Črna kronika

Linč za učiteljico matematike

Bjelovar, 21. 12. 2010 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Učenci petega in šestega razreda osnovne šole v Bjelovarju so na Facebooku oblikovali skupino, v katero se je včlanilo prek 200 jeznih učencev, ki so se strinjali, da je treba učiteljico matematike čim prej ubiti.

Ker so nezadovoljni z njenim poučevanjem, ker ne marajo matematike ali pa ker jim je učiteljica pač zoprna, se je okoli 200 učencev pridružilo skupini na Facebooku, ki si je zastavila grozljivi cilj – ubiti osovraženo učiteljico. Gre pretežno za učence petega in šestega razreda ene od osnovnih šol v Bjelovarju, ki so stari od 11 do 13 let.

Učenci so na Facebooku ustanovili skupino podpornikov ideji, da bi učiteljico matematike ubili.
Učenci so na Facebooku ustanovili skupino podpornikov ideji, da bi učiteljico matematike ubili. FOTO: Reuters

Namero svojih sošolcev je izdal 13-letnik, ki se skupini ni želel pridružiti. Njegova starša sta bila zgrožena in sta o tem obvestila šolo ter policijo.

Učiteljica, ki so ji otroci napovedali skorajšnji linč, je morala po grozljivi novici v bolnišnico, saj je v strahu za svoje življenje.

Ne glede na to, ali so učenci mislili resno, ko so edino rešitev za težave in nezadovoljstvo pri pouku matematike videli v umoru učiteljice, ali pa je šlo zgolj za neokusen 'črni humor', ki je vse pogostejši na Faceboooku, dejstvo je, da je bilo vseh 200 otrok enotnih, da si učiteljica zasluži umreti.

Bjelovarčani so upravičeno zgroženi

Virtualno nasilje na Facebooku je prestopilo vse meje. Vrstniško nasilje – zbadanje zaradi videza, razumevanja ali socialnega položaja – med osnovnošolci je prešlo v resne grožnje s smrtjo, katerih tarča ni več sovrstnik, pač pa odrasla oseba.

To, da so otroci kruti do svojih sovrstnikov, ni novo. Kar se je spremenilo, je strategija in načrtovanje nasilnih dejanj. Spletna socialna omrežja so postala mesto, kjer se zbirajo gneva polni najstniki, ki ustanavljajo skupine in iščejo privržence za svoja kriminalna dejanja v prepričanju, da so varni za svojimi monitorji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

The1WhoBeliebes
23. 12. 2010 20.06
lukazlblane22.12.2010, 21:54 2 Hm ja. Potem ko opravjo z mulci bi moral tud mal pogledat v delo fokse. Psihično izživljanje nad učenci je za marsikaterega učitelja že kar strast. Sej ne rečem. Otroci se vse več ravna v rokavicah itd. Ampak če se v grupo včlani 200 učencev? Zakaj niso postali tarča drugi učitelji? Verjetno je tudi kaj narobe s poučevalnimi metodami 'uboge' učiteljice. PODPIS!!! =)
The1WhoBeliebes
23. 12. 2010 20.04
Poglejte...Res ne vem, zakaj bi se FB moral ukinit za mladoletnike...Ukinit bi se moral za take, ki ustanavljajo take skupine! In kot sem že napisala, se tukaj, pri tem primeru ni kaj za bati, kajti le kaj bi lahko naredili 13-letni froci?? Pomislite malo! In PROSIM, nehajte pisat kako je bilo včasih, ker sedaj so časi drugačni, svet se spreminja! Tem 200 otrokom pa bi bilo treba izbrisati profil, pa čeprav niso mislili resno...! LP
lukazlblane
22. 12. 2010 21.54
Hm ja. Potem ko opravjo z mulci bi moral tud mal pogledat v delo fokse. Psihično izživljanje nad učenci je za marsikaterega učitelja že kar strast. Sej ne rečem. Otroci se vse več ravna v rokavicah itd. Ampak če se v grupo včlani 200 učencev? Zakaj niso postali tarča drugi učitelji? Verjetno je tudi kaj narobe s poučevalnimi metodami 'uboge' učiteljice.
Psemek_III
22. 12. 2010 18.47
hahahahahahahaha
milc_puhi
22. 12. 2010 10.23
Saj pravim da bi morali ukiniti in dokončno prepovedati uporabo Facebook-a!!
Andrej Vraži?
22. 12. 2010 10.18
Mislim da se danes že ustvarjajo nove skupine za Slovenske učitelje :)
ir.maiden
22. 12. 2010 10.08
eh kaj boš zgrožen zarad tega. Facebooka nemorš resno jemat
tunegi
22. 12. 2010 07.49
FB je idealna rešitev za tiste, ki: - ne marajo sončne svetlobe, - ki nimajo jajc povedat nekomu nekaj v oči, - ne upajo v obraz nagovorit punce/fanta, - hočejo skakat čez plot, - ki nočejo imeti privat življenja, - ped.ofile(!?) ... če še kdo spada v katero drugo skupino luz.erjev se naj napiše zraven... otroci pa itak da imajo preveč dostopa do računalnikov. Gibajo se na svežem zraku več nič, zato pa so vsi na vse alergični in občutljivi. Staršem, ki pa otroku dovolijo imeti računalnik v svoji sobi doklerje še v osnovni šoli pa lahko rečem samo: kupite si še pamet. (Izvzeti so starši, kjer otroci rabijo računalnik zaradi učnih težav - disleksija ipd.)
nibo
22. 12. 2010 07.18
Kot vedno trdim facebook, je asocialno združevanje na internetu
luckyss
22. 12. 2010 05.59
To je za otroke igra, tehnologije se pač razvijajo. Sicer je pa vse odvisno od tega kako otroka vzgojimo in razložimo določene stvari-npr. o odnosih na internetu. Je pa seveda razlika, če otroka vzgaja ulica in necenzuriran internet ali pa starši! Pa ne mi govorit, da primanjkuje časa za vzgojo otrok, bolj primanjkuje volje tistih, ki so sami nevzgojeni in brez čuta za sočloveka!
Tulum
22. 12. 2010 02.20
Starši so tisti, ki so krivi. Oni so primarni, ki vzgajajo otroke. Učencem pa bi bilo potrebno malo pravic vzet, ker si preveč dovolijo. Guliarth 21.12.2010, 19:04 Nova nevzgojena generacija, ko pa želiš vzgojiti na šoli pa očka in mamica z desetimi odvetniki pri ravnatelju. Po šoli pa ne vzgojo pripišejo šoli. Ko se dva na podlagi neverbalnih pritiskov družine in družbe (Npr. ''kaj še ne bosta imela, pa tako dolgo sta že skupaj'' ali ''pa toliko sta že stara'' ali ''čas je za vnuke'') odločita imeti otroka se po navadi čez par let zbudita in vidita, da še zdavnaj nista pripravljena, treba je pa vzgajat. No, potem pa pride do naslednje vzgoje : Atii, Mamiii, to, pa tisto, pa ono...tu maš 100ko pa utihni, ker ne zdržim več! Dokler ni želje po vzgoji, te tudi ni! Lep pozdrav. O.Č.E. Tudi jaz se podpišem pod tole :)
kr_1n
22. 12. 2010 00.21
ma tej otroc so res mal preveč pogumni ratali..še mene so v osnovni šoli učili da mormo spoštovat starejše..ne pa zdej k mulci delajo kar hočjo komur hočjo.. :S
Domen Semoli?
21. 12. 2010 23.27
nevem zakaj ne skenslajo tega FB-ja za mladoletnike! porkaduš
Nekdoja
21. 12. 2010 22.55
Ma dej ta FB je ena beda, kot sem že reku FB ubija to skorajda je res!
okta
21. 12. 2010 22.18
takrat ko bodo crknili vsi računalniki po svetu bom najsrečnejši človek
Klemen Šparemblek
21. 12. 2010 22.01
nekdo je nredu eno skupino na fejsu.. HITR!! GREMO PRETIRAWAT
Dejan99x
21. 12. 2010 21.58
No te učenci so verjetno sposobni ubijati samo z miško, tako da ni nobene panike.
Jaka..
21. 12. 2010 21.55
današnja mladina,...nimam besed,...pohajanje,alkohol,droge,...to je njihovo življenje,dokler smo mi da za njih delamo še gre ampak čez 15-20 let kdo bo delal mularija ne zna nč,če jim kaj rečeš si hudoben,če si bolj oster te prijavi na socialo,policijo,v šoli se jih bojijo,ker takoj starši pritečejo ,vzgoja ,vzgoja je tu, zaščito imejo preveliko in to zlorabljajo delajo kar hočejo in vsi morajo biti tiho,linčan bo pa sedaj tisti ki je to izdal,bolš da nebi,ker fentali ga bojo ,...mi smo se učiteljev bali in to fajn tepli so nas ,če si pa doma povedu staršem so te pa še oni ,tko da bolš da si bil tiho in vsi smo danes ponosni na to, ne poznam enega da je propalica ,....
koki19
21. 12. 2010 21.46
Učiteljica, ki so ji otroci napovedali skorajšnji linč, je morala po grozljivi novici v bolnišnico, saj je v strahu za svoje življenje. Bogaaa... Se praji, enmo froco je bil dovgčas pa je naredo skupino, skupini dav pač bol tako ime, drugi so vidli skupino se včlanli (kao da jim ni všeč učitlca in matematika) in pol to vse tk resno vzamejo. Oni bojo jo umorili? :D :D hah, a daj... če nebi omenli umora al karkol v skupini nebi doben kaj rek....... zdaj pa delate paniko kot da je Al Kaida naredo skupino :D
moljer
21. 12. 2010 21.20
KAJ pa bi ji naredili bi jo ubili z internetom saj drugega tako ali tako neznajo