

Tožilstvo obtoženima očita zanemarjanje mladoletne osebe in surovega ravnanja, ter več kaznivih dejanj povzročitve telesnih poškodb različnih kategorij, med drugim posebno hude telesne poškodbe, ki je 4. julija lani vodila v smrt deklice.

Ob tem Roblekova opozarja, da velja načelo domnevne nedolžnosti. "Ne vemo, ali je moja stranka sploh karkoli napačnega storila. Vzgojila je tri otroke in vsi so povedali, da je imela mama lep odnos do njih. Ni razloga, da bi že vnaprej rekli, da bo nekaj narobe," je poudarila Roblekova, ki je na glavni obravnavi kot ključne priče predlagala tudi neposredno zaslišanje otrok z namenom osvetlitve materinega odnosa do njih in do pokojne dveletne hčere.

Prav tako je predlagala izločitev javnosti, ko bodo obravnavane družinske in zdravstvene razmere otrok in obtožencev, ter postavitev izvedencev psihologa in psihiatra v zvezi z okoliščinami obtožene, ki bi utegnile vplivati na njeno sposobnost razumevanja in obvladovanja. "Tako bi se ugotovile določene stvari, na katere je že opozoril psiholog," je razložila Roblekova.

O morebitnem priznanju krivde se s tožilstvom niso pogovarjali. Kot je povedala tožilka Tina Lesar, ni dobila nobenih indicev, da bi bilo možno priznanje krivde, zato tudi kaznovalnega predloga ni podala.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1