Črna kronika

FOTO: Strmoglavljenje nad Ajdovščino: v letalu naj bi bil tudi kovček s štirimi milijoni evrov

Ajdovščina, 15. 07. 2016 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V strmoglavljenju letala nad Ajdovščino so umrli štirje Nemci, poleg 73-letnega pilota tudi nemški multimilijonar Thomas Wagner, ustanovitelj in lastnik vodilnega nemškega spletnega podjetja Unister, ki upravlja več kot 40 spletnih strani. Drugi dve žrtvi naj bi bila še 39- in 65-letnik.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Identitete potnikov letala še niso potrdili
    01:58
    Iz SVETA: Identitete potnikov letala še niso potrdili
  • Iz 24UR: Kovček z milijoni?
    02:35
    Iz 24UR: Kovček z milijoni?
Po poročanju tujih medijev naj bi bili na letalu poleg pilota 38-letni ustanovitelj nemškega podjetja Unister Thomas Wagner, njegov partner v podjetju, 39-letni Oliver Schilling, ter 65-letni bankir.

V četrtkovem strmoglavljenju šestsedežnega letala v bližini Predmeje nad Ajdovščino so umrle štiri osebe, policija je za zdaj potrdila identiteti dveh: 73-letni pilot in 38-letnik. Vsi so bili moški in nemški državljani. Poleg njiju sta bila v letalu še 39- in 65-letna nemška državljana, kar je po navedbah slovenske policije razvidno iz dokumentov, ki so jih našli v letalu. Njuna uradna identiteta bo sicer potrjena, ko bo končana sodna obdukcija. Po poročanju Bilda pa naj bi šlo za Wagnerjevega partnerja v podjetju Unister, 39-letnega Oliverja Schillinga, ter 65-letnega bankirja.

Za umrle je bila odrejena sanitarna obdukcija. Nedvoumno bo tako njihova identiteta znana šele prihodnji teden, saj morajo pridobiti DNK material iz Nemčije.

Razbitine letala naj bi danes odpeljali s kraja nesreče. Kot so za STA povedali v službi za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov, jih bodo s pomočjo Slovenske vojske najverjetneje prepeljali v hangar na Brniku.

V omenjeni službi so pojasnili, da je njihov glavni preiskovalec v četrtek takoj odšel na kraj nesreče, tam je tudi danes. Ker se je nesreča zgodila na naših tleh, je namreč v skladu z evropsko zakonodajo in uredbo za preiskavo pristojna Slovenija. So pa, ker so ponesrečeni nemški državljani, že stiku s pristojnim nemškim preiskovalnim uradom, s katerim bodo v preiskavi tudi sodelovali.

V prvi fazi preiskave zbirajo dokazni material in podatke, kot so na primer certifikati pilota, informacije o številu ur naleta, ki jih je opravil na tem letalu, informacije o vremenskih razmerah in podobno. Nato bo sledila analiza, pričakujejo pa, da bodo v desetih dneh imeli osnovne podatke, da bodo lahko objavili osnovno poročilo.

Ob tem pa poteka tudi kriminalistična preiskava.

Vzrok nesreče uradno še ni znan, je pa pilot pred strmoglavljenjem kontroli zračnega prometa javil težave z zaledenitvijo. Kmalu za tem so prejeli še klic na pomoč, nato je letalo izginilo z radarjev.

Letalo z ameriško je strmoglavilo zelo blizu regionalne ceste, kakšnih 30 metov stran, je povedal Dean Božnik, predstavnik PU Nova Gorica. "Letalo je bilo v celoti uničeno, pogorelo, zdravnica pa je na kraju žal lahko potrdila le smrt vseh štirih potnikov," je še povedal.

Med žrtvami mlad multimilijonar

Po poročanju nemških medijev je bil 38-letnik nemški multimilijonar iz Leipziga Thomas Wagner, ustanovitelj in lastnik podjetja Unister, ki upravlja več kot 40 spletnih strani, med drugim tudi znane portale Auto.de, Kredit.de, News.de, Shopping.de, Holiday Time in tistim, ki pogosto iščete ugodne letalske vozovnice, dobro znani Fluege.de.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Wagner je Unister kot start-up ustanovil leta 2002 še kot 23-letni študent, podjetje pa je pod njegovim vodstvom zraslo v vodilno internetno podjetje in vodilnega ponudnika turističnih aranžmajev in letalskih kart. V svojih najboljših časih je to podjetje zaposlovalo kar 1800 ljudi, trenutno pa je število zaposlenih 1200.

Več kot 40 različnih spletnih portalov, ki jih je ustanovil Unister, nudi široko paleto storitev z različnih področjih, od financ, avtomobilizma, nepremičnin, nakupovanja in medijev. Najmočnejši del podjetja pa je turistični del, ponujanje aranžmajev in ugodnih letalskih vozovnic.

Podjetje je sicer bilo pogosto pod drobnogledom kriminalistov, leta 2012 so v podjetju izvedli celo racijo. Wagnerja so za kratek čas priprli, a ga izpustili po plačilu varščine, poroča nemški Spiegel. Tudi zdaj ga je čakalo sojenje, grozila mu je tudi zaporna kazen zaradi goljufij.

Tudi njegovi zaposleni so pretreseni. "Zavedamo se, da je velik izziv nadaljevati zgodbo uspeha Thomasa Wagnerja. Ne moremo ga nadomestiti, a bomo po najboljših močeh nadaljevali njegovo delo," je sporočil predstavnik podjetja Dirk Rogl. "Njegovi družini izrekamo iskreno sožalje," je še dodal.

Kovček poln denarja?

Nemški spletni milijonar naj bi imel med letom iz Benetk proti Leipzigu pri sebi kovček poln denarja, poroča nemška spletna stran n-tv.de, ki se sklicuje na časnik Bild. Točnega zneska časnik Bild ne navaja, a šlo naj bi za do štiri milijone evrov. Za zdaj ni jasno, zakaj naj bi imel Wagner pri sebi toliko denarja.

Policija za zdaj tudi ne more potrditi, ali je bil na letalu kovček z denarjem. Vodja sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica Marino Pangos za STA te informacije ni mogel potrditi, ker preiskava letalske nesreče še vedno poteka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3