Črna kronika

Maček obsojen na 7 let in 4 mesece zapora

Celje, 17. 06. 2014 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Branko Maček je znova obsojen. Zaradi povzročitve nesreče iz malomarnosti mu je celjska okrožna sodnica Marjana Topolovec Dolinšek dosodila 7 let in 4 mesece zapora. V kazen se bodo všteli tudi dnevi, ki jih je že preživel na Dobu.

Branko Maček
Branko Maček FOTO: V.B.

Branko Maček je znova obsojen. Zaradi povzročitve nesreče iz malomarnosti mu je celjska okrožna sodnica Marjana Topolovec Dolinšek dosodila 7 let in 4 mesece zapora.

V kazen se bodo všteli tudi dnevi, ki jih je že preživel na Dobu, torej bo v zaporu še slabih 6 let in pol.

Maček je dobil tudi dveletno prepoved opravljanja vozniškega izpita, potem ko bo prišel iz zapora. Tožilec je sicer predlagal petletno prepoved.

Maček je po obsodbi dejal le, da je ''pričakoval bolj objektivno poročanje medijev''.

Mačkov zagovornik Damir Ivančič je pričakoval, da bo sodnica izrekla milejšo kazen, saj je Maček v petek na predobravnavnem naroku krivdo priznal in obžaloval posledice prometne nesreče. Glede morebitne pritožbe na sodbo je Ivančič dejal, da se bo o tem posvetoval s svojo stranko.

Maček je oktobra leta 2009 z vožnjo v napačni smeri na avtocesti pri Arji vasi vinjen povzročil hudo prometno nesrečo, v kateri so umrli trije mladostniki.

Ponovitev sojenja

Na prvem sojenju je bil Maček zaradi predrzne vožnje z naklepom obsojen na 10-letno zaporno kazen. Na ponovnem sojenju pa je tožilstvo Mačku v spremenjeni obtožnici očitalo povzročitev nesreče iz malomarnosti.

Ivančič je namreč zaradi številnih nepravilnosti v sodnem postopku na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti in sodišče je aprila letos tej zahtevi ugodilo. Takrat je Maček odkorakal iz zapora na Dobu.

Ker je vrhovno sodišče odločilo, da Maček nesreče ni povzročil z naklepom, je razveljavilo sodbi celjskega okrožnega in višjega sodišča. Zato je tožilstvo moralo spremeniti obtožnico v kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

Sojenje Mačku - 6
Sojenje Mačku - 6 FOTO: POP TV

Izreka kazni so se udeležili tudi nekateri svojci žrtev.

Maček je 2. oktobra 2009 v zgodnjih jutranjih urah z vožnjo po napačni strani avtoceste v močno vinjenem stanju povzročil nesrečo, v kateri so umrli Peter Kračun, Nataša Godec in Tjaša Koštomaj, medtem ko je bila Jerneja Rošer hudo poškodovana.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3