Črna kronika

Makedonija v solzah

Zagreb/Skopje/Ljubljana, 16. 10. 2007 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.S./N.M./Š.Z./B.J./M.F./N.K.
Komentarji
303

Središče Skopja so preplavile množice ljudi, ki objukujejo smrt priljubljenega pevca in pop ikone - Tošeja Proeskega.

Smrt 26-letnega pevca je prizadela celotno Makedonijo in njegove oboževalce.
Smrt 26-letnega pevca je prizadela celotno Makedonijo in njegove oboževalce. FOTO:
Tragična smrt priljubljenega pevca Tošeja Proeskega, ki je v zgodnjih jutranjih urah umrl v prometni nesreči, je pretresla celotno Makedonijo. V centru Skopja se zbirajo ljudje, prižigajo sveče in prinašajo rože v spomin na umrlega glasbenika. Mladi in starejši pojejo njegove pesmi in prinašajo njegove slike. Pesmi pop ikone vrtijo tudi po vseh restavracijah in barih v Makedoniji.

Parlament in vlada sta izrazila sožalje svojcem umrlega pevca in v njegov spomin razglasila minuto molka. Sožalje svojcem je izrazil tudi makedonski predsednik Branko Crvenkovski.
Makedonija je zaradi smrti pop ikone zavita v črnino
Makedonija je zaradi smrti pop ikone zavita v črnino FOTO: Reuters

Ob novici, da je popularni pevec umrl v nesreči, so šolarji srednjih in osnovnih šol v žalosti in joku množično zapuščali učilnice, zato je bil moten tudi pouk.

V Makedoniji dan žalovanja

Pogreb mladega pevca bo v sredo, v njegovem rojstnem kraju
Pogreb mladega pevca bo v sredo, v njegovem rojstnem kraju FOTO: Reuters

Pogreb Proeskega bo v sredo, ob 13. uri v pevčevem domačem kraju Kruševem, kjer so razglasili tudi tri dni žalovanja, in sicer od 17. do 19. oktobra.

Usodna vožnja

Na makedonskem veleposlaništvu v Ljubljani bodo v sredo odprli knjigo žalovanja, kamor se lahko vpišete med 9. in 15. uro.

Nesreča se je zgodila zjutraj, okoli 6:30, v bližini Nove Gradiške. V nesreči sta trčila VW touareg in tovornjak. Nesreča je bila usodna za 26-letnega makedonskega pevca, ki je bil na poti na snemanje v Zagreb. V osebnem vozilu so bili poleg pevca, ki je spal na sopotnikovem sedežu, tudi njegova menedžerka 49-letna Lilijana Petrović in 32-letni Georgij Georgijevski.

Vest o prometni nesreči je potrdila tudi tiskovna predstavnica Brodsko-posavske policijske uprave Kata Nuić. Kot je povedala, je osebno vozilo trčilo v levi del prikolice tovornega vozila italijanskih registrskih oznak.

Kot so za 24ur.com povedali v splošni bolnišnici v Novi Gradiški, kamor so prepeljali udeležence nesreče, je Proeski umrl na kraju nesreče. "Njegova stran vozila je bila zmaličena. Avto so morali razrezati gasilci,“ je pojasnila zdravnica na urgentnem bloku bolnišnice v Novi Gradiški.

Menedžerka Proeskega je v nesreči dobila le nekaj prask, zato jo bodo iz bolnišnice najverjetneje odpustili v kratkem. Georgijevski, ki naj bi med vožnjo zaspal, se nesreče ne spominja. Zdravniki so potrdili, da ima poškodbe na glavi, zato ne vedo, kdaj ga bodo odpustili iz bolnišnice.

Za nesrečo naj bi bila kriva neprimerna varnostna razdalja in utrujenost voznika. Touareg naj bi zato trčil v prikolico tovornjaka in pristal na zelenici.

Cetinski: Ne morem verjeti, da ga ni

Cetinski je bil zelo dober prijatelj s Proeskim. Kljub njegovi mladosti, je bil pameten in dober človek, poudarja Cetinski.
Cetinski je bil zelo dober prijatelj s Proeskim. Kljub njegovi mladosti, je bil pameten in dober človek, poudarja Cetinski. FOTO: POP TV

Proeski je bil sicer na poti v Zagreb, kjer naj bi v studiu Nikše Bratoša posnel angleško verzijo ene od svojih pesmi. Bratoš je za spletno stran hrvaškega dnevnika Večernji list dejal, da ga je vest popolnoma šokirala. „Slišala sva se pred nekaj dnevi in danes naj bi prišel k meni. Včasih se človek vpraša, zakaj gredo takšni ljudje v trenutku, ko bi lahko tako veliko še dali,“ je dejal Bratoš in poudaril, da mu je bilo v veliko čast delati s Proeskim. “Bil je tako čudovita, pozitivna in skromna oseba,“ je dejal hrvaški skladatelj zabavne in pop glasbe.

Tragična vest je presenetila tudi hrvaškega pevca Tonyja Cetinskega, ki je zelo dobro poznal Proeskega ter z njim posnel duet za pesem 'Lagala nas mala'.

"Bil je človek, kakršnega nikoli prej nisem spoznal. Bila sva si tako blizu, da sva se klicala 'bratko'. Ne glede na svoja mlada leta je bil pameten, skromen, prijazen in dober,“
je dejal Cetinski, ki še ni dojel, kaj se je zgodilo. "Ne morem verjeti, da ga ni. Njegova tragedija kaže tisto plat našega dela, ki je ljudje ne vidijo in ne razumejo, v kakšni nevarnosti smo vsakič, ko gremo na koncert,“ je še dejal Cetinski.

Makedonija žaluje

Makedonija je v šoku, so za 24ur.com povedali na makedonski televiziji A1. Otroci in odrasli jokajo. Radijske postaje so ob tragični vesti prekinile program in poročajo le o nesreči ter predvajajo pesmi mladega pevca.

Posledice usodnega trčenja
Posledice usodnega trčenja FOTO: Kanal A

Tudi televizijske postaje so prekinile redni program. Predvajajo posnetke Proeskovih koncertov, ki jih prekinjajo le z izrednimi novicami. Oblasti pa so že razglasile sredo za dan žalovanja za 'pevcem z angelskim glasom'.

Če bi ga na primer Proeskega v glasbeni izvedbi primerjal z Željkom Joksimovićem, ki je v Sloveniji podobno kot Toše zelo priljubljen, potem bi se med njima nedvomno odločil za mladega makedonskega pevca. Nisem ga poznal, vendar sem spremljal njegovo glasbeno pot in predvsem izvedbo njegovih materialov. Peter Dekleva, slovenski avtor pesmi in besedil

Odzivi ob tragični novici

V soboto naj bi imel Proeski nastop v ljubljanskem BTC-ju, kjer naj bi nastopala tudi koroška pevka Monika Pučelj, ki pa jo je današnja tragična novica zelo pretresla. "Toše mi je bil zelo všeč, tudi za mene je veljal za enega izmed boljših pevcev s prostora bivše Jugoslavije, imel je zelo lep in šolan vokal. Z njim je na glasbenem področju sodeloval tudi Aleš Klinar, s katerim sem zadnja leta sodelovala tudi sama, tako da zelo dobro poznam tudi njuno zgodbo, skupaj z Anjo Rupel so bili veliki prijatelji ... To soboto sem ga pričakovala na nastopu na Festivalu nakupov in zabave v ljubljanskem BTC-ju,“ je povedala.

Bil je mlad in priljubljen pevec
Bil je mlad in priljubljen pevec FOTO: E plus

Anja Rupel, ki je s Tošem Proeskim pela pesem Skrajni čas, je za 24ur.com povedala, da je bila šokirana, ko je izvedela za novico. "Pretresena sem. Vsaki dve minuti mi zvoni telefon. Osebno mi je grozno za vsakega, ki umre mlad v prometni nesreči,“ je dejala Anja Rupel in dodala, da "je bil Toše zelo mlad, zelo talentiran. In verjamem, da bi še veliko naredil. Tudi karakterno je bil zelo fajn dečko.“ Ruplova je še dejala, da je še posebej hudo, ko umre nekdo, ki ni kriv, saj Toše ni vozil.

"V hudi prometni nesreči, ki se je zgodila v jutranjih urah v bližini Nove Gradiške, je umrl glasbeni velikan Toše Proeski. ''Pevec z angelskim glasom'' iz Makedonije, kakor so ga upravičeno poimenovali oboževalci in kritiki širše regije, je postal eden najbolj priljubljenih glasbenikov v državah bivše Jugoslavije. Njegov aktualni album z naslovom ''Igra brez granica'' je v rekordnem času dosegel zlato naklado. K priljubljenosti Tošeja Proeskega je poleg izjemnih vokalnih sposobnosti pripomogel tudi njegov smisel za humor. Kot Unicefov ambasador dobre volje je posnel tudi pesem ''This World'', s katero je želel pomagati otrokom. Njegova priljubljenost je z leti rasla, pri čemer je imel ogromno humanitarnih koncertov. Kot človekoljub je rad pomagal, pri čemer ni nikoli okleval. Deloval je humanitarno, kadar koli je bilo potrebno, ne glede, ali je šlo za akcije za pomoč otrokom s posebnimi potrebami ali pa za pomoč siromašnim. Toše Proeski ostaja v naših srcih – s pesmijo, svojimi dobrimi deli in nesebičnim razdajanjem. Njegov prezgodnji odhod v naših življenjih pušča ogromno praznino in večno sled v naših srcih,'' so v sporočilu za javnost zapisali v založniški hiši Hit Records.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (303)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andie
15. 10. 2008 17.11
+1
eno leto je že od tega, pa še stalno nemorem verjet da ga preprosto ni več.. Tako mlad.. na koncu pa še kriv ni biu sam!.. Na koncu pa še izveš da je bil to naklepen umor... Nimam besed!!! Svinje grde, ki so to povzročli! :\'(
AlmiraDurmishi
14. 10. 2008 18.35
+2
ljubim te TOŠE najboljši siii ...zkj si morau umret tii
Ruvex
11. 08. 2008 23.31
:'(((((((( ne mormdojet, rada te mam, pogresam te, kak bi rada sla na koncert tvoj, kak si se mi usadil u srce ne morm vrjet, pomagas mi pa se wedno-wedno si u mojm srcku!!!!
AlmiraDurmishi
29. 07. 2008 10.25
R.I.P..... vedno te bomo meli radiii.. si naj boljši...
thematrix@email.si
25. 11. 2007 20.58
LoL silvia ne se sramotit s takim komentarjam... sej ni kriva VW firma... HITROST UBIJA... ce bos lepo pelala po omejitvah ti ziher nic ne bo...
_little_girl_
14. 11. 2007 20.42
Preveč mladih umre na tem svetu. Ko bi ji dal bog še vsaj eno priložnost. TODOR R.I.P.
sillvia@email.si
04. 11. 2007 00.48
Ja dobri vedno odidejo prej…. PA NAJ MI ŠE KDO REČE, DA NAJ VERJAMEM V DOBRO VARNOST AVTOMOBILA. UPAM, DA BO VW FIRMA ČIMPREJ PROPADLA!!!!!!!!!!!!! JEZNA SEM. NEVEM VEČ KOGA NAJ OBSOJAM ZA TO NESREČO, KDO JE KRIV! MISLIM, DA TA NJEGOV VOZNIK NE BO MOGEL TEGA PREŽIVET, NA VESTI IMETI SMRT DOBREGA PRIJATELJA IN ZELO OBČUDOVANJA VREDNEGA ČLOVEKA, NEVEM S TEM BO PAČ TEŽKO PREŽIVET. BOG, V VATE PA NE VERJAMEM VEČ!!!!!!!!!! TOŠE POČIVAJ V MIRU.
anita.dobi@gmail.com
02. 11. 2007 15.41
Samo nekaj bi povedala.Če nimate kaj pametnega za pisat sploh ne pišite.Ti Bel_shaK pa samo zapri gobec.Če pa bi umrl tvoj najljubši pevec, pa bi blo konec sveta.Si napiso, da more vsak umret.Že samo ne taki mladi človek. Nevem če se še bo kdo rodil taki, ko je bil on.On je bil pa še vedno je ANGEL.I love Toše.
risbo100@gmail.com
25. 10. 2007 01.50
kok je men tega človeka žou.....res škoda ga je......R.I.P
teychi_86@hotmail.com
23. 10. 2007 21.35
+1
Nič ga ne bo vrnilo Zgodba, ki se skriva za časopisnim naslovom: "Mama, kako naj pa jaz zdaj pomagam Tošeju?" je ganila celo Makedonijo. Govori o 15-letnem Tošeju Ilievu, ki je pred sedmimi leti dobil tumor na možganih, njegov slavni soimenjak pa je takrat organiziral dobrodelni koncert in z zbranimi sredstvi pomagal dečku rešiti življenje.
teychi_86@hotmail.com
23. 10. 2007 15.59
bel_shak in tebi podobni...očitno ne dojamete bistva...ne žalujemo za njim samo zaradi tega kr je mel par dobrih komadov (pa če bi znal prisluhnit njegovim komadom bi ugotovil da so VSI dobri) bil je ČLOVEK, ki je nesebično pomagal mnogim, Toše je bil in bo car, legenda... Takega človeka ni več in vprašanje kdaj bo svet doživel novega Toše-ja...tak človek se rodi enkrat na 100 let...v svojem (pre)kratkem življenju je naredil tolko dobrih stvari, zato je TOŠE ANGEL, angel z dobrim srcem in angelskim glasom! POCIVAJ VO MIR ANGELE!
caia@mail386.com
23. 10. 2007 14.20
tih bot kreten če nimaš kj pametnga povedt
Bel_shaK
22. 10. 2007 06.03
-4
Ja, angel je bil ja... ki pa je potemtakem mel krila? dajte no, nisem si predstavlal ljudi, ki so tako čustveni do nekoga, ki ga sploh poznali niso (ali pa sploh v živo videli). Rajši žalujte za tistimi, katere ste vi imeli radi in tiste ki so vas meli radi, ne pa kar za enega, samo zato, ker me par dobrih komadov.
niqa@t-2.net
21. 10. 2007 12.40
Izgubili smo človeškega angela, vendar zdaj je na nebu ena svetla zvezda več in angel, ki nas bo lahko zvesto varoval! Pogrešali bomo tebe in tvoj glas…toda spoim nate bo vedno v naših srcih - glasba, ki si jo ustvarjal pa bo živela večno! R.I.P. - sakam te!
lenka.b@email.si
21. 10. 2007 00.21
Toše je bil res angel na zemlji. Toše nikoli te ne bomo pozabili, v naših srcih boš živel zavedno. počivaj v miru ko sem brala večino spodnjih komentarjev mi je postalo kar slabo! Če smo Slovenci tako brezsrčen in sebičen narod kot vi to tukaj kažete, potem bi me moralo biti sram, da sem Slovenka. Vendar me ni, ker vem, da nas je veliko takšnih, ki imamo veliko srce, v katerem smo posebno mesto dali našemu Toši. Ja čeprav je bil Makedonec je bil tudi naš. Saj smo ga imeli radi in ga nikoli ne bomo pozabili. Vsi ki tu tako neprizadeto komentirate in blatite spomin na Tošu sram naj vas bo.
caroll
20. 10. 2007 22.25
Toše, pogrešala bom tvoj glas... bil si angel na zemlji, sedaj si angel na nebu... počivaj v miru...
Branka Mari?i?
18. 10. 2007 21.32
Vidim da še zmerom ne kapiraš tistega stavka, sploh ni pojnt v imenu jao. Kaj čes takemu razlagat pa objasnjevati nekaj če ne dojame. Sem še vedno mnenja da ti manjka malo hm kaj da rečem SSKJ-a. Bel_shak če se js spomnim je pršl na tisoče ljudi oz če ne kak miljon ljudi ob obletnici smrti presleya.
Bel_shaK
17. 10. 2007 15.55
-1
No, pa saj ni konec sveta, da vsi takega slona delate iz muhe. Je umrl Elvis Presley, pa je umrlo na tisoče glasbenih zvezdnikov. Zanimivo... še vedno svet stoji. Pač je umrl, tak ko more umret vsak. Eni ste tak razžaloščeni... pomoje še bol, ko pa če bi vam mama umrla.
hecate
17. 10. 2007 12.58
branka20: veš nekateri znamo razlikovat med "vedeti da obstaja" in "poznati" - jes vem da kšna znana osebnost obstaja, poznam pa na tem svetu še najbolš samo sebe, eno zlo dobro frendico in mamo. Usaj v slovenščini se v pogovorih beseda "poznati" uporablja kadar NEKOGA RES POZNAŠ ne pa o njem bereš tko kot o heleni blagne....en trač tu, en trač tam. veznik in??? kaj to bluziš o tem stavku "in besedice tut ne najdeš v SSKJ" ...ja no pa smo spet kle...seveda jo ne najdeš če sta to dve imeni. kakav33: nč ne zamerm - sm čakala kdaj se bo kdo obregnu ob mojo izbiro kšnih angleških besed alpa slengovskega načina pisanja postov. vedn se kdo najde. (ampak moji posti vsaj v celoti niso neslovenski :P)
matejagril@hotmail.com
17. 10. 2007 12.13
WI STE WSI MAL PREGNENI CE MENE KJ ZANIMA !!!!PUSTE LJUDI NJ ZALUJEJO!!!!!!!!!!!KRETENI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!