Črna kronika

Kriminalisti še vedno preiskujejo prevzem Merkurja

Ljubljana, 01. 12. 2011 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kriminalistična preiskava o menedžerskem prevzemu Merkurja se nadaljuje, zaključene pa so bile vse hišne preiskave. Potem ko sta bili v torek pridržani dve osebi, ki jima je bilo pridržanje že odpravljeno, novih pridržanj ni bilo.

Kriminalistična preiskava o menedžerskem prevzemu Merkurja se nadaljuje, zaključene pa so bile vse hišne preiskave.
Kriminalistična preiskava o menedžerskem prevzemu Merkurja se nadaljuje, zaključene pa so bile vse hišne preiskave. FOTO: Miro Majcen

Hišne preiskave, v katerih so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v torek in sredo zasegli obsežno listinsko dokumentacijo in podatke, shranjene na elektronskih medijih, so končane, sedaj pa se bo v okviru kriminalistične preiskave nadaljeval pregled zaseženih predmetov in drugi potrebni operativni ukrepi.

Preiskovalci NPU preverjajo sume kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, in sicer v zvezi s financiranjem menedžerskega prevzema gospodarske družbe in trgovanja z vrednostnimi papirji v obdobju od leta 2007 do druge polovice leta 2011.

Na Generalni policijski upravi sicer dodajajo, da bo čas zaključka kriminalistične preiskave odvisen od obsega operativnih aktivnosti, zato ga sedaj še ne morejo napovedati. Kriminalistična preiskava, povezana najverjetneje z menedžerskim prevzemom Merkurja, poteka v smeri utemeljitve več sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic ter zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti.

Neuradno naj bi se torkove preiskave gospodarskega kriminala nanašale na menedžerski prevzem Merkurja, v torek pa naj bi bila pridržana nekdanji direktor Tuš Holdinga Aleksander Svetelšek in Zdenko Pavček iz Viator&Vektorja. Po poročanju medijev naj bi Pavček pri menedžerskih prevzemih "pomagal" nekaterim drugim direktorjem, sam pa naj bi pomoč dobil tudi od Infond Holdinga, prav eden od takih "dogovorjenih prijateljskih poslov" pa naj bi bil predmet zadnje kriminalistične preiskave.

Najverjetneje naj bi šlo za domnevno sporen posel, v katerega so bili vpleteni Merkur, Viator&Vektor in Merfin (v Merfin so bili združeni menedžerji Merkurja ob prevzemu podjetja). V tem domnevno spornem poslu naj bi Viator&Vektor pri Gorenjski banki najel pet milijonov evrov posojila, za katerega je poroštvo dal Merkur, a je denar končal pri Merfinu, ki ga je potreboval za menedžersko lastninjenje Merkurja.

Takšen posel bi lahko pomenil morebitno oškodovanje Merkurja, zato tudi kriminalistična preiskava, korist pa bi imel Merfin, v katerem je bil Bine Kordež največji lastnik, zdaj pa je Merfin v stečaju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hedredmon Edmon
02. 12. 2011 09.22
Slovenija prelepa dežela....nič vredna
odpisan
01. 12. 2011 15.58
+11
v državi lahko kradeš če si napravem mestu-vse ostalo je prekršek
Hedredmon Edmon
01. 12. 2011 15.35
+8
Kriminalisti še vedno preiskujejo prevzem Merkurja""" IN GA ŠE DPLGO dolgo bodo