Črna kronika

Kriminalisti ovadili funkcionarja, ki je 'zaobšel' protikorupcijsko klavzulo

Nova Gorica, 15. 06. 2015 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novogoriški kriminalisti so po prijavi suma, da naj bi funkcionar s pomočjo še dveh oseb obšel protokorupcijsko klavzulo in si tako protipravno pridobil najmanj 32.000 evrov, uvedli preiskavo in pridržali tri osebe, ki so jih po zaslišanju spustili na prostost.

Ko so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica zaznali, da se na njihovem območju izvršujejo kazniva dejanja, da bi obšli t.i. protikorupcijsko klavzulo, ki jo določa 35. člen Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Ta funkcionarju ali njegovemu družinskemu članu prepoveduje poslovanje z organom, pri katerem slednji opravlja funkcijo. Zato so novogoriški kriminalisti v začetku marca 2015 izvajali določene aktivnosti iz predkazenskega postopka zaradi sumov, da je bilo storjenih več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Obstaja utemeljen sum, da je osumljenec s pomočjo dveh oseb zaobšel protikorupcijsko klavzulo in tako prestopil meje uradnih pravic ter tako posledično protipravno pridobil najmanj 32.000 evrov.
Obstaja utemeljen sum, da je osumljenec s pomočjo dveh oseb zaobšel protikorupcijsko klavzulo in tako prestopil meje uradnih pravic ter tako posledično protipravno pridobil najmanj 32.000 evrov. FOTO: Thinkstock

Kriminalisti so preiskavo začeli na podlagi pisne prijave, naslovljene na Komisijo za preprečevanje korupcije. Kriminalisti so v preiskavi obravnavali več osumljencev, v zaključni akciji pa so v skladu z določili zakona o kazenskem postopku trem osumljencem zaradi utemeljenih razlogov za sum odvzeli prostost in zoper njih odredili pridržanje, po zaslišanju pa so pridržane osebe izpustili na prostost. Poleg navedenega so kriminalisti v okviru predkazenskega postopka z več osebami opravili razgovore in zasegli določeno dokumentacijo.

V zvezi z omenjeno preiskavo, ki jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, so kriminalisti zoper enega osumljenca in dva pomočnika podali kazensko ovadbo na novogoriško Okrožno državno tožilstvo zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Obstaja namreč utemeljen sum, da je osumljenec s pomočjo dveh oseb zaobšel protikorupcijsko klavzulo in tako prestopil meje uradnih pravic ter tako posledično protipravno pridobil najmanj 32.000 evrov premoženjske koristi. Za kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let.

Kdo je funkcionar, ki je poskušal izigrati Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, policija in KPK nista želeli razkriti, saj v interesu preiskave tega ne smejo storiti.

Pri preiskavi omenjenega kaznivega dejanja so kriminalisti v tej zvezi ugotovili tudi, da je ena osumljena oseba izvršila kaznivi dejanji oškodovanja javnih sredstev, ko je pri upravljanju oziroma razpolaganju z javnimi sredstvi zavestno kršila predpise zakona o javnih financah, ki opredeljuje zakonitost, namenskost, učinkovitost in gospodarnost razpolaganja s proračunskimi sredstvi in tako omogočila nenamensko uporabo javnih sredstev, s čimer je nastala materialna škoda v višini najmanj 25.000 evrov. Za kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leond1
17. 06. 2015 16.53
+2
stemi tripko viči sami problemi najbolje da ga postavite za predsednika sveta
BMWmunja
15. 06. 2015 20.58
Kdo ve, kje se dandanes šunja Thaler...?
murinar
15. 06. 2015 12.50
+8
Banda -krade -laže -prodaja -uničuje -Cerar pa molči ,a je predvolitvami boljubljal poštenost! temu sledi da je CERAR-LAŽNIVEC
Uporabnik981904
15. 06. 2015 12.22
+2
Kwa pa milijoni preko NLB-ja tudi v neposredni bližini :-) Tole je vest za povprečnega slovenclja
Tomaž Roškar 1
15. 06. 2015 11.36
-3
Veljaki nobene od naših strank niso imuni proti temu sindromu skorumpiranosti. Tudi, da so sodišča počasna in neučinkovita drži. Vendar, če bomo prepustili obravnavo ljudstvu ali tistemu delu ,ki misli, da je za to poklican, ponavadi so to "Člani Janševe stranke", potem smo le korak od pobojev in sodb brez dokazov. Ali vam to ni znano iz zgodovine: Francoska revolucija, poboji židov in drugih med vojno, poboji po zmagi v 2.svetovni vojni. Zelo malo je treba, pa se zgodovina ponavlja. Če nisi naš ali ne misliš enako, pred zid v imenu ljudstva, ostalo ni važno. Velika je razlika med levico in desnico, ki pa je zgodovina ponavadi ne prizna in če pogledamo je za ljudi tudi rezultat, "delanja reda", povsem enak. Vsem našim veljakom bi svetoval, naj si pogledajo zgodovino in se iz nje kaj naučijo, vendar verjetno za to nimajo časa.
vikendaš
15. 06. 2015 12.22
-4
koliko pa si star da veš zgodovino. Na slike zgledaš kot en napihnjenec.
DivjaBrca
15. 06. 2015 11.30
+0
Vi samo zapirajte. Očitno smo v nekem obdobju, ko se zapira vedno več korupcijskih barab. Končno nek korak naprej za Slovnenijo!
113113
15. 06. 2015 11.32
+15
Medijsko zapiranje misliš? Fizično so vsi na prostosti.
DivjaBrca
15. 06. 2015 11.37
+1
Vsaj javno naznanijo njihove zločine, kar pa se pred nekaj leti sploh dogajalo ni. :)
113113
15. 06. 2015 11.27
+6
Kaj je z bavčarjem? Ta je večja riba !
LOPOVEpredZID
15. 06. 2015 10.54
+11
V interesu preiskave, da ne odkrijejo falota skorumpiranega???? Veljak, nebi bil nič presenečen, če je član Cerarjeve stranke. Pa glede nato, da sodišče proti takim tičkon nič ne storijo ali pa nič nemorejo storiti...objavite imena in bo narod v imenu ljudstva kaj ukrenil!!! Veremite, da po obravnavi v imenu ljudstva jim nebi nikol več prišlo na pamet, da korupcijo izvajajo!!!!