Črna kronika

23-letni ropar v rokah policije, nekatere žrtve napada niso prijavile

Kranj, 19. 03. 2015 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Škofjeloški policisti so prijeli moškega, ki je v zadnjem mesecu kar štirikrat napadel. Policisti so najprej obravnavali le dva primera ropa, nato pa odkrili še dva, ki sploh nista bila prijavljena. Žrtvam svetujejo, naj kazniva dejanja prijavijo.

Škofjeloški policisti so izsledili lokalnega roparja, ki je v zadnjem mesecu na njihovem območju kar štirikrat udaril.

19. februarja zvečer je zamaskiran in s pištolo oropal trafiko na Kapucinskem trgu v Škofji Loki. 26. februarja je s pištolo grozil in oropal moškega, ki je zvečer na bankomatu v Železnikih dvigal denar. 3. marca je dopoldan zamaskiran in oborožen oropal trafiko v Železnikih, 9. marca zvečer pa je oropal še pekarno v Škofji Loki, je naštel tiskovni predstavnik kranjskih policistov Bojan Kos, ki je poudaril, da je bil moški med zadnjim ropom še posebej drzen, saj je med grožnjami, da bo uporabil pištolo, tudi dejansko pritisnil na sprožilec.

Čeprav je šlo samo za imitacijo pištole, ker je bilo sicer ugotovljeno šele v policijski preiskavi, je bila grožnja zelo resna, storilčev namen pa je bil resno zastraševalen, poudarja Kos.

Policisti so nato izsledili 23-letnika iz okolice Škofje Loke, ki je osumljen vseh ropov, med preiskavo pa so odkrili še dva ropa, ki sploh nista bila prijavljena. Gre za primera, ki sta se zgodila 26. februarja in 9. marca.

Pri 23-letniku so našli nekatere predmete, ki jih je uporabljal pri ropih, zaradi zbiranja obvestil pa so ga policisti tudi pridržali. Slednje je bilo že zaključeno.

V kaznivih dejanjih si je 23-letnik pridobil manjšo premoženjsko korist, poškodovana pa ni bila nobena oseba, je še dodal Kos.

Prijavite napad in rop

Kos svetuje vsem, ki so žrtve ropov, naj jih čim prej in vedno prijavijo na interventno številko policije 113. Upoštevajo naj tudi nekatere nasvete.

Zaposleni za izplačilnimi pulti naj:

Rop
Rop FOTO: Reuters Video

- ne izzivajo storilca z odprtimi blagajnami, predali ali gotovino na delovni mizi;
- ne štejejo gotovine pred strankami ali ob koncu delovnega časa pri odprtih vratih;
- po koncu obratovalnega časa nikomur ne odpirajo vrat;
- se ob prihodu v službo, še preden odklenejo vrata, vedno prepričajo, če jih morda opazujejo;
- tisti, ki ob odhodu iz službe prenašajo gotovino, to počnejo skrajno previdno in naj ne hodijo vsak dan po isti poti in ob istem času.

V ropu naj zaposleni takoj sprožijo alarm, razen če tega ni mogoče storiti takoj in neopazno; naj ne reagirajo pretirano pogumno in nepremišljeno; naj ne kričijo, ker lahko s tem ogrozijo še koga v prostoru; pozorno naj spremljajo roparjeve reakcije in zahteve; poskušajo naj si zapomniti roparjeve značilnosti, po napadu pa naj opazujejo kam je pobegnil.

Kako ravnati, če ste žrtev uličnega ropa?

Pri uličnih ropih naj žrtve poskrbijo za lastno varnost in se izogibajo temnim ulicam, podhodom in dvomljivim lokalom; pri dvigovanju gotovine na bankomatih, bankah ali poštah naj bodo pozorni na osebe, ki jih opazujejo ali jim sledijo; denar in dokumente pa naj imajo pri sebi na ustreznih mestih (v notranjem žepu ali okoli pasu), predvsem zaradi žeparjev, še svetuje Kos.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssbobo
19. 03. 2015 22.11
+2
Uličnemu ropu se lahko zoperstaviš namreč tako, da storilca napipsaš z sprejem za samoobrambo............ SEVEDA ga moraš prej kupiti; zatem pa, ko se ves neubogljen opoteka opraviš delo z čevlji do konca............. pri tem moraš zelo paziti, da sam ne dobiš batine z hrbtne strani.......... v večini primerov napadelec skoraj nikoli ni sam na takih podvigih.... kup rezervni sprej pa veselo v bulerje
brija?
19. 03. 2015 18.52
+3
sem mel izkušnjo vlom pa smo jih poklical plavce 2uri smo jih čakal pol prideta dva en bl pameten k drugi a ste se kaj dotikal avta pa take k da bo prstne odtise jemal. Pokličeš vprašaš če že k vejo in vedno še zbiramo informacije ali vas bomo obvestili poveš kaj so odnesli njim se JE. za eno denarnco pa gsm pa avtoradio.
ULTRA PLUS
19. 03. 2015 12.17
+10
Potem jim bo pa sodnik povedal, kako so mu napadalci simpatični, žrtve bo pa vprašal, če se jim splača zahtevati odškodnino. To sem doživel!!!
Brabus
19. 03. 2015 11.38
+8
Eno leto od vloma v stanovanje. Policija pa nič od nič. Hvala lepa za prijavljanje.
Dominik Dekleva
19. 03. 2015 10.24
+11
mulc bo biu več časa za zapahi kot g. Časar
Megaclite
19. 03. 2015 10.11
+17
Svetujejo naj prijavimo. Sem prijavil krajo in so se dobesedno norca delali iz mene. V večini primerov sploh ne jemljejo resno kraj zakaj bi jim občani potem še sploh zaupali? Po prijavi dobiš čez pol leta domov priporočeno pismo in v njem piše da so podali kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu. Vse kar znajo je to, da je---- poštene ljudi z radarjem, ko peljejo 60 v naselju.
SlovenijamaTALENT
19. 03. 2015 09.12
+6
Ti naši palicaji so navadni beboti...pa ne mislim tiste uniformirane one gor....služijo za meglo mešat, paradirat in bedarije zganjat po nalogu POLITIKE pardon MAFIJE. To je vse kar je od njih. Tam k bi moral delat pa tiščijo glavo v pesek. BANDA!
SlovenijamaTALENT
19. 03. 2015 09.13
+8
Vse je to POKVARJENO do AMENA. na senčni strani ALP!
Alex000
19. 03. 2015 09.02
+22
Prijavi, prijavi, priajavi, ....ja, potem pa tebe obravnavajo kot zločinca. Že itak preživljaš travme, ki jih želiš čimpreje pozabiti. Poglejte statistiko posilstev. Kaj boš prijavljal. Ali je premalo dokazov, ali pa je ženska sama izzivala! Meni se je to zgodilo pri 15-ih in se ne grem več. Posiljevalec (družinski član) ni bil obsojen zaradi premalo dokazov, brat, ki je šel z mano na policijo je pa od njega dobil nov stereo,...... (in bil potem tiho) , mati se je pa delala, kot da se ni nič zgodilo. A ko naj bi jo on peljal v toplice, si pa ni upala z njim na pot, da je ne bi posilil! Za kozlat!!!!!!!! NE PRIJAVLJAM VEČ NIČ, ČEPRAV HODI HUDIČ SRAT VEDNO NA ISTI KUP!!!
TheMafiaDon
19. 03. 2015 08.29
+25
to so narkomani, Škofjeloška dolina jih je polna
proofreader
19. 03. 2015 08.24
+15
In kaj bo drugače, če prijaviš? Ponavadi imaš samo težave in sitnosti.
Dol3nC007
19. 03. 2015 08.25
+1
vox
19. 03. 2015 08.58
+9
sam ste Kekci, če bi vsi tko razmišljal bi blo vedno več ropov..treba je prijavt, da jih vsaj malo omejiš oz. da vsaj 2x premislijo preden naredijo kaj neumnega
vox
19. 03. 2015 09.02
+6
lahko pa še naslove dopišete, da pridejo kar direktno do vas, ker itak ne boste prijavili :D
AshBurton
19. 03. 2015 09.06
+9
Znanka,ki dela v trgovini in je pred leti "dobila"enga kekca ki je kradel in seveda je takoj naredila prijavo na policijo...še zdaj se vlači po sodiščih kot najvecji kriminalc(2,3leta),in če slučajno sedaj opazi koga, ki krade pogleda vstran!!!
AshBurton
19. 03. 2015 09.11
+9
Drug primer!v trgovini zaposleni opazi stranko,ki je nekaj ukradla in takoj v tek iz trgovine, zaposleni seveda za njim...no ta tat se je pred vhodom spotaknil in padel sedaj pa tozi prodajalca,ker ga je spravil v zivljensko nevarnost ker se je padil za njim!Bolana Slovenija!!!
vox
19. 03. 2015 10.06
+2
ja potem pa glejte vsi stran..al pa še pomagejte ven nosit..pač tko je pri nas urejeno, postopki so taki kot so, samo ni prav da se to spregleda in s tem dopušča..Razen če gremo kar vsi krast pa je...bo najbolj, pa najmočnejši zmaga.. Potem pa pride še do takih bolanih primerov naprimer v nesrečah, ko izsiljen udeleženec, ki je napol invalid ne more dokazat krivde, ker edina nepristranska priča raje gre in ne poda izjave, ker ona pa res ne bi rada po sodiščih hodila...HALO?! kje živimo...