Črna kronika

Kraja neprecenljivih slik

Železniki, 28. 09. 2007 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Iz obnovljene rojstne hiše slikarja Ivana Groharja v Spodnji Sorici je izginilo šest zgodnjih Groharjevih del.

Vrednost ukradenih umetnin zaenkrat še ni ocenjena. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil o tatvini, ki jo je zagrešil zaenkrat še neznani storilec, so sporočili iz operativno komunikacijskega centra Policijske uprave Kranj.

Groharjeve slike so bile zelo slabo varovane
Groharjeve slike so bile zelo slabo varovane FOTO: Kanal A

Jožica Kačar iz Turističnega društva Sorica je za pojasnila, da ukradena dela predstavljajo mladostno zbirko priznanega slovenskega umetnika Ivana Groharja. Gre za manj znane, zgodnje Groharjeve slike, ki doslej še niso bile ocenjene.

Loški muzej, ki je imel slike zavarovane, bo sedaj njihovo vrednost dal oceniti, je povedala direktorica Loškega muzeja Jana Mlakar, ki meni, da je nekdo izkoristil nesrečo, ki je pretekli torek prizadela občino Železniki, kjer še vedno odpravljajo posledice vodne ujme.

Kačarjeva je pojasnila, da si Groharjevo hišo vsak dan pridejo ogledat šolarji, v sredo pa zaradi popravila ceste v hiši ni bilo nikogar, kar je nekdo verjetno izkoristil za tatvino. V četrtek zjutraj, ko so upravitelji znova prišli v muzej, so opazili, da je bilo vlomljeno in da manjkajo Groharjeva dela.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

McShAdow
29. 09. 2007 15.24
+1
Prekleta reklama GOLF VARIANT. Počas bom zasovražu VW in pa 24ur.com ker mi usiljuje bedne reklame!
Prvo Bore
28. 09. 2007 20.27
Na buvljak ali pa v Sl.Konjice pogledat, saj veste h komu
hinko.murovec@siol.net
28. 09. 2007 20.20
+1
Topsy, ja imaš prav, ljudje v kravatah in bele polti ne kradejo malenkosti, oni raje ukradejo tovarne in podjetja in to lepo legalno ob pomoči drugih poštenjakov itd. Kje in kakšne slike visijo so sigurno najbolje vedeli tisti, ki si to ali hodijo ogledovat kot strokovnjaki ( meni lahko tiščiš pod nos " sejalca ali Mono Liso " pa me ne bo ganilo ) saj ne ločim originala od dvojnika. Torej nikar ne poskušaj z namigovanji na ta temne. To je ukradel nekdo, ki točno pozna vrednost in ima sigurno ali usrezno zvezo za prodajo ali pa skrivno zbirko. Navaden potepuh bo ukradel pršut in denar , ne pa neke slike, ki jih nima kaj rabit niti kam dat. LP
oFca84@gmail.com
28. 09. 2007 17.21
+1
Se pravi da tisti, ki radi zahajajo v solarije, ljubijo umetniška dela?
Topsy
28. 09. 2007 12.21
Še marsikara stvar je zginila v Železnikih v teh dneh, na delu so bili tudi ljudje bolj temne polti...