Črna kronika

Ljubljanski policisti svarijo pred nenapovedanimi obiski: Najprej vas zamotijo, nato okradejo

Ljubljana, 31. 08. 2017 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanski policisti občane opozarjajo pred "obiski" neznanih oseb, ki se izdajajo za serviserje, izvajalce del in podobno. Najprej vas zamotijo, nato pa okradejo. Vedno zahtevajte identifikacijsko izkaznico, imejte jih pod nadzorom, bodite pozorni na njihov videz in avto, s katerim so se pripeljali, svetujejo.

V sredo, nekaj po 10. uri, so bili ljubljanski policisti obveščeni o tatvini denarja iz hiše v okolici Grosupljega. Ugotovili so, da je oškodovanko na dvorišču ogovoril neznani moški in jo zamotil, medtem pa sta dva neznanca po vsej verjetnosti vstopila v hišo skozi odklenjena stranska vrata, pregledala prostore in iz ene od sob ukradla denar. Po dejanju so se odpeljali z osebnim vozilom neznane znamke, sive barve, karavan izvedbe.

Neznanci se pogosto izdajajo, da so serviserji ali izvajalci del. Bodite pozorni!
Neznanci se pogosto izdajajo, da so serviserji ali izvajalci del. Bodite pozorni! FOTO: Thinkstock

Policisti občanom svetujejo, da so ob takšnih "obiskih" previdni. "Osebe jih lahko s takšnim pogovorom zamotijo z namenom izvršitve tatvine. Izdajajo se bodisi da so serviserji bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd. in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo."

Policisti se ob omenjenih prijavah srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez čas (več ur) ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako niso niti tako pozorni na opis oseb, saj z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos, vzpostavijo zaupanje. Oškodovanci pa v večini primerov že "pospravijo" prostor, kjer so delovali storilci in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

Občanom tako svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle k njim nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko jo zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa čeprav "stopijo samo za vogal".

Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del ipd., policisti občanom svetujejo, da vedno zahtevajo identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog ipd. Ob tem pa naj bodo tudi pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

Če kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, policisti priporočajo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Občane tudi prosijo, naj takoj obvestijo policijo o pojavu oseb in vozil, ki jim niso poznana, in če se jim njihovo vedenje/zadrževanje zdi sumljivo (če dajejo videz, da opazujejo objekt). Če želijo ostati anonimni, lahko pokličejo na anonimno številko 080 1200.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MORJE007
10. 06. 2018 17.24
+2
če serviserja predhodno ne naročim ga niti v stanovaje ne spustim ,in tudi vse ostale nepovabljene neznance
Eitipatapa
02. 09. 2017 19.42
+2
Dajte stopit na prste tistim akviziterjem, ki z neko kvazi nagradno igro obiščejo stare ženske in jim prodajo brezvezen parni čistilnik za 2500 evrov!
ssbobo
02. 09. 2017 19.04
+0
NE POTREBUJEM PALICISTOV Z NASVETI potrebujem POLICIJSTE KIi UKREPAJO KO JE POTREBNO.......tečaj za pisanje polożnic LAKHO opravi vsak ki zna drżati kuli z minco navzdol.......
murate
31. 08. 2017 20.14
+0
v stanovanje, hišo lahko pride samo tisti,ki je povabljen nikakršen serviser ,ki se sam najavi ,dimnikar- sedaj se kar nekaj najavljajo en je cenejši kot drugi( sami lažnivci)jaz se bom kar starega držal,razni prodajalci megle ,ki zdravi vse razen neumnosti.
proofreader
31. 08. 2017 18.29
+3
Policisti sedijo v pisarnah in čakajo da jih kdo pokliče.
alenka.NN
31. 08. 2017 22.19
+3
....in vse hočejo vedet o meni, ko jih pokličem za tretjo osebo...primer: na stopnicah se nekdo drogira /z iglo v roki/...in vprašanje policista: s kakšno drogo !!??...sem mu rekla, naj me ne sprašuje traparij, ker nisem iz te stroke..:)
flexi22
01. 09. 2017 13.48
saj je dovoljeno se drogirat ,tudi jaz sem jih obvestiv pa so mi rekli, da ,če niso nič narobe naredili ,da nemorjejo ukrepat
ssbobo
02. 09. 2017 19.07
Drugič jim reci ko jih kličeš da taisti odvisnik grozi da bov vse razbil....... samo ne reci da bo vse sesul zato ker ne najde żile
macek_garfield
31. 08. 2017 13.07
+3
ja kje drugje kot v baje najlepsem mestu na svetu, se nepridipravi zgledujejo po gazdi tega mesta, pa si mislijo, ce lahko on lumparije pocne in mu noben nic ne more, bomo pa se mi, itak so prebivalci tega mesta vajeni, da se jih krade na vsakem koraku pa to
butalistan
31. 08. 2017 13.17
-3
BaGr67
31. 08. 2017 13.20
+9
Muci...zemljepis 1....Iz hiše v okolici Grosupljega!!!! Ne vem, če bi se Janez strinjal s tem, kar si napisal..!!!
murate
31. 08. 2017 20.17
-1
muci gazda dela od jutra do trde noči ,kaj te moti