Črna kronika

Hiša groze: Poleti bi jih izpustil

Dunaj, 02. 05. 2008 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vedno več je namigov, da je za 24-letno ujetništvo Elisabeth Fritzl vedela tudi žena okrutneža. V klet naj bi nosila hrano in oblačila.

Je vedela tudi njegova žena?
Je vedela tudi njegova žena? FOTO:
Zdravniško osebje je za dva fanta iz ujetništva postavilo poseben bunker v bolnišnici, da bi se počutila bolj doma. Upajo, da se bosta tako 18-letni Stefan in 6-letni Felix počasi in lažje privadila na novo okolje.

Čeprav avstrijski okrutnež Josef Fritzl, ki je svojo hči 24 let zadrževal v ujetništvu v kleti, vztraja, da je edini vedel za podzemno ječo, pa so vse glasnejša namigovanja in sumi policije, da je za vse vedela tudi njegova 67-letna žena Rosemarie.

Tako naj bi hčerki in njenim otrokom v klet več let nosila hrano, prevzemala pa naj bi tudi blago, ki ga je naročala v Elisabethinem imenu in z njeno kreditno kartico. “Postavlja se vedno več vprašanj, koliko je Rosemarie pravzaprav vedela. Ni logično, da ne bi bila vsaj sumničava,” je povedal vir blizu policije. Britanski časnik The Sun je namreč odkril več transakcij z Elisabethino kreditno kartico, blago pa je prihajalo na naslov Fritzlovih. Časnik celo namiguje, da naj bi imela Elisabeth v kleti kataloge in iz njih naročala oblačila in ostale potrebščine. Vendar zaenkrat še ni jasno, ali je naročala sama ali njen oče namesto nje.

Oglasil se je tudi nekdanji podnajemnik, ki trdi, da je videl Rosemarie, kako je možu Josefu pomagala nesti hrano v klet. Sicer pa iz policijskih zaslišanj prihaja informacija, da naj bi Josef veliko noči preživel v kleti z Elisabeth, medtem ko je ženi govori, da pripravlja načrte za stroje.

Čisto sama pri porodu

Hiša groze, kjer je 24 let v ujetništvu preživela Elisabeth.
Hiša groze, kjer je 24 let v ujetništvu preživela Elisabeth. FOTO: Reuters
Zaradi grozovitosti zločina šokirane avstrijske oblasti zdaj premišljujejo o spremembah kazenskega zakonika, ki bi omogočil doživljensko ječo za hude zločince.

Elisabeth je oče Josef po rojstvu dvojčkov kar tri dni pustil samo, medtem pa je samo nemočno opazovala, kako je eden od obeh zaradi težav z dihanjem umrl. Ko je njen sprevrženi oče po treh dneh končno prišel, je truplo novorojenčka le brezbrižno vrgel v peč. Prav zato bo Josef obtožen umora. Elisabeth je bila sama tudi med porodom ostalih petih otrok. “Mislil sem, da imamo opravka s pošastjo, a ta človek je sam hudič,” je dejal eden od policistov.

Policija domneva, da je Josef prenehal imeti spolne odnose s hčerko šele, ko je bila že res visoko noseča. Takrat jo je pustil samo v kleti, da je rodila, po tem pa spet prišel po seks. “Vse kar mu je bilo pomembno, je bil njegov užitek in skrivanje pred družino. Bolj ko ga spoznavamo, bolj neverjetna so njegova dejanja,” je povedal predstavnik policije.

Podatke o tem, kaj je Fritzl povedal policiji, je razkril njegov odvetnik. Ta je tudi dejal, da je njegov klient nehal sodelovati s policijo, potem ko so ga obtožili, da je povzročil smrt dojenčka zaradi malomarnosti.

Policija domneva, da Josefa hči po 24 letih ujetništva ni več spolno privlačila.
Policija domneva, da Josefa hči po 24 letih ujetništva ni več spolno privlačila. FOTO:

Tako naj bi prisegel, da nikoli ne bo razkril, zakaj je za svojo spolno sužnjo izbral prav Elisabeth. "Josef je priznal posilstvo in prisilno pridržanje, vendar tega ne obžaluje. Zdelo se mu je, da tako ščiti svojo družino in da je to njegova naloga kot poglavarja družine.

Poleti bi jih izpustil

Fritzl je Elisabeth zlorabljal od njenega 11. leta, potem pa jo je pred 24 leti zaprl v klet in si izmislil zgodbo o tem, da se je pridružila sekti. Policiji naj bi razkril, da je načrtoval, da bi družino v kleti izpustil še to poletje. Zgodba bi zagotovo odmevala v medijih, sam pa bi jim razlagal zgodbo o tem, kako jih je rešil iz skrivnostne verske sekte. Josef je policiji razložil, da se mu je po vseh teh letih zasmilila, prav tako pa tudi trije otroci, zato jih je tudi nameraval izpustiti. Vendar mu policisti ne verjamejo in so prepričani, da se je dvojnega življenja preprosto naveličal in ga hči ni več privlačila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Monika Matoševi?
04. 05. 2008 16.08
mučla bi ga 10x bolj kot je on mučo svojo hčerko...za večno bi ga zaprla v eno majhno celico doklen neki crknu!!
BECA
04. 05. 2008 16.06
naj ga zaprejo nekam brez hrane in pijače,pa bomo vidli kak dolgo bi zdržal,prasec....pardon,in naj ga zvežejo ,da se ne bi mogel premakniti....škoda bwsed za takega objestneža.
tjashy18
04. 05. 2008 15.37
stefka.sturm............se strinjam s tabo, vseeno pa mislim da je zaporna kazen za njega premila..........sej vete kok je s čim je grešil to mu naj odrežejo........če kradeš ti roko če posiljuješ pa kur*a
hren2
03. 05. 2008 20.53
edina kazen, ki bi bila za tega očeta primerna je ta, da ga do smrti zaprejo v te prostore, ga osamijo tako kot je to naredil s svojo hčerko. ne morem si predstavljati groze ko štiriindvajset let ne srečaš drugega kot svojega očeta, ki gte pride posiljevat, groze, ko ugotoviš, da si noseča in samote pri porodu. Nimam besed. Mati je sigurno vedela, zakaj se ni uprla pa je drugo vprašanje. Je mogoče, da se nekoga tako bojimo, da žrtvujemo lastnega otroka???
YesNo
03. 05. 2008 15.26
Kot sem že zapisal, odkrije se 10 % takšnih primerov, ostalo je še vedno skrito. Je mogoče naključje, da je tale primer in Priklopil ter tudi Adolf H. iz Avstrije. Mogoče so naši severni sosedi tako različni od nas da bi se to videlo že na DNK analizi genov.
etrof
03. 05. 2008 15.05
Še nekaj.Leitner je štiri leta živel v majhnem pritličnem stanovanju.Ni razumel zakaj plačuje tako velik račun za elektriko,saj je bil pogosto zdoma.Šele konec prejšnega tedna je spoznal, da je plačeval tudi kletne prostore.Jaz bi preje ugotovil za koga plačujem elektriko. Nekdanji najemnik Alfred Dubanovsky je dejal,da je večkrat slišal zvoke,ki so prihajali iz kleti, občasno je slišal trkanje, loputanje in zvoke.Policiji je povedal, da je videlRosemarie v klet nositi hrano.ALI VIDITE KOLIKO JIH JE VEDELO
Sandra Medic
03. 05. 2008 10.34
fakkkkkkk kva vse se dogaja po svetu... idiotii!!!!!!!!!!!
BB62282
03. 05. 2008 10.11
Kaj se vse dogaja na tem svetu:S:S. Jaz ga sedaj ne bi dal v zapor, ampak bi ga zapr v nek prostor kjer bi bil do smrti ter vsake pol ure bi mu not spustil homosexualca(pedra).
Monika Jej?i?
03. 05. 2008 08.22
Joooj ta človek je psihopat!Boga ta Elizabeth ress.Alpa otroci de bi jst lahko živela tako si nemorem predstavljat!In seweda noben ni nč sumu a si predstavljate de se to dogaja še komu(lahko ne lih v tko hudi obliki)!!Aja prejšnič ste pisali de je blo srečanje med Elizabeth in to Rosamario zlo čustveno in če bi vedela de je tuii ona pomagala je nebi niti pogledala!!
DRINKER
02. 05. 2008 21.22
sej to ni res, bedaki in kreteni okoli nas!!!kaj naj?
paparoach@volja.net
02. 05. 2008 21.03
"Poleti bi jih izpustil ..." - my ass, ja. In da ga kao hčerka ni več privlačila? - OMG, kakšne besede so to???
FUKONJA
02. 05. 2008 19.54
Tukaj imamo slikoviti primer čega vse so sposobni storiti psihopati. Nešteto jih živi med nami, pa se sploh ne zavedamo, da to so. Običajno so to zelo pretkane osebe, ki vso svojo energijo uporabljajo za prikritje svoje bolane osebnosti pred svetom.
pikam_dopust@yahoo.com
02. 05. 2008 19.46
Berem se in se čudim, koliko psihičev živi okoli mene - da tako uživajo v svojem pripovedovanju, kako bi koga mučili. Ja, resnično je vprašanje samo to, zakaj pri nas kaj takega nikoli ne pride na dan. Bil bi čudež, če pri taki mentaliteti tega ne bi imeli.
pika666
02. 05. 2008 19.42
to je še kkšn drug vedu ne sam njegova žena...24 let ni mogoče skrivat nečesa pred svetom ne da bi se o tem vsaj malo posumilo....halo
niresto
02. 05. 2008 18.42
stara baba je vedela!!! ce bo ta usla pravici po tem pa na jse njega izpustijo!
falconer
02. 05. 2008 18.26
etrof, se strinjam. Vem pa nekaj, in to je, kako bi ga ubil. Naj se razpišem, kaj bi bilo vsaj malo podobno PRAVICI; zapreti ga v staro sobo 2x2 metra z 80cm debelimi (minimalno) zidovi, notri pa 2 močna geja. Ko bi opravila svoje, bi ga za par mescev pustil viset iz stropa privezan za roke (hrano bi dobival preko cevke, pa še to le toliko da bi ga ohranjali pri življenju), potem pa še sproti malo elektrošokov, ampak ne prehudih, ker si stari ne zasluži tako mile smrti...no ko bi bil proti koncu bi pa še počasi mu prste rezou in pa seveda...tisto s katerim je delal s hčerko vnuke...in potem ga vreči med živali (lev in podobno krvoločno divjad). Ampak ko pomislim se mi to zdi premalo, koliko življenj je on uničil, s tem da bodo morali oni trpeti še dooolgo? Res bi ga mogli mučt da bi prosu da ga ubijejo, sam ga seveda nebi. Samo pomislite, 24 let groze + ostalo kar bo živela + otroci! Mogli bi mu dat milo za žajfo ;-) Potem pa še sosedom za vrat dihat, to se ni moglo neopaženo dogajat 24 let, samo ne mi klobasat!
bosse
02. 05. 2008 18.26
Res strasno! Toda tega pa ne verjamem da se je to kar 24 let dogajalo v zakulisju te druzine ali celo ene osebe.
xxmany
02. 05. 2008 18.18
Jah...res 1000 vprašanj je...ka pa veš kaj je ona mislila. Poglej un primer v Franciji ko je žrtev rekla da je mislila da je to kar dela oče normalno. Tudi ona pri 11 laahko mislila podobno.
etrof
02. 05. 2008 18.09
Ali vidiš falconer, da je to en velik lari-fari.Jaz imam še tisoč vprašanj za sosede,ženo,njegove odrasle otroke in na koncu za avstrijsko policijo ter državo.
falconer
02. 05. 2008 17.58
eh larifari. pa tut čudn mi je to, lej u 24 letih (no recimo 15 - prej je bla premlada) ni mela šanse oz. je ni izkoristla da bi starega usekala da bi dol padu? Načinov je tisoč (s palco, kastrolo, če ni druzga pa z vilco al pa podobnim, saj niso z golimi rokami jedli 24let?). Pomoje je tut vedla cela ulca, pa še dost njegovih 'prjatlov' sam očitn je on prevlka živau da bi kdo upu pisnt...Pa nevem zakaj kle objavlate fotorobota od te hčere, ne mi rečt da je ni noben slikou? Ja pa ona je kao izginla pred 24 leti, dnar je pa še kr prhaju na kartico in seveda odhajou? Tolk uprašanj, lari fari. Pa nevem zakaj tolk teh uprašanj ne zastavjo elisabeth? In še in še...