Črna kronika

Letos na cestah že 10 mrtvih več kot lani

Celje, 11. 04. 2016 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Alkohol, objestna vožnja, hitrost, neuporaba varnostnega pasu, vožnja po nasprotnem pasu ... Konec tedna so se zgodile številne nesreče. Tudi pešci počnejo stvari, ki so nevarne – med telefoniranjem prečkajo cesto, in sicer na kraju, kjer ni prehoda.

Pretekli teden sta se na slovenskih cestah zgodili dve smrtni prometni nesreči, v katerih sta umrla dva človeka. Letos so tako slovenske ceste terjale 34 žrtev, v istem obdobju lani pa 24.

PU Celje

V soboto okoli 22.30 se je na regionalni cesti Laško–Tevče, zunaj naselja Lahomno, zgodila prometna nesreča, v kateri je umrl 23-letni voznik avtomobila.

23-letnik, doma z območja Štor, je vozil po regionalni cesti iz Laškega proti Tevčam. Ko je pripeljal v levi pregledni ovinek, zunaj naselja Lahomno, hitrosti vožnje ni prilagodil lastnostim ceste, stanju vozišča ter prometnim in vremenskim razmeram in je trčil v varnostno ograjo ter z vozilom zapeljal v potok Lahomnica. Voznik, ki je ostal ukleščen v vozilu, je poškodbam na kraju nesreče podlegel. Njegov 23-letni sopotnik se je v prometni nesreči lažje poškodoval.

To je letošnja peta smrtna žrtev prometnih nesreč na območju Policijske uprave Celje. Letos so v prometnih nesrečah na Celjskem umrli trije vozniki osebnih vozil, sopotnica v osebnem vozilu in peška. Lani v istem obdobju sta v prometnih nesrečah umrla dva človeka, je še sporočila tiskovna predstavnica Milena Trbulin.

V petek okoli 15.30 so policisti zunaj naselja Nova Cerkev obravnavali hudo prometno nesrečo. 28-letni voznik osebnega vozila, ki je vozil iz Vojnika proti Lembergu, je zunaj naselja Nova Cerkev pripeljal iz blagega in preglednega desnega ovinka na ravnino. Iz nasprotne smeri je v tistem trenutku pravilno pripeljal 27-letni voznik osebnega vozila.

Ker 28-letni voznik ni vozil po desnem smernem pasu, temveč je zapeljal čez ločilno črto na levi vozni pas, je čelno trčil v sprednji levi del vozila 27-letnega voznika. Ta se je skušal trčenju z zavijanjem v desno izogniti, vendar mu ga ni uspelo preprečiti. Pri 28-letnem vozniku so policisti z opravljenim alkotestom zaznali prisotnost alkohola.

V trčenju se je 28-letni povzročitelj hudo poškodoval, njegova mladoletna sopotnica in voznik drugega vozila pa lažje. Policisti  so 28-letnemu vozniku odvzeli vozniško dovoljenje in ga bodo kazensko ovadili zaradi suma nevarne vožnje.

PU Kranj

Kranjski policisti so konec tedna obravnavali osemnajst prometnih nesreč. Kar tri nesreče so povzročili vozniki pod vplivom alkohola. V nesrečah s poškodbami sta se poškodovala dva pešca, motorist, kolesar in potnica v avtomobilu prehitrega voznika.

Že v petek zjutraj je voznica v Strahinju trčila v pešca, ki je zunaj prehoda za pešce prečkal cesto, isti dan dopoldan pa je v Nomenju zaradi neprilagojene hitrosti padel motorist.

V soboto popoldan je bila v nesreči poškodovana še ena peška, ki je cesto na Bledu prečkala zunaj prehoda za pešce, in sicer med telefoniranjem.

Pozno popoldan pa je v Škofji Loki voznik zaradi neprilagojene hitrosti zapeljal s ceste in se z osebnim avtomobilom prevrnil na streho.

Včeraj je bil v prometni nesreči s poškodbami pri Žirovnici udeležen še kolesar, v katerega je zaradi neupoštevanja pravil o prednosti trčil voznik avtomobila.

Alkohol v povezavi z neprilagojeno hitrostjo pa je bil vzrok za tri druge nesreče, ki so se končale z materialno škodo. V Bohinjski Beli je imel prehitri povzročitelj prometne nesreče v izdihanem zraku 0,52  mg/l alkohola, na Bledu 0,86 mg/l, v Škofji Loki pa 0,57 mg/l. Vsi vozniki so bili v nesrečah udeleženi sami, blejski povzročitelj pa je avtomobil vozil še s pretečenim vozniškim dovoljenjem. Vsem je bila prepovedana tudi nadaljnja vožnja.

Med udeleženci je vedno več pešcev, kolesarjev in motoristov, v nesrečah pa tudi alkohola med vozniki, opozarja tiskovni predstavnik kranjskih policistov Bojan Kos. Manj zaščitenim udeležencem, ki so v prometu najbolj ranljivi, svetujemo predvsem veliko previdnost. Pešci naj pazijo pri prečkanju cest,  za hojo naj uporabljajo le njim namenjene prometne površine in  naj bodo v prometu vidni, kar velja tudi za kolesarje in motoriste,  ki naj pri varni vožnji prilagodijo predvsem hitrost in varnostno razdaljo.

Veliko lahko k varnosti prispevajo tudi drugi vozniki, ki naj med varno vožnjo spremljajo promet in skušajo predvideti nevarne okoliščine in jih preprečiti. Pri ničelni stopnji alkohola (0,00 mg/l) in z ustrezno pozornostjo ni razloga, da jim to ne bi uspelo, še dodaja Kos.

PU Nova Gorica

V soboto ob 20.30 se je na regionalni cesti zunaj naselja Ozeljan zgodila prometna nesreča, in sicer zaradi vožnje po nasprotnem, levem smernem vozišču. V nesreči so bili trije telesno poškodovani, je sporočil tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik.

Policisti so ugotovili, da je 36-letni voznik avtomobila vozil po regionalni cesti iz naselja Vogrsko proti Ozeljanu. V blagem desnem ovinku med Ozeljanom in Vogrskim ni vozil po desnem smernem vozišču, ampak je zapeljal na levo smerno vozišče, in sicer v trenutku, ko je iz nasprotne strani pravilno pripeljal 50-letni voznik avtomobila, v katerem je bila tudi 53-letna sopotnica.

Voznika sta čelno trčila, pri čemer je 36-letnika skupaj z vozilom odbilo nazaj na njegovo smerno vozišče, kjer je vozilo tudi obstalo. Vozilo 50-letnega voznika pa je odbilo zunaj ceste ob desni rob vozišča.

36-letni povzročitelj nesreče, ki med vožnjo ni uporabljal varnostnega pasu, je bil huje telesno poškodovan. Posebno hude telesne poškodbe je utrpel tudi omenjeni 50-letni voznik osebnega vozila, 53-letna sopotnica v njegovem vozilu pa je bila lažje telesno poškodovana, je razložil Božnik.

Novogoriški policisti bodo 36-letnika kazensko ovadili na pristojno državno tožilstvo.

PU Ljubljana

V petek okoli 19. ure so ljubljanski policisti prejeli obvestilo o nesreči, ki se je zgodila na Podutiški cesti. Dve osebi sta v nesreči utrpeli hude telesne poškodbe.

Policisti so ugotovili, da je 77-letna voznica avtomobila vozila iz smeri Koseške ceste proti Šišenski. Ko se je pripeljala do prehoda za pešce, na katerem promet ni urejen s svetlobnimi znaki, pešcem ni omogočila varnega prečkanja vozišča. S sprednjim desnim delom vozila je trčila v 70-letnika in 85-letnico, ki sta v tistem trenutku pravilno en ob drugem na prehodu za pešce prečkala vozišče. Oba sta bila z reševalnim vozilom odpeljana v ljubljanski klinični center. O vseh zbranih ugotovitvah nesreče bo obveščeno tožilstvo.

PU Novo mesto

V petek nekaj pred 8. uro se je v Metliki zgodila nesreča. Po ugotovitvah policistov je 47-letni voznik osebnega avtomobila najverjetneje zaradi utrujenosti zapeljal na nasprotni vozni pas in čelno trčil v avtomobil, ki ga je iz nasprotne smeri pripeljal 60-letni voznik. Poškodovana udeleženca nesreče so reševalci odpeljali v bolnišnico, kjer so jima oskrbeli lažje poškodbe. Povzročitelju nesreče so policisti izdali plačilni nalog.

Nekaj po 16. uri se je zgodila nesreča na cesti med krajema Zavratec in Arto. Policisti so ugotovili, da je 26-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v brežino. Lažje poškodovanega voznika so oskrbeli v celjski bolnišnici.

Nato pa so v večernih urah policisti obravnavali nesrečo na cesti v kraju Gumberk, kjer je 18-letna voznica začetnica zaradi neprilagojene hitrosti izgubila oblast nad vozilom, zapeljala s ceste in trčila v drevo. Lažje poškodovano povzročiteljico so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti bodo voznici zaradi kršitev cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Nadaljevalo se je v nedeljo zjutraj: okoli 7. ure je 35-letna voznica vozila avtomobil iz smeri Metlike proti Novem mestu. Pri Koroški vasi je zaradi neprilagojene hitrosti izgubila oblast nad vozilom in zapeljala s ceste. Voznica se je v nesreči lažje poškodovala.

Že čez nekaj ur se je zgodila nesreča v kraju Radovica pri Metliki. Po prvih ugotovitvah policistov je 78-letni voznik avtomobila izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste preko zelenice in opornega zidu. Vozilo je padlo v globino okoli 3,5 metra. Hudo poškodovanega voznika so reševalci odpeljali v bolnišnico, od tam pa v UKC Ljubljana.

Zaradi alkohola počeli vse mogoče: črnomaljski policisti so bili v soboto popoldan obveščeni, da naj bi v kraju Črešnjevec pri Dragatušu pijan voznik z osebnim avtomobilom vozil po travi in vznemirjal prebivalce. Policisti so 41-letnega kršitelja izsledili in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. Voznik je opravljanje preizkusa in strokovni pregled odklonil. Policisti so ga odpeljali v prostore za pridržanje, mu odvzeli vozniško dovoljenje in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Nato so policisti v nedeljo zvečer v Metliki ustavili voznika osebnega avtomobila in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. 62-letni kršitelj je imel v litru izdihanega zraka 0,99 miligramov alkohola (2,06 g/kg). Kršitelju so zasegli vozniško dovoljenje, mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in o vožnji pod vplivom alkohola z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Na Ljubljanski cesti v Novem mestu pa so policisti tudi v nedeljo zvečer ustavili 46-letnega voznika avtomobila. Kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja in je vozil neregistriran avtomobil, je imel v litru izdihanega zraka 0,80 miligramov alkohola (1,66 g/kg). Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah seznanili sodišče. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3