Slovenija

Rotnik: Policija ima samo sume, vsa dejstva bodo pa dokazana na pravih mestih

Šoštanj, 14. 10. 2014 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Skupna škoda, ki so jo v preiskavi sumov nepravilnosti pri poslovanju Teš ugotovili kriminalisti, znaša več kot 284 milijonov evrov. Podali so kazenske ovadbe tudi zoper štiri odgovorne osebe iz Teša. Glavna akterja med ovadenimi naj bi bila dolgoletni direktor Teš Uroš Rotnik in lobist Peter Kotar.

TEŠ
TEŠ FOTO: Miro Majcen

Celjski kriminalisti so včeraj na Specializirano državno tožilstvo RS podali kazensko ovadbo zoper 10 oseb zaradi zlorabe položaja ali pravic in ponareditve ali uničenja poslovnih listin v postopkih opremljanja blokov elektroenergetskega podjetja v Šoštanju. Osebe naj bi sodelovale pri kaznivih dejanjih pri opremljanju blokov Teš 6. "S tem so zaključili del kriminalistične preiskave, v kateri obravnavajo sume kaznivih dejanj pri opremljanju blokov elektroenergetskega podjetja iz Šoštanja," so sporočili iz Generalne policijske uprave.

O dogodkih sta spregovorila Dušan Florjančič, vodja Sektorja za gospodarsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi in Damjan Turk, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje. Kot sta pojasnila, gre za osem fizičnih oseb iz Slovenije, med temi so tudi štiri odgovorne osebe iz Teša, in dve fizični osebi iz tujine - eno iz Avstrije in eno iz Francije; gre za odgovorni osebi tujih pravnih oseb dobavitelja.

Kot so poročali 24UR, naj bi bili med ovadenimi dolgoletni direktor šoštanjske termoelektrarne Uroš Rotnik in lobist Peter Kotar, ustanovitelj družbe CEE ter vodja projekta blok 6 Bojan Brešar. Poleg njih naj bi bili še ovadeni Jože Lenart, član komisije za izbor dobavitelja in iz družbe CEE Inženiring Jože Dermol, Darko Weiss, Miran Leban in Boštjan Kotar.

"Nikoli ni bilo nič izključeno iz spornih pogodb, prav tako jih nisem jaz podpisal," se danes brani Uroš Rotnik. "Policija ima samo sume, vsa dejstva bodo pa dokazana na pravih mestih," je za 24UR dejal Rotnik. "V mojem času nismo podpisali nobene pogodbe za montažo niti kapice na eskalacije, to morate vprašati vodstvo za mano," še dodaja. Na vprašanje, zakaj se je projekt podražil prav v njegovem času pa: "Vprašajte tiste, ki so omogočil podražitev, mi je zagotovo nismo". Dejal je še, da ni pridobil nikakršne premoženjske koristi.

To je le vrh ledene gore, pa ocenjuje naslednik Rotnika Uroš Tot.

Polnili so žepe, skupna vrednost posla nesorazmerno narasla

Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi, je preiskava potekala v dveh delih. V prvem so preiskovali pogodbe in zaveze sklenjene med februarjem 2006 in januarjem 2007. Kot so dejali, je šlo tedaj za pogodbo za rekonstrukcijo opreme bloka 5 v skupni vrednosti 2.464.800 evrov. Osumljeni so zlorabili položaj z namenom, da z navideznim svetovanjem tujemu dobavitelju opreme pridobijo protipravno premoženjsko korist v višini 365.000 evrov.

Uroš Rotnik
Uroš Rotnik FOTO: POP TV

Drugi del preiskave so bile zaveze v obdobju od avgusta 2006 do oktobra 2009, ko naj bi vpleteni sklenili več zavez in pogodb za izgradnjo bloka 6 z namenom, da tujemu dobavitelju ali gospodarski družbi iz Ljubljane pridobijo veliko premoženjsko korist. Kot so pojasnili, so z zlorabo položajev in dogovarjanjem na podlagi javnega razpisa pridobili posel v skupni vrednosti 654 milijonov evrov. Potem so sklenili tudi več zavez, na podlagi katerih je skupna vrednost posla nesorazmerno narasla na več kot milijardo in 18 milijonov evrov.

Tuj dobavitelj - po neuradnih informacijah gre za Alstom - je tako iz naslova pogodbe, ki se je spreminjala v škodo naročnika, pridobil 166 milijonov evrov premoženjske koristi, zaradi sprememb eskalacijske klavzule 93 milijonov evrov, z izločitvijo plačane rezervacije pa 25 milijonov evrov.

Skupna škoda, ki so jo v preiskavi sumov nepravilnosti pri poslovanju Termoelektrarne Šoštanj ugotovili kriminalisti, tako znaša več kot 284 milijonov evrov. Toliko znaša namreč premoženjska korist, ki jo je pridobil tuj dobavitelj.

Škodljiva je predvsem sprememba eskalacijske klavzule, katere aneks je bil podpisan 19. oktobra 2009, ravno tako na dan je bila izločena rezervacija. Kasneje so se sicer pri eksalaciji podpisovali še dodatni aneksi, nekateri, predvsem po spremembi vodstva, tudi v korist Teša, je dejal Turk.

Kriminalisti so prepričani, da so bile pogodbe sklenjene z izrazito škodljivo posledico za naročnika, torej Teš. "Sploh v luči tega, da je drugi ponudnik v letu 2006 gradnjo objekta ponujal na ključ," je poudaril Turk.

Kriminalisti so po njegovih pojasnilih ugotovili tudi, da so osumljeni vse počeli z namenom, da je omenjena družba iz Ljubljane pridobila tri milijone evrov premoženjske koristi, in sicer z naslova navideznega opravljanja svetovanja.

Teš - 1
Teš - 1 FOTO: POP TV

Preiskava nekaterih ostalih nepravilnosti še vedno poteka

Preiskava je v tem delu, ki se nanaša na omenjena štiri kazniva dejanja, zaključena, še vedno pa v tej zadevi poteka pri drugih nepravilnostih. Tako poteka še preiskava finančnih tokov v drugih smereh, zdaj so namreč pregledali te, ki so se končali pri tujem dobavitelju.

Slovenski kriminalisti pri preiskavi sodelujejo z varnostnimi organi iz Avstrije, Hrvaške, Srbije, Nemčije, Švice in Francije.

Teš 6, zdaj vreden 1,428 milijarde evrov, so septembra vključili v elektro-energetsko omrežje, tehnični pregled je predviden spomladi 2015, medtem ko naj bi obratovalno dovoljenje pridobili v letu 2016.

Zaključeni del preiskave je potekal od leta 2010, pri preiskavi pa so sodelovali z domačimi zunanjimi institucijami ter številnimi tujimi varnostnimi in pravosodnimi organi. Celotna preiskava je bila otežena, ker se je pogodba še izvajala, gradnja je namreč potekala še letos poleti, je dejal Turk.

Kot je še dodal, je šlo za eno najobsežnejših preiskav, ki so jo vodili na območju Policijske uprave Celje. Pregledali so več kot 100 tujih in domačih transakcijskih računov, opravili več kot 20 hišnih preiskav ter pregledali več kot 1000 različnih listin, ki obsegajo več kot 30.000 strani.

Teš: V našem interesu čimprejšnji zaključek zadev

Medtem ko so kriminalisti v preiskavi sumov nepravilnosti pri poslovanju Termoelektrarne Šoštanj ugotovili več kot 280-milijonsko škodo in ovadili 10 fizičnih oseb, so v Tešu pojasnili, da so sodelovali s preiskovalnimi organi. "V našem interesu je, da se zadeve čim prej zaključijo," so poudarili.

Teš bo namreč le tako oziroma brez tega bremena v prihodnje normalno poslovalo, so še navedli v Šoštanju in dodali: "Informacij o vsebini ovadb in zoper katere osebe so bile vložene ovadbe, v Teš nimamo, zato jih v tem trenutku ne moremo komentirati."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (778)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sosedov sin
16. 10. 2014 16.03
+1
Če bi zadela jackpot, al pa delala na tešu... ja pa spala bi cel dan :)
Shark51
15. 10. 2014 14.54
+2
JAZ SAMO ČAKAM, DA BO ENKRAT POČILO
denden
15. 10. 2014 14.22
To je samo 1/3 od zapravljenega denarja v mariborski škofiji, torej bodo ovadeni odšli mogoče samo za kakšnih par mesecev kazensko v tujino in ne za celo leto, kot v omenjenem primeru. :-)
25letluzerjev
15. 10. 2014 12.59
+1
Vse bo v tej zadevi potekalo zelo intenzivno razen- POŠTENEGA IN NORMALNEGA V NORMALNEM ČASU SOJENJA. Izmikanja in izločanja sodnikov in ne dvigovanja pošte ter po par raznih Čeferinov na vsaki obravnavi , (seveda Čeferin kot zagovornik) iskanje vseh možnih lukenj in izločanje dokazov ...itd.....itd.... Luda kuča. Mi pa plačali TEŠ6 in sedaj še vso to G-O-L-A-Z-E-N- sodniško .........To je napredek Slovenije , pospešuje BDP , vliva moralo ljudem , in vzpodbuja storilnost. Za bruhat.
simple_mind
15. 10. 2014 12.52
+1
A zdaj pa spet vsi začudeni, kakor da je to nekaj novega, ne ?
Transformerji
15. 10. 2014 12.49
+1
To je tako: v korupcijo so vpleteni tudi člani EU, ki so suzali denar slovenskih davkoplačevalcev. Če bo preizkava razkrila, kje je ta denar , pa da je pristal tudi na računih Alstroma, potem bi se morali nekaj zgoditi na evropski ravni, tako kot s Patrio. Če pa se ne bo nič zgodilo, potem se pa tudi za trgovske sporazume med Evropo in Amriko, kjer bodo dobro živele multinacionalne firme, nimamo kaj sekrita???!!! Filmi o naši prihodnosti res niso iz trte zviti!
Terezinka
15. 10. 2014 11.51
+4
Od začetka projektiranja, pridobivanja gradbincev in dobaviteljev se je govorilo kako vse nenadzorovano raste. Že ko so se spreminjale pogodbe in delali aneksi se je jasno kazalo, da je veliko narobe. Menjale so se vlade, toda kdor je bil proti TEŠ6 ali za temeljiti nadzor je izpadel iz vseh iger. Tu si je držala roke v pomoč tako levica s SDjem kot desnica s SDSom. Vse vrste nadzorov še za pse so delali več kot za milijardo, ki je nenadzorovano poniknila pri TEŠ6. Zakaj ni bilo tu resnega nadzora, zakaj so smeli tu šariti vsi in se jim ni nič zgodilo? Zakaj se desnica in levica zaradi TEŠ& nikoli ni zares skregala? ZAto ker..........................................
cleener
15. 10. 2014 11.40
+5
Mah ta novica je pič-kin dim. A ste prebrali katastrofalno stanje na gradbiščih ? V Grosuplu so dobili enga kater je delal na črno.Hura. Bravo. Aparat deluje. Za teh 300 mio pri tešu, verjetna cifra je nekje 600-700 mio, se ne splača "črnila" trošit.
Bojan-F
15. 10. 2014 11.25
+5
Kdo ve, ce NPU preiskuje tudi neodgovorno delo najvisjih slovenskih dolznostnikov iz obdobja (za sedaj) najvecjih korupcijskih afer ... dveh predsednikov Vlad, enega ministra vojske, enega ministra za gospodarstvo in enega direktorja SOVA?
Bojan-F
15. 10. 2014 11.07
+5
Bojan-F
15. 10. 2014 11.09
+8
- a je g. Meh Secko ze podal izjavo v vezi odlicnih vodstvenih sposobnosti g. Rotnik Boruta?
Bojan-F
15. 10. 2014 11.10
+7
- a se je sindikat delavcev v energetiki ze oglasil?
wolfterier
15. 10. 2014 11.18
-5
Terezinka
15. 10. 2014 12.00
+5
V tej igri so bili poleg tako rdeči kot črni in beli. Začel je Vizjak v vladi JJ, pomagal in nadaljeval mu je Bejbi face v vladi Pahorja in nikoli ni nihče zares pregledal zakaj se je dvignilo za celo milijardo. Kdor je hotel tanm delati red mu je odklenkalo
denden
15. 10. 2014 10.25
+5
Zopet se bo zgodil že znan scenarij. Iskanje napak v postopku, pritožba na pritožbo, odsotnosti iz obravanv, nedvigovanje pošte, pripisovanje krivde eni ali drugi politični opciji, zavlačevanje in zamegljevanje postopka v nedogled. Skratka vse drugo razen normalnega sodnega postopka v katerem se dokazuje krivda obtoženih.
Strelec74
15. 10. 2014 10.51
+6
SI POZABIL SLABO ZDRAVSTVENO STANJE = ZIDAR
25letluzerjev
15. 10. 2014 09.43
+7
Vedno ko je v igri naš skupni denar je MAFIJA ZRAVEN. Niti en sam projekt ni speljan pošteno-pokvarjenost in pohlep to bi bil lahko naziv vseh projektov v Sloveniji. Sodstvo bi moralo pohitet z obsodbami, ker nekateri že zbolevajo. Če bi se to zgodilo na Kitajskem, bi bila sodba že včeraj.
volek
15. 10. 2014 09.58
+4
Če bo Kotar radodaren do ta pravih bo vse zastaralo ali pa bodo dokazi dobljeni na nelegalen način. Nekaj bo še Rotnik primaknil pa bo.
proletarec1
15. 10. 2014 09.23
+7
LOPOVI SO NA PROSTOSTI,MRAMOR, BI PA REVEŽEM JEMAL.PO MOJEM MIŠLJENJU, BO TUDI V SLOVENIJ, KMALU PRIŠLA URA RESNICE.
prašekk
15. 10. 2014 08.47
+4
A niso tudi vilo na Trstenjakovi kupili v tistih letih???? Milijonček za vilo, milijonček za obnovo ....... ni problema , stranka ima denar !
volek
15. 10. 2014 09.55
+2
Jim je Velenjski SD posodil, nekaj pa tudi doniral.
prašekk
15. 10. 2014 08.45
+2
tao ........... A slučajno veš, kdaj se začne veselica v parlamentu ? Da vem, kdaj bo nekdo odšel z dolgim nosom na Dolenjsko !
tao3
15. 10. 2014 08.16
+7
Zdej pa že Rotnik govori, da ni dokazov, tako kot je govoril Veliki Vodja Ivan Janez Majer Janša? FREE KRIMINALCI!
artus
15. 10. 2014 08.11
+7
Prve obsodbe lahko pričakujemo leta 2020. Nekaj od teh bo pogojnih.
jlde
15. 10. 2014 08.29
+3
Ali pa bo kdo "zbolel", lahko pa tudi vse skupaj zastara. "že videno",
Bruhalnica24
15. 10. 2014 07.59
+2
Pri skoraj preplačani polovici projekta ni dvoma, da se da sodnike podkupit z drobižem... A bo sedaj pogodba nična, saj je protikorupcijska klavzula....
Bojan-F
15. 10. 2014 08.04
+5
tao3
15. 10. 2014 08.13
+2
V letih 2004-2008 se v pogodbe ni dajalo protikorupcijskih členov. Leta medu in mleka!
prašekk
15. 10. 2014 07.59
+0
Upam da ne bojo odšli na obisk k Časarju ! To jim je treba preprečit !!!!!!!
Bruhalnica24
15. 10. 2014 07.56
+3
1. evro ne bo vrnjen, preveč so povezani... Predstava za butalce, podobno kot preiskave pri zdravnikih, rdečih lopovih......Nič ne bo...