Črna kronika

Lama Rinpoče na prostosti

Ljubljana, 28. 05. 2012 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V budistični kongregaciji pravijo, da je ovaditelj umaknil svojo ovadbo, ki jo je "podal pod vplivom določenih opojnih substanc". Dodajajo, da gre za še en poskus diskreditiranja budizma in osebe lame Rinpočeja.

Vodja Budistične kongregacije Dharmaling 43-letni lama Šenpen Rinpoče, ki so ga policisti ovadili zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, preiskovalni sodnik pa je v petek zanj odredil pripor, je od nedelje že na prostosti, so dejali v kongregaciji. Kot razlog so navedli, da je bila ovadba umaknjena.

Dnevnik je navajal, da naj bi se prijavitelj, Rinpočejev že odrasli posvojeni otrok, premislil in svojo prijavo umaknil.

"Lama Šenpen Rinpoče je bil v nedeljo izpuščen iz pripora, ker je ovaditelj umaknil svojo ovadbo, ki jo je podal pod vplivom določenih opojnih substanc," so pojasnili.

Sporočili so še, da bo Budistična kongregacija Dharmaling nadaljevala z delom, učenji in praksami, ker so se obtožbe izkazale za neresnične. Očitno gre samo za še en poskus diskreditiranja budizma in osebe lame Rinpočeja, čigar pravo ime je Ronan Chatellier.

Rinpoče ni več v priporu.
Rinpoče ni več v priporu. FOTO: Robert Balen/Večer

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so pojasnili, da je preiskovalna sodnica v petek odredila pripor zoper osumljenega Rinpočeja iz pripornega razloga ponovitvene nevarnosti. Ker se preiskovalna sodnica ni strinjala z razlogom begosumnosti, je predlog dala v odločanje izvenobravnavnemu senatu.

Oškodovanec je že v petek šel na policijo in priznal, da je dal lažno ovadbo, še enkrat je na policijo prišel v soboto in podal samoovadbo zaradi krive ovadbe, so zapisali na sodišču. To pa je zagovornik po navedbah sodišča navajal v pritožbi. Izvenobravnavni senat je po tem, ko je pridobil listine, odločil, da se osumljenega izpusti na prostost, so še pojasnili na sodišču.

Naknadno so pojasnili še, da je tožilstvo v petek takoj po zaslišanju vložilo zahtevo za preiskavo, kar pomeni, da postopek ni ustavljen.

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Maja Ciperle Adlešič je v petek potrdila, da so policisti prijeli moškega, osumljenega spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Osumljenca so ga privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor. Več podatkov o primeru tiskovna predstavnica ni razkrila.

Rinpoče naj bi imel tri posvojene otroke, ki so stari 20, 18 ter tri leta in pol. Po neuradnih informacijah naj bi bili prav oni ali vsaj eden od njih žrtve omenjenega kaznivega dejanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3