Črna kronika

Kljub poostrenemu nadzoru prometa sta novogoriške ceste minula vikenda zaznamovali tragični nesreči. Poostren nadzor tudi drugod

Nova Gorica, 13. 07. 2017 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Novogoriški policisti so v preteklih dveh vikendih zaradi pričakovanega porasta prometa na turističnih relacijah poostrili nadzor prometa. Prvi vikend so ugotovili 23, drugi vikend pa 37 kršitev. Žal jim ni uspelo preprečiti dveh tragičnih nesreč s smrtnim izidom. Nadzor napovedujejo tudi v prihodnje, prav tako so nadzor nad motoristi in drugimi vozniki poostrili na območju Maribora.

Policisti PU Nova Gorica so v preteklih dveh vikendih zaradi pričakovanega porasta cestnega prometa na turističnih cestnih relacijah, torej na t. i. Soški cesti od Nove Gorice do Tolmina, na cestah v Zgornjem Posočju in na t. i. Keltiki, cestni relaciji od Tolmina do Idrije, poostrili nadzor cestnega prometa. Tam je namreč med vikendi oz. poletno turistično sezono v Zgornjem Posočju že običajno prisotno večje število voznikov motornih koles, turistov z osebnimi avtomobili in avtodomi. Vse to pomeni toliko večjo obremenitev cest in seveda s tem povezane potencialne nevarnosti.

policija
policija FOTO: POP TV

Policisti novogoriške policijske uprave so v nadzorih uporabili nova patruljna in civilna vozila, posebno vozilo za meritve hitrosti, vozilo Provida za meritve hitrosti med vožnjo in prenosne laserske merilnike hitrosti, v nedeljo, 9. julija, pa jim je v pomoč priskočil tudi helikopter Letalske policijske enote GPU, katerega posadka je v popoldanskih urah izvajala nadzor cestnega prometa in sodelovala s policijskimi patruljami v okolici Nove Gorice in na relaciji med Novo Gorico in Tolminom.

Prvi vikend (1. in 2. julija) so policisti ugotovili skupaj 23 kršitev, z alkotesti so preizkusili 31 voznikov (vsi negativni rezultati), drugi vikend (7. in 8. julija) pa so ugotovili skupaj 37 kršitev Zakona o pravilih cestnega prometa in z alkotesti preizkusili 49 voznikov (vsi negativni rezultati). Ugotovili so različne kršitve, tako voznikov motornih koles kakor tudi voznikov osebnih avtomobilov: nepravilnosti ob prehitevanjih, prekoračitve hitrosti, neupoštevanje neprekinjene sredinske črte, pa tudi posamezne kršitve neuporabe varnostnega pasu. Policisti so zaradi lažjih kršitev v obeh vikendih tudi opozorili osem kršiteljev. Posadka helikopterja je zaznala štiri kršitve cestnoprometnih pravil glede nepravilnega prehitevanja oz. vožnje preko neprekinjene sredinske črte.

V soboto, 1. julija, je izstopala kršitev prehitevanja preko dvojne sredinske neprekinjene črte na t. i. tretjem pasu v Zali (odsek Idrija–Godovič), zaradi česar so policisti zoper voznika podali obdolžilni predlog sodišču. To je v zadnjem letu dni že peta tovrstna kršitev, ugotovljena na t. i. tretjem pasu v Zali, ki je sicer namenjen predvsem prehitevanju počasnejših tovornih vozil.

Tragični nesreči zaznamovali oba vikenda

Žal pa sta oba vikenda kljub vsem naporom policistov zaznamovali tragični prometni nesreči. Prvo soboto v večernih urah se je zgodila prometna nesreča med Colom in Črnim Vrhom nad Idrijo, v kateri je umrla sopotnica na motornem kolesu, drugo soboto v zgodnjih popoldanskih urah pa nesreča v kraju Mlinsko v bližini Kobarida, v kateri je umrl 25-letni voznik motornega kolesa. V obeh nesrečah sta bila povzročitelja voznika motornih koles.

Na PU Nova Gorica poudarjajo, da bodo policijske patrulje v poletni sezoni ob vikendih v juliju in avgustu, v primeru sončnega vremena, pa tudi do konca septembra, še naprej poostreno nadzirale cestni promet na zgoraj navedenih relacijah. V zadnjem tednu julija in prvi polovici avgusta letos zaradi koncertnih prireditev na Sotočju v Tolminu pričakujejo še povečanje prometa na teh relacijah.

"Policisti opozarjamo vse voznike na strpnost in da v poletnih mesecih vožnjo prilagodijo razmeram na cestah, ki so v teh dneh polne motoristov, hkrati pa upoštevajo, da vožnjo obremenjuje tudi neugoden vpliv povišanih dnevnih temperatur," so še zapisali novogoriški policisti.

Tudi na območju Maribora poostreno nadzirajo motoriste in ostale voznike

Tudi mariborski policisti bodo vse do 16. julija izvajali poostrene aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti motoristov. 

V sredo so v Mariboru že obravnavali 42-letnega motorista z območja Maribora. Policisti so ga ustavili, ker je prekoračil najvišjo dovoljeno hitrost, nato pa ugotovili, da je motorno kolo vozil brez vozniškega dovoljenja ustrezne kategorije. Za prekoračitev hitrosti so mu izrekli 250 evrov globe, zaradi drugega prekrška, za katerega je predpisana globa 500 evrov, pa so mu zasegli motor in proti njemu podali obdolžilni predlog pristojnemu sodišču.

Isti dan so imeli v postopku tudi 41-letnega voznika osebnega avtomobila z območja Maribora. Tudi njega so ustavili zaradi prehitre vožnje, pri tem pa ugotovili, da je vozil tudi pod vplivom alkohola. Elektronski alkotest je pokazal, da je imel v organizmu kar 1,46 miligramov alkohola na liter krvi. Poleg tega pri voznik pri sebi ni imel vozniškega dovoljenja ali ustreznega identifikacijskega dokumenta. Policisti so proti vozniku zaradi omenjenih kršitev podali obdolžilni predlog pristojnemu sodišču, grozi mu do 1580 evrov kazni. 

Da bi podobne kršitelje izločili iz prometa, bodo policisti v nedeljo med 14. in 21. uro na območju celotne policijske uprave Maribor izvajali poostren nadzor cestnega prometa. Poudarek bo na motoristih na cestnih odsekih, kjer je teh voznikov največ (v naseljih in na regionalnih in glavnih cestah). Vse voznike in motoriste pozivajo k umirjeni vožnji in spoštovanju cestno-prometnih predpisov. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1