Črna kronika

Kmalu bo znana sodba. Tožilec za peterico zahteva 102 leti zapora

Maribor, 14. 07. 2014 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na mariborskem okrožnem sodišču se je zaključila glavna obravnava zoper peterico, ki je obdolžena za umor 43-letnega Davorina Horvata iz Rošnje. Tožilec, ki je najprej za vse skupaj zahteval 88, zdaj zahteva 102 leti zapora. Obramba pa trdi, da so obtoženi žrtev le hudo pretepli, niso pa je ubili.

So

Sodnik
Sodnik FOTO: Thinkstock

dišče bo sodbo razglasilo v torek, Denisa Leskovarja, njegovo partnerico Matejo Marin ter Primoža Kosija, Timoteja Sitarja in še enega obdolženca, ki je bil v času kaznivega dejanja mladoleten, pa obtožnica bremeni, da so v noči z 11. na 12. oktober lani iz maščevanja napadli Horvata in ga v sostorilstvu umorili na grozovit način.

Slednji naj bi jih namreč pred tem več mesecev nadlegoval, jim pošiljal telefonska sporočila ter jim grozil, ob tem pa širil tudi govorice, da je z Marinovo, sicer Leskovarjevo zunajzakonsko partnerico, spolno občeval.

Združba naj bi Horvata večkrat napadla v mesecih pred usodno nočjo, a tega ni prijavil policiji. Napadi in grožnje so se stopnjevali, vrhunec pa so dosegli oktobra, ko so Horvata najprej pretepli na njegovem domu, nato pa ga odpeljali v bližnji gostinski lokal, s katerim je upravljala Marinova, kjer so ga dodatno in še huje pretepali. Po tem dejanju so ga odpeljali na Pohorje, kjer so ga odvrgli v gozd, tam pa je med 4. in 6. uro zjutraj umrl.

Tožilec Rojs je danes kljub vztrajanju obdolženih, da niso zagrešili umora, še najmanj naklepnega, svojo obtožnico modificiral le v toliko, da je upošteval izvedensko mnenje, ki je ugotovilo, da sta Sitar in mladoletnik v prepiti noči dejanje storila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Vztrajal je pri vsem ostalem in če je na februarskem predobravnavnem naroku obdolženim v zameno za priznanje skupaj ponujal 88 let zaporne kazni, je bil danes še ostrejši. Za Leskovarja je zahteval 27 let, za Kosija in Marinovo po 25, za Sitarja 18, za mladoletnika pa sedem let zapora in zaradi ponovitvene nevarnosti pripor do pravnomočnosti sodbe.

Leskovar in Kosi sta v danes dopolnjenih zagovorih obžalovala, da je prišlo do dogodka, in sprejemata, da morata biti za to kaznovana, a umora ne moreta priznati, ker da so na Pohorje prišli z živim Horvatom, zato lahko odgovarjajo kvečjemu za kaznivo dejanje povzročitve posebno hude poškodbe, za kar pa je najvišja zagrožena kazen 15 let. Leskovar se je hkrati opravičil sorodnikom in prijateljem pokojnega, pa tudi svoji hčeri, ki ji je uničil brezskrbno otroštvo.

Tudi odvetniki peterice so v svojih sklepnih besedah poudarjali, da ni dokazov za umor, zato so predlagali, da se jih obsodi za milejše kaznivo dejanje ter se jim odpravi pripor. Še posebej se je za svojo klientko zavzela Stanka Firm Gavez, saj da je Marinova pri vsem skupaj sodelovala zgolj iz strahu pred svojim partnerjem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3