Slovenija

FOTO: Preiskave pri bančnikih: 40 preiskovalcev, štiri lokacije, štirje osumljenci in skoraj 260 milijonov škode

Ljubljana, 06. 07. 2016 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V Banki Slovenije, v NLB in dveh revizijskih hišah so potekale kriminalistične preiskave. Kriminalisti ugotavljajo, če je bila prikazana bančna luknja leta 2013 večja, kot je bila v resnici. Po naših neuradnih informacijah so osumljenci Boštjan Jazbec, Stanislava Zadravec Caprirolo, Janez Fabijan in Tomaž Čemažar.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kdo so osumljenci?
    00:43
    Iz SVETA: Kdo so osumljenci?
  • Iz SVETA: Kriminalistične preiskave
    02:40
    Iz SVETA: Kriminalistične preiskave
  • Iz 24UR: Napačen izračun bančne luknje?
    01:47
    Iz 24UR: Napačen izračun bančne luknje?
  • Iz 24UR: Kaj preiskujejo kriminalisti?
    02:35
    Iz 24UR: Kaj preiskujejo kriminalisti?

Na štirih lokacijah v Ljubljani so danes potekale kriminalistične preiskave v povezavi s sanacijo bank konec 2013. Preiskovalci so se mudili v Banki Slovenije, na NLB, kriminalisti pa so bili tudi v dveh revizijskih hišah, Ernst & Young in Deloitte.

"Kot izhaja iz sodne odredbe, nihče izmed nekdanjih in sedanjih zaposlenih v NLB ni osumljen storitve kaznivega dejanja. NLB s preiskovalci korektno sodeluje in bo tudi v prihodnje, če bo to potrebno," so zagotovili pri NLB.

‎Po naših neuradnih informacijah pa naj bi bili med drugim domnevne zlorabe uradnega položaja osumljeni guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in nekdanja viceguvernerka Banke Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo, Janez Fabijan, ter vodja projekta vrednotenja premoženja banke Tomaž Čemažar. 

Neuradno iščejo vso dokumentacijo, ki se nanaša na domnevno sporno odločitev Banke Slovenije, da je imela naša največja banka NLB leta 2013 negativen kapital in da naj bi bila zrela za stečaj, čeprav naj bi banka v svojih bilancah prikazovala več kot 800 milijonov evrov premoženja. Je torej naveza Banka Slovenije - vlada Alenke Bratušek pretiravala v oceni bančne luknje? 

 

Prav osumljeni naj bi s svojimi odločitvami vplivali na to, da naj bi bila prikazana bančna luknja na koncu večja od dejanske, kar je posledično vodilo tudi v izbris tako imenovanih podrejencev, sploh NLB. S tem naj bi povzročili tudi povsem konkretno škodo na eni oziroma korist na drugi strani, in sicer v višini skoraj 260 milijonov. 

Kot poročajo novinarji oddaje 24UR, so razlaščeni mali delničarji in predvsem tako imenovani obvezničarji Banki Slovenije očitali skrivanje metodologije, ponarejanje dokumentov, naročilo dveh revizij in nato izbor tiste, ki ji je bolj ustrezala, kar je posledično pomenilo, da naj bi v banke zmetali nekaj sto milijonov, če ne kar milijard evrov preveč. Ustavno sodišče, na katerega so se obrnili prizadeti, odločitve še ni sprejelo, zato državi in s tem vsem nam nad glavo visi grožnja, da bomo morali denar obvezničarjem - lahko bi šlo celo za 600 milijonov in več - na koncu v resnici vrniti, še poročajo. 

Policija: Z zlorabo položaja ali uradnih pravic banki pridobili 257 milijonov evrov

Z Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so sicer sporočili, da zbirajo obvestila in dokaze za utemeljitev suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, ki so ga osumljene štiri fizične osebe. ‎Nobeni od osumljenih oseb ni odvzeta prostost, ker za to ni podanih zakonskih razlogov, pa je sporočil Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije.

Po navedbah policije iz dosedanjih ugotovitev preiskave izhajajo utemeljeni razlogi za sum, da so uradne osebe, ki so v okviru sanacije bank leta 2013 ugotovile domnevno negativni kapital v eni od saniranih bank, neupravičeno izrekle izredni ukrep prenehanja kvalificiranih obveznosti banke ter pri tem storile kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Zaradi takšnega ravnanja je banka pridobila veliko premoženjsko korist v znesku 257 milijonov evrov, ker so ji s tem prenehale obveznosti do njenih upnikov, imetnikov podrejenih obveznic in podrejenega dolga, je sporočil Menegalija.

Predkazenski postopek je NPU začel v decembru 2014 na podlagi pisnih prijav, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije.

Današnje hišne preiskave potrjujejo utemeljenost navedb v Kazenski ovadbi in Naznanilu suma kaznivega dejanja, podanima s strani Vseslovenskega združenja malih delničarjev na Specializirano državno tožilstvo. Vseslovensko združenje malih delničarjev

Mali delničarji vlagali ovadbe in opozarjali javnost o bančnih izbrisu

Zaradi milijardne sanacije bank v NLB, Novi Kreditni banki Maribor in Abanki pa tudi v pozneje likvidiranih Factor banki in Probanki, ki je na podlagi rezultatov pregledov bank in obremenitvenih testov vključevala tudi izbris imetnikov podrejenih obveznic in razlastitev delničarjev, so ovadbe in prijave vlagali predstavniki malih delničarjev in nekateri imetniki podrejenih obveznic ter očitke na račun Banke Slovenije izražali tudi javno.

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je tako v eni od ovadb ovadilo člane sveta Banke Slovenije, ker mali delničarji niso mogli tako kot država dokapitalizirati banko in so izgubili svoje naložbe, v drugi pa so ovadili tudi pet članov uprave NLB zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

V ovadbi so opozorili, da je NLB v bilanci na dan 30. septembra 2013 uradno izkazala pozitiven kapital v višini 835 milijonov evrov, Banka Slovenije pa je na isti dan ugotovila negativen kapital v višini 318 milijonov evrov ter na podlagi te ugotovitve izbrisala vse delnice in podrejene obveznice NLB.

Med osumljenimi zlorabe položaja naj bi bil tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.
Med osumljenimi zlorabe položaja naj bi bil tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. FOTO: Reuters

Mali delničarji in državni svet so vložili tudi zahtevo za presojo ustavnosti teh ukrepov, o kateri ustavno sodišče še presoja. Čaka namreč na mnenje sodišče EU, ki naj bi bilo znano 19. julija.

Po podatkih malih delničarjev je škodo v Sloveniji utrpelo blizu 100.000 imetnikov delnic in 2000 lastnikov podrejenih obveznic s 600 milijonov evrov premoženja ter okoli 500.000 državljanov, ki varčujejo v pokojninskih družbah, družbah za upravljanje in zavarovalnicah. Izgube so utrpela tudi številna podjetja in občine.

Postavlja se tudi vprašanje, kdo bi kril sredstva za povrnitev izgubljenih naložb, če bi postopki pripeljali do takšnega razpleta. Premier Miro Cerar je danes ob robu odprtja novega objekta v Leku dejal, da preiskave ne more komentirati, da pa je vlada "pripravljena na vse možne scenarije".

Društvo MDS: Po dveh letih in pol vendarle preiskave

Oglasili so se tudi v Društvu Mali delničarji Slovenije, kjer so zapisali, da so tudi tudi že dve in pol leti nazaj v imenu imetnikov obveznic NLB vložili kazensko ovadbo zoper največjo slovensko banko. "Glede na to, da že dve leti in pol čakamo tudi odločitev ustavnega sodišča v zvezi s številnimi ustavnimi pobudami, ki so bile vložene, upamo, da se bodo zadeve vendarle v kratkem času razčistile in da bodo odgovorne osebe odgovarjale za škodo" so zapisali.

Tožilstvo bo vložilo še štiri obtožbe in tri zahteve za preiskavo

Pred preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu je danes pričal vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan. Ta je med dejavniki za dolgotrajnost postopkov omenil sodelovanje z bankami, ki da še danes ni dobro, pa tudi preobremenjenost sodišč. Zato se zavzema za uvedbo specializiranega sodišča.

Specializirano državno tožilstvo je do junija s področja bančnega kriminala vložilo 18 zahtev za preiskavo zoper 56 oseb, od tega 36 bančnikov, skupna škoda je ocenjena na okoli 120 milijonov evrov. Vloženih je sedem obtožnih aktov zoper 16 oseb, od tega 15 bančnikov, škoda je ocenjena na nekaj več kot 31 milijonov evrov, je pojasnil Furlan.

"Imamo tri pravnomočne sodbe zoper tri osebe, ki pa niso bančniki, so pa povezni s kaznivi dejanji, ki so jih storili bančniki," je navedel in spomnil, da je sodišče junija v enem odmevnem primeru izreklo oprostilno sodbo (nekdanji člani uprave NLB v primeru Dimic), tožilstvo se bo zoper to sodbo pritožilo.

kriminalistične preiskave bank - 3
kriminalistične preiskave bank - 3 FOTO: Damjan Žibert

Po njegovih pojasnilih se bo število zadev čez poletje - od julija do septembra - povečalo, saj bodo po načrtih namreč vložili še štiri obtožbe in tri zahteve za preiskavo, tudi v največjih bankah v državni lasti in v javnosti odmevnih zadevah.

Za 'počasno' delo kriva preobremenjenost in slabo sodelovanje z bankami

Furlan je zavrnil očitke, da na specializiranem državnem tožilstvu ni rezultatov, da delajo prepočasi. Kot je poudaril, se namreč na tem področju kriminalitete angažirajo v največji možno meri, se pa pri delu srečujejo z objektivnimi dejavniki, ki narekujejo postopke, kot so sama zakonodaja, predvsem skozi vložitev zahteve za preiskavo (sodišča zahtevajo zelo visoke dokazne standarde), preobremenjenost sodišč, pa tudi sodelovanje z bankami, ki še vedno ni dobro.

Bančna kriminaliteta je tako zahtevna, da dejansko organi pregona in preiskovanja potrebujejo sodelovanje bank, je dejal in dodal, da so banke sodelovale oz. sodelujejo do tam, kjer je bil njihov interes. Ali je sodelovanje banke s tožilstvom dobro, se lahko po njegovem mnenju preveri po številu odškodninskih tožb.

Za vse banke je potegnil skupni imenovalec - niso pokazale nobene lastne samoiniciativnosti pri preiskovanju, v določenih primerih so zavlačevale z odgovori.

Furlan je omenil tudi težko dokazljivost direktnega naklepa. Tega iz same kreditne mape ne morejo dokazati, ampak se to dokazuje z majhnimi stvarmi, posamezno elektronsko pošto, pričevanji, zapiski. V nekaterih kreditnih mapah so do teh zapiskov prišli, pozneje ne. "Dejstvo je, da jih marsikje več ni," je poudaril.

"Težko bi rekel, da smo neučinkoviti. Specializirano državno tožilstvo v danih okoliščinah dobro dela. Vsi si želimo hitrejših kazenskih postopkov, niso pa ti odvisni samo od nas," je izpostavil Furlan, ki se sicer strinja, da se da vsako delo še izboljšati.

Vse obtožbe, ki jih vložijo, so z namenom, da je nekdo obsojen. Postopki bodo prišli do sodnih epilogov, prišlo bo tudi do obsodb, je bil optimističen Furlan. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (552)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skunk Works
06. 07. 2016 21.59
+2
lahko noč,....................
transs
06. 07. 2016 21.53
+31
Politika je samo lepši izraz za plenjenje vsesplošnega družbenega premoženja...
Anejcc
06. 07. 2016 21.41
+56
Kaksno financno sliko te drzave si lahko drugace predstavljamo, ce krade celo sam guverner banke Slovenije.
JJZGEODPRASKAKATJO
06. 07. 2016 21.44
+5
ina5785
06. 07. 2016 21.54
+7
Veš "messi", kraja je leva in desna, na desnici je celo rekorder!, žal pa nam obični raji kradejo pridno oboji!
piljan
06. 07. 2016 21.57
+5
To mesiju brez veze razlagati.Ko mu omeniš,da desni niso nič boljši,mu v glavi zašteka.
CyberWorm90
06. 07. 2016 21.58
+1
legalna kraja : ))))) janšot je desen w njegowi wladi je sam dobil kredit ps zwon 2 hahahha
Skunk Works
06. 07. 2016 21.58
+4
pa čudno da po svetu pa levo in desno ni isto......veliko bolje živijo v desnih državah....
srebrnibreg
06. 07. 2016 21.39
-1
Pa naj še kdo reče, da Cerar nima jajc. Končno je prišel nekdo kateri hoče narediti red tudi v eni od jam brez dna za davkoplačevalski denar in to so banke že od vsega začetka obstajanja na še Slovenije.
JJZGEODPRASKAKATJO
06. 07. 2016 21.42
+12
RES MA CERAR JAJCAV K TI BO DA 300EVROV PENZIJE MAS PROV
CyberWorm90
06. 07. 2016 21.46
-3
Skunk Works
06. 07. 2016 21.54
+4
Srebrni al si mi neki naivec, pa razgledan še najbolj na vrhu Šmarne Gore,.......
CyberWorm90
06. 07. 2016 21.39
+10
banana držawa : )))))
CyberWorm90
06. 07. 2016 21.42
+2
sam ne mi srat pod posti k jutr je now dan : )))) jutr nas čaka nowo sranje pa to : )))))
Maday
06. 07. 2016 21.37
+4
Počasi se rdeča zgodba končuje ni denarja..in panika na vseh koncih...
srebrnibreg
06. 07. 2016 21.40
+5
Ah ne jamraj. Pa ne, da ti gre na tesno, ker hoče Cerar narediti nekaj reda v bankah. Samo, da se ne boste obrnili kot pri onih delavcih v Kopru.
piljan
06. 07. 2016 21.41
+1
Potem boš jutri podprla rdečo zvezdo,ki bo rušila vlado.
JJZGEODPRASKAKATJO
06. 07. 2016 21.29
+1
NE MORS VERJET LEVAKI PA SO
NapovedovalecPrihodnosti
06. 07. 2016 21.56
+4
ina5785
06. 07. 2016 21.56
-1
Levaki pa so "pridni" kot desnaki. Začelo pa se je z orožjem. . . . . . kdo že?????????????????
+13
Preko noči bomo izvedeli da je v NLB spet izginilo 5 milijard neznan kam. Revizijske hiše pa tega ne bodo zmogle dokazat. Kakšna je to banka?! Če tam levaki danes ven odnesejo na Karibe, 3 milijarde, .... tega nihče ne bo v stanju opazit - oziroma ugotovit, ali denar res manjka. Kako naj kak bogataš hrani denar na taki banki?! Potem se pa čudite da ga hranijo v davčnih oazah?! Pa saj edin tam je denar na varnem!
piljan
06. 07. 2016 21.28
-3
Kako preko noči,a se to ne ve že nekaj let.Kje si pa bil?
+6
Evo ga. Tipični vzorec levaške funkcionalne nepismenosti.
piljan
06. 07. 2016 21.34
+2
Ja,a zato,ker si ti to izvedel čez noč,jaz pa vem že par let?
NapovedovalecPrihodnosti
06. 07. 2016 21.56
+6
LOPOVIGOTOVISTE
06. 07. 2016 21.26
+24
DAJTE ŠE MALO PREVERIT ZA KOLIKO DENARJA SO SE PRODAJALA TERJATVE IZ BANK RAZNORAZNIM DRUŽBAM Z 0 ZAPOSLENIMI. RECIMO POSAMEZNIK NI VRAČAL REDNO KREDITA.... BANKA GA JE KOT DOLŽNIKA ZA SIMBOLIČNO VREDNOST PRODALA PRIVATNI DRUŽBI Z 0 ZAPOSLENI IN VSE KAR JE TA DRUŽBA STORILA JE TO DA JE VLOŽILA IZVRŠBO IN TAKO DOBILA OGROMNE VSOTE DENARJA.... BANKE NISO VLAGALE IZVRŠB RAJŠI SO TERJATVE PRODAJALE SUMLJIVIM DRUŽBAM KATERE HITRO BOGATIJO MI DAVKOPLAČEVALCI PA POKRIVAMO BANČNE LUKNJE ...
korintos23
06. 07. 2016 21.27
+7
Ali pa ko je posameznik dobil milijone nepokritega kredita, to mogoče misliš?
+3
S čim so pa te "firmice" te terjatve odkupile?!
LOPOVIGOTOVISTE
06. 07. 2016 21.33
+14
Primer RECIMO DA JAZ DELAM NA BANKI IN NEKDO NE PLAČUJE REDNO KREDITA TER BANKI DOLGUJE ŠE 15 000 EVROV. NAMESTO DA BI BANKA VLOŽILA IZVRŠBO RAJŠI TEGA DOLŽNIKA PRODA ZA 100 EVROV ENI DRUŽBI Z NIČ ZAPOSLENIMI. TA DRUŽBA VLOŽI IZVRŠBO IN SI PRILASTI 15 000 EVROV MI DRŽAVLJANI PA POKRIJEMO BANČNO LUKNO V VIŠINI 14 900 EVROV.
LOPOVIGOTOVISTE
06. 07. 2016 21.34
+13
UPAM DA VAM JE JASNO??? POPOLNOMA NEIZTERLJIVE DOLGOVE SO PRENESLI NA SLABO BANKO.. ŠE IZTERLJIVE BANČNE DOLGOVE FIZIČNIH OSEB Z PREMOŽENJEM SO PA PRODAJALI SUMLJIVIM DRUŽBAM KOT SO SVEEA FINACE, CREDITEXX itd ... OSEBNO POZNAM PRIMER, KO JE ENA OD TEH DRUŽB DALA IZVRŠBO, IN SO Z FLOMASTROM PREČRTALI NA KUPOPRODAJNI POGODBI ZA KOLIKO DENARJA SO OD BANKE KUPILI TERJATVE.... ŠLO JE ZA SKRIVANJE ZNESKOV CELO PRED SODIŠČEM ...
NapovedovalecPrihodnosti
06. 07. 2016 21.57
-4
Kokokodaaaaaaaaak. Zdravo tovariši levi kikiriki kookoodaak.Sem že tukaj petelinčki in kurice.Žal prepozno,da podam svoje pametno mnenje,ker urica tik taka in kurice postelja čaka.Hahahahaha
JJZGEODPRASKAKATJO
06. 07. 2016 21.25
+9
MI ZNAMO IN ZMOREMO JE REKLA ALENKA BRATUSEK MEN ZGLEDA DA RAZTURAJO
korintos23
06. 07. 2016 21.26
+0
JJZGEODPRASKAKATJO
06. 07. 2016 21.32
+7
NapovedovalecPrihodnosti
06. 07. 2016 21.57
+2
proofreader
06. 07. 2016 21.25
-2
Zdaj se vidi, kakšno globoko luknjo je za seboj pustila vlada 2004 - 2008.
korintos23
06. 07. 2016 21.26
+1
To ni luknja, to so nepokriti krediti! hahaha
+7
Levi fašizem (državni kapitalizem) v vsem svojem razkošju!
piljan
06. 07. 2016 21.24
-1
korintos23
06. 07. 2016 21.24
-2
NapovedovalecPrihodnosti
06. 07. 2016 21.58
+1
JJZGEODPRASKAKATJO
06. 07. 2016 21.22
+4
ODLICNA LEVA POLITIKA
korintos23
06. 07. 2016 21.25
+3
Ne more ji nič desna opozicija! 9%? hahaha
NapovedovalecPrihodnosti
06. 07. 2016 21.58
+2
+8
Sledile bodo preiskave zaradi kraje vplačil v pokojninski sklad. Tam bo tarča Cerar! Ne boste vračali samo 600 milijonov ki jih je narodu ukradla Bratuškova. To bo še vsaj nekaj milijard vsega skupaj. Javna blagajna se bo razpočila - javni paraziti se boste pa za preživetje pogrizli med sabo. Cerar je mislil da bo lahko ropal reveže in denar prelival sebi v žep - nemoteno?!
NapovedovalecPrihodnosti
06. 07. 2016 21.59
+3
Finfer
06. 07. 2016 21.11
+6
Prepozno so se zbudili nakraden denar je že na varnem na skritih računih v raznih davčnih oazah in tega nakradenega denarja ne bomo nikoli več videli v sloveniji !!
c00kies
06. 07. 2016 21.03
+9
Pfffffff dobre četrt milijarde, TAK, ker to lahko... itak -.- nova pravljica z že znanim zapletom, razpletom in koncem. Iskanje sive vrane v gnezdu črnih, kjer vlada nekakšna simbioza. Ja, nič jim ne bo hudega. Pravna država na klateškem psu, pa še kar ni nobenemu, da jo ujame iz rok anarhije bolh, garij, uši in klopov.
25kur
06. 07. 2016 21.00
+19
haha, tisti ki ma dnar je sveta vladar, bankirji ne bodo vrnili niti centa in nobeden ne bo odgovarjal to je jasno kot beli dan
fcliverpool1
06. 07. 2016 20.52
+3
V luki koper ,delavci krivi za gospodarsko skodo.sam zanima me za kaksno skodo gre tu.aja seveda ,delavci so krivi................
korintos23
06. 07. 2016 20.54
+4
infostriker
06. 07. 2016 20.46
+2
In ...kaj zdej? ...koliko jih bo šlo sedet? Kdo bo za to odgovarjal?
korintos23
06. 07. 2016 20.48
+12
piljan
06. 07. 2016 20.39
+7
Sekstaši dohtar ivana,jutri vsi v Ljubljano,rdeča zvezda ruši vlado,pa potrebuje vašo podporo.
srebrnibreg
06. 07. 2016 20.41
+3
Se je v trenutku končala njihova podpora. Tri dni so pa tem delavcem r! ti lizali, ker so mislili, da bodo z njihovo pomočjo zrušili Cerarja.
korintos23
06. 07. 2016 20.43
+3
Sveče prinesejo s seboj ali jih na štartu dobijo?
piljan
06. 07. 2016 20.47
+4
Kar s sabo jih naj prinesejo,zaželene tiste z lepo rdečo zvezdo.Naj se ve ,kdo ruši vlado.