Črna kronika

Končno znan vzrok strmoglavljenja pri Trbovljah

Ljubljana, 07. 05. 2010 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sektor za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov je izdal poročilo o strmoglavljenju letala pri Trbovljah pred dobrima dvema letoma. Vzrok nesreče je bil 'kontroliran let v teren' oziroma zniževanje višine leta zaradi slabe vidljivosti.

Strmoglavljenje letala pri Trbovljah
Strmoglavljenje letala pri Trbovljah FOTO: POP TV

Dve leti po letalski nesreči pri Trbovljah, v kateri je pilot umrl, kopilot pa je utrpel hude poškodbe, je sektor za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov izdal poročilo, v katerem ugotavlja, da je bil vzrok nesreče "kontroliran let v teren" oziroma zniževanje višine leta zaradi slabe vidljivosti. 

"Slabe meteorološke razmere na zračni poti in v bližini hriba Javor pri Sveti planini nad Trbovljami z nizko bazo oblakov in slabo vidljivostjo so bile vzrok, da je pilot izgubljal vizualni kontakt z zemeljsko površino. Pilot je poskušal obdržati vizualni kontakt z zemeljsko površino z nekajkratnimi zniževanji nivoja leta na zračni poti, vključno s spremembo smeri leta, in bil na začetku pri tem uspešen. Ob približevanju hribu Javor, ki je visok 1133 metrov, je bilo letalo na višini 1075 m, kar je bilo prenizko nad terenom. Vzrok nesreče je kontroliran let v teren (Controlled-Flight-Into-Terrain oziroma CFIT)," je dejal vodja sektorja in glavni preiskovalec te nesreče Roman Rovanšek.

GPS naprava, ki jo je imel pilot na pilotski palici, je dajala podatke zgolj o točkah leta, torej je služila za lažje vodenje navigacije, ne kaže pa tudi višine leta, je še dejal.

Komisija, ki je preiskovala nesrečo, tudi sklepa, da je pilot pri meteorološki pripravi za let najverjetneje upošteval samo poročili o vremenskem stanju in vremenski napovedi za Letališče Edvarda Rusjana Maribor, kjer naj bi pristal, in za Letališče Ptuj, ki ga je pilot izbral za alternativno letališče pristanka. Ni pa upošteval stanja na načrtovani zračni poti, predvideni z načrtom leta.

Po Rovanškovih besedah je imelo letalo veljavno spričevalo o plovnosti in ni imelo tehničnih težav z motorjem, propelerjem in ostalimi sistemi oz. opremo. Požara pred trčenjem na letalu ali motorju ni bilo, kar je tudi potrdil v nesreči preživeli sopotnik. Tudi pilot je imel zdravstveno spričevalo.

Poročilo pomembno za nadaljnjo varnost

V teku sta še dve preiskavi nesreč majhnih letal. Konec maja naj bi bila končana preiskava nesreče, ki se je zgodila v Lescah, avgusta pa nesreče, ki se je zgodila julija lani v Izlakah.

Rovanšek je ob tem poudaril, da poročilo vsebuje dejstva, analizo, vzroke in varnostna priporočila, vendar pa njen namen ni ugotavljanje krivde oziroma individualne ali kolektivne odgovornosti. Osnovni cilj končnega poročila je preprečevanje letalskih nesreč in zmanjšanje tveganj v prihodnosti, je dejal. "Pomembno je, da se končno poročilo o letalski nesreči uporablja za preprečevanje letalskih nesreč. Uporaba končnega poročila o letalski nesreči v druge namene namreč lahko privede do napačne interpretacije," meni Rovanšek.

Direktoratu za civilno letalstvo pri ministrstvu za promet tako na podlagi poročila predlagajo, naj obvesti vse letalske šole in zasebne pilote o pomembnosti ustrezne priprave za letenje in priprave načrta leta, kot to določajo veljavni predpisi. Obenem pa komisija predlaga, da kontrola zračnega prometa v primeru neustreznih vremenskih pogojev za vizualno letenje na zračni poti o tem obvesti pilote, seveda če je med obema vzpostavljena glasovna komunikacija.

V nesreči umrl izkušen pilot

Letalska nesreča se je zgodila 11. januarja 2008, ko je manjše potniško letalo Antonov AN-2, ki je bilo namenjeno proti Mariboru in potem naprej na redni servis na Madžarsko, zjutraj vzletelo z letališča Šentvid pri Stični, že čez 15 minut pa je izginilo z radarske slike.

Letalo je strmoglavilo na gozdnatem območju Svete planine, približno pet kilometrov od Trbovelj. V nesreči je umrl pilot iz Tržiča, 31-letni kopilot iz Šmartnega pri Litiji pa je nesrečo, sicer hudo poškodovan, preživel.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Silent_Pain
10. 05. 2010 12.31
markeljc: kopilot je res faca. Takšno voljo do življenja, kot jo je pokazal on, jo vidiš pri redko kom. Danes se že sprehala okoli in je zame en velik junak!!!! Mu želim še vse dobro na njegovi življenjski poti.
franceljtancelj
08. 05. 2010 22.32
Se mi zdi, da je bil tudi prejšnji servis narejen na Madžarskem. Bi bilo pa tudi dobro, če bi današnje pilote poučili o triagonalnem sistemu ne pa samo ta GPS s tem zna frčat tudi naš sosed Franc. Pa v primeru nočnega poleta je fajn, da pilot zna poiskat Severnico, to je namreč na letalski akademiji v Sizrenu (RUS) ZAKON!!!!!! Brez tega tam ni frčanja.
la-cucaracha
08. 05. 2010 21.21
Mater ste pa strokovnjaki tlele gor
Pohorc51
07. 05. 2010 16.52
Od kot vam to znanje. Bolj ko čitam mi je jasno ,da se večina spozna le na haloške klopotce. Še v to dvomim, ker nekateri mislijo,da se vrti zaradi alkohola. V resnici se po pitju vrti glava. Tone-MB
brejakuzla
07. 05. 2010 16.25
2 leti so proabili, morda bi bilo bolje, da so takoj rekel, da je avion zadel meteorit
shemish
07. 05. 2010 15.35
Zakaj so potrebovali dve leti za nekaj kar je bilo "znano"? Zato da so lahko ovrgli vse ostale možne vzroke za nesrečo in na koncu potrdili to kar večina tukajšnjih "strokovnjakov" ve že dve leti.
markeljc
07. 05. 2010 15.22
niso pa napisal kaj so potem nardil s preživelim kopilotom! zarad 80% opeklin so ga kar odpisal ker so mislili da bo podlegel poškodbam in ga niso pravilno in pravi čas začel zdravit. sicer pa kar piše, so samo ugibanja.... resnice noben ne ve
jurjur
07. 05. 2010 15.20
Cojote: Nisem prav pameten, ampak na kakšen način so rezultati bolj točni po dveh letih, kot po na primer dveh mesecih? Leto ima 52 tednov, po 5 delavnikov po 8 ur, kar znese okoli 2080 ur dela na enega preiskovalca. Delalo je verjetno več ljudi. Če seštejemo čas in pogledamo rezultat, mi nekaj ne gre skupaj. Imeli so podatke o nesreči in zdi se mi logično, da bi po dveh letih (ugibanja?) odkriili drugačno (prenizko) višino letenja?? Podobna stvar gre pri smrti Bora zaradi napake zdravnikov. Zbornica je kot razlog za zamudo več mesecev okrivila iskanje dokumentacije. Dokumentacijo bi morali najti v eni uri ali prej. Če so jo "našli" kasneje, očitno nekaj smrdi.
coyoteugly82@gmail.com
07. 05. 2010 14.57
@jurjur 07.05.2010, 13:22: Ker se tukaj očitno delaš pametnega, bi naslednjič bilo dobro za vodjo komisije za preiskovanje nesreč, postaviti tebe... več kot očitno je, da boš hitro rešitev stresel iz rokava... je tako majster ;)
agusta
07. 05. 2010 14.47
Stitch: izraz ˝kontroliran˝ je povsem na mestu, ker se tu gre za to, da je pilot držal komande v rokah in je letalo letelo kakor je pilot želel. Nekontroliran pa bi bil če bi odpovedale komande ipd. wizeman: Vsaj en, ki ve kako stvari stojijo! Na živce mi grejo kometarji ljudi, ki komentirajo o stvareh o katerih ne vejo NIČ.
wizeman
07. 05. 2010 13.52
Če rečemo, da so nekomu sodili dve leti, to ne pomeni, da so mu sodili dve leti, pet dni v tednu. osem ur na dan, mar ne?
wizeman
07. 05. 2010 13.50
Jez-jezen, raziskava take nesreče je dolgotrajni postopek. Majhna letala nimajo črnih skrinjic, ki beleži vse dogodke v letalu in pilotski kabini, na razpolago ni tolkšne tehnologije in takega tima, kot sodeluje pri raziskavah nesreč potniških letal. Pa še tam se take reči precej časa rešujejo.
quantum
07. 05. 2010 13.46
Rovanšek objavi uradno poročilo dostopno javnosti, tako kot to počne NTSB! Da se lahko tudi v tujini poučimo, kako to počnete v Slovenji!
Audy
07. 05. 2010 13.37
Zanimivo je primerjat letalstvo z avtomobilizmom. Tam se vsaka nesreča podrobno preišče, da se prepreči nadaljne podobne primere in izobražuje pilote, na tleh pa samo neprilagojena hitrost in višanje kazni. Pilotu bi naši policaji izrekli "neprilagojena višina" in globo, primer zaklučen.
jez_jezen
07. 05. 2010 13.26
Dve leti so rabili za to ugotovitev? Dobro, da pri nas ne pade še kakšen boing dol, ker bi to preizkovali kakšnih 20 let!
jurjur
07. 05. 2010 13.24
"Ob približevanju hribu Javor, ki je visok 1133 metrov, je bilo letalo na višini 1075 m, kar je bilo prenizko nad terenom." Razmišljam dalje.... Ali tega niso vedeli pred dvemi leti? Na kakšen način so potrebovali dve leti, da so prišli do teh številk?
jurjur
07. 05. 2010 13.22
Ker drugih nesreč ni bilo, so verjetno preiskovali dve leti, po osem ur na dan. Koliko je vse to stalo? Če res potrebovali dve leti za preiskavo, ja zadeva izjemno komplicirana, kar pomeni, da mogoče rezultat no točen.
hilevel
07. 05. 2010 13.21
Za to so dve leti rabili? Da jih ni sram.
Foen
07. 05. 2010 13.15
'kontroliran'? noro, kaka stroka je to da take strokovne pojme uporablja?