Črna kronika

Lastnik nočnega lokala: Prostitucijo dopušča država

Ljubljana, 13. 06. 2012 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Niso vsa dekleta iz Dominikanske republike prostituke in nismo vsi lastniki nočnih lokalov zvodniki, trdi lastnik nočnega kluba na Bregani, ki zaposluje tudi erotične plesake iz tujine. Ob tem ne zanika, da se nekatera dekleta res ukvarjajo s prostitucijo, a odgovornost prelaga na državo.

Boštjan Zahrastnik, lastnik nočnega kluba s 44 izdanimi delovnimi dovljenji za dekleta iz Dominikanske republike v zadnjih štirih letih, se ne strinja z oceno o množičnosti prostitucije plesalk v naši državi. "Ponudbe so vsak dan v lokalih in nekatere se za to odločijo, nekatere se pa nikoli ne bodo," pravi.

Od leta 2007 imamo nekonktrolirano razbohotenje uvoza deklet iz Domikanske republike, ki pa prihajajo sem z enim drugim namenom. Boštjan Zahrastnik
Kot rešitev predlaga uvedbo licenc in nadzor lokalov s striptizom, povišanje minimalne plače in obremenitev za tujce, ustanovitev agencije za delo tujcev – s številko za klic v sili. "Tukaj bi pristrigli peruti kriminalnim družbam in tistim dekletom, ki želijo izkoristiti Slovenijo za skok v druge evropske države," pojasnjuje. Ki jim je pot odprla prav sprememba slovenske zakonodaje, dodaja.

Kot so poročali v oddaji 24UR, na ministrstvu za delo Andreja Vizjaka o morebitni omejitvi prihoda tujk sporočajo, da do danes predloga, iz katerega bi izhajalo, da bi sprejem takšne uredbe pripomogel k preprečevanju prostitucije in trgovine z ljudmi, niso prejeli. Vprašanje pa je, zakaj nikogar ne zanima prostitucija Slovenk. "Od tega država nima absolutno ničesar. Če pa se že katero od deklet v barih s tem ukvarja, dobi država DDV glede na prodano pijačo, plačane imajo prispevke, ki jih daje delodajalec, plačana zavarovanja, plačani zdravstveni pregledi," pojasnjuje Zahrastnik.

Je pa ob ignoranci delovnega ministrstva Zahrastnika zmotila vojna napoved trgovini z ljudmi Andreja Štera. "Izjava, da so vsi slovenski delodajalci, ki zaposlujejo tujke, zvodniki, in vsa dekleta, ki plešejo v barih, prostituke, ni dostojna visokega predstavnika MZZ," ugovarja. A zunanje ministrstvo je namesto pristojnih – notranjega in delovnega – v resnici edino uspelo vsaj zaznati in začelo posredovati, da bi trgovino z ljudmi že ob prvem sumu ustavili.

Ljudje kot artikli

Zakaj nihče ne pretrga povezave med trgovino z ljudmi, prisilno prostitucijo in slovenskimi institucijami? Katjuša Popovič iz društva Ključ je za 24UR ZVEČER dejala, da je zdaj jasno razvidno, da sta korupcija in trgovina z ljudmi povezani. "Trgovina z ljudmi namreč ne more potekati, če ni povezana s korupcijo," je poudarila.

Zakaj pa je tako malo pravnomočnih obsodb za trgovino z ljudmi? Popovičeva pravi, da se večinoma zaplete na samih sodiščih, saj je uspešnost kazenskega postopka večinoma odvisna od pričanja žrtev, ki pa niso vse pripravljene pričati in se velikokrat tudi zlomijo na sodišču. Žrtev je strah, mora se soočiti z obdolžencem, ki jo je izkoriščal ter fizično in psihično zlorabljal. So pa tudi primeri, ko so žrtve pričale, povedale, kaj se jim je dogajalo, kljub temu pa kazenski postopki zoper zvodnike in trgovce z ljudmi niso bili uspešni.

Kaj torej storiti, da dosežemo, da država in državne institucije prenehajo (ne)zavedno pomagati kriminalcem, ki zasužnjujejo, preprodajajo in izkoriščajo žrtve? Prvo je to, da se nehamo sprenevedati in prelagati odgovornost drug na drugega. Treba je tudi sistemsko urediti stvari in se ne zanašati le na kratkoročne ukrepe. "Tisti, ki pa misli, da bo legalizacija prostitucije rešila trgovino z ljudmi, pa znova ve zelo malo o trgovini z ljudmi in prostituciji," je še dejala Popovičeva.

A žrtve trgovine z ljudmi ne končajo le v prisilni prostituciji. Koliko tujcev je prisiljenih prosjačiti po naših in evropskih mestih? Koliko tujcev je v naši državi ujetih v začarani krog suženjstva in prisilnega dela?

Ne zatiskajte si oči! Žrtve trgovine z ljudmi so tudi v Sloveniji

In kako so pristojne institucije v letu 2011 oskrbele žrtve trgovine z ljudmi? Slovenska Karitas je lani poskrbela za pet oseb, katerim so nudili namestitev, prvo psihosocialno pomoč, prehrano, materialno pomoč in pomoč pri vrnitvi v domovino.

Številni so prisiljeni v beračenje.
Številni so prisiljeni v beračenje. FOTO: Reuters

Marca lani so tako nudili krizno namestitev 23-letni kitajski državljanki, ki je bila žrtev družinskega nasilja in trgovine z ljudmi (sum prisilne prostitucije in prodaje osebe v tujino). Pomagali so ji tudi, da pridobi nazaj svojo lastnino, ženska pa se je na koncu na lastno željo vrnila v domovino.

Maja lani je v kriznih prostorih bivala 19-letna Romunka. "Oseba je bila zlorabljana s strani slovenskega državljana in njegove romunske partnerke za namene prisilne prostitucije v lokalu. Nuden ji je bil varen prostor, prehrana, prva psihosocialna pomoč, materialna pomoč v obleki in higienskih pripomočkih, 24-urna prisotnost strokovne delavke oziroma druge osebe, tolmačenje in zagovorništvo. Osebi je bila omogočena vrnitev v domovino ter naveza stika z organizacijama Caritas Romunija in ADPARE, ki delujeta na področju pomoči in reintegracije žrtev trgovine z ljudmi v Romuniji. Slednji so ji ponudili namestitev in možnost vključitve v program reintegracije, vendar se je odločila za vrnitev k svoji družini," je zapisano v poročilu o delu Medresorske delovne skupine za boj proti trgovini z ljudmi v letu 2011.

Junija lani je bila v krizne prostore nameščena 21-letna Slovakinja, ki je živela z moškim, bivšo stranko nočnega lokala, v katerem je bila ženska pred časom zaposlena. V poročilu je zapisano, da je bil lokal znan po ponudbi spolnih storitev, žensko pa so policisti prepoznali kot žrtev spolnih zlorab in trgovine z ljudmi. "Deležna je bila krizne namestitve, prve psihosocialne pomoči in svetovanja ter materialne pomoči v obliki oblek. Vendar je že v prisotnosti policistov in kasneje kriminalista izražala željo po vrnitvi k partnerju, tako se je v poznih nočnih urah uporabnica odločila zapustiti krizno namestitev. Bila je seznanjena s številko 24-urnega dežurnega telefona Slovenske Karitas, ki jo je kasneje v prihajajočih tednih in mesecih še večkrat uporabila. Osebi se še vedno nudi strokovno svetovanje in ostala pomoč v okviru drugih programov, ki jih izvaja Karitas," piše v poročilu.

Lani septembra so sprejeli 27-letno Čehinjo, ki je bila žrtev mreže, ki se ukvarja s prisilno prostitucijo, katero vodijo tako češki kot tudi slovenski državljani in državljanke. "Ponujena ji je bila krizna namestitev, 24-urna prisotnost strokovne delavke oziroma druge osebe, hrana, osnovni higienski pripomočki in zagovorništvo. Ponujena ji je bila tudi psihična opora in spremljanje ob srečanju s policijo. Steklo je sodelovanje pri preiskavi primera in prepoznavi storilcev. Omogočena ji je bila vrnitev v domovino, spremljanje na delu poti ter zagotovitev stika z organizacijama La Strada in Caritas Češka ter organizacijo Diakonia, ki je osebo sprejela ter jo v sodelovanju s češko policijo namestila v varen prostor," piše.

Prostitutka
Prostitutka FOTO: Thinkstock

Lani decembra so na varno sprejeli Ukrajinko, ki je imela dovoljenje za začasno bivanje v naši državi. Imela je tudi veljavno delovno dovoljenje. Bila je plesalka v nočnem klubu, a ženska je bila prisiljena tudi v prostitucijo. "Nudena ji je bila namestitev, prva psihosocialna pomoč, prehrana, materialna pomoč, 24-urna prisotnost strokovne delavke oziroma druge osebe, tolmačenje, pomoč pri pridobitvi njene lastnine in zagovorništvo. Po krizni namestitvi, ki je trajala pet dni, je bila nameščena v varno namestitev društva Ključ," je zapisano v poročilu.

Društvo Ključ pa je lani skrbelo za dve žrtvi trgovine z ljudmi. Ženska iz Dominikanske Republike je v njihovih prostorih bivala celo leto 2010 in do začetka februarja 2011. Ženska je pričala v kazenskem postopku in ji je bilo na osnovi tega tudi izdano dovoljenje za začasno prebivanje. Po zaključku sodnega procesa se je preselila v Italijo, pri tem pa so sodelovale tudi tamkajšnje nevladne organizacije, ki se ukvarjajo z žrtvami trgovine z ljudmi.

Lani decembra pa so sprejeli tudi Ukrajinko, ki je pred tem že bivala pri Karitasu. "Zaradi ogroženosti omenjene je bilo v prvih dneh namestitve zagotovljeno dodatno fizično varovanje. V času nastanitve so bili opravljeni večkratni razgovori z namenom razjasnitve okoliščin izkoriščanja, ki jih je društvo posredovalo policiji," poročajo pristojne skupine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

erikon
14. 06. 2012 17.28
+3
Tale Zahrastnik je oličenje poštenosti...se mu vidi na faci......
povrsniste24kur
14. 06. 2012 14.48
+3
moj komentar o "agencijah" in "uradih" v slo je izginil. kam, zakaj in zaradi koga se sprašujem.
Nefili
14. 06. 2012 13.51
+6
Vsi tisti,ki trdite,da se vse ženske za prostitucijo odločajo same,živite v veliki zmoti ali pa ste enostavno preveč pokvarjeni in sebični,da bi upali pogledati hudiča v obraz. Res obstajajo ženske,ki se zato same odločajo.Obstajajo pa tudi ženske,ki so v to prisiljene.Nikar se ne slepite,da ne obstaja zlo,ki se mu reče trgovina z belim blagom.Obstaja in živi in to že od nekdaj.Živi pa ravno s pomočjo ignorantov,ki mislijo le nase in jim je pomembno le to,da niso oni sami prodani kot kos mesa ali njihovi bližnji,kaj se pa dogaja drugim okoli njih jim je pa popolnoma vseeno. Vsi tisti,ki trdite da to ni res,se zamislite preden pišete neumnosti,kajti ne prodajajo se le ženske,obstaja trgovina tudi z otroci in po vaše so se ti otroci sami odločili,da zaslužijo kajne. Stop tej svinjariji in prosim tisti ,ki se poslužujete teh uslug razmislite kam greste in dobro se pozanimajte ali je prostitutka po svoji izbiri ali pa je žrtev.Ne glejte samo na to,da boste čim ceneje čez prišli,ker s tem podpirate razne hudičeve služabnike,ki izkoriščajo ljudi na najbolj nizek način.Tudi oni bojo nekoč umrli in jaz bi se ZELO BALA na njihovem mestu,ker nihče še ni hudiča ukanil,sploh pa ne en mali človeček,ki se je prodal gospodarju zemlje za denar in lagodno kratko življenje na račun tuje bolečine in torture! Vsi razni zvodniki pa se zavejte,nihče ni nesmrten,tudi vi ne.Vse kar je v življenju sigurno je le ena stvar,reče se ji smrt in ta vedno pride,za ene prej za druge kasneje in te se neda podkupit.
rumburak
14. 06. 2012 23.49
-1
Nefili: trgovina z belim ( pa tudi črnim rumenim in vseh ostalih barvnih odtenkov kože) blagom je bila prisotna od začetka najpreprostejših človeških družb in bo do konca. Res je, da te ljudi, največ je zelo mladih in otrok uporabijo za suženjsko delo, organe in za najbolj sprevrženo spolnost - za snemanje pornografije in zaprte zabave bogatih, ki uživajo v mučenju žrtev konec zabave in/ali snemanja je za te nesrečnike smrt in obenem odrešitev. Ne pozabite na farmacevtske poskuse in še kaj. Toda dame, ki pridejo v Slovenijo delat kot "artistke" ne sodijo med te nesrećnike. Gre za navadno prostitucijo in vse dobro vedo v kaj se spuščajo. To niso nikakršne nedolžne lilije ampak prefrigane lisice, ki jim na kraj pameti ne pade, da bi 8 ali še raje več ur garale za tekočim trakom , pucale sekrete in podobno. Pustite tiste, ki si s prostitucijo plačujejo študij. Te celo spoštujem. Vendar jih ni tako veliko kot se običajno govori. Jasno, da se prostitutkam klienti gnusijo. Ampak to je kljub temu lahko zaslužen denar. Veliko denarja, če so pametne. Če pa jih potegne odvisnost je pa hudič. Potem pa dobiš sirote kakršna je bila tista iz Mostarja. Zvodniki pa so danes res čisto nepotrebni. Včasih, ko ženska ni mogla sama pridobiti klientele, ker ni smela na vsa javna mesta so mogoče še čemu služili, danes pa se lahko ženske same ali še bolje v delovni skupini odlično organizirajo. Telohranitelja pa lahko najamejo in one postavijo ceno, ki mu jo bodo plačale za njegovo varovanje. " O "prisilnim" beračenju odraslih c ..... v pa raje ne bi. Ti ljudje so že vse poskusili razen dela. In še nekaj: "Kaj pa če hudiča sploh ni?
MFOO7
18. 06. 2012 10.12
+1
@ Nefili: Vsi tisti (nekateri pa zagotovo!!!), ki tu trdijo,da se vse ženske za prostitucijo odločajo same ... so zvodniki.
SilverBullet
14. 06. 2012 13.04
+1
Prekupčevalci z belim blagom bodo obstajali toliko časa, dokler bodo povpraševalci po delovni sili, ki je ni treba plačati in po ljudeh brez zaščite, ki jih je moč izkoriščati. T.j. dokler bo družba dopuščala ali spodbujala tako razmišljanje. To je bilo v zgodovini vedno prisotno. Kdo le si ne bi želel imeti nekoga, da mu dela, ni mu pa treba plačat za to, mar ne?
StašaLoko
14. 06. 2012 12.30
+1
Ko berem to kako so izkoriščene ta dekleta se sprašujem zakaj pa zvodnikov ne prijavijo. Poznam eno Romunko ki v Avstriji zasluži okrog 8000€ na mesec. Poglejte kako gre to pri naših sosedih. Vsak teden se selijo po bordelih po celi Avstriji dela kamor želi in kolikor časa želi. Plačuje le dnevno pristojbino za najem apartmaja v bordelu v to ceno pa je všteto še oglaševanje ki ga ponuja bordel. Če želijo lahko prostovolno nehajo delat kadar želijo. Ampak tega si nobena ne želi ker ve da v njeni Bolgariji ali Romuniji lahko le sanja o tolikem zaslužku. Povejte mi potem drage dame zakaj pa se potem toliko Slovenk prostituira po stanovanjih v Ljubljani a one so tud v to prisiljene. To je najlažji način za pridet do denarja. Povejte mi še kak poklic pri katerem se na uro zasluži 120€ ali več.
Felixxx
14. 06. 2012 12.48
+3
pol pa se se ti pejt prodajat pa da te jahajo po cele dneve neki preseratori ko mislijo da z dnarjem lahka vse kupijo.ce je ze vse tako lepo kot opisujes!!!!!!
SilverBullet
14. 06. 2012 13.37
+2
Dragi kockar... po tvojem nicku sodeč, sicer mi pa oprosti... to, da nek čiča Stipe meša malto in solidno živi, še ne pomeni, da se Hasi, Mujoti in Srdjani in Muriqiji v Vegradih ne dogajajo in da je vse zgolj izmišljotina ali pa so sami tako hoteli. Pusti tiste, ki nekaj... karkoli... počnejo prostovoljno, jih nihče ne izkorišča in živijo lepo. Pogovarjajmo se, recimo, o tisti, ki je v Sežani skočila iz drugega štuka skozi okno, da je lahko pobegnila svojim "delodajalcem" in se zatekla na Policijo. O tisti, ki so jo zadnjič v Ljubljani proti njeni volji hoteli prodat Italijanom... tista policajska akcija, kjer ste... so se po forumih vsi smejali in naslajali. Ali pa... pojdimo malo južneje... tisti, ki so jo v mostarju našli mrtvo z aidsom in še kupom drugih bolezni, "na šihtu" pa je bila še tik pred svojo smrtjo. Pogovarjajmo se, mogoče, zakaj taki "delodajalci" in "posredniki" redko odgovarjajo pred sodiščem. Mogoče pač zato, ker gre za organizirano mafijo, ki, kot vemo, je itak sama poosebljena dobrodelnost in skrb za nas in boljšo družbo. Tako tudi ni nobenega dvoma, da je njihova dejavnost tipično karitativna in da v celotno stvar ne gre dvomiti. Nenazadnje, res, počnejo zgolj nekaj, kar obstaja od pamtiveka - ropanje drugih.
MFOO7
18. 06. 2012 10.32
+1
@ stasaustasa : Kako naj prijavijo, ČE SO PA ZAKLENJENE V STANOVANJE!? Nimajo dokumentov, ne govorijo jezika, ... to so dekleta, dobesedno ugrabljena. Kaj vam ni jasno!? Eno je prostovoljna prostitucija in nekaj popolnoma drugega je trgovina z belim blagom. Kdaj boste to dojeli?
kraljicavesolja
14. 06. 2012 12.02
+4
Niso problem prostitutke, ampak hinavci, ki k njim hodijo. In obiskovalci prostitutk, če mislite, da ste jim všeč, naj vam povem, ko greste od njih, se najprej izbruhajo pa dodobra sperejo vašo umazanijo.
mbsi
14. 06. 2012 13.28
+2
roten
14. 06. 2012 11.58
+1
legalizacija in ne bo nobenih problemov kvečjemu v blagajno bo priteklo kar nekaj novcev in manj kriminala se pa vprašajmo kdo so stranke v teh lokalih z visokimi cenami
rumburak
14. 06. 2012 10.59
+6
In kam se lahko zatečejo žrtve zlorab kot so: nečloveške naravnost gnusne delovne razmere, šikaniranje ( mobing je samo za tiste, ki niso na dnu), neplačilo za opravljeno delo itd itd. Ne recite, da na sindikate in delovno sodišče. To so same od vsakokratnih vladajočih struktur plačane ritne luknje.
MFOO7
18. 06. 2012 10.19
+1
Žrtve zlorab se običajno nikamor ne zatečejo, saj so zaklenjene v kako stanovanje, kjer za celodnevne usluge dobijo kos pice.
Frater
14. 06. 2012 09.51
+3
Pa zakaj bi sploh potrebovala zvodnika na prvem mestu?! A pri masažnih storitvah potrebuješ nekoga, ki ti pobered določen delež z lastnimi "rokami" zasluženega denarja? saj imaš vso orodje pri sebi! Zakaj? Ni mi jasno?! po kakšni sprevrženi logiki?
MFOO7
18. 06. 2012 10.16
+1
Frater, ne, da prostitutke potrebujejo zvodnika, ampak: zvodniki potrebujejo prostitutke. V tem je point sprevržene logike.
Alexxsaso@yahoo.ca
14. 06. 2012 09.25
+12
Ah dajte no ljudje. Prostitucija je kot najstarejsa obrt poznana ze tisocletja. Legalizirana po vecini evropskih drzav in tudi temu primerno nadzorovana s strani inspekcijskih sluzb in policije. Tam so zenske (in tudi moski) po svoji volji in v zelji po zasluzku. Pri nas pa vsi bolj papeski od papeza samega. Face it - povprasevanje dela ponudbo. In ce je le-to ilegalno se dogaja, da se pot pretvezo novaci punce, ki so prisiljene v to - ker ni nobenega nadzora. Legalizirat, pod okrilje inspektorjev in policije, pa raznih prekupcevalcev z belim blagom ne bo vec.
paperon
14. 06. 2012 08.58
+6
Prostitucija mora bit saj jo v večini koristijo in podpirajo visoki uradniki, ki si jo lahko privoščijo pa potem mafijaši in švercerji ,ki si tudi lahko privoščijo . No in tam se dobi vsa ta golasen in zaradi teh povezav potem na sodiščih ne nastane nič in tako dalje ......
hotchilipoper
14. 06. 2012 08.34
+3
Naredit javne hiše,pa bo mir
telstar
14. 06. 2012 08.14
+21
zakaj sem bil zbrisan,ker sem napisal, da je prostitucija cel mesec na šiht hodit za 500€? A mogoče politično ni korektno? Po ''nogenarazen'' sistemu se to zasluži v enem dnevu
Tadej Vra?un
14. 06. 2012 06.58
+1
prav,mene tud zanima izvor.
kubo
14. 06. 2012 04.43
+1
ta model pa tudi naklada.....,bla,bla,bla...tam se da dobiti...
TRUMPP
14. 06. 2012 02.29
-23
Za prostitucijo se ženske odločajo prostovoljno. Nihče jih ne sili. Pohlep po denarju jih pa vodi v to. Vendar je pa verjetno res, da so si ta posel na začetku poti drugače predstavljale. Vendar namen je jasen. Zaslužiti čim več denarja. Takšno je moe mišljenje, sorry.
Alojz Železnik 1
14. 06. 2012 04.12
+23
Ne, ni res. Je pa res, da se s takim mišljenem tolažijo zvodniki, ko jih napada vest.
kubo
14. 06. 2012 04.39
-10
Vsaka ...............pol rece,da je bila prisiljena v to,zaradi sramu...
rew333
14. 06. 2012 06.37
+6
kurz in kubo, govorita iz lastnih izkušenj? Ali samo nakladata, kar se vama plete v bolni domišljiji? Sta vsaj ženskega spola, da lahko vsaj intuitivno občutita, kolko je ženski res do takih užitkov? Čakam vajine odgovore. In argumente za zgoraj napisane komentarje.
TRUMPP
14. 06. 2012 08.29
-6
Rew333 jaz bi želel slišati tvoje argumente. Vsaka lahko reče ne, ko jo želi kdo zvabiti v ta posel. Mogoče res ni vedno tako, vendar v glavnem je. Poznam primere brez skrbi. Nekoč mi je ena prostitutka rekla, da si je na ta način zgradila hišo, ki si je drugače ne bi mogla. Pa ni edina, ki se je pohvalila. Eno poznam, ki je celo naredila vozniški izpit in si kupila avto. Toliko o tem.
SilverBullet
14. 06. 2012 09.31
+9
Delavci Vegrada so se tudi sami odločili, da bodo delali zastonj, vse svoje prispevke, denar za obroke kreditov in prihranke pa prispevali za Hildine avtomobile. Čisto sami so se odločili za to, da bodo pridno "nastavljali", ker jim je to ugajalo, v primeru upiranja pa da bodo deportirani domov. Potem jih je pa ratalo sram in je nastal kažin. Če ne bi tega sami hoteli, bi rekli ne. In pika.
SilverBullet
14. 06. 2012 09.33
+1
... zgornje je res! Moj stric meša malto in si je s svojo plačo kupil lep avto. Poznam še enega, ki si je na ta način zgradil hišo. Tako da ne mi govorit o kakem izkoriščanju...
SilverBullet
14. 06. 2012 09.34
+1
...sarcasm above... preden me kak Einstein briše
rew333
14. 06. 2012 16.14
+1
Bravo, SilverBullet, sploh ni kaj dodajati. kurz, ti pa sploh nimaš pojma, kaj je to trgovina z ljudmi in kar je še huje, tudi zanima te ne. Bluziš svojo po ravni črti in to ti zadošča.
MFOO7
18. 06. 2012 10.10
+1
Roman Hren
14. 06. 2012 00.59
+33
Ob 115.000 brezposelnih ni opravičljivo nobeno delovno dovoljenje za tujce, pa naj bodo to barske plesalke ali pa gradbeni delavci!
kubo
14. 06. 2012 04.40
+4
Alexxsaso@yahoo.ca
14. 06. 2012 09.19
+0
Jah, med slovenci na zalost vcasih ne najdes dolocenega profila, navkljub 115.000 brezposelnimi. Dobro delovno silo je vcasih res tezko najti. Ta problem pa nimamo samo v Slo.
mbsi
14. 06. 2012 13.24
Ali ti res verjameš, to kar govoriš. Po tvojem bi vsi tujci morali zaosliti Slovenijo. bedak!!!!. Kdo pa misliš, da bo opravljal njihovo delo ? Pa tu ne mislimna plesalke. Poglej samo koliko zdravnikov, inžinerjev itd je od zunaj.
JozaFric
14. 06. 2012 00.55
-3
Joj pa naj se kavsajo, če se hočejo. Imamo vsi nekaj od tega.
MFOO7
14. 06. 2012 02.42
+1
Lisjak Fric, resnično upam, da ne več dolgo in da vas čimprej preženejo na dolenjsko, kamor spadate!
sandi101
14. 06. 2012 00.35
+12
Slovenska politika pridno novači dve stvari v tej državi !!! 1.- trgovina z ljudmi kot prostitucija 2.- trgovina z ljudmi kot delo preko agencij
Ofca1A
13. 06. 2012 21.59
+14
Zato jo pa ne legalizirajo,........Ker potem nebi imeli določeni dobička,....in vemo kdo,...ne lastniki lokalov ampak,..
Tihomir Milcic Rebolj
13. 06. 2012 22.04
+10
kmalu pojo to spoznali. in bo nsatal JJ Night Club
SilverBullet
14. 06. 2012 09.38
+1