Črna kronika

Kronologija: letalske nesreče v Sloveniji

Ljubljana, 02. 09. 2016 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

V Sloveniji se je od leta 2004 zgodilo skoraj 80 letalskih nesreč, letos jih je bilo pet. V julijski pri Ajdovščini je bil med štirimi umrlimi tudi znani milijonar. Maja je pri Slovenj Gradcu letalo po številnih zavojih strmoglavilo, v Lescah pa je pilot pristal na cesti. Še bolj nenavaden je bil februarski pristanek na Soči.

Četrtkova letalska nesreča v Bovcu je že peta letos, skupaj pa se jih je od leta 2004 v Sloveniji zgodilo že skoraj 80. Pripravili smo pregled zadnjih desetih.

14. julij 2016, Predmeja nad Ajdovščino, šestsedežno motorno letalo Piper

V eni najhujših letalskih nesreč v zadnjih letih na območju Slovenije so umrli pilot in trije potniki, vsi nemški državljani.

Prizorišče nesreče, v kateri je umrl nemški milijonar.
Prizorišče nesreče, v kateri je umrl nemški milijonar. FOTO: POP TV
Nesreča bo ostala v spominu zaradi tančice skrivnosti, v katero je bila zavita. Med potniki je bil namreč 38-letni milijonar Thomas Wagner in razširile so se govorice, da je imel na letalu kovček s ponarejenimi milijoni. Izkazale so se za neresnične, preiskovalci niso našli kovčka z denarjem, ampak nahrbtnik. V njem je bilo 10 tisoč švicarskih frankov, ki niso bili ponarejeni. Našli pa so tudi dokumente, ki so razkrivali, da so nemškega milijonarja v Italiji tik pred smrtjo ogoljufali za milijon evrov in pol. Prvega osumljenca so že prijeli.

73-letnik, ki je bil za krmilom letala, je imel številne izkušnje. Za seboj je namreč imel že več kot 3900 ur letenja. Preiskava še poteka, zato ni jasno, ali so k tragičnemu razpletu dogodkov prispevale tudi njegove napačne odločitve, vse pa kaže, da je veliko vlogo pri tem igralo vreme. Ustvarjeni so namreč bili pogoji za turbulence in zaledenitve in prav zaledenitvi naj bi se pilot šestsedežnega motornega letala s hitro spremembo smeri poskušal izogniti.

Dejanska linija leta.
Dejanska linija leta. FOTO: Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov
Letalo je ob 10.16 z beneškega letališča Marco Polo vzletelo proti nemškem Leipzigu. Ob 10.45 uri je pilot pri vstopu v slovenski zračni prostor vzpostavil radijsko zvezo s kontrolo zračnega prometa. Zahteval je spremembo prej načrtovane poti in tudi dobil odobritev, kljub temu pa je že nekaj minut pozneje nenapovedano spremenil linijo leta. Nadzorniku je pojasnil, da se je izogibal mogoči zaledenitvi. Ob 10.51 je nato poslal klic na pomoč, takrat se je tudi zadnjič oglasil.

Zaprt dostop do kraja nesreče.
Zaprt dostop do kraja nesreče. FOTO: POP TV
Razbitine letala so našli na gozdnatem pobočju približno 2 km severozahodno od vasi Predmeja v občini Ajdovščina. Ob silovitem trku v teren je letalo zagorelo.

28. maj 2016, letališče Lesce, ultra lahko letalo

Jadralno letalo je zasilno pristalo kakšnih 350 metrov pred pristajalno stezo na letališču Lesce, nato pa zdrsnilo na cesto. Nesreča ni imela tragičnih posledic. Pilot jo je odnesel brez poškodb, potnik pa naj bi bil lažje poškodovan.

Letalo je pot končalo na cesti.
Letalo je pot končalo na cesti. FOTO: POP TV
Pilot in potnik sta se s pomočjo vlečnega letala z leškega letališča poletela ob 14. uri. Jadrala sta le nekaj minut, ko se je pilot zaradi slabega termičnega dviganja odločil, da let prekine. Ker pa je ocenil, da ima premajhno višino in da zato ne bo dosegel steze, se je usmeril na bližnjo travnato površino.

Ob izgubi višine se je letalo najprej dotaknilo travnate površine približno 350 metrov pred vzletno pristajalno stezo, nato pa zdrsnilo z nasipa na lokalno cesto, ki je nivojsko nižja od višine terena za pristajanje. Ob tem je prišlo do trka levega krila v podnožje nosilca električne napeljave in nato do trka desnega krila v nasip na nasprotni strani lokalne ceste kjer se je letalo tudi ustavilo.

4. maj 2016, Graška Gora, Slovenj Gradec

Linija leta pred nesrečo.
Linija leta pred nesrečo. FOTO: Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov
Enosedežno motorno letalo je bilo v nesreči, ki je zahtevala življenje pilota, popolnoma uničeno. Vrsta vprašanj se je postavljala zaradi nenavadnega poteka leta tik pred nesrečo in dejstva, da je pilot načrtoval 1000 kilometrov dolgo pot, o kateri ni obvestil pristojnih.

"Pilot je dan pred dogodkom v navigacijsko napravo letala shranil načrtovano 1000 km pot, ki jo je nameraval preleteti. Po uvodnih podatkih pridobljenih s strani pristojne Kontrole zračnega prometa, pilot za omenjen let ni podal plana leta iz česar izhaja, da je nameraval izvesti let izven kontroliranega zračnega prostora, kot je to običajno pri letenju z jadralnimi letali," so v predhodnem poročilu zapisali preiskovalci letalskih nesreč. 

nesreča letala pri Slovenj Gradcu - 1
nesreča letala pri Slovenj Gradcu - 1 FOTO: Kanal A
Pilot je z letališča Slovenj Gradec poletel že ob 7.09. Na višini 400 metrov nad terenom je zavil desno, kar je nasprotno od načrtovane poti. Po izhodu iz zavoja je letalo nadaljevalo let v identičnih levih zavojih ter tako krožilo v smer z vetrom do trka v gozdnato pobočje približno pet kilometrov od praga vzletno pristajalne steze. Prve analize črne skrinjice so pokazale, "da je letalo izvajalo ponavljajoče zavoje, ki po aerodinamiki in zmogljivosti letala nakazujejo na nekontroliran let zrakoplova s strani pilota", ugotavljajo preiskovalci.

Pilot je bil zelo izkušen, saj je pred nesrečo opravil že več kot 2400 ur leta.

6. februar 2016, Mrzlek, ultra lahko letalo tipa Fly Synthesis Storch

Reka Soča - zares nenavaden kraj za pristanek.
Reka Soča - zares nenavaden kraj za pristanek. FOTO: POP TV

Ena najbolj nenavadnih nesreč pri nas se je zgodila februarja letos na Goriškem. Pilot se je spustil nizko nad reko Sočo ter trčil v žice električne napeljave. Zaradi poškodbe propelerja je moral nemudoma pristati in to je tudi storil – pristal je v strugi reke. Po pristanku je sam zapustil letalo ter odplaval do brega, kjer so mu nudili prvo pomoč. Letalo je sicer vzletelo iz Ajdovščine.

Takole so letalo potegnili iz reke.
Takole so letalo potegnili iz reke. FOTO: POP TV
23. september 2015, okolica Šentjerneja, helikopter BELL

Nesreča helikopterja, katerega lastnik je ministrstvo za obrambo, se je zgodila med praktičnim usposabljanjem. Udeležena sta bila pilot inštruktor in pilot učenec.

Pilota sta na območju Šentjerneja izvajala manevre hitrega zaustavljanja, kot jih predvideva program šolanja. Toda kakšnih 10 metrov nad tlemi je helikopter začel hitro izgubljati višino in učenec je s sunkovitim potegom komandne palice dodal moč, je pokazala preiskava. Pilot inštruktor je opazil prekoračitev navora in je prevzel komande. Sledilo je relativno nekontrolirano spuščanje helikopterja in trk s tlemi.

Pilot inštruktor je izstopil iz helikopterja, ocenil poškodbe in se odločil nadaljevati let do letališča Cerklje ob Krki. Preiskava se nadaljuje.
 
3. december 2015, Mengeš, štirisedežno motorno letalo Piper PA – 28R – 201

V letalski nesreči je poleg pilota, ki je bil avstrijski državljan, umrl tudi njegov pes. 

Letalo je bilo povsem uničeno, dele razbitin pa so iskali kar dva dni.
Letalo je bilo povsem uničeno, dele razbitin pa so iskali kar dva dni. FOTO: Domžalec.si
Pilot je bil z Dunaja namenjen v Ljubljano in vse je kazalo, da bo let varno zaključil. Pripravljal se je na pristanek na Brniku, višino leta je postopno zniževal in vse je potekalo po predvidenem načrtu. Da vendarle ni vse v redu, pa je postalo jasno malo pred predvidenim zaključkom poti. Približno 15 kilometrov pred vzletno pristajalno stezo je namreč pilot kontrolorju letenja nekajkrat javil, da ima problem, ni pa ga podrobneje definiral. Ob 18.50 je letalo izginilo z radarskega zaslona in nemudoma so sprožili postopek iskanja in reševanja. Nekaj ur za tem so bile razbitine letala najdene na gozdnatem pobočju približno 8 km od praga vzletno pristajalne steze. Letalo je strmoglavilo, pilot je umrl.

Ogled na mestu dogodka je zaradi zahtevnosti terena in iskanja delov razbitin letala trajal dva dni. Preiskava še ni končana.

8. november 2015, Dobrnež, Slovenske Konjice, Ultralahko motorno letalo

Strmoglavljenje ultralahkega letala pri Slovenskih Konjicah.
Strmoglavljenje ultralahkega letala pri Slovenskih Konjicah. FOTO: Aleš Podergajšek
V nesreči letala, ki je v lasti Športnega društva Letalski center Maribor, sta umrla pilot in potnik.

Letalo je zjutraj poletelo iz Maribora ter ob 9.33 pristalo na športnem letališču v Slovenskih Konjicah. Dve uri pozneje je bilo letalo znova v zraku, saj je želela posadka preizkusiti delovanje propelerja. Nad naseljem Dobrnež je letalo najprej ostro zavilo v levo, nato pa še v desno. Pri tem manevru je bil aktiviran sistem reševalnega padala, ki pa se ni povsem odprlo. Letalo je trčilo na travnat teren. 

3. oktober 2015, Bovec, ultralahko motorno letalo proizvajalca Pipistrel

Tudi v tem primeru je pilot ob pristajanju v sili aktiviral reševalno padalo, ki se je na srečo odprlo. Letalo je z nosom naprej pristalo na travniku, pilot (nemški državljan) in njegov sopotnik pa sta jo odnesla brez poškodb.

Strmoglavljenje ultralahkega letala v Bovcu
Strmoglavljenje ultralahkega letala v Bovcu FOTO: Irena Joveva
Letalo je malo pred 15. uro poletelo iz športnega letališča Caorle v Italiji, pristanek v Sloveniji pa je pilota močno presenetil. Italije namreč ni nameraval zapustiti, načrtoval je le panoramski let na višini okoli 300 metrov. Leta tudi ni prijavil italijanski kontroli letenja.

Pilot je sprva res ohranjal višino 300 metrov, vzhodno od Vidma pa se je začel vzpenjati na višino 3000 metrov. Pri tem je letalo zašlo v sloj oblačnosti, v katerem pilot ni uspel ohraniti vizualnega kontakta in kontrole letala v zraku. »V poskusu izhoda iz oblakov je privedel letalo v nekontroliran let, tako da je posledično prišlo do ekstremnih obremenitev s hitrostjo približno 490 km/h in obremenitev, ki presegajo vrednosti 10 G ter ostalih ekstremnih vrednosti, ki jih je zabeležila snemalna naprava, nameščena na letalu,« piše v še ne končnem poročilu preiskovalcev. V nekontroliranem letu so popokale nosilne konstrukcije obeh kril in se ločile od trupa letala. Začelo je strmoglavljati, k sreči pa je pilot še pravi čas sprožil reševalno padalo. Pilot in potnik sta brez poškodb varno pristala na travnat teren nekaj 100 metrov stran od letališča Bovec. Šele takrat sta ugotovila, da nista več v Italiji, ampak v sosednji Sloveniji.

Prikaz strmoglavljenja z višine 3000 metrov.
Prikaz strmoglavljenja z višine 3000 metrov. FOTO: Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov
28. februar 2015, Ljubljana – Moste, motorno letalo proizvajalca Avions Pierre Robin
 
Tudi v tem primeru je letalo zadelo žice daljnovoda, zaradi česar je moralo pristati s pomočjo padala. Trčilo je na travnat teren, pilot ni bil poškodovan in je sam zapustil letalo.

Letalo je vzletelo z Brnika, že 20 minut pozneje pa je pilot poslal klic na pomoč. V bližini ljubljanske obvoznice pri Zadobrovi je namreč trčil v daljnovod, deli podvozja, propelerja in zakrilc so odpadli in treba je bilo nemudoma pristati.

Letalo zasilno pristalo - 6
Letalo zasilno pristalo - 6 FOTO: POP TV

14. september 2014, letališče Divača, motorno letalo znamke Robin DR400

V tragični nesreči, ki še ni povsem pojasnjena, so umrli pilot in dva od trije potnikov, tretji je bil težko poškodovan. Potniki naj bi bili namenjeni na praznovanje fantovščine v Portorož, žrtvi naj bi bila ženin in priča.

Načrt leta je kontrola zračnega prometa potrdila, letalo pa je po odobritvi vodje letenja ob 12.54 poletelo s travnate vzletne steze. A že prav kmalu je s približno 15 metrov višine strmoglavilo na teren 420 metrov od konca travnate steze. Po trku je tudi zagorelo. 

Letalo, ki so ga sicer uporabljali za vleko jadralnih letal in je celo močnejše od bolj znane Cessne, je vzletalo s prenizko hitrostjo. Kaj se je nato dogajalo, še preiskujejo, so se pa takoj po nesreči pojavile domneve, da je bilo preobremenjeno. Preiskava je otežena, saj je po požaru od letala ostal le motor.

Od letala ni ostalo skoraj nič.
Od letala ni ostalo skoraj nič. FOTO: ZGRS Sežana

Podatke smo povzeli po poročilih Službe za preiskovanje letalskih nesreč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
04. 09. 2016 08.49
Slovenija -bermudski trikotnik,res nekam veliko nesreč za tako državico,je pa res kot pravi stari deda,bog je ustvaril človeka ,da hodi po dveh ,ne pa da maha po zraku.....
Ramzess
04. 09. 2016 11.03
Res je, smo opazili, da jih vse več pada dol, ne samo letal, ... človek se vpraša kaj se dogaja na našem nebu. To ni normalno.
kombajn66
02. 09. 2016 18.16
+0
No koliko je pa nesreč z droni? Naša država prepovedala let z njimi samo da sedaj lahko pokasira slabih 90 eur da ti natipkajo izpit za vožnjo z njimi......
Tomaž Kašca
02. 09. 2016 16.39
+1
Kje je letalo letelo od 17.35 ko naj bi vzletelo in do nekaj minut pred 20. ko je poslalo klic na pomoč? Od letališča Bovec do mesta nesreče je namreč največ 10 minut letenja , v dveh urah je tja mogoče priti peš ! Vremenska fronta kot pravite v vašem članku o nesreči , na katerem pa so komentarji onemogočen in sem ga zaradi tega napisal pod ta članek,pa je sodeč po vaši sliki objavljeni v prispevku o nesreči, kar precej daleč od kraja nesreče. Torej novinarji moji dragi se mi zdi da malo lapate...
sebak81
02. 09. 2016 16.29
+2
Ne gre mi v račun pri zadnji nesreči edino tole.. vzletel ob 17:35, ob 20ih pa poslal klic v sili.. Od Bovca pa do Krasjega vrha je nekje 15-20 minut z vzepnjanjem vred.. kje pa je bil 2 uri in pol? V tem času bi moral priti na Brnik in nazaj in to skoraj 2x. Sicer pa naj počivajo v miru...
yaks
02. 09. 2016 15.33
+0
Resno? A zdajj boste za vsako ko kako letalo dol pade, pa naj bo to veliko potniško kjer koli na svetu al pa kako ta malo v Sloveniji, ta članek objavljali?
NiVseRes
02. 09. 2016 14.25
+5
Ce zracunamo povprecje na kolicino letal v Slo...pridemo do tega da Slovenec ni za v zrak..
CRNALUKNJA
02. 09. 2016 14.00
+0
pač eno letalo padlo ...mediji se razpisali,tv poroča.... nič nebi bilo narobe da v primeru nesreče planincev v gorah se napiše en stavek in ga 5x ponovijo in nič več.....primer je zadnja nesreča v turskem žlebu. kaj,a so turisti v letalih bolj vredni,ali so planinci tretjerazredni ljudje????
sebak81
02. 09. 2016 16.26
+1
Ne.. samo bolj zanimivo je ker pade z neba.. saj je povsem isto.. slovenci smo tako v alpinizmu kot v letalstvu in z letenjem povezanimi športi marsikaj dosegli v svetovnem merilu (in to skoraj vsako leto), pa dokler nekaj ali nekdo nekam ne pade ter se nekaj zgodi, pač za medije ni zanimivo...